Tranzicija ubija Srbe
Prikazujem rezultate 1 do 3 od 3

Tema: Tranzicija ubija Srbe

 1. #1
  Poznat Jerry Ropero (avatar)
  Učlanjen
  11.07.2006.
  Lokacija
  Jedna je Srbija
  Poruke
  7.375
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Tranzicija ubija Srbe

  Beograd -- Procene SZO govore da će do 2020. depresija postati drugi uzrok smrtnosti na svetu.

  Šest godina posle početka političkih i socijalnih promena, tranzicija uveliko jede svoju decu, a populacija koja je pod najvećim rizikom da oboli od nekog mentalnog poremećaja upravo su pedesetogodišnjaci.

  Živeći u sistemu u kom je dobijanje radne knjižice značilo vizu za putovanje u bezbrižan svet kredita kojima su zidani stanovi i iluzije blagostanja, osobe koje su rođene polovinom prošlog veka danas su surovo probuđene pretnjom pratećih posledica privatizacije. Svesni da se preko noći mogu pridružiti armiji od milion nezaposlenih i da nisu konkurentni gladijatori u životnoj areni prepunoj mladih lavova, pedesetogodišnjaci posle otkaza u firmama sve češće umiru.

  Iako se u poslednje vreme govori o porastu broja mentalnih poremećaja, Zoran Ilić, psihijatar i psihoterapeut, koji je godinama radio na Odseku za stres na Institutu za mentalno zdravlje, tvrdi da da su socijalne promene najviše osetili najslabiji. Psihijatri kažu da je struktura ličnosti ključna karika u lancu objašnjenja zbog čega kriza nekoga slama, a nekoga čini jačim.

  "Svako uopštavanje o kolektivnom 'pucanju' sadrži logičku grešku jer nismo svi izloženi istoj količini stresa. Tinejdžere koji kreću u svet odraslih frustrira činjenica da moraju da budu najbolji, da znaju strane jezike, da savršeno barataju kompjuterima i da su samo osobe besprekornih biografija tražene na tržištu rada. Njihove roditelje, koji se nalaze sedam-osam godina pred penzijom i koji su izgubili svaku motivaciju da rade, plaši ideja da bi mogli da ostanu bez posla i bez ikakvog socijalnog programa u najavljenoj privatizaciji", kaže Ilić.

  "Moj utisak je, međutim, da su najveće žrtve tranzicije žene, i to pre svega zbog mnoštva životnih uloga koje moraju da ispune. Stres je postao vizitkarta savremene žene jer se od nje očekuje da savršeno funkcioniše na svim socijalnim poljima, odnosno i u ulozi majke i supruge i zaposlene žene i ljubavnice. Iako teret krize teže pada na pleća žena, dame često imaju bolje mehanizme odbrane. Posmatrano iz vizure fiziologije, kod žena se u većoj meri luči hormon oksitocin, koji se naziva i hormonom socijalnih uloga. Osim što imaju mnogo bolje mehanizme odbrane od stresa, žene imaju i socijalnu dozvolu da govore o svojim problemima. Muškarci ne pričaju, oni beže u kafanu, u vanbračnu vezu ili u posao. Stres je, nažalost, dobar plivač", kaže Ilić.

  Političke promene jesu donele nadu, kaže Ilić, ali je preko noći došlo do surove socijalne utakmice, talasa privatizacije, a potom i do plime otpuštanja i pretnji otkazima. Indirektne posledice rata, kao što je promena sistema vrednosti, samo doprinose opštoj atmosferi nestabilnosti, navodi Ilić.

  "Vihor tranzicije vitla svuda oko nas, ali ne nalaze se svi na udaru stresa, baš kao što u ratnom vihoru nismo svi bili izloženi istoj količini stresa. Uvid u psihijatrijske kartone devedesetih godina otkrio bi nam da je čak trećina izbeglica patila od posttraumatskog stresnog poremećaja, a da je ta vrsta poremećaja bila u znatno manjoj meri zastupljena kod tzv. normalne populacije. Metafora te teze je priča o žabama koje se nalaze u bari u čije središte udara jak kamen. One žabe koje su na obodu bare mogu da iskoče napolje i da se sklone od opasnosti, a one koje se nalaze u epicentru udara mogu da skoče samo uvis. A one se po pravilu najčešće i udave", priča Ilić.

  "Geografija ne određuje psihologiju, a porast broja depresivnih je svetski trend i usputna mentalna šteta ubrzanog tehnološkog razvoja. Bujaju narcizam, sebičnost i egoizam, pa je utonuće u depresiju slom mehanizama odbrane. Procene Svetske zdravstvene organizacije govore da će do 2020. depresija postati drugi uzrok smrtnosti na svetu. Prema podacima Instituta za zaštitu zdravlja Srbije, 44 odsto našeg stanovništva je depresivno", kaže Ilić.

  Iako je najčešća verbalizovana želja stanovnika ovog podneblja da živi kao sav ostali normalan svet, često se zaboravlja da je u tom normalnom svetu neprekidno takmičenje vrhunsko socijalno načelo i da je stres postao osnovni začin života savremenog čoveka. Prema podacima Nacionalne komisije SAD za mentalno zdravlje, milion radnika godišnje odsustvuje sa posla zbog stresa, 70 odsto je nezadovoljno poslom koji radi, a skoro svaki drugi radnik pati zbog zdravstvenih efekata stresa. Podaci govore i da je 75 do 90 odsto svih poseta lekaru u vezi sa stresom, a 50 do 70 odsto svih telesnih bolesti povezano sa stresom.

  "Stres je povezan sa šest vodećih uzroka smrti savremenog čoveka, odnosno s bolestima srca, karcinomom, bolestima pluća, nesrećnim slučajevima, cirozom jetre i samoubistvom. Statistički podaci govore da se između 170 i 300 milijardi dolara godišnje potroši na lečenje efekata stresa, odnosno 7.500 dolara godišnje po radniku. S druge strane, domaći zdravstveni grafikoni beleže porast psihosomatskih poremećaja i dvostruki porast broja obolelih od koronarnih bolesti i poremećaja štitne žlezde. Čini se da smo tom normalnom svetu bliži nego što mislimo", zaključuje Ilić za Politiku. 2. #2
  Poznat Jerry Ropero (avatar)
  Učlanjen
  11.07.2006.
  Lokacija
  Jedna je Srbija
  Poruke
  7.375
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Tranzicija ubija Srbe

  Tranzicija masovni otkazi, opsta nesigurnost izazivaju stres i depresiju kod ljudi. Depresija i stres izazivaju razne bolesti od kojih Srbi stariji od 40 godina umiru. Zakljucak tranzicija ubija Srbe.

 3. #3
  Poznat svetolik trpkovic (avatar)
  Učlanjen
  25.08.2006.
  Lokacija
  Sloteru Niče Srbija ti kliče!
  Poruke
  9.086
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Tranzicija ubija Srbe

  Tako jeeee!!!! Necemo zlu tranziciju ocemo druga Kardelja i radnicko samoupravljanje !!!
  Ziveo socijalisticki savez radnog naroda ,mi gradimo pruzu ,pruza gradi nas!! ala volem ove komunisticke teme stvarno su komedija ziva koliko je nekima Tito na srcu
  Poslednji put ažurirao/la svetolik trpkovic : 05.10.2006. u 09:03

Slične teme

 1. Preteska tranzicija u Srbiji
  Autor Celicni mis u forumu Politika
  Odgovora: 1
  Poslednja poruka: 10.07.2008., 17:35
 2. TRANZICIJA ŽENSKE MISLI
  Autor avesic u forumu Dom i porodica
  Odgovora: 4
  Poslednja poruka: 08.02.2008., 20:20
 3. MILE vs. Tranzicija !!!!!!!!!
  Autor slatko volim :)) u forumu Humor
  Odgovora: 1
  Poslednja poruka: 16.08.2004., 09:32
 4. Tranzicija Venere 7.juna
  Autor sida26220 u forumu Prirodne nauke
  Odgovora: 4
  Poslednja poruka: 06.06.2004., 05:49

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •