CV
Prikazujem rezultate 1 do 19 od 19

Tema: CV

 1. #1
  Početnik jecanadja (avatar)
  Učlanjen
  12.09.2006.
  Poruke
  11
  Reputaciona moć
  0

  Smile CV

  Nedavno sam završila fakultet i ubrzo posle toga postala mama tako da sam "ispala" iz svih tokova koji nemaju veze sa pelenama, cuclama i sl. Sad sam počela da razmišljam o zaposlenju. Znam da treba da napišem CV ali ne znam kako. Možete li mi pomoći? 2. #2
  Domaćin Borg (avatar)
  Učlanjen
  17.08.2006.
  Pol
  ženski
  Poruke
  4.466
  Reputaciona moć
  91

  Podrazumevano Re: CV

  Kako napisati CV

  CV je dokument koji je danas obavezni deo svake prijave za posao. Svrha CV-a, (Curriculum Vitae na latinskom, Resume na engleskom) odnosno biografije jeste da Vas i Vaše obrazovanje, odnosno stručne kvalifikacije predstavi potencijalnom poslodavcu.
  Ovaj dokument treba da bude, pre svega, koncizan i lepo strukturisan i da Vas, naravno, predstavi u najboljem mogućem svetlu.

  Na internetu postoji mnoštvo vodiča koji će Vas, do najsitnijih detalja, uputiti u tajne pisanja CV-a za svaku konkretnu situaciju. Jedinstveni obrazac pisanja CV-a ne postoji, no, ipak, iz sveg tog mnoštva može se izvesti nekoliko smernica koje Vam mogu pomoći da lakše napravite potrebni dokument.

  CV koji pišete prilikom konkurisanja za posao ne bi trebalo da bude duži od jedne A4 strane. Dokument se piše slovima Arial ili Times New Roman, s tim što je u pošti Srbije kao zvaničan tip slova u upotrebi Times New Roman. Veličina slova bi trebalo da bude između 10 i 12, ali nikako preko 12 jer prevelika slova ostavljaju loš utisak. Propisana veličina slova za dokumente ovog tipa u Pošti Srbije je 12.

  Uz CV se šalje i propratno pismо, čak i ako nije eksplicitno naznačeno da je propratno pismo potrebno. Ovo pismo ima za cilj da upozna čitaoca sa Vašom biografijom, da uputi na njene važne delove, a može sadržati i nešto što niste mogli staviti u biografiju zbog nedostatka prostora. U pismu jasno naznačite za koji posao se prijavljujete.

  Za slanje prijava poštom, pronađite adekvatne koverte A4 ili eventualno A5 formata. Potrudite se da celokupni izgled pošiljke odaje izgled uredne i obrazovane osobe.

  Sama biografija bi, u skladu sa važećim opštim pravilima, trebalo da sadrži sledeće: lične podatke, cilj biografije, obrazovanje, nagrade i priznanja koje posedujete, praktično iskustvo, vannastavne aktivnosti, strane jezike, znanje kompjutera, hobije.
  Lični podaci

  Ovde treba navesti ime i prezime, datum i mesto rođenja, adresu stanovanja, e-mail, telefon i nacionalnost. Ukoliko imate dve adrese ili dva telefona, navedite oba. Broj svog mobilnog telefona izostavite, sim ukoliko to poslodavac izričito nije zahtevao u oglasu, odnosno, ukoliko nemate nijedan drugi kontakt telefon. U rubrici lični podaci navedite i svoj bračni status, odnosno decu, ukoliko ih imate. Pomenite i roditelje i njihova zanimanja.

  Ukoliko Vaša biografija privuče nečiju pažnju, ta osoba će pažljivije pogledati Vaše lične podatke. Važno je samo da su oni tu. Naročito se nemojte truditi da ulepšavate tekst različitim tipovima slova, crtežima, animacijama i slično. Jedino morate obratiti pažnju da ime i prezime bude napisano većim slovima, kako bi čitalac imao jasnu sliku čija je to biografija. Naslov „Biografija” (Curriculum Vitae, Resume) trebalo bi da stoji u gornjem delu strane, međutim, ako nemate prostora možete ga i izostaviti, jer, ukoliko je biografija dobro napisana, biće jasno o čemu se radi, pa se to ne mora naglašavati.
  Cilj pisanja biografije

  Cilj treba da je koncizno napisan i da označi šta Vi želite od svoje karijere, odnosno radnog mesta, shodno vrsti posla za koji konkurišete. Može biti napisan u jednoj ili u nekoliko rečenica. Pisanje cilja može da bude prilično teško, tako da savetujemo da malo više vremena i pažnje posvetite upravo ovom delu CV-a.
  Obrazovanje

  Ukoliko ste završili fakultet, navedite akademsko zvanje, i kada i gde ste diplomirali. Prosek ocena navedite samo ako je reprezentativan
  Nagrade

  Informacije o nagradama i priznanjima se unose nakon informacija o obrazovanju. Možete ih uneti i u okviru obrazovanja ali bi to može da deluje prenatrpano, ali i nepregledno za osobu koja čita Vašu biografiju. Takođe možete navesti stipendije, nagrade, konkurse u inostranstvu na kojima ste aplicirali tokom akademskog školovanja. Ovde ne morate navesti samo naziv, godinu i mesto. Možete, u nekoliko reči, i opisati ono što smatrate da je bitno kod ovih nagrada, stipendija itd.
  Praktično iskustvo

  U okviru praktičnog iskustva navedite sva dosadašnja radna angažovanja. Nemojte umanjivati ono što ste radili, i nemojte se stideti toga. Navedite gde ste radili, kada i koliko. Koje su bile Vaše odgovornosti i šta ste tamo naučili. Pokažite budućem poslodavcu da ste osoba koja želi da uči i razvija svoje potencijale u svim situacijama. Sveukupno gledano, ove informacije treba da Vas predstave kao osobu koja ima inicijativu i kreativnost. Ne zaboravite da treba da ubedite čitaoce Vaše biografije da ste baš Vi ona prava osoba koju traže.
  Ostale aktivnosti

  Ovde mozete navesti konferencije i seminare na kojima ste učestvovali, kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Dobro napisan deo sa ostalim aktivnostima bi trebalo da Vas predstavi kao dinamičnu osobu koja preuzima inicijativu i spremna je da se izbori za dobro svoju poziciju.
  Strani jezici

  Navedite sve jezike kojima se služite, sa naznakom koliko dobro poznajete taj jezik. Obavezno navedite, ukoliko imate, neku međunarodno priznatu diplomu za strani jezik.
  Znanje kompjutera

  Napišite sve što znate, uključujući poznavanje Interneta i editovanje teksta. Nije potrebno da znate da programirate u C ++ ili u javi, osim ako ne konkurišete za mesto programera. Najbolje bi bilo da navedete da li se i koliko služite osnovnim Microsoft apilkacijama iz Office paketa – Word-om, Excel-om i Internet-om. To je minimum. Ukoliko ne posedujete neka od ovih znanja odmah se posvetite učenju, jer je ovo minimum koji traži bilo koja organizacija u inostranstvu, a sve više i u našoj zemlji.
  Hobiji

  Navedite ih ukoliko vam je ostalo prostora. Hobiji i ostala interesovanja deluju lepo u svakoj biografiji jer Vas predstavljaju kao osobu koja, uz rad, zna da uskladi i zabavu u svom životu. Nije potrebno da posedujete 20.000 poštanskih markica da biste to označili kao hobi. Možete navesti i čitanje određene literature ili bavljenje sportom (pogotovo ako ste ostvarili neke značajnije rezultate u tom pogledu). Ukoliko ste (ne)pušač, i to pomenite.

  Nastojte da svi Vaši podaci budu upakovani na jednu stranu A4 formata. Ukoliko se traže detalji, ili Vi smatrate da je to izuzetno važno za posao koji tražite, možete, izuzetno, preći i na drugu stranu. Ipak, preporučuje se da CV ne bude duži od jedne strane A4 formata.

  U ovom kratkom uputstvu navedeni su samo neki standardni delovi koje bi biografija trebalo da sadrži. Njen sadržaj, ipak, zavisi od onog koji je piše, jer, naravno, možete dodati ono što mislite da je potrebno i kreirati biografiju prema svom nahođenju.

 3. #3
  Buduća legenda parka (avatar)
  Učlanjen
  01.11.2005.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  šlem užasa
  Poruke
  26.022
  Reputaciona moć
  312

  Podrazumevano Re: CV

  a jbt neću ni da tražim poso

 4. #4
  Početnik jecanadja (avatar)
  Učlanjen
  12.09.2006.
  Poruke
  11
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: CV

  Hvala ti Borg_Queen! Ovo će mi prilično pomoći.

 5. #5
  Aktivan član twigy (avatar)
  Učlanjen
  27.01.2006.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  ....Kg:)
  Poruke
  1.869
  Tekstova u blogu
  9
  Reputaciona moć
  67

  Podrazumevano Re: CV

  Idi na www.infostud.com tamo ima mnogo korisnih stvari,a izmedju ostalog i uputstvo za CV ,kako napisati....

 6. #6
  Iskusan Suzy (avatar)
  Učlanjen
  20.07.2004.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  6.960
  Reputaciona moć
  123

  Podrazumevano Re: CV

  Citat Original postavio parka
  a jbt neću ni da tražim poso
  Ucini dobro, ne kaj se;
  ucini zlo, nadaj se.

 7. #7
  Poznat
  Učlanjen
  26.09.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  9.626
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: CV

  CV ili ti biografija je jedan obican **** koji u 90% slicajeva zavrsi u kanati cim stigne!

 8. #8
  Iskusan Suzy (avatar)
  Učlanjen
  20.07.2004.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  6.960
  Reputaciona moć
  123

  Podrazumevano Re: CV

  Citat Original postavio PLESsitnihDEMONA
  CV ili ti biografija je jedan obican **** koji u 90% slicajeva zavrsi u kanati cim stigne!
  a neeeeee.........te koji su u tih 90% prvo doooobro nasetaju......na razgovor upoznavanja....pa........shiri izbor....neke i na uzi izbor......
  e pa onda se ukanta ;-)
  Ucini dobro, ne kaj se;
  ucini zlo, nadaj se.

 9. #9
  Veoma poznat Zikica (avatar)
  Učlanjen
  07.08.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Evo mene, eto vas rat Turcima!!!
  Poruke
  10.602
  Reputaciona moć
  158

  Podrazumevano Re: CV

  ma napises na parcetu papira:" Eve me.........primi me profesoreeeeeeee!!!!!!!"
  to sigurno prolazi

 10. #10
  Poznat
  Učlanjen
  26.09.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  9.626
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: CV

  Citat Original postavio jecanadja
  Nedavno sam završila fakultet i ubrzo posle toga postala mama tako da sam "ispala" iz svih tokova koji nemaju veze sa pelenama, cuclama i sl. Sad sam počela da razmišljam o zaposlenju. Znam da treba da napišem CV ali ne znam kako. Možete li mi pomoći?
  Evo ja cu ta probam da ti ukratko objasnim.
  Znaci,krenes sa Postovani **** palac,za vas oglas ili sta vec cula sam odatle i odatle,tog datuma, napises kad si rodjena,gde,gde zivis,napises za sta konkurises ako ima vise mesta,krenes redom sta si zavrsila,gde i kada.Da li si negde radila vec,gde i koliko...
  i tako...na kraju im se malo uvuces u dupe...nadam se da ce ovo ono...**** palac,da zadovoljavam vase uslove kriteruijume i ostala sranje....
  I napasete mi se mudda!
  To narvno ne pises,nego mislsi!

 11. #11
  Zainteresovan član Deki139 (avatar)
  Učlanjen
  31.07.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  lepa Sneza nagazila jeza
  Poruke
  455
  Reputaciona moć
  51

  Podrazumevano Re: CV

  Imas gotovih obrazaca na netu, samo ubacujes svoje podatke, googlaj malo.Probaj:
  www.zaposlenje.org

 12. #12
  Primećen član biska (avatar)
  Učlanjen
  12.08.2005.
  Pol
  ženski
  Poruke
  826
  Reputaciona moć
  59

  Podrazumevano Re: CV

  E koliko sam ih napisala........
  Pa me posle zamajavali razgovorima .....
  I dan danas bi tako da .............

  Ma kako god da ga napises bice OK bitno je sta imas da napises tj. cime da se preporucis ili ko da te preporuci - to ti je sestro slatka najbitniji deo CV-a.

 13. #13
  Ističe se luckastalutkica (avatar)
  Učlanjen
  08.10.2005.
  Lokacija
  Beograd,Uzice
  Poruke
  2.900
  Reputaciona moć
  79

  Podrazumevano Re: CV

  Naravno da mozemo ali necemo.
  luckastalutkica

 14. #14
  Veoma poznat livija (avatar)
  Učlanjen
  05.02.2006.
  Lokacija
  When deep space exploration ramps up, it will be corporations that name everything. The IBM Stellar
  Poruke
  12.280
  Reputaciona moć
  171

  Podrazumevano Re: CV

  [font=Comic Sans MS]e stvarno osedecje bez tvog saveta..... [/font]

 15. #15
  Buduća legenda whitenicky (avatar)
  Učlanjen
  19.10.2005.
  Pol
  muški
  Poruke
  36.826
  Reputaciona moć
  418

  Podrazumevano Re: CV

  CV .....je samo formalnost ..pare i veza su danas osnova svega ....pazi samo na potpisivanje ))

  Sergeant

 16. #16
  Veoma poznat livija (avatar)
  Učlanjen
  05.02.2006.
  Lokacija
  When deep space exploration ramps up, it will be corporations that name everything. The IBM Stellar
  Poruke
  12.280
  Reputaciona moć
  171

  Podrazumevano Re: CV

  [font=Comic Sans MS]e umrla sam..... a slao si ti meni neki cv.... zaboravila sam... bio je bash dobar... imash to josh???[/font]

 17. #17
  Početnik jecanadja (avatar)
  Učlanjen
  12.09.2006.
  Poruke
  11
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: CV

  Hvala vam svima na savetima. Jasno je meni da je to samo formalnost i da su veze i pare sve... Ipak, ako budem morala da zadovoljim i tu formalnost mislila sam bar da to liči na nešto... Kako zasad stvari stoje, još uvek ostajem samo sa pelelnama... :-)

 18. #18
  Buduća legenda whitenicky (avatar)
  Učlanjen
  19.10.2005.
  Pol
  muški
  Poruke
  36.826
  Reputaciona moć
  418

  Talking Re: CV

  Citat Original postavio livija
  [font=Comic Sans MS]e umrla sam..... a slao si ti meni neki cv.... zaboravila sam... bio je bash dobar... imash to josh???[/font]
  imam negde ,ali ko ce bre da se snadje u toj gomili ludosti
  Sergeant

 19. #19
  Buduća legenda whitenicky (avatar)
  Učlanjen
  19.10.2005.
  Pol
  muški
  Poruke
  36.826
  Reputaciona moć
  418

  Podrazumevano Re: CV

  Citat Original postavio jecanadja
  Hvala vam svima na savetima. Jasno je meni da je to samo formalnost i da su veze i pare sve... Ipak, ako budem morala da zadovoljim i tu formalnost mislila sam bar da to liči na nešto... Kako zasad stvari stoje, još uvek ostajem samo sa pelelnama... :-)
  Sta je osnovno : engleski , poznavanje rada na racunaru , vozacka dozvola ...
  Sergeant

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •