Ватикан и Србија

eremita

Zaslužan član
Poruka
117.180
Odnosi Vatikana i nekadasnje Socijalisticke Federativne Republike Jugoslavije, u pogledu verskih i svetovnih pitanja, nikad se nisu poklapali. Na osnovama Drugog vatikanskog koncila doslo je do kontakata i medudrzavnih odnosa tadasnje Jugoslavije i Svete stolice. Protokol o uspostavljanju diplomatskih odnosa, dve drzave su potpisale 1966. godine. Posle potpisivanja protokola, Josip Broz Tito je posetio papu Pavla VI.

Posle Tita, u Vatikanu su boravili: Cvijetin Mijatovic i Branko Mikulic, ali u posetama novom papi - Jovanu Pavlu II. Tom prilikom oni su i aktuelizovali Titov poziv, da papa poseti Jugoslavija. Ali, kako je poseta stalno odlagana, ili preciznije, do nje nikako nije dolazilo, poziv je vise puta obnavljan.


Dakle, za zivota Josipa Broza, do posete pape SFR Jugoslaviji nije doslo.

Nije potrebno previse traziti po arhivi Vatikana, da bi se utvrdila krivica Svete stolice za razbijanje SFRJ. Naravno da Vatikan nikad nije i nece priznati krivicu, ali niz cinjenica govori u prilog konstataciji da je vrh Katolicke crkve, mozda, najveci krivac za razbijanje tadasnje Jugoslavije.


Politika Vatikana, inspirisana zeljom i neskrivenim interesima na Balkanu jos od vremena uspona fasizma, zavrsetkom Hladnog rata pocetkom poslednje decenije proslog veka, izazvala je krvave sukobe i ratove kojima je Sveta stolica dala legitimitet. Nesmotreno data izjava jednog visokog funkcionera vatikanske administracije da se "drzavni planovi prave pedeset godina a realizuju u sledecih sto godina", pokazala je pravo lice vrha te fizicki patuljaste drzave ranga svetskih supersila. Tada se tek videlo, da Staljinovo svojevremeno izreceno potsmesljivo pitanje: "Vatikan – koliko je to divizija?…", nema nikakve stvarne osnove.

Odluku o konacnom razbijanju Titove Jugoslavije Vatikan je pokrenuo memorandumom drzavama KEBS-a, 26. novembra 1991. godine. Sve je dogovoreno na sastanku pape Jovana Pavla II sa nemackim ministrom Genserom. Tog, 26. novembra 1991, drzavni sekretar Vatikana uputio je memorandum sa zahtevom za priznavanje Slovenije i Hrvatske kao nezavisnih drzava, svim clanicama Konferencije o evropskoj bezbednosti. Sveta stolica je tada bila misljenja da je doslo vreme da se medjunarodno priznaju Slovenija i Hrvatska, "i to pre bozicnih praznika".

Posle tog vatikanskog memoranduma, Slovenija i Hrvatska su priznate kao nezavisne drzave, sto je izazvalo zestoke sukobe i rat, koji se, opet uz pomoc Svete stolice, prosirio i na Bosnu i Hercegovinu. Glasnogovornici Vatikana tada su govorili da je to rat protiv "velikosrpskih ideja". Dakle, rat koji je Sveta stolica direktno pokrenula protiv srpskog naroda. U prilog ovog tvrdnji i podatak da je u jesen 1995, kada je trebalo bombardovati Srbe u Bosni, sveti otac podrzao Klintonovu politiku i trazio da se objavi "rat ratu". Mnogi se dobro secaju, da su tada srpski polozaji u BiH danima bombardovani, i da je stradalo vise stotina Srba. Bosanski Srbi Vatikanu to nikad nece zaboraviti.

Razbijanje SFRJ nije oznacilo i kraj uplitanja Vatikana u krvave poslove na tlu ovog dela Balkana. Vatikan je politicki i dalje nastojao da se razbije srpska drzava i njen narod dovede u podredjen polozaj, u odnosu na zemlje Evropske unije i Amerike. Vatikan je u slozenoj kosovsko-metohijskoj problematici decenijama igrao na kartu Albanaca, nastojeci da najpre oslabi Jugoslaviju, a zapravo Srbiju. Pocetkom 1999. Vatikan stavlja u funkciju svoj plan iz Drugog svetskog rata. Da bi se taj plan ostvario, trebalo je po svaku cenu odvojiti Kosovo od Srbije, sto je ucinjeno bombardovanjem tadasnje SRJ.


Stvaranjem drzave SCG, ostvaren je i plan otcepljenja Crne Gore od Srbije. Otimanjem Kosova i Metohije i otcepljenjem Crne Gore, Vatikanu se otvorio put ka davnasnjoj zelji stvaranja "jadranske konfederacije", sastavljene od nezavisnih drzava Hrvatske, Crne Gore i Albanije. Tek stvaranjem eventualne nezavisne drzave Kosovo, plan Vatikana s pocetka Drugog svetskog rata, o toj konfederaciji, bice u ostvaren.


Sad postaje jasno, zasto se Americi zuri da do kraja 2006. medjunarodna zajednica resi buduci status Kosmeta. U prilog tezi, da Vatikan kod SAD i EU insistira na stvaranju tzv. jadranske konfederacije, ide i cinjenica da je papa Jovan Pavle II, 25. aprila 1993, kao prvu balkansku zemlju posetio Albaniju, iako u njoj zivi samo 15 odsto katolika. Papinoj poseti Albanci su dali "svenacionalni znacaj", a kosovski list "Bujku" tada je pisao kako Albanija i svi Albanci sveta docekuju papu, i da su sa Kosova, iz Makedonije i Crne Gore, svi Albanci otisli u Tiranu da ih papa blagoslovi.


Podatak da je papa licno, u obracanju vernicima sa prozora svog kabineta, 8. marta 1993. rekao: "Pred Bogom trazim osvetu za agresorski rat u Bosni", pri tom apostrofirajuci Srbiju i Srbe kao agresore, govori o umesanosti Vatikana u gradjanski rat u BiH, svakako na strani Hrvata i muslimana.


Odnos Vatikana prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi takodje ide u prilog tvrdnji da Sveta stolica snosi najvecu odgovornost za razbijanje SFRJ, SRJ, SCG i danas Srbije. Vatikan odavno, sa manje ili vise uspeha, pokusava da se mesa u unutrasnje stvari SPC. Primera ima vise, najdrasticniji je svakako da je Vatikan priznao autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve. Nije na odmet navesti i pismo koje je 28. decembra 1969. papski izaslanik Francisko Palovineti uputio tadasnjem mitriopolitu crnogorsko-primorskom Danilu Dajkovicu, povodom izgradnje mauzoleja na Lovcenu.


Iz pisma se jasno vidi, da Sveta stolica i papa pozdravljaju rusenje kapele na Lovcenu, i predlazu da se ona smesti u muzej u Njegusima, gde bi odgovarala nameni. Iz pisma je uocljiva zelja Vatikana da zagospodari vecnim srpskim pravoslavnim prostorom. Mnogo se postiglo, kaze u pismu Palovineti, "sveti otac papa je veoma zadovoljan, i predlozio bi da bi bilo najbolje da se skine ona kapela. Svima je jasno da sadasnji narod nema vise nista zajednicko sa nekadasnjim narodom, opijenim velikosrpskom ideologijom, koja je zloupotrebila svoj narod, koji, eto, moze se reci, potpuno izumire. Novi narod, sa novim navikama i novim zivotom, je narod buducnosti i novih pregnuca, pa je sveti otac papa voljan da ovaj narod svesrdno pomogne i da ga vrati u pravu Hristovu veru, za sta je voljan da da 500 miliona lira kao pomoc za izgradnju mauzoleja".


Papa ce, kaze se u pismu izaslanika Palovinetija, traziti da u Mauzoleju budu i kosti Lucije Crnogorke (Ozane Kotorske). Poznato je da je kapela srusena, i da je Mauzolej na Lovcenu izgradjen. I da je, te 1969. na ovaj nacin pocelo razbijanje srpskog bica u Crnoj Gori, koje je nedavno rezultiralo raspadom drzavne zajednice SCG. Dakle, 37 godina posle rusenja male Njegoseve kapele na Lovcenu, za koju mnogi Srbi kazu da je bila svetionik SPC i da je objedinjavala pravoslavni prostor na Balkanu.


Jasno je takodje, da je Vatikan unutar srpskog nacionalnog korpusa pronasao ljude koji su zabili noz u leda srpskoj populaciji na Balkanu, pri cemu je Amerika, uz pomoc evropskih zemalja katolicke vere, upotrebila doktrinu - razjedini nepriajtelja i pobedi ga. U stvari, samo je primenjena stara rimska izreka, koju su obilato koristili neprijatelji srpstva kroz istoriju: "Divide et impera."


Sada, kada je srpsko bice podeljeno u vise drzava, potrebno je razbiti i srpski korpus u Srbiji. Ovo bi posebno morala da ima u vidu Srpska pravoslavna crkva, ne vodeci racuna o istupima pojedinih politicara, koji bas mnogo ne polazu na veru. Posle svega, tesko je prihvatiti i opravdati neke postupke vrha SPC.
Sta bi rekao vladika Nikolaj Velimirovic, neumoljivi borac protiv konkordata, da cuje da je episkop njegove pastve Lavrentije, sa 36 svestenika svoje eparhije, isao na poklonjenje papi u Vatikan, i da je sa njegovim dopustenjem deset svestenika Sabacko-valjevske eparhije islo u Toronto, da na internacionalni dan mladosti, u avgustu 2002, doceka papu?
 

Sta bi rekao patrijarh srpski Varnava, koji je u borbi protiv konkordata izgubio zivot za veru pravoslavnu i svetosavsku?



Sta bi rekao Justin Celiski, koji rimokatolicizam smatra za jeres, da cuje kako srpski episkopi o jeresu govore kao o "sestrinskoj crkvi"?



Da vladika sabacko-valjevski nije usamljen u idejama o ujedinjenju SPC sa Rimokatolickom crkvom, govori podatak da i vladika niski Irinej vatikansku crkvu naziva sestrinskom. "Ideja o ujedinjenju dve crkve nije nova. Jer crkva je jedna, i te razlike u kanonskom smislu nisu nesto strasno sto se ne moze prevazici. Zato smo mi uvek prihvatali i dobro saradjivali sa sestrinskom Rimokatolickom crkvom. I s njom smo u veoma dobrim odnosima", rekao je vladika Irinej.


Posebno zabrinjava sto su vladike Lavrentije i Irinej, izgleda, sve ucinili sa znanjem Svetog sinoda SPC, koji o ovim problemima i dalje zvanicno cuti. Kao da su srpske vladike zaboravile [SIZE=3]reci Svetog Save, na Saboru u Zici 1224. godine, kada je u besedi rekao: "Srbi, moj narod, Hristovi su, ne papini". Tako je Sveti Sava Vatikanu jasno porucio, da o jedinstvu katolicke i pravoslavne crkve nema ni govora[/SIZE]. Znaju svakako srpske vladike, da je sveti Marko Efeski, neumoljivi borac protiv katolicke jeresi, ostavio zavestanje pravoslavlju: "Bezite od papista kao sto se bezi od zmije".


Kako objasniti zlocine nad Srbima u proslosti, kako objasniti Jasenovac, kada je papa u poslednjih 15 godina vise puta boravio u Hrvatskoj, ali Jasenovac nikad nije posetio. A zrtvama Jasenovca vladika Nikolaj napisao je sluzbu, u kojoj kaze da su "ustase za revnost u zlu, dobro znanu svima, pohvale dobile iz pakla i iz Rima".



Izgleda da deo SPC paktira sa Vatikanom. To je jasnije, ako se zna da je SPC 2002. godine 700.000 srpskih novomucenika, koji se slave 13. septembra, izbacila iz kalendara. Da li je to ucinjeno da se zvanicnici Svete stolice ne bi podsecali da su u ime vere rimokatolici nad Srbima pocinili zlocin?


Sve vise se govori o pregovorima Vatikana i SPC, a kaze se da nema prepreka da papa poseti Beograd, samo se ceka povod.


Postoje informacije da su pojedini srpski episkopi cak trazili ostavku patrijarha Pavla. Zato je patrijarh morao da donosi potvrdu konzilijuma lekara, da je sposoban da i dalje vrsi svoju duznost.


Pojedinci iz vrha SPC priznaju, da ono sto se trenutno desava u vrhu srpske crkve nije dobro, da o mnogim vaznim pitanjima saglasnosti nema. Posebno kada je rec o ujedinjenju sa Rimokatolickom crkvom, o cemu se unazad pet godina sve vise govori.


Sve je vise ekumenista u Srpskoj patrijaršiji. A zna se da je rec o pokretu za zblizavanje svih hriscanskih crkava.


Vladike SPC podelilo je pitanje, da li je ekumenizam promasaj ili resenje za Srbiju i srpski narod. Ima onih koji tumace da ekumenizam i novi svetski poredak imaju isti cilj, globalizaciju planete.


Hriscanska koalicija u SAD sve više uzima maha, i preti da unisti americku demokratiju. Veliki broj intelektualaca upozorava, da ta koalicija nije nista drugo do odskocna daska Republikanske partije. Kazu takodje, da ta koalicija pokusava da se tajno uvuce u zivot svih Amerikanaca. Uz to, tvrdi se da se uskoro ocekuje stvaranje nove organizcije u kojoj ce biti hriscanska koalicija i katolicka alijansa, u kojoj su sada uz katolike i Jevreji. Bivsi vodja Hriscanske koalicije Ralf Rid, otvoreno kaze da njegova koalicija zastupa interese ekumenistickog pokreta u pravom smislu. A u Americi, tvrde da je rec o najtezem obliku nasilja nad misljenjem.


Upravo zbog toga najveci deo srpskih vladika tvrdi da se treba kloniti bilo kakvih konkordata i ekumenizma. Po njihovom misljenju, Srbe je kroz vekove ocuvala Srpska pravoslavna crkva kojoj je temelje udario Sveti Sava.


Sto se SPC tice, u Patrijaršiji kazu da se tu tek ocekuju problemi. Stoga, nije neobicno sto je vecina svestenomonaha, monaha, monahinja i svestenika sa skupa u manastiru Sopocani, u februaru 2001. godine, uputilo apel svetu, u kome se, na kraju kaze: "Potpisnici apela su pre zabrinuti i ustraseni satanskim planovima ekumenista, koji prema SPC deluju preko Svetskog saveza crkava".

Iskazivanje moci je pokretacka snaga ekumenskog pokreta. A to podrazumeva americku moc i njenu dominaciju u svakom pogledu, osim u verskom. Jer verska moc pripada samo papi.


O umesanosti Vatikana u razbijanje SFRJ, SRJ i konacno SCG, pocetkom 2000. godine progovorio je otvoreno penzionisani vojni svestenik americke vojske Robert Bigler, koji je saopstio da je iz najpouzdanijih izvora dobio tajne bankovne racune Vatikana, koji potvrdjuju da je Katolicka crkva, zajedno sa nemackom vladom, destabilizovala Jugoslaviju tako sto je separatistima na ovom prostoru Balkana upumpano vise miliona dolara, za koje je Bigler rekao da je rec o krvavim dolarima.


Ako je papa Jovan Pavle II imao zadatak da razbije SSSR i tako stvori nove katolicke drzave, neizostavno se namece pitanje - da li novi papa Benedikt XVI ima zadatak da razbije pravoslavlje? Da li ce se SPC ponasati u skladu sa svojom vekovnom politikom, da o svemu treba sa svakim razgovarati, a na kolenima se pojaviti samo pred Bogom - ostaje da se vidi. Za kraj, kao opomena, neka posluze reci poruke vladike Nikolaja Velimirovica, kada je govorio o opasnosti po SPC: "Ako neko kaze, juce je bila opasnost po nasu crkvu, a danas je ta opasnost prestala, strasno se vara. To je trubac koji svira na spavanje. A mi moramo imati u ovo vreme sto vise trubaca koji ce svirati na budjenje, na ustajanje, na pripravnost, na odbranu".

Ruska pravoslavna crkva je odbacila bilo kakve price o ujedinjenju sa Rimokatolickom. Za RPC i njenog patrijarha Aleksija II, neprihvatljivo je ucenje koje stize iz Vatikana, da je vreme da papa, kao Hristov predstavnik na zemlji, mora imati dominantnu ulogu posle ujedinjenja rimokatolika i pravoslavaca.


Videti opsirnije:

- Svedok http://www.svedok.co.yu/index.asp?show=52311 broj 524

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++


Овде многи протествују против сваке изјаве СПЦ оптужујући је "мешање у
политику". А шта кажете на ове податке који недвосмислено говоре о томе
да је сва несрећа у бившој СФРЈ скована и смишљена и плаћена из Ватикана ???
 
Pa Nikolaj je pisao o Jasenovcu tek kada se licno uverio u uslove u logorima za vreme kratkotrajnog boravka u Dahau pre toga je on pozdravljao dolazak Hitlera i piso antisemitske parole po ugledu na one nacisticke "Jevreji i njihov otac djavo,proleto seme" a i posle logora je drzao opelo i pohvalan govor saradniku nacista i ustasa Miti Ljoticu najvecem srpskom fasisti kolaboracionisti. :roll:
 
Elvin:
prvo je naricao na primedbama, a sad je počeo i da kune...pretpostavljam u pauzama bavljenja hiromantijom...

nikolaj jeste bio povlašćen u dahauu, čak je i pušten da bi držao opelo kolegi fašisti, dimitriju ljotiću.

Elvine, naidjoh na par Vaših komentara večeras i obećavam da kad jednog dana omatorimo toliko i svi budemo u jednom staračkom domu, da ću naručiti litar mineralne vode (pa ko bude smeo da pije) i doneti one domine...
 
untouchable:
Да Бог да и ти искусио те "повлашћене услове".

Недодирљиви, мани се ћорава посла. :)

Валтазар Богишић је лепо то рекао:

"Што се грбаво роди, то вријеме не излијечи"

Па нећеш ни ти ове паметњаковиће којима је мрско све српско.
 
Предатор:
Недодирљиви, мани се ћорава посла. :)

Валтазар Богишић је лепо то рекао:

"Што се грбаво роди, то вријеме не излијечи"
.
veliki pravnik je to izgovorio u kontekstu lose napisanih zakona...a ne u vezi ljudi koji kritikuju"svetog" fashistu vladiku nikolaja...i ta recenica koju non stop ponavljas glasi "sto se grbo rodi-vreme ne ispravi"
 
Za to što je Vladika Nikolaj "sporan" nije kriv on sam nego više neko krilo SPC koje nije moglo da odoli da objavi "spornu" knjigu koji ni sam vladika nije hteo da objavi.

Nije hteo da je objavi jer je i sam znao da su mu ovozemaljska zbivanja u delu života poremetila
rasuđivanje. I sam je video da se nešto kosi s božjim učenjem, iako postoje i dokazi da je iz "antisemitizma" išao i u fazu da tajno pomaže jevrejski porodicama ..

"Svetosavka religija" je uvođenje pravoslavlja Srbima koji su mahom bili pagani. Od njega pa nadalje mi smo pravoslavni narod. To je kontext ...
 
Lacibg:"Svetosavka religija" je uvođenje pravoslavlja Srbima koji su mahom bili pagani. Od njega pa nadalje mi smo pravoslavni narod. To je kontext ..."

Bojim se da tu nema konteksta. Srbi su pokršteni davno prije Rastka Nemanjića ... i tada kada su pokršteni, to što su primili bilo je hrišćanstvo, a ne svetosavlje.

Svetosavlje je termin novijeg datuma (XX v.). Njegovi tvorci su Rusi emigranti, a prvi put je upotrebljen 1938. u SKK (kojim povodom - priznajem zaboravio sam).
Temelj svetosavske ideologije udario je sv. Nikolaj u svom čuvenom predavanju na "Kolarcu", koje je nosilo (po mom mišljenju oksimoronski) naziv "Nacionalizam sv. Save", a inače čuveno je i po onom poređenju sv. Save i Hitlera.
 
Eraserhead:
Nikolaj je u dahau bio u povlašćenom položaju, jeo je sa oficirima i nije bio primoran na rad. Odatle, dok su par stotina metara dalje oalili žive jevreje on je pisao protiv njih. On je jedna velika sramota.


Hehehe ispade da je vladika Nikolaj Velimirovic u nacistickom konc. logoru Dahau ziveo bolje nego u manastiru. E kako neki mogu da pljuju to je strasno. E pa ja tebi zelim isto - da dozivis sudbinu vladike Nikolaja i uzivas u nekom konc logoru 4 godine. Ljigo
 
svetolik trpkovic:
Pa Nikolaj je pisao o Jasenovcu tek kada se licno uverio u uslove u logorima za vreme kratkotrajnog boravka u Dahau pre toga je on pozdravljao dolazak Hitlera i piso antisemitske parole po ugledu na one nacisticke "Jevreji i njihov otac djavo,proleto seme" a i posle logora je drzao opelo i pohvalan govor saradniku nacista i ustasa Miti Ljoticu najvecem srpskom fasisti kolaboracionisti. :roll:

vidi se da nemas pojma sa zivotom i da nisi procitao nijedno delo vladike Nikolaja . A posto nisi procitao pricas gluposti koje si cuo na B-92 ili nekom slicnom sorosevskom mediju.

Tacno je da je vladika Nikolaj pisao pozitivno o Hitleru i to je bilo sredinom 30tih godina proslog veka . I ja bih da sam tada ziveo pisao pozitivno o Hitleru. A zasto?

Zato sto je Nemacka posle 1 svetskog rata bila ekonomski unistena, rastrzana, osiromasena, korumpirana. Hitler je od takve Nemacke napravio pravo ekonomsko cudo, zaveo red, disciplinu a proizvodnja koju je tada Nemacka ostvarivala je bila veca nego ikada pre. Ceo svet se tada inace suocavao sa recesijom kao posledicom pre svega kraha Njujorske berze, a u isto vreme dok je ceo svet stagnirao Nemacka je predvodjena Hitlerom dozivljavala nevidjen ekonomski napredak.

Pa ceo zapad je tada bio u idili za Hitlerom . Taj zapad je dozivljavao sovjete tj komuniste kao pravu pretnju a Hitlera kao lek protiv komunizma . Govorim o 30tim godinama proslog veka tj u periodu sve do 1938. godine .

Sad druga je stvar sto je Hitler to kasnije iskoristio da zapocne svetski rat i pocini najvece zlocine u proslom veku.

Inace od samog vladike Nikolaja jos pohvalnije o tome sta je Hitler napravio od Nemacke je recimo govorio tadasnji british prime minister Chamberlein koji je govorio da je Hitler nesto najbolje sto je Nemackoj moglo da se desi, i sto je najgore do trenutka zapocinjanja ratova od strane Hitlera i nacista - on je bio u pravu.
 
Хитлера је "Тајм" прогласио 1938 за човека године. У британској штампи постојала је читава каста новинара који су похвално писали о њему, са "Дејли мејлом" као перјаницом. О Хитлеру су се, између осталих позитивно изражавали и Лојд Џорџ("Ох када би Енглеска имала таквог човека") и Џо Кенеди(амерички амбасадор у Лондону и отац потоњег председника Џона Кенедија ).
 
Witch-king of Angmar:
Хитлера је "Тајм" прогласио 1938 за човека године. У британској штампи постојала је читава каста новинара који су похвално писали о њему, са "Дејли мејлом" као перјаницом. О Хитлеру су се, између осталих позитивно изражавали и Лојд Џорџ("Ох када би Енглеска имала таквог човека") и Џо Кенеди(амерички амбасадор у Лондону и отац потоњег председника Џона Кенедија ).
Pa za Kenedija si u pravu a tu bi se mogao dodati i vojvoda od Vindzora Edvard sedmi koji je abdicirao sa trona ali na naslovnoj strani TIME magazina Hitler je predstavljen kao mali zao covek koji svira ogromne orgulje i tu je predstavjen kao negativna pojava.
 
svetolik trpkovic:
Pa za Kenedija si u pravu a tu bi se mogao dodati i vojvoda od Vindzora Edvard sedmi koji je abdicirao sa trona ali na naslovnoj strani TIME magazina Hitler je predstavljen kao mali zao covek koji svira ogromne orgulje i tu je predstavjen kao negativna pojava.

То мора да је била нека друга насловна страница. Колико ми је познато насловна страна Тајма из 1938 са Хитлером је сасвим озбиљна.
 
Људи, не знам да ли сте приметили,

али тема је

Ватикан и Србија........

а не владика Николај Велимировић,

а поготово не Хитлер......

дакле, Ватикан !!!!!!!!!!
e136.gif
 
Witch-king of Angmar:
Хитлера је "Тајм" прогласио 1938 за човека године. У британској штампи постојала је читава каста новинара који су похвално писали о њему, са "Дејли мејлом" као перјаницом. О Хитлеру су се, између осталих позитивно изражавали и Лојд Џорџ("Ох када би Енглеска имала таквог човека") и Џо Кенеди(амерички амбасадор у Лондону и отац потоњег председника Џона Кенедија ).

to sto je on proglasen covekom godine, ne znaci da je on bio 'dobar', vec da je bio uticajan.
tesko da je neko u britaniji mogao da voli hitlera kada su se vec tad znali njegovi afiniteti prema britaniji....

naslovna stranica tajmsa iz 2.jan 1939, u kom je on proglasen za coveka godine:
1101390102_400.jpg


@Jery
ljotic, nikolaj i ti mozete da se uhvatite za ruku i vicete "heil, heil" :)
 
Obersturmfuehrer:
to sto je on proglasen covekom godine, ne znaci da je on bio 'dobar', vec da je bio uticajan.
tesko da je neko u britaniji mogao da voli hitlera kada su se vec tad znali njegovi afiniteti prema britaniji....

naslovna stranica tajmsa iz 2.jan 1939, u kom je on proglasen za coveka godine:
1101390102_400.jpg


@Jery
ljotic, nikolaj i ti mozete da se uhvatite za ruku i vicete "heil, heil" :)

Хитлер је имао позитиван став према Британији, то се може јасно прочитати из "Моје борбе" и добар део британског естаблишмента је узвраћао истом мером. Осим оних које су већ споменути ту су били и Лорд Халифакс и Леди Астор са тзв. "Кливденском кликом". Од истакнутих политичара једино је Черчил био од почетка безрезервно и отворено антихитлеровски настројен. Нећеш до чина hauptsturmfuhrera стићи са тако оскудним знањем. :D
 

Back
Top