DIJANETIKA - obmana ili alternativno lecenje dusevnih bolesti?
Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 50

Tema: DIJANETIKA - obmana ili alternativno lecenje dusevnih bolesti?

 1. #1
  Domaćin *Mihal* (avatar)
  Učlanjen
  31.10.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  EU
  Poruke
  4.174
  Reputaciona moć
  147

  Podrazumevano DIJANETIKA - obmana ili alternativno lecenje dusevnih bolesti?

  Dijanetika - moderna nauka o umu.


  Sta bi nauka o umu trebala da sadrzava?

  1. Objasnjenje cilja misli.
  2. Jedinstveni uzrok svih ludila, psihoza, neuroza, kompulzija, represija i sicijalnih poremecaja.
  3. Nepromenljivi naucni dokaz o osnovnoj prirodi i pozadini funkcionisanja ljudskog uma.
  4. Tehnike i umeca upotrebe kojima se otkriveni jedinstveni uzrok moze bez iznimke izleciti, izuzimajuci, dakako, nerazumnosti deformisanog ili patoloski ostecenog mozga ili
  zivcanog sistema.
  5. Metode prevencije dusevnog poremecaja.
  6. Poznavanja uzroka i leka za sve psihosomatske bolesti.

  Nauka o umu, ako bi zaista bila dostojna tog imena, morala bi u experimentalnoj preciznosti biti jednaka s fizikom i hemijom. Za njene zakone ne bi smeli da postoje 'posebni slucajevi'.

  Iako jednostavna, dijanetika jeste i cini sledece:

  1. Ona je organizovana nauka o misli izgradjena na vrlo preciznim aksiomima (iskazima prirodnih zakona nalik onima u fizikalnim naukama).
  2. Ona poznaje terapeutsku tehniku kojom se mogu tretirati sve neorganske dusevne bolesti i sve organske psihosomatske bolesti, sa sigurnoscu u potpuno izlecenje svih slucajeva.

  ...

  Ovo su citati iz kjige - DIJANETIKA moderna nauka o umu.

  Ima li neko iskustva sa ovim metodima, ili poznaje nekog ko je radio ili pokusavao nesto sa njima?
  ... 2. #2
  Poznat WithdrawnWater (avatar)
  Učlanjen
  21.10.2004.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  7.169
  Reputaciona moć
  120

  Podrazumevano Re: DIJANETIKA - obmana ili alternativno lecenje dusevnih bolesti?

  Izvini a ko je autor ove ingeniozne knjige?
  Život se ne meri brojem udaha, vec brojem trenutaka koji nam oduzmu dah....

 3. #3
  Domaćin *Mihal* (avatar)
  Učlanjen
  31.10.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  EU
  Poruke
  4.174
  Reputaciona moć
  147

  Podrazumevano Re: DIJANETIKA - obmana ili alternativno lecenje dusevnih bolesti?

  Citat Original postavio WithdrawnWater
  Izvini a ko je autor ove ingeniozne knjige?
  L. Ron Habard
  ...

 4. #4
  Poznat WithdrawnWater (avatar)
  Učlanjen
  21.10.2004.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  7.169
  Reputaciona moć
  120

  Podrazumevano Re: DIJANETIKA - obmana ili alternativno lecenje dusevnih bolesti?

  Dobro, dakle ponesto ti je i poznato. Pa da pocnemo onda:


  (Glas Javnosti: O sektama, Jul 2003. god)

  "Dijanetika" bez porekla

  Knjiga pod nazivom "Dijanetika" pojavila se u prodaji ispod ruke u Jugoslaviji, bez imena izdavača, distributera, prevodioca, kataloškog broja. Unutar korica je vizit karta i dopisnica s telefonskim brojem u Mađarskoj, putem kojeg se knjiga naručuje. Luksuzno opremljena, na oko šesto strana, s komentarima objašnjenja pojmova u knjizi, knjiga vrlo smišljeno navodi čitaoca da je pažljivo pročita. Štivo suočava čitaoca s problemima iz života, ljubavi, posla ili društva, i "razrešava" ih upoznavanjem samog sebe, odnosno pročišćenjem koji se u dijanetici naziva "klir". Autor izdanja je Lajafet Ronald Habard, pisac naučno fantastičnih romana i osnivač Sajentološke crkve. Dijanetika je sveto pismo sajentologa. A gde je tu reakcija javnog tužioca?
  U svetu ova "religija" važi za izuzetno destruktivnu. Za nju se vrbuju političari, bankari i javne ličnosti. Sajentolozima je, posle velikih polemika i bitaka, zabranjen rad u Nemačkoj, a njihovi pripadnici nemaju pravo da otvaraju bankarske račune zbog malverzacija u koje su bili umešani. Centar ove sekte za Balkan je u Albaniji.
  Osnivač sajentologije, L. Ron Gabard, nije završio nijedan fakultet, upropaštavao je svaki posao kojeg bi se latio, bio umešan u niz finansijskih mahinacija, štancovao naučnu fantastiku niske vrednosti za žutu štampu - sve dok nije otkrio sajentologiju!
  Život se ne meri brojem udaha, vec brojem trenutaka koji nam oduzmu dah....

 5. #5
  Poznat WithdrawnWater (avatar)
  Učlanjen
  21.10.2004.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  7.169
  Reputaciona moć
  120

  Podrazumevano Re: DIJANETIKA - obmana ili alternativno lecenje dusevnih bolesti?

  Lovci na duše
  Jelena SUBIN 20.12.2004, 19:29:33

  BEOGRAD - U našoj zemlji se veoma malo zna o “Sajentološkoj crkvi”, iako je kod nas prisutna od 1995. godine. Nažalost, ne shvata se ni koliko je ozbiljan problem ekspanzije ove sinkretističke sekte na naše prostore, ocenjuje u razgovoru za “Novosti” prof. dr Bratislav Petrović, član Evropske federacije centara za istraživanje i informisanje o sektama (FECRIS).
  Sajentolozi u Srbiji rade kao društva za psiho-fizičku rekreaciju, objašnjava prof. Petrović. Osnov njihove opasne prakse je osnov njihove ideologije, i bazirana je na “dijanetici” koja predstavlja “modernu nauku o mentalnom zdravlju”, kojom sledbenici učenja Rona Habarda, utemeljivača ove sekte, nastoje da pridobiju, a zatim i porobe svoje sledbenike.U „Sajentološkoj crkvi” umesto bogosluženja drže kurseve. Koje kurseve organizuju kod nas, i koliko koštaju?
  - U Srbiji se nudi kurs iz “Dijanetike” iz “Anatomije ljudskog uma”, zatim “Alfa trening”, “Uspeh kroz komunikaciju”. U materijalu koji je kod nas plasiran, tvrdi se da je “put ka sreći i zdravlju” pronađen uz “poklič” da se pred vama nalazi vodič do najzapanjujućih otkrića svih vremena: rešenje zagonetke ljudske nesreće i bolesti”. Postoji i kurs za eliminisanje stresa i “Kako popraviti sebe”. Kod nas ima desetak obuka, a u Evropi gotovo 200.
  Koliko koštaju ti kursevi?
  - U Evropi cene kursa se kreću od 15 do 250 hiljada evra. Plaća se unapred, tako da polaznik ne zna šta će ga snaći na toj psihološkoj “pijaci” gde ga čeka i “psiho teror”.
  Kako pronalaze svoje “žrtve”?
  - Sajentolozi obično u pristupu budućoj “žrtvi” ukazuju na moguće teškoće u komunikaciji sa drugim osobama koju ima. Postoji “Oksfordski test” ličnosti, koji nema veze ni sa tim univerzitetom a ni gradom, preko kojeg se uspostavlja prvi kontakt sa potencijalnim sajentolozima.
  Da li se takvi testovi koriste i kod nas?
  - Taj tekst kod nas se naziva “Test za merenje kapaciteta ličnosti”. Ukrašen je slikom Ajnštajna, da bi se pojačao efekat fascinacije uz tekst “Vi koristite samo 10 odsto svojih mogućnosti”. On je besplatan. Može se iskoristiti u cilju mentalne manipulacije sa budućom životom. Pitanja su tako grupisana da se svaki ispitanik može proglasiti suicidnim, ili da mu se utvrdi sklonost ka porodičnim sukobima.

  Šta je to, zapravo, “Dijanetika”?
  - Tehnika kojom se služe u Dijanetici je tehnika “auditinga” - slušanja sagovornika tokom nekoliko stotina sati (700-800), u cilju brisanja tragova sećanja u mozgu. Uz korišćenje pseudo psiho-analitičke terminologije, a radi postizanja “pročišćenja” svesti od stanja pre-jasnog nivoa do stanja jasnog, pa sve do besmrtnosti duha. Ekipa stručnjaka psihijatrijske klinike Univerziteta u Cirihu je ocenila da je ovo vrlo opasna metoda koja može da dovede i do duševnih bolesti i samoubistva.
  Šta “leče” sajentolozi?
  - Na medicinskom planu oni nude svoja isceliteljska učenja a na psihološkom planu, oni kako tvrde omogućuju lični razvoj sopstvene ličnosti. Na jednom stručnom skupu za mentalno zdravlje jedan od učesnika pukovnik prof. dr Moreno je rad delatnosti sajentologa ocenio kao vrstu “psihološkog silovanja”.
  Zašto se kod nas ćuti o tome?
  - U zemljama EU ceni se da sekte podstiču “razaranje” socijalnog ekvilibrijuma i demokratske tekovine društva. Možda naši političari ćute sada u očekivanju stvaranja demokratskih tekovina pa da reaguju tek kada one budu ugrožene.
  Imaju li sajentolozi uporište u strukturama vlasti?
  - S obzirom na ogromnu finansijsku moć sajentološka sekta je preko 23 parlamentarca u Savetu Evrope lobirala lane da se njihova procedura za lečenje narkomanije, “Narkonon” prihvati. Ovaj njihov projekat je odbačen uz zaključak da se radi samo o zameni zavisnosti od narkotika zavisnošću od sajentologije.

  NEPRIJATELJI
  PSIHOLOGE i doktore sajentolozi smatraju zakletim neprijateljima. Oni se upuštaju u “krstaški rat” protiv njih. Deluju i kao Etički komitet za borbu protiv psihijatara. U Savetu Evrope su pokušali da nametnu svoj program dijagnoze i terapije određenih mentalnih poremećaja dečijeg doba, ali je taj plan odbačen, od strane eksperata grupe “Pompidu”, jer je ocenjeno da on predstavlja ogromnu opasnost za zdravlje dece.

  KRST
  SAJENTOLOZI su kod nas, kao svoje, zaštitili i dva krsta koja pripadaju pravoslavnoj tradiciji, pa je reagovala SPC. Inače, sajentološka sekta ima svoj osmokraki krst. Zapravo, krst preko krsta, koji predstavlja satanističko obeležje, kaže prof. dr Petrović.
  Život se ne meri brojem udaha, vec brojem trenutaka koji nam oduzmu dah....

 6. #6
  Poznat WithdrawnWater (avatar)
  Učlanjen
  21.10.2004.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  7.169
  Reputaciona moć
  120

  Podrazumevano Re: DIJANETIKA - obmana ili alternativno lecenje dusevnih bolesti?

  ZORAN D. LUKOVIĆ: VERSKE SEKTE ( priručnik za samoodbranu) (24)
  Bela svetska sila
  Jedna od trenutno najprisutnijih i medijski najzastupljenijih verskih organizacija u svetu jeste “Sajentološka crkva”. Osnovana je 1950. u Los Anđelesu gde joj je i danas sedište. NJen osnivač, ideolog, dogmata i apologeta je Lafajet Ronald Habard.
  Pisac naučno-fantastične proze, od mladih dana pokazuje sklonost ka onostranom i transcedentalnom. S ocem je putovao po Indiji i Dalekom istoku gde se snabdeo obiljem materijala iz hinduizma, budizma, okultizma i ezoterije. U Drugom svetskom ratu, iako je tvrdio da je teško ranjen, puca mu čir, dolazi do komplikacija i osam minuta provodi u stanju kliničke smrti. Verujući u njegove ratne zasluge, zaposleni u “dijanetičkim centrima” obučeni su u mornaričke uniforme.
  Milioni vernika
  Pred kraj rata upoznao je DŽeka Parsonsa, velikog maga i učenika Alistera Kroulija, člana OTO. I Habard postaje član OTO, a veliki uticaj na njega ima Parsons, pa nije ni čudo što se mnoge ideje Kroulija mogu prepoznati u Sajentologiji. Habard je ubeđen da je proviđenje na njegova pleća spustilo teret odgovornosti za dalju duhovnu evoluciju čoveka, te osniva Sajentološku crkvu.
  Prema procenama koje daje sama organizacija, sajentolozi danas imaju preko 3.000 objekata u 120 zemalja i preko deset miliona vernika. Iza Habarda je ostalo 556 pisanih dela, 3.000 sati snimljenih predavanja i više od sto filmova. Na čelu sajentologije danas je Dejvid Misijevič. Što se tiče odjeka u javnosti, s jedne strane stalno raste broj vernika, a s druge su ljuti kritičari i progonitelji sajentologa.
  Operativni tetan
  Sajentologija (u prevodu “nauka o znanju”) u suštini je neognostički, psihookultistički sistem čiju osnovu čini ideja sticanja istinskog znanja uz prolaženje kroz niz stepenova duhovnog samouzdizanja. NJega sajentolozi zovu “most ka bezgraničkoj slobodi” i on se sastoji iz 27 stepenova.
  Čovek je u predcivilizacijskom periodu io “tetan”, duhovno oslobođeno biće. Čovek može da oslobodi tog tetana i, kaže sajentologija, dovede ga u stanje “operativnog tetana” (sajentolozi to šifruju kao stanje OT). Time svaki pojedinac postaje operativno sposobniji, uspešniji u životu, frustracije se gube, nezadovoljstvo iščezava, a na makro planu dolazi do pada kriminala, ekonomskog blagostanja i opšteg progresa.
  Osnovni preduslov da se kod pojedinca postigne stanje OT jeste brisanje engrama (događaja, iskušava, sećanja iz prošlosti). Sajentologija je razvila doktrinu po kojoj se postaje čist od engrama prošlosti i postaje OT. U knjizi “Dijanetika” Habard je promovisao učenje o izbavljenju od kompleksa i prethodnih loših navika i stvorio novu “nauku o duhovnom zdravlju”. Na posebnim kursevima, uz duge razgovore s “duhovnicima”, engrami se razobličavaju, sve do ismejavanja, čime se i smatraju izbrisanim, a čovek postaje čist. Posebnom hipnotičkom metodom, zvanom “dijanetičko sanjarenje”, kandidat za OT priseća se čak i događaja iz prednatalnog perioda.
  Protiv psihologa i psihijatara
  U sklopu učenja sajentolozi posebno apostrofiraju psihologe i psihijatre, nazivajući ih “crnom silom sveta” i optužujući ih da su posredno i neposredno prouzrokovali oba svetska rata. U poslednje vreme, kao dokaz svoje teze, navode i srpske psihijatre kao uzročnike rata na prostorima bivše Jugoslavije. “Belu svetsku silu”, naravno, čine sajentolozi koji se bore za oslobođenje čoveka.
  “Sveštenstvo” sajentologije čine instruktori na kursevima. U okviru ove organizacije postoje obredi, službe, svete tajne, molitve i relikvije. Eshatološki gledano, sajentolozi su zagovornici reinkarnacije, a dovođenje pojedinaca u stanje OT garancija je večnosti.
  Život se ne meri brojem udaha, vec brojem trenutaka koji nam oduzmu dah....

 7. #7
  Poznat WithdrawnWater (avatar)
  Učlanjen
  21.10.2004.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  7.169
  Reputaciona moć
  120

  Podrazumevano Re: DIJANETIKA - obmana ili alternativno lecenje dusevnih bolesti?

  [B]Pare, disciplina, vlast[/B]

  Najjači protivargumenti upućeni sajentolozima vezani su za njihovu suštinu. Sajentologija, po mnogima, nije verska nego komercijalno-profitabilna organizacija. Sam Habard kaže: “Ako čovek stvarno želi da zaradi milion dolara, najbolji način za to je da osnuje svoju religiju. Naš cilj nije da budemo dobra dečica. Naš cilj je povećavati moć i slobodu naše firme. Sajentologija daje punu slobodu, ali mora biti i nosilac totalne vlasti i autoriteta, radi postizanja totalne discipline, inače neće opstati”.
  Cena početnog kursa je 2.000 dolara, a kompletnog čak 350.000. Dok su kod drugih verskih organizacija, uz donatorsku pomoć, izvor prihoda dobrovoljni prilozi, sajentologija posluje po zakonu ponude i potražnje i svoje uslužne delatnosti naplaćuje. Svaka takva organizacija, naravno, podleže zakonu o porezima i tu nastaju problemi sajentologa s vlastima.
  Sajentologiju su obeležili i mnogi sudski procesi, a jedan od najupečatljivijih je iz sredine sedamdesetih u SAD kada je osuđeno 11 pripadnika sajentologije. Oni su se infiltrirali u službu prihoda, pratili račun sajentologije u poreskoj upravi i smanjivali poreske obaveze. Usput su ukrali i nekoliko hiljada strana poverljivih dokumenata. Posle toga suđeno im je i zato što su pokušali da dođu do relevantnih podataka o carinskom poslovanju, armiji i floti SAD.
  Život se ne meri brojem udaha, vec brojem trenutaka koji nam oduzmu dah....

 8. #8
  Poznat WithdrawnWater (avatar)
  Učlanjen
  21.10.2004.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  7.169
  Reputaciona moć
  120

  Podrazumevano Re: DIJANETIKA - obmana ili alternativno lecenje dusevnih bolesti?

  Dakle, nadam se da ti je ovo informacija bilo sasvim dovoljno da budes veoma oprezan kako sa ovom knjigom tako i sa eventualnim pristupom ovoj sekti, a ako ni ovo nije dovoljno - onda srecan ti put u 'modernu nauku o umu'. Imas na stotine clanaka o ovoj temi - o sajentoloskoj sekti i njenom ucenju i njenom ucitelju Gabardu (ili Habardu kako se kod nas cita). Pozdrav
  Život se ne meri brojem udaha, vec brojem trenutaka koji nam oduzmu dah....

 9. #9
  Domaćin *Mihal* (avatar)
  Učlanjen
  31.10.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  EU
  Poruke
  4.174
  Reputaciona moć
  147

  Podrazumevano Re: DIJANETIKA - obmana ili alternativno lecenje dusevnih bolesti?

  Puno hvala za tako mnogo informacija, verovatno je dosta od toga i istina. Sajentolozi me ne interesuju jer se smatraju religijom, a ja ne prihvatam religije jer svaka je u srvari jedan sistem manipulisanja. No dijaneticka terapija me podosta ineresuje, temeljito sam procitao knjigu i zvuci nekako privlacno. I zasto bi morao platiti 10000 EUR kad sam sposoban i sam da sprovodim terapiju. Samo bi voleo da cujem komentare od takvih koji su prosli kroz nesto 'dijaneticko' i to ne stranci nego nasi. Sto se novca tice ne dam ni dinar, i ne verujem nikom dok ne isprobam, ni dijaneticarima ni onima koji su protiv njih.
  ...

 10. #10
  Iskusan shaddow (avatar)
  Učlanjen
  28.05.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  U blizini....
  Poruke
  5.163
  Reputaciona moć
  94

  Podrazumevano Re: DIJANETIKA - obmana ili alternativno lecenje dusevnih bolesti?

  Pa da........... kažem ja - sekta. Trebalo bi o ovome više pisati i informisati ljude, da znaju čega da se čuvaju.

 11. #11
  Domaćin *Mihal* (avatar)
  Učlanjen
  31.10.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  EU
  Poruke
  4.174
  Reputaciona moć
  147

  Podrazumevano Re: DIJANETIKA - obmana ili alternativno lecenje dusevnih bolesti?

  Citat Original postavio WithdrawnWater
  Dakle, nadam se da ti je ovo informacija bilo sasvim dovoljno da budes veoma oprezan kako sa ovom knjigom tako i sa eventualnim pristupom ovoj sekti, a ako ni ovo nije dovoljno - onda srecan ti put u 'modernu nauku o umu'. Imas na stotine clanaka o ovoj temi - o sajentoloskoj sekti i njenom ucenju i njenom ucitelju Gabardu (ili Habardu kako se kod nas cita). Pozdrav
  U sajentologiju ne ulazim, dosta mi je religijshih filozofija. Ali ako ima neka informacija gde kod nas neko nudi bilo kakve njihove usluge,neki link ili adresa, bio bi veoma zahvalan na informaciji.
  Voleo bi da iz 'blizine' pogledam na sve to.
  ...

 12. #12
  Poznat WithdrawnWater (avatar)
  Učlanjen
  21.10.2004.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  7.169
  Reputaciona moć
  120

  Podrazumevano Re: DIJANETIKA - obmana ili alternativno lecenje dusevnih bolesti?

  A ti mislis stvarno - i zaista verujes u to?! - da mozes uci u DIJANETIKU bez da udjes u sajentologiju?! Svasta. Ja tebe stvarno ne razumem. Posle svega sto ti je gore napisano, ne mogu da shvatim kako ti ne shvatas da je dijanetika ORUDJE, instrument, alat sajantoloske sekte, i da ne mozes uci u dijanetiku (koja je, usput budi receno, bezvredna u potpunosti jer se temelji na ispiranju mozga i uvlacenju ljudi u sektu, sto joj je jedini cilj!!!!!!) a da ne udjes u sektu? Budibogsnama.....:shock:
  Život se ne meri brojem udaha, vec brojem trenutaka koji nam oduzmu dah....

 13. #13
  Iskusan shaddow (avatar)
  Učlanjen
  28.05.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  U blizini....
  Poruke
  5.163
  Reputaciona moć
  94

  Podrazumevano Re: DIJANETIKA - obmana ili alternativno lecenje dusevnih bolesti?

  Mihal čoveče, kada vidiš nešto tako odmah beži glavom bez obzira. Pa zar ti nije sumnjiva tvdnja da oni nude INSTANT REŠENJE ZA SVE PROBLEME?!?!? :shock: Znači svi psihijatri, sva nauka, svi su oni "zli" i hoće da naude čovečanstvu (koja paranoja bato), i ne samo to, nego su i blesavi što se toliko godinama trude da rešavaju psihičke poremećaje, a eto ovi imaju čarobni štapić za sve?!?! :shock:

  Ma daaaj, razmisli samo malo svojom glavom................. pa zar to sve ne zbuči apsurdno i tooooliko providno? :shock:

 14. #14
  Iskusan shaddow (avatar)
  Učlanjen
  28.05.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  U blizini....
  Poruke
  5.163
  Reputaciona moć
  94

  Podrazumevano Re: DIJANETIKA - obmana ili alternativno lecenje dusevnih bolesti?

  Nažalost brzih i lakih instant rešanja psihičkih problema NEMA!!! Oni upravo i ciljaju na ljudske slabosti. Iskorišćavaju psihičke teškoće drugih ljudi kako bi manipulisali njima i zaradili pare - keš bato. A tu se vidim spominje i "teorija zavere" koja nam je proteklih godina stalno usađiavna u podsvest, pa je sad tu pogodno tle za manipulaciju. "Zli psihijatri" su se udružili i izazvali oba svetska rata?!?!? :shock: E sad mi dođe da umrem od smeha. Ipak, da nije tragično bilo bi smešno, ovako....... :shock:

 15. #15
  Poznat WithdrawnWater (avatar)
  Učlanjen
  21.10.2004.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  7.169
  Reputaciona moć
  120

  Podrazumevano Re: DIJANETIKA - obmana ili alternativno lecenje dusevnih bolesti?

  Shaddow - vazno je imati informaciju. Kad jednom dobijes informaciju ne mozes se vise vaditi da si bio prevaren/naivan/neiskusan/glup pa su te 'navukli'. Ako se nakon informacije nasuces - sam si kriv; i trebalo je da se nasuces, prosto receno.
  Tako isto i Mihal: celo njegovo funkcionisanje izgleda se bazira na brzim resenjima. Dobio je informaciju o lekovima; dobio je informaciju o tome kako susret sa psihijatrom treba da izgleda (i vadjenje na fore 'necu da ga zmaram svojim pitanjima' vis ene pije vodu). I sad je dobio informacije o sajentoloskoj sekti i orudjima koje ona koristi u vrbovanju zrtava. Ako i pored toga posegne za instant resenjem - onda ga prosto i zasluzuje: mozda ne postoji za njega drugi nacin da uci.
  Život se ne meri brojem udaha, vec brojem trenutaka koji nam oduzmu dah....

 16. #16
  Iskusan shaddow (avatar)
  Učlanjen
  28.05.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  U blizini....
  Poruke
  5.163
  Reputaciona moć
  94

  Podrazumevano Re: DIJANETIKA - obmana ili alternativno lecenje dusevnih bolesti?

  Ma treba o ovome pisati i zbog drugih ljudi. Užasno mi je da neko koristi tuđu muku ili nesreću da bi zaradio pare. A i izlazak iz SEKTE može da bude veoma dugo i mukotrpno lečenje, kao i odvikavanje od narkotika. Psihološke posledice mogu da budu zaista ozbiljne. Mislim da je ovde veoma delotvorno oružje informisanje naroda. Nažalost, ovakvog informisanja je zaista pemalo. Izgleda da smo svi okupirani "važnijim" stvarima. Možda bi kao lepljivu trebalo postaviti i neku temu o sektama, gde bi ljudi mogli da dobiju što više informacija o tome čega sve treba da se čuvaju.

 17. #17
  Domaćin *Mihal* (avatar)
  Učlanjen
  31.10.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  EU
  Poruke
  4.174
  Reputaciona moć
  147

  Podrazumevano Re: DIJANETIKA - obmana ili alternativno lecenje dusevnih bolesti?

  Tu si potpuno u pravu WW, vidi se da si neuropsihijatar sa iskustvom, stvarno bi voleo pronaci 'brza resenja'.
  Meni licno neuropsihijatrija je puno pomogla, bez upornosti jednog lekara neuropsihijatra iz B. Petrovca koji je sada vec u penziji ne verujem da bi preziveo. I sad stojim 90% izlecen, i mogao bi biti zadovoljan. Ali sta je sa onima pored mene. Moja sestra je vec tri puta bila hospitalizovana, i moze se ocekivati u skoroj buducnosti i cetvrti i peti put... Njeno lecenje nas mesecno izadje 200 EUR i vise,a niko ne garantuje da ce se izleciti. Moze biti da ne postoje brza resenja, ali ja cu svakako nastaviti sa potragom.

  U celoj knjizi nema ni pomena o sajentoloziji niti se spominje potreba za bilo kakvim verovanjem ili povezanoscu sa religijom. A i ne pise da se moze za par minuta izleciti teski dusevni poremecaj. Sve u svemu kad se opecem onda cu da reci da boli, i nece mi to biti ni prvi a verujem ni poslednji put.

  Shadow: Razume se da ne postoji carobni stapic, niti su psihijatri krivi za ratove... ali eto, nekoga zivot bas ne zeli da stedi, a kad ti neko baci takvu udicu, upecas se zeleo to ili ne. Inace i te kritike preteruju, ja sam pre bio clan jeden hriscanske zajednice gde u knigama tipa - VERSKE SEKTE - priručnik za samoodbranu - o njima pise svasta. A 70% od toga nije uopste istina, ili cak se protivi doticnom hricanskom ucenju u toj zajednici.

  Pozdrav.
  ...

 18. #18
  Iskusan shaddow (avatar)
  Učlanjen
  28.05.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  U blizini....
  Poruke
  5.163
  Reputaciona moć
  94

  Podrazumevano Re: DIJANETIKA - obmana ili alternativno lecenje dusevnih bolesti?

  Citat Original postavio *Mihal*
  .............U celoj knjizi nema ni pomena o sajentoloziji niti se spominje potreba za bilo kakvim verovanjem ili povezanoscu sa religijom............
  Jok, napisaće na naslovnoj strani: "Mi smo sekta i hoćemo da ti uzmemo pare, kao i da te psihički potpuno uništimo."

  Mislim, u početku će te privući nečim što ti je potrebno ili interesantno i neće ni spominjati sektaštvo. Ali kako postepeno budeš ulazio u sektu........................... u jednom momentu shvatićeš da si ušao u začarani krug iz koga nema povratka (ili je povratak jako težak).

  Citat Original postavio *Mihal*
  ........ Meni licno neuropsihijatrija je puno pomogla, bez upornosti jednog lekara neuropsihijatra iz B. Petrovca koji je sada vec u penziji ne verujem da bi preziveo. I sad stojim 90% izlecen, i mogao bi biti zadovoljan. Ali sta je sa onima pored mene. Moja sestra je vec tri puta bila hospitalizovana, i moze se ocekivati u skoroj buducnosti i cetvrti i peti put... Njeno lecenje nas mesecno izadje 200 EUR i vise,a niko ne garantuje da ce se izleciti. Moze biti da ne postoje brza resenja, ali ja cu svakako nastaviti sa potragom...........
  Veoma mi je žao zbog tvoje sestre. Zaista, teško je gledati nekoga ko ti je drag, a biti nemoćan da mu pomogneš. Potpuno razumem tvoje nastojanje da pronađeš rešenje. Samo pazi da od jednog zla ne upadneš u mnogo veće muke. Ovi upravo i traže osobe koje imaju problema, koje su nesigurne i koje se hvataju za slamku.

  Citat Original postavio *Mihal*
  .........Shadow: Razume se da ne postoji carobni stapic, niti su psihijatri krivi za ratove... ali eto, nekoga zivot bas ne zeli da stedi, a kad ti neko baci takvu udicu, upecas se zeleo to ili ne. :shock: ?!?!?!?!?!
  Šta sad znači ova rečenica?!? :shock: Oni ti bace udicu i ti si svestan da je to udica i da vodi u sigurnu propast, ali se ipak upecaš?!?!? :shock: Stvari su izvan tvoje kontrole?!?! :shock: Mislim da je ipak na tebi odluka i na tebi odgovornost. Ukoliko sve ovo znaš, a i dalje želi da se igraš sa vatrom, razmisli šta je to u tebi što ge vuče u propast!
  Poslednji put ažurirao/la shaddow : 28.09.2006. u 10:44

 19. #19
  Domaćin *Mihal* (avatar)
  Učlanjen
  31.10.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  EU
  Poruke
  4.174
  Reputaciona moć
  147

  Podrazumevano Re: DIJANETIKA - obmana ili alternativno lecenje dusevnih bolesti?

  Pa da, jasno mi je to da se to sve radi sa lepim recima. Ne nameravam ja da se odmah uplicem medju njih, ali bi zeleo da iz bliza ispitam stvar.

  Pa nisam 100% svestan da je u pitanju udica, da jesam ipak bi odbio da se upecam. Mislim, sta ako u tome ima samo malo istine...?
  ...

 20. #20
  Poznat WithdrawnWater (avatar)
  Učlanjen
  21.10.2004.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  7.169
  Reputaciona moć
  120

  Podrazumevano Re: DIJANETIKA - obmana ili alternativno lecenje dusevnih bolesti?

  Onda, sta da ti kaze - putuj, igumane! Informacije si dobio, to si i trazio. Ako zelis da pogledas izbliza - samo napred.
  Život se ne meri brojem udaha, vec brojem trenutaka koji nam oduzmu dah....

 21. #21
  Iskusan shaddow (avatar)
  Učlanjen
  28.05.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  U blizini....
  Poruke
  5.163
  Reputaciona moć
  94

  Podrazumevano Re: DIJANETIKA - obmana ili alternativno lecenje dusevnih bolesti?

  Citat Original postavio *Mihal*
  Pa da, jasno mi je to da se to sve radi sa lepim recima. Ne nameravam ja da se odmah uplicem medju njih, ali bi zeleo da iz bliza ispitam stvar.

  Pa nisam 100% svestan da je u pitanju udica, da jesam ipak bi odbio da se upecam. Mislim, sta ako u tome ima samo malo istine...?
  Mihal, ajd molim te pročitaj ovaj tvoj post ponovo, ali lepo i polako (sa razumevanjem), pa mi reci da li si svestan koliko to što piše nema smisla.
  Poslednji put ažurirao/la shaddow : 28.09.2006. u 11:25

 22. #22
  Iskusan shaddow (avatar)
  Učlanjen
  28.05.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  U blizini....
  Poruke
  5.163
  Reputaciona moć
  94

  Podrazumevano Re: DIJANETIKA - obmana ili alternativno lecenje dusevnih bolesti?

  ...........ili je u pitanju "Igra". Ti kao hoćeš da skočiš, a mi te kao ubeđujemo: "Ma nemoj to da radiš". Šta je u pitanju? Gubitnički scenario?

 23. #23
  Domaćin *Mihal* (avatar)
  Učlanjen
  31.10.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  EU
  Poruke
  4.174
  Reputaciona moć
  147

  Podrazumevano Re: DIJANETIKA - obmana ili alternativno lecenje dusevnih bolesti?

  Ma kakva igra. Moze biti da se nisam najbolje izrazio. Ja ne mislim da je u pitanju udica, ali ako jeste svakako cu to saznati.
  Rekao sam, ne veruejm ni jednima ni drugima. Ali voleo bi da cujem komentare nekog ko ima iskustva na tom polju.
  Sve do tada, kao i sam sto kazes, izgleda malo glupo da pricam bilo sta kad ionako nemamo nikakvog iskustav sa tim stvarima.

  Poz.
  ...

 24. #24
  Zainteresovan član Hopkirk (avatar)
  Učlanjen
  06.06.2006.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Novi Sad
  Poruke
  101
  Reputaciona moć
  44

  Podrazumevano Re: DIJANETIKA - obmana ili alternativno lecenje dusevnih bolesti?

  Ja imam iskustva.
  Pre puno godina na poslu mi se javila neka gospodja prijatnog glasa i pochela sa objashnjavanjem da se oni zovu tako i tako i da se bave time i time, da bi zheleli da se chuje malo vishe o njima, poshto su novi u drzhavi (mislim da je to bilo negde krajem 99te ili 2000te - nisam 100% sigurna) i da ih neko pozove na emisiju da bi oni mogli da se predstave shta rade, zashto to rade i slichno...Moj odgovor je bio, zashto ne date reklamu jednostavno i ostavite broj telefona pa da se "proslavite"? Ona mi je objasnila da se ne radi o profitnoj organizaciji, vec o nechemu drugom, i da bi ona da uchestvuje u mojoj (inache NE kontaktnoj) emisiji, gde bi se prezentovali...
  Pitala sam svog urednika dali da uradim to, rekla mu da nemam pojma o chemu se radi naravno, a on mi je dao zeleno svetlo da idem tamo, da vidim, i da uradim taj intervju ako smatram da je to "neshto".
  Otishla sam u njihov centar, primili me vrlo ljubazno, kafa, sok..bla bla...Poshto nisam bila sama, vec sa prijateljem, oni su nama pustili neki film o Scientologiji da mi "razumemo" bolje ko su..A inache, da napomenem...kao za "neprofitnu" organizaciju, vrlo su se bili dobro smestili, sve je unutra u njihovim kancelarijama bilo novo i lepo, sa novim kompjuterima, nekim knjigama, kuhinjom...i shta ja vec znam! Onda su mi dali knjigu Dijanetika, kao, evo prochitaj i videcesh kako smo mi dobri i shta mi radimo! Ma lepshe od lepsheg! Prochitala sam knjigu (ali ako se secam ijedne rechi nek me Bog kazni..pa makar i taj njihov ) i kao...shta ja da radim sa ovima, dali da ih zovem, zvuchi neshto interesantno ali koliko je ovo pranje mozga, nisam mogla da verujem!! Na moj sledeci dolazak, oni kao, evo, mozhemo da odradimo jedno testiranje mog uma, da bi oni meni "pomogli" da se "nadjem" or something..Ajde, nema problema...Ni testa se ne secam, ali to je ono kao, psiholoshki profil, pa stepen emocija, pa stepen ne znam ti kakve zrelosti i josh neka s**nja...pa su mi rekli, e sada, sledeci test Vam je sledece nivo, i da bi se taj test odradio treba se platiti ... ne znam koja suma, i tako na svakom sledecem testu itd itd. Meni je palo na pamet, kako to da neprofitna organizacija koja je tako fina i dobra, trazhi pare za te neke testove, koje maltene ima u svakom zhenskom chasopisu (okej, malo sofisticiraniji tip) i pitala sam to. Pa su pocheli na (opet) najfiniji nachin i glasom koji oduzima dah da mi objashnjavaju da i oni moraju od necheg da zhive i bla bla..
  Bila sam nekoliko puta da bih skontala o chemu se radi i da bih skontala dali da ih zovem na emisiju, i shta ja tu trazhim...Sreca moja, shto im nisam ostavila moj lichni broj, s obzirom na to da sam im odgovorila da ne mogu gostovati zbog toga shto smatram da je to pranje mozga i sharena lazh, i da je to veoma profitno...i ja sam bila fina dodushe :grin: da ne bih bila gruba i rekla onako: ajd bre ne se*i, mislim, ovo su gluposti prvog reda (a trazhili me i zivkali na posao SVAKI dan po ne znam koliko puta). A u medjuvremenu je i jedna moja prijateljica otishla kod njih, trazheci spas za svoju dushu i zhivot i ne znam shta...to ti je ono "davljenik se i za slamku hvata". Ona je bila odushevljena, ali sada da je pitam samo koliko je pare dala za ta njihova testiranja i pranje mozga, mrshti se...jedva je i ona pobegla od njih!!!
  To je jedna velika zamka za ljude koje ne vide spas za svoju u trenutku datu situaciju (zhivotnu neku, svima se nama deshavaju razne stvari, zar ne?) i koji kao i sve sekte koje mogu uhvatiti veliki broj takvih ljudi, koji jednostavno vide spas u bilo chemu shto im se ponudi! Na jednom makedonskom portalu se raspravljalo na ovoj temi http://bagra.org/node/1303 pa ako razumesh bar i malo makedonski, mozhesh da probash da prochitash i saznash neshto vishe....
  U svakom sluchaju, ja ne bih da se druzhim iz bliza sa njima

 25. #25
  Domaćin *Mihal* (avatar)
  Učlanjen
  31.10.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  EU
  Poruke
  4.174
  Reputaciona moć
  147

  Podrazumevano Re: DIJANETIKA - obmana ili alternativno lecenje dusevnih bolesti?

  Hvala veoma Hopkirk!
  ...

Slične teme

 1. Dijanetika - Nauka o mentalnom zdravlju
  Autor Almsivi u forumu Zanimljivosti
  Odgovora: 35
  Poslednja poruka: 06.03.2008., 17:12
 2. Odgovora: 159
  Poslednja poruka: 21.11.2007., 11:47
 3. mt:s - obmana u romingu
  Autor remulus1 u forumu Mobilna telefonija
  Odgovora: 0
  Poslednja poruka: 15.09.2007., 14:47
 4. alternativno lecenje tumora
  Autor josjednom u forumu Zdravlje
  Odgovora: 3
  Poslednja poruka: 06.04.2006., 12:42

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •