Борис Тадић: Устав истиче европску оријентацију Србије
Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 31

Tema: Борис Тадић: Устав истиче европску оријентацију Србије

 1. #1
  Iskusan BG5 (avatar)
  Učlanjen
  18.12.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  6.158
  Reputaciona moć
  119

  Podrazumevano Борис Тадић: Устав истиче европску оријентацију Србије

  16:06 - 29. 09. 2006.

  Председник Србије Борис Тадић изјавио је данас да је у нови устав Србије уграђена велика политичка дистанца у односу на деведесете године прошлог века, као и да највиши правни акт државе истиче европску оријентацију Србије.

  Тадић је рекао да је у Уставу обезбеђена и заштита националних и мањинских права, као и да у њему "постоје многи елементи децентрализације, који су важни за свако демократско друштво".

  По први пут, Војводина ће имати изворне изворе финансирања и моћи ће самостално да инвестира у сопствену инфраструктуру, рекао је он у Панчеву, после свечаности поводом формирања специјалне бригаде Војске Србије.
  Тадић је нагласио да Устав "није само скуп жеља и намера стручњака, већ представља и последицу политичког компромиса" и подсетио да је највиши правни акт настао на основу предлога Владе и групе стручњака из Председништва Србије.

  http://www.ds.org.yu/sr/index.php?option=com_content&task=view&id=1019&Itemid=71 2. #2
  Buduća legenda
  Učlanjen
  26.07.2005.
  Pol
  muški
  Poruke
  44.335
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Борис Тадић: Устав истиче европску оријентацију Србије

  Eto, sam lider DS je rekao da su ga radili stručnjaci, znači da je dobar. Srbija je na dobrom putu.

 3. #3
  Elita jedite_kod_Joa (avatar)
  Učlanjen
  29.07.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Novi Sad, Vojvodstvo Srpsko - Okupirana Srbija
  Poruke
  19.275
  Reputaciona moć
  275

  Podrazumevano Re: Борис Тадић: Устав истиче европску оријентацију Србије

  Citat Original postavio BG5
  16:06 - 29. 09. 2006.
  ...По први пут, Војводина ће имати изворне изворе финансирања и моћи ће самостално да инвестира у сопствену инфраструктуру...]
  Ето,делимично потврдио Пајтићеву изјаву на радиу "Нови Сад".
  Децентрализација и дефениција националне државе су један од примера европске оријентације,јер је велика већина земаља у Европи тако дефинисана.То је то...

 4. #4
  Buduća legenda
  Učlanjen
  26.07.2005.
  Pol
  muški
  Poruke
  44.335
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Борис Тадић: Устав истиче европску оријентацију Србије

  Sigurno. Samo tako i može. A 15% teritorije ne može da dereglijom otplovi Dunavom na sever.

 5. #5
  Iskusan BG5 (avatar)
  Učlanjen
  18.12.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  6.158
  Reputaciona moć
  119

  Podrazumevano Re: Борис Тадић: Устав истиче европску оријентацију Србије

  Skraćena verzija dokumenta koji su usaglasile parlamentarne stranke
  Predlog novog ustava Srbije  Predlog novog ustava Srbije predviđa da je Srbija država srpskog naroda i građana koji u njoj žive, zasnovana na vladavini prava i socijalnoj pravdi, načelima građanske demokratije, ljudskim i manjinskim pravima i slobodama i pripadnosti evropskim principima i vrednostima.


  Predlog novog ustava Srbije predviđa da je Srbija država srpskog naroda i građana koji u njoj žive, zasnovana na vladavini prava i socijalnoj pravdi, načelima građanske demokratije, ljudskim i manjinskim pravima i slobodama i pripadnosti evropskim principima i vrednostima.

  U preambuli se navodi da građani Srbije donose ustav polazeći od državne tradicije srpskog naroda i ravnopravnosti svih građana i etničkih zajednica i polazeći od toga da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije.

  Osim preambule, predlog ustava ima 206. članova i deset delova - načela ustava, ljudska i manjinska prava, ekonomsko uređenju i javne finansije, nadležnosti Republike Srbije, uređenje vlasti, Ustavni sud, teritorijalno uređenje, ustavnost i zakonitost, promena ustava i završna odredba.

  U predlogu ustava se precizira da suverenost potiče od građana koji je vrše referendumom, narodnom inicijativom i preko svojih slobodno izabranih predstavnika.

  U članu 3. piše da je vladavina prava osnovna pretpostavka ustava i počiva na neotuđivim ljudskim pravima, a ostvaruje se slobodnim i neposrednim izborima, ustavnim jemstvima ljudskih i manjinskih prava, podelom vlasti, nezavisnom sudskom vlašću i povinovanjem vlasti ustavu i zakonu.

  Uređenje vlasti počiva na podeli vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, odnos tri grane vlasti zasniva se na ravnotezi i međusobnoj kontroli, a sudska vlast je nezavisna.

  Osnivanje političkih stranaka je slobodno, a nedopušteno je delovanje političkih stranaka koje je usmereno na nasilno rušenje ustavnog poretka, kršenje zajamčenih ljudskih i manjinskih prava ili izazivanje rasne, nacionalne ili verske mržnje.

  Teritorija Republike Srbije je jedinstvena i nedeljiva. Granica Republike Srbije je nepovrediva, a menja se po postupku predviđenom za promenu Ustava.

  Ustavom su definisani zastava (koja postoji i koristi se kao Narodna zastava i kao Državna zastava), grb (se koristi kao Veliki grb i kao Mali grb) i himna (svečana pesma "Bože pravde"), službena upotreba srpskog jezika i ćiričnog pisma, dok se službena upotreba drugih jezika i pisama uređuje zakonom na osnovu ustava.

  Srbija je svetovna država, navodi se u ustavu, i dodaje da su crkve i verske zajednice odvojene od države, a da se nijedna religija ne može uspostaviti kao državna ili obavezna.

  U članu 12. koji definiše pokrajinsku autonomiju i lokalnu samoupravu piše da je državna vlast ograničena pravom građana na pokrajinsku autonomiju i lokalnu samoupravu koja podleže "samo nadzoru ustavnosti i zakonitosti".

  U članu 14. navodi se da Republika Srbija štiti pravo nacionalnih manjina i da država jemči posebnu zaštitu nacionalnim manjinama, radi ostvarivanja potpune ravnopravnosti i očuvanja njihovog identiteta.

  Posebnim članom navodi se da drzava jemči ravnopravnost žena i muškaraca.

  U članu 16. navodi se da su opšteprihvaćena pravila međunarodnog prava i potvrđeni međunarodni ugovori sastavni deo pravnog poretka Srbije i da se neposredno primenjuju.

  U delu o ljudskim i manjinskim pravima (članu 20) piše da se ta prava, zajamčena ustavom, neposredno primenjuju, da se nivo ljudskih i manjinskih prava ne može smanjivati i da su svi pred ustavom i zakonom jednaki.

  Svako ima pravo na jednaku sudsku zaštitu, bez diskriminacije, navodi se u ustavu i dodaje da je zabranjena svaka diskriminacija, posredna i neposredna, po bilo kom osnovu, a naročito po osnovu rase, pola, nacinalne pripadnosti, društvenog porekla, rođenja, veroispovesti, političkog ili drugog uverenja, imovnog stanja, kulture, jezika, starosti i opsihičkog ili fizičkog invaliditeta.

  Zabranjeno je i kažnjivo izazivanje i podsticanje rasne, nacionalne, verske ili druge neravnopravnosti, mržnje i netrpeljivosti.

  Lišavanje slobode bez odluke suda, odnosno policijsko zadržavanje je ograničeno na 48 sati, a sudski pritvor do podizanja optužnice na tri meseca i još tri meseca odlukom višeg suda. Posle podizanja optužnice pritvor se "svodi na najkraće neophodno vreme", u skladu sa zakonom.

  Niko se ne može oglasiti krivim za delo koje je, pre nego što je učinjeno, zakonom ili drugim propisom zasnovanim na zakonu nije bilo predviđeno kao kažnjivo, niti mu se može izreći kazna koja za to delo nije bila predviđena.

  U ustavu piše da se krivično gonjenje i izvršenje kazne za ratni zločin, genocid i zločin protiv čovečnosti ne zastareva.

  Ustavom se jemči sloboda misli, savesti, uverenja i veroispovesti.

  Zabranjena je bilo kakava diskriminacija zbog pripadnosti nacionalnoj manjini, a pripadnici nacionalnih manjina imaju, pod istim uslovima kao ostali građani, pravo da učestvuju u upravljanju javnim poslovima i da stupaju na javne funkcije.

  Radi ostvarivanja prava na samoupravu u kulturi, obrazovanju, obaveštavanju i službenoj upotrebi jezika i pisma, pripadnici nacionalnih manjina mogu izabrati svoje nacionalne savete.

  Ustavom je zajamčena autonomija univerziteta, visokoškolskih i naučnih ustanova.

  U članu o slobodi medija, navodi se da u Srbiji nema cenzure, a da svako ima pravo da bude istinito, potpuno i blagovremeno obavešten o pitanjima od javnog značaja i sredstva javnog obaveštavanja su dužna da to pravo poštuju.

  Ekonomsko uređenje Srbije počiva na trzišnoj privredi, otvorenom i slobodnom tržištu, slobodi preduzetništva, samostalnosti privrednih subjekata i ravnopravnosti privatne i drugih oblika svojine.

  Ustavom se jemče privatna, zadružna i javna svojima, a postojeća društvena svojina pretvara se u privatnu pod uslovima, na način i u rokovima predviđenim zakonom.

  Javna svojina je državna svojina, svojina autonomne pokrajine i svojina jedinice lokalne samouprave.

  Ustavom su zabranjeni akti kojima se ograničava sloboda konkurencije, stvaranjem i zloupotrebom monopolskog ili dominantnog položaja.

  Svako je dužan da čuva prirodne retkosti i naučno, kulturno i istorijsko nasleđe, kao dobra od opšteg interesa, a posebna odgovornost za očuvanje nasleđa je na Republici Srbiji, autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave.

 6. #6
  Iskusan BG5 (avatar)
  Učlanjen
  18.12.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  6.158
  Reputaciona moć
  119

  Podrazumevano Re: Борис Тадић: Устав истиче европску оријентацију Србије

  Srbija štiti potrošace, piše u ustavu i dodaje da su posebno zabranjene radnje usmerene protiv zdravlja, bezbednosti i privatnosti potrošača, kao i sve nečasne radnje na tržištu.

  Sredstva iz kojih se finansiraju nadležnosti Srbije, autonomnih pokranija i jedinica lokalne samouprave obezbeđuju se iz poreza i drugih prihoda utvrđenih zakonom, koje imaju budžete sa prikazanim svim prihodima i rashodima.

  Izvršavanje svih budžeta kontroliše Državna revizorska institucija, najviši organ revizije javnih sredstava u Srbiji, koji je samostalan i podleže nadzoru Narodne skupštine kojoj i odgovara.

  Narodna banka Srbije je centralna banka Srbije, koja je samostalna i podleže kontroli Narodne skupštine kojoj i odgovara. Narodnom bankom rukovodi guverner koga bira Narodna skupština.

  Ustavom su definisane i nadležnosti Srbije, kao i uređenje vlasti.
  Narodna skupština, koja ima 250 poslanika izabranih na neposrednim izborima tajnim glasanjem, je najviše predstavničko telo i nosilac ustavotvorne i zakonodavne vlasti. U Narodnoj skupštini obezbeđuje se ravnopravnost i zastupljenost polova i predstavnika nacionalnih manjina.

  Izbore za narodne poslanike, čiji je mandat četiri godine, raspisuje predsednik Republike 90 dana pre isteka mandata Narodne skupštine, tako da se izbori okončaju u narednh 60 dana.

  Predsednik Republike bira se na neposrednim izborima tajnim glasanjem, na mandat od pet godina, a prilikom stupanja na dužnost pred Narodnom skupštinom polaže zakletvu: "Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, kao i u ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti".

  Po ustavu predsednik skupštine može da zamenjuje predsednika republike najduže tri meseca, posle čega je dužan da raspiše izbore za predsednika.

  Predsednik Republike komanduje Vojskom i postavlja, unapređuje i razrešava oficire Vojske Srbije.

  Vojska Srbije brani zemlju od oružanog ugrožavanja spolja i izvršava druge misije i zadatke, u skladu sa ustavom i principima međunarodnog prava koji regulišu upotrebu sile. Vojska je pod demokratskom i i civilnom kontrolom, a može se upotrebi van granica Republike Srbije samo po odluci Naropdne skupštine Republike Srbije.

  Najviši sud u Srbiji je Vrhovni kasacioni sud, čijeg predsednika na period od pet godina, bez mogućnosti reizbora, bira skupština na predlog Visokog saveta sudstva.

  Sudovi i sudije su nezavisni i samostalni, a tužilaštvo je samostalan državni organ.

  Sudije prvi put bira skupština na tri godine, a potom trajno Visoki savet sudstva, koji ima 11 članova i čine ga šest sudija sa stalnom sudijskom funkcijom, od kojih je jedan sa teritorije autonomne pokrajine i dva ugledna pravnika, a ostali članovi su predsednik Vrhovnog kasacionog suda, ministar nadležan za pravosuđe i predsednik nadležnog skupštinskog odbora.

  Republičkog tužioca i javne tužioce bira skupština, na predlog vlade, na šest godina uz mogućnost reizbora.

  Zamenike tužioca prvi put bira skupština na tri godine, a potom trajno Državno veće tuzilaca.

  Ustavom je dozvoljena ustavna žalba potiv pojedinačnih akata ili radnji državnih organa. Ustavni sud ima 15 sudija, koji se biraju i imenuju na devet godina. Petoro bira Narodna skupština između deset kandidata koje je predlozio predsednik Republike, petoro imenuje predsednik Republike između deset kandidata koje predloži Narodna skupština, a petoro imenuje opšta sednica Vrhovnog kasacionog suda.

  U ustavu se navodi da je Zaštitnik građana nezvisni državni organ koji štitit prava građana i kontroliše rad organa državne uprave, a za svoj rad odgovara Narodnoj skupštini. Nije ovlašćen da kontroliše rad Narodne skupštine, predsednika Republike, Vlade, Ustavnog suda, sudova i javnih tužilaštava.

  Autonomne pokrajine su Vojvodina i Kosovo i Metohija. Suštinska autonimija Kososva i Metohije urediće se posebnim zakonom koji se donosi po postupku predviđenom za promenu ustava, piše u predlogu ustava.

  Nove autonomne pokrajine mogu se osnivati, a postojeće ukidati ili spajati po postupku predviđenom za promenu ustava.

  Predlog za osnivanje, ukidanje ili spajanje pokrajina utvrđuju građani na referendumu, a teritorija autonomnih pokrajina ne možze se menjati bez saglasnosti njihovih građana na referedumu.

  Autonomne pokrajine se između ostalog staraju o ostvarivanju ljudskih i majinskih prava, utvrđuju simbole pokrajine i njihovo korišćenje, upravljaju pokrajinskom imovinom.

  Autonomne pokrajine takođe imaju izvorne prihode kojima finansiraju svoje nadležnosti, obezbeđuju sredstva jedinicama lokalne samouprave za obavljanje poverenih poslova, donose svoj budžet i završni račun.

  Budžet Vojvodine je najmanje sedam odsto u odnosu na budžet Srbije s tim što se tri odsto od tih sedam odsto koristi za finansiranje kapitalnih rashoda.

  Najviši pravni akt autonomne pokrajine je statut koji usvaja skupština autonomne pokrajine, uz prethodnu saglasnost Narodne skupštine. O pitanjima iz svoje nadležnosti autonomna pokrajina donosi odluke i druga opšta akta.

  Ustav je najviši pravni akt u Srbiji, sa kojim moraju biti u saglasnosti svi zakoni i drugi akti doneti u Srbiji. Potvrđeni međunarodni ugovori i opšteprihvaćena pravila međunarodnog prava deo su pravnog poretka Srbije. Potvrđeni međunarodni ugovori ne smeju biti u suprotnosti sa Ustavom. Zakoni i drugi opšti akti doneti u Srbiji ne smeju biti u suprotnosti sa potvrđenim međunarodnim ugovorima i opšteprihvaćenim pravilima međunarodnog prava.

  Predlog za promenu ustava može podneti najmanje jedna trećina od ukupnog broja poslanika, predsednik Republike, Vlade i najmanje 150.000 birača, a o promeni ustava odlučuje Narodna skupština.

  Predlog za promenu ustava usvaja se dvotrećinskom većinom od ukupnog broja narodnih poslanika, a ako Narodna skupština usvoji predlog za promenu ustava, pristupa se izradi, odnosno razmatranju akata o promeni Ustava.

  Narodna skupština usvaja akt o promeni Ustava dvotrećinskom većinom od ukupnog broja narodnih poslanika i može odlučiti da ga i građani potvrde na referendumu.

  Narodna skupština je dužna da akt o promeni Ustava stavi na referendum radi potvrđivanja, ako se promena ustava odnosi na preambulu Ustava, načela Ustava, ljudska i manjinska prava i slobode, uređenje vlasti, proglašavanje ratnog i vanrednog stanja, odstupanje od ljudskih i manjinskih prava u vanrenom i ratnom stanju ili postupak za promenu Ustava.

  Predlog novog ustava Srbije, kao i Predlog odluke o raspisivanju republičkog referenduma radi potvrđivanja novog ustava Srbije o kojima će se skupština večeras izjasniti, podnela su 232 poslanika.

  Predviđeno je da ustav stupi na snagu danom proglašenja u Narodnoj skupštini.

 7. #7
  Početnik
  Učlanjen
  28.09.2006.
  Poruke
  44
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Борис Тадић: Устав истиче европску оријентацију Србије

  Tadić je istrgovao svoj ostanak na vlasti prodavši ideje o naprednoj Srbiji radikalima.

  Sada još ostaje da ga pojedini članovi DSa brane potpomognuti onima koji su slavili 12. marta.

 8. #8
  Iskusan BG5 (avatar)
  Učlanjen
  18.12.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  6.158
  Reputaciona moć
  119

  Podrazumevano Re: Борис Тадић: Устав истиче европску оријентацију Србије

  Sta razuman covek kaze:

  DS je mogao da kaze "necu sa ovima" i sta konkretno bi postigao, osim sto bi LDP-u zivot ucinio srecnijim. Izbori bi isli sa starim ustavom, na kojima bi DS bio prinudjen da formira vladu sa DSS-om, SPO-om i eventualno G17+ i Veljinom strankom (jer su jedino preko cenzusa preostali radikali i SPS), Vlada (hopefully DS-ova) bi i dalje bila prinudjena na kompromise sa ovim drugima, Ustav bi i dalje ostao problem, a vi biste se i dalje bavili politikom na forumu. Dakle, status quo. A Srbiji se zuri, jel' tako bese.

  Pitanje abortusa jeste vazno pitanje, ali nije reseno onako kako ti pretpostavljas da ce biti reseno, niti je iko dao bilo kakav nagovestaj da ce biti reseno na taj nacin. Razlog zasto si ga ubacio na listu primedbi je cinjenica da odlicno znas da se svuda na svetu po pitanju abortusa prepoznaju konzervativnije i liberalnije politicke opcije, pa si pozurio da se nacrtas u ovom drugom krilu.

  Ne mogu da argumentujem u korist formulacije o Srbiji kao "drzavi srpskog naroda i drugih naroda koji u njoj zive" prosto zato sto je moj stav da je tu trebalo da pise da je Srbija drzava svih njenih gradjana, bez obzira,...itd. Medjutim, onoliko koliko sam video nema niceg spornog u mehanizmima zastite ljudskih i manjinskih prava, kao i obaveza drzave prema tim grupama koje su preuzete priznavanjem supremacije medjunarodnog prava u tim oblastima i prihvatanjem medjunarodnih ugovora cija je Srbija potpisnik. Kao sto rekoh, obezbedite vecinu za novu promenu Ustava koja ce ukljuciti i promenu te formulacije i ja cu biti prvi koji ce glasati za njega. http://forum.b92.net/index.php?showtopic=31541&view=findpost&p=1433747

 9. #9
  Početnik
  Učlanjen
  28.09.2006.
  Poruke
  44
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Борис Тадић: Устав истиче европску оријентацију Србије

  Evo i odgovora na sledećoj strani:

  DS je mogao da kaze "necu sa ovima" i sta konkretno bi postigao, osim sto bi LDP-u zivot ucinio srecnijim.
  Zar ti ne vidiš da LDPu upravo ovakvo ponašanje Dsa odgovara, ali meni kao građaninu ne odgovara. Ja bih voleo da LDP ne postoji, a da DS sprovodi politiku koju je sprovodio za vreme Zorana Đinđića koji se sinoć u grobu okretao dok su Tadić, Koštunica i Nikolić kreirali budućnost ove zemlje.

  Izbori bi isli sa starim ustavom, na kojima bi DS bio prinudjen da formira vladu sa DSS-om, SPO-om i eventualno G17+ i Veljinom strankom (jer su jedino preko cenzusa preostali radikali i SPS), Vlada (hopefully DS-ova) bi i dalje bila prinudjena na kompromise sa ovim drugima, Ustav bi i dalje ostao problem, a vi biste se i dalje bavili politikom na forumu. Dakle, status quo.
  Godinama nas DSovci ubeđuju kako je zaokret u politici nužan da bi se uzela vlast i sprovodila "naša politika" da bi na kraju usvojili novi ustav sa radikalima jhednoglasno, nakon što su u pregovorima prodali sve ideje građanske Srbije za Tadićev novi mandat predsednika.

  I sad još ti hoćeš da ih ja žalim zato što kao nisu imali izbora. Imali su izbora. Izbor je bio da imaju makar onoliko kičme koliko oni ljudi koji su sinoć bili ispred skupštine i da kažu "Ne!". SRS im nije dobar kao koalicioni partner ali im je dobar kao partner u pisanju ustava. DS je grupa političkih profitera na smrti Zorana Đinđić i to je sinoć postalo jasno kao dan samo je pitanje da li to neko želi sebi da prizna.

  A Srbiji se zuri, jel' tako bese.
  Da, ali napred!

  Pitanje abortusa jeste vazno pitanje, ali nije reseno onako kako ti pretpostavljas da ce biti reseno, niti je iko dao bilo kakav nagovestaj da ce biti reseno na taj nacin. Razlog zasto si ga ubacio na listu primedbi je cinjenica da odlicno znas da se svuda na svetu po pitanju abortusa prepoznaju konzervativnije i liberalnije politicke opcije, pa si pozurio da se nacrtas u ovom drugom krilu.
  Dok bi me inače bilo vrlo lako prepoznati kao konzervativca.
  Ova psihoanaliza ti ide bolje nego ustavna pitanja.

  Pitanje abortusa je samo jedno novo pitanje koje se otvara ovim ustavom u trenutku kada je Srbija pod invazijom klerikalnih i nacionalističkih ideja koje svaka iz svojih razloga ima za cilj i zabranu abortusa. Da ne bude kada to pitanje dođe na dvevni red da se niko toga ranije nije setio.


  Ne mogu da argumentujem u korist formulacije o Srbiji kao "drzavi srpskog naroda i drugih naroda koji u njoj zive" prosto zato sto je moj stav da je tu trebalo da pise da je Srbija drzava svih njenih gradjana, bez obzira,...itd. Medjutim, onoliko koliko sam video nema niceg spornog u mehanizmima zastite ljudskih i manjinskih prava, kao i obaveza drzave prema tim grupama koje su preuzete priznavanjem supremacije medjunarodnog prava u tim oblastima i prihvatanjem medjunarodnih ugovora cija je Srbija potpisnik. Kao sto rekoh, obezbedite vecinu za novu promenu Ustava koja ce ukljuciti i promenu te formulacije i ja cu biti prvi koji ce glasati za njega.
  OK.

 10. #10
  Početnik
  Učlanjen
  28.09.2006.
  Poruke
  44
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Борис Тадић: Устав истиче европску оријентацију Србије

  Nego, BG tebi stvarno ne smeta što se na ovaj način donosi ustav.

  1. Piše se iza leđa javnosti
  2. Usvaja se u parlamentu bez rasprave istog dana kada poslanici dobiju da ga pročitaju
  3. Usvaja ga grupa građana koja sedi u parlamentu jer tamo ima ljudi koji su nelegalno tamo posle smene poslanika koji su otkazali podršku vladi zbog čega je DS izašao iz skupštine

  Sada ispada:

  1. Skupština za Ds nije legitimna kada se raspravlja o zakonima ali je legitimna kada se usvaja ustav
  2. radikali su za DS neprihvatljivi za koaliciju na lokalu u Babušnici, ali su prihvatljivi za donošenje ustava

 11. #11
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  16.01.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Novi Sad
  Poruke
  392
  Reputaciona moć
  51

  Podrazumevano Re: Борис Тадић: Устав истиче европску оријентацију Србије

  Citat Original postavio BG5
  16:06 - 29. 09. 2006.

  Председник Србије Борис Тадић изјавио је данас да је у нови устав Србије уграђена велика политичка дистанца у односу на деведесете године прошлог века, као и да највиши правни акт државе истиче европску оријентацију Србије.

  Тадић је рекао да је у Уставу обезбеђена и заштита националних и мањинских права, као и да у њему "постоје многи елементи децентрализације, који су важни за свако демократско друштво".

  По први пут, Војводина ће имати изворне изворе финансирања и моћи ће самостално да инвестира у сопствену инфраструктуру, рекао је он у Панчеву, после свечаности поводом формирања специјалне бригаде Војске Србије.
  Тадић је нагласио да Устав "није само скуп жеља и намера стручњака, већ представља и последицу политичког компромиса" и подсетио да је највиши правни акт настао на основу предлога Владе и групе стручњака из Председништва Србије.

  http://www.ds.org.yu/sr/index.php?option=com_content&task=view&id=1019&Itemid=71
  Gledao sam sinoc samo na kratko zasedanje skupstine bas u trenutku kada je za govornicom bio Toma Nikolic.
  I videvsi na njegovom licu zadovoljne osmehe i samopohvale kako je prezadovoljan jer je SRS u tekstu novog Ustava dobili sve sto su oni insistirali i trazili i skandiranje cele skupstine na zavrsetku Tominog "velicanstvenog" govora,e onda sam siguran dragi nas predsednice da u tom novom Ustavu nece biti ni D od demokratije ni napretka za ovu zemlju sve dok ga kroje Toma,Voja i Vucela a vi ste ih jos podrzali u svemu tome
  Poslednji put ažurirao/la draganvl : 01.10.2006. u 17:13

 12. #12
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  16.01.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Novi Sad
  Poruke
  392
  Reputaciona moć
  51

  Podrazumevano Re: Борис Тадић: Устав истиче европску оријентацију Србије

  Citat Original postavio Troy.Duffy
  Nego, BG tebi stvarno ne smeta što se na ovaj način donosi ustav.

  1. Piše se iza leđa javnosti
  2. Usvaja se u parlamentu bez rasprave istog dana kada poslanici dobiju da ga pročitaju
  3. Usvaja ga grupa građana koja sedi u parlamentu jer tamo ima ljudi koji su nelegalno tamo posle smene poslanika koji su otkazali podršku vladi zbog čega je DS izašao iz skupštine

  Sada ispada:

  1. Skupština za Ds nije legitimna kada se raspravlja o zakonima ali je legitimna kada se usvaja ustav
  2. radikali su za DS neprihvatljivi za koaliciju na lokalu u Babušnici, ali su prihvatljivi za donošenje ustava
  Sta reci druze nego velika sramota za DS i za izdaju demokratije,principa 5 oktobra i svega onoga za sta se Zoran Djindjic borio.
  Sami su sebi potpisali smrtnu presudu sa tim cinom i vide ce kako ce proci na novim izborima

 13. #13
  Buduća legenda
  Učlanjen
  26.07.2005.
  Pol
  muški
  Poruke
  44.335
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Борис Тадић: Устав истиче европску оријентацију Србије

  Супер је то колега драгане. На крају ће да остане чисти патриотски блок са ДСС и СРС. Србија има будућност.

 14. #14
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  16.01.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Novi Sad
  Poruke
  392
  Reputaciona moć
  51

  Podrazumevano Re: Борис Тадић: Устав истиче европску оријентацију Србије

  Buducnost Srbije je nazalost sahranjena 12 marta 2003 godine

 15. #15
  Buduća legenda
  Učlanjen
  26.07.2005.
  Pol
  muški
  Poruke
  44.335
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Борис Тадић: Устав истиче европску оријентацију Србије

  Чини Вам се колега. Када би тако резоновале све земље када им оду квалитетни појединци не би било прогреса у свету. Ружно звучи колега, али кога нема без њега се може. А и мора се. Као у животу.

 16. #16
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  16.01.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Novi Sad
  Poruke
  392
  Reputaciona moć
  51

  Podrazumevano Re: Борис Тадић: Устав истиче европску оријентацију Србије

  Citat Original postavio dr hirurg
  Чини Вам се колега. Када би тако резоновале све земље када им оду квалитетни појединци не би било прогреса у свету. Ружно звучи колега, али кога нема без њега се може. А и мора се. Као у животу.
  Bez takvih kao on se nazalost ne moze.Jer u nasim sadasnjim politickim strukturama ne postoji politicar koji ga je dostojan da ga adekvatno zameni.
  Politicki lider jedne takve snage i energije se radja jednom u 200 godina.
  Svi vidjeniji Srbi koji su imali energiju i viziju za napredak ove zemlje su platili svojom glavom.
  Karadjordje,Kralj Aleksandar Karadjordjevic,Zoran Djindjic,ko je sledeci....
  Koliko jos pametnih i uglednih licnosti treba da plati svojom glavom da bi se ovaj narod otreznio i konacno krenuo napred ili cemo i dalje da ponavljamo uvek iste greske kroz istoriju.
  Sa ovom sadasnjom politickom garniturom sam nazalost siguran da nece biti nikakvog napretka
  Poslednji put ažurirao/la draganvl : 01.10.2006. u 17:36

 17. #17
  Početnik
  Učlanjen
  28.09.2006.
  Poruke
  44
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Борис Тадић: Устав истиче европску оријентацију Србије

  Sta reci druze nego velika sramota za DS i za izdaju demokratije,principa 5 oktobra i svega onoga za sta se Zoran Djindjic borio.
  Sami su sebi potpisali smrtnu presudu sa tim cinom i vide ce kako ce proci na novim izborima
  Na žalost bojim se da si u pravu.
  kamo sreće da nije tako. Srbiji ne treba politički mrtav DS već onakav DS kakav je bio za vreme Đinđića, mudar i beskompromisan.

  Sada nam ostaje nada da će LDP ući u skupštinu i da će se bar tako čuti glas reformske Srbije.
  Ako ne to, onda će Srbija pasti u ruke talibanskog narodnjačkog bloka i SRSa.

 18. #18
  Buduća legenda
  Učlanjen
  26.07.2005.
  Pol
  muški
  Poruke
  44.335
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Борис Тадић: Устав истиче европску оријентацију Србије

  Citat Original postavio draganvl
  Bez takvih kao on se nazalost ne moze.Jer u nasim sadasnjim politickim strukturama ne postoji politicar koji ga je dostojan da ga adekvatno zameni.
  Politicki lider jedne takve snage i energije se radja jednom u 200 godina.
  Svi vidjeniji Srbi koji su imali energiju i viziju za napredak ove zemlje su platili svojom glavom.
  Karadjordje,Kralj Aleksandar Karadjordjevic,Zoran Djindjic,ko je sledeci....
  Koliko jos pametnih i uglednih licnosti treba da plati svojom glavom da bi se ovaj narod otreznio i konacno krenuo napred ili cemo i dalje da ponavljamo uvek iste greske kroz istoriju.
  Sa ovom sadasnjom politickom garniturom sam nazalost siguran da nece biti nikakvog napretka
  Колега ала сте набројали најзначајније Србе. Да сте рекли Кнез Михајло Обреновић још и некако. Не видим шта сад треба да радимо колега, да следећих 197 година седимо и плачемо што нема Зорана. Или да васкрснемо неког од ових за које сматрате да су били то што сматрате.

 19. #19
  Početnik
  Učlanjen
  17.09.2006.
  Poruke
  22
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Борис Тадић: Устав истиче европску оријентацију Србије

  Ove reči su izvučene iz konteksta

 20. #20
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  106.456
  Reputaciona moć
  2276

  Podrazumevano Re: Борис Тадић: Устав истиче европску оријентацију Србије

  Citat Original postavio draganvl
  Bez takvih kao on se nazalost ne moze.Jer u nasim sadasnjim politickim strukturama ne postoji politicar koji ga je dostojan da ga adekvatno zameni.
  Politicki lider jedne takve snage i energije se radja jednom u 200 godina.
  Svi vidjeniji Srbi koji su imali energiju i viziju za napredak ove zemlje su platili svojom glavom.
  Karadjordje,Kralj Aleksandar Karadjordjevic,Zoran Djindjic,ko je sledeci....
  Koliko jos pametnih i uglednih licnosti treba da plati svojom glavom da bi se ovaj narod otreznio i konacno krenuo napred ili cemo i dalje da ponavljamo uvek iste greske kroz istoriju.
  Sa ovom sadasnjom politickom garniturom sam nazalost siguran da nece biti nikakvog napretka

  Ауууууууууууу......ала ти је "ранг листа", хехехехеееееее........Карађор ђе, Александар Карађорђевић - па Зоран Ђинђић - једина сличност између њих
  је та да сваки од њих има по два Ђ у презимену И НИШТА ВИШЕ. 8-)

  п.с. Каже народ: МНОГО МАЧКУ ГОВЕЂА ГЛАВА.......
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


 21. #21
  Primećen član Fagypont (avatar)
  Učlanjen
  05.09.2006.
  Lokacija
  Republika Vojvodina
  Poruke
  511
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Борис Тадић: Устав истиче европску оријентацију Србије

  Zašto li ti onda imaš rogove?

 22. #22
  Primećen član Fagypont (avatar)
  Učlanjen
  05.09.2006.
  Lokacija
  Republika Vojvodina
  Poruke
  511
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Борис Тадић: Устав истиче европску оријентацију Србије

  Citat Original postavio draganvl
  Bez takvih kao on se nazalost ne moze.Jer u nasim sadasnjim politickim strukturama ne postoji politicar koji ga je dostojan da ga adekvatno zameni.
  Politicki lider jedne takve snage i energije se radja jednom u 200 godina.
  Svi vidjeniji Srbi koji su imali energiju i viziju za napredak ove zemlje su platili svojom glavom.
  Karadjordje,Kralj Aleksandar Karadjordjevic,Zoran Djindjic,ko je sledeci....
  Koliko jos pametnih i uglednih licnosti treba da plati svojom glavom da bi se ovaj narod otreznio i konacno krenuo napred ili cemo i dalje da ponavljamo uvek iste greske kroz istoriju.
  Sa ovom sadasnjom politickom garniturom sam nazalost siguran da nece biti nikakvog napretka
  Kakvu je to viziju i energiju imao Aleksandar Karađorđević? A ubijen je od strane makedonskog revolucionara i borca za slobodu,kome skidam kapu..

 23. #23
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  106.456
  Reputaciona moć
  2276

  Podrazumevano Re: Борис Тадић: Устав истиче европску оријентацију Србије

  Citat Original postavio Fagypont
  Zašto li ti onda imaš rogove?
  Фекете, не буди безобразан и лагано одскакући.......... 8-)
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


 24. #24
  Poznat Elvin (avatar)
  Učlanjen
  17.04.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Faerûn
  Poruke
  9.876
  Reputaciona moć
  148

  Podrazumevano Re: Борис Тадић: Устав истиче европску оријентацију Србије

  Citat Original postavio eremita
  Ауууууууууууу......ала ти је "ранг листа", хехехехеееееее........Карађор ђе, Александар Карађорђевић - па Зоран Ђинђић - једина сличност између њих
  је та да сваки од њих има по два Ђ у презимену И НИШТА ВИШЕ.
  karađorđe u prezimenu ima dva đ? vidi se da si veliki poznavalac istorije

 25. #25
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  106.456
  Reputaciona moć
  2276

  Podrazumevano Re: Борис Тадић: Устав истиче европску оријентацију Србије

  Citat Original postavio Fagypont
  Kakvu je to viziju i energiju imao Aleksandar Karađorđević? A ubijen je od strane makedonskog revolucionara i borca za slobodu,kome skidam kapu..
  Скидаш капу КРАЉЕУБИЦИ - е свашта човек овде може прочитати, свашта...... 8-)
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


Slične teme

 1. БОРИС ТАДИЋ УКИДА РС
  Autor eremita u forumu Politika
  Odgovora: 35
  Poslednja poruka: 03.08.2009., 01:28
 2. ШТА ЋЕ УРАДИТИ БОРИС ТАДИЋ ?
  Autor eremita u forumu Politika
  Odgovora: 27
  Poslednja poruka: 09.05.2007., 03:36
 3. Odgovora: 44
  Poslednja poruka: 19.04.2007., 17:03
 4. Борис Тадић !
  Autor eremita u forumu Politika
  Odgovora: 99
  Poslednja poruka: 20.05.2006., 15:12

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •