Svinjsko meso kao izvor zdravlja
Prikazujem rezultate 1 do 11 od 11

Tema: Svinjsko meso kao izvor zdravlja

 1. #1
  Početnik
  Učlanjen
  18.09.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Podgorica
  Poruke
  17
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Svinjsko meso kao izvor zdravlja

  O filozofiji zabrane svinjskog mesa i nečistoći svinje mogu se poduzeti detaljna istraživanja, međutim, jasno je da konzumiranje svinjskog mesa ima svoje psihičko-moralne i tjelesno-zdrastvene posljedice. Neki istraživači kažu da i u zemljama u kojima se više koristi svinjsko meso, svinja predstavlja simbol seksualne raskalašenosti. Svinja je, za razliku od pjevca, životinja koja nema nikakvog osjećaja ljubomore prema svome partneru, tako da ga vrlo lako prepušta drugim svinjama i može se reći da čak uživa u tome. Naučno je dokazano da osobe koje se hrane svinjetinom poprimaju takve osobine. S druge strane, konzumiranje svinjskog mesa ima i svoje štetne posljedice po tjelesno zdravlje čovjeka. Od svih domaćih životinja, jedino svinja ima zube derače, što je svrstava u red zvijeri, a meso zvijeri zbog svog specifičnog mirisa veoma rijetko učestvuje u ljudskoj ishrani. Jedino svinja od domaćih životinja jede izmet i u njemu se s uživanjem izležava. Jedina od domaćih životinja jede svoju mladunčad i nasrće na ljudsko potomstvo. Hrani se strvinama, čak i onima u fazi raspadanja, kao hijena. Zbog svog načina života i ishrane, prenosnik je mnogih zaraznih bolesti. Zbog toga je meso i mast te životinje lošeg kvaliteta, teško za probavu i opasno po zdravlje. Uviđajući sve navedeno, u mnogim razvijenim zemljama Zapada, svinjske prerađevine su u svakodnevnoj upotrebi svedene na minimum. U masovnoj su upotrebi samo tamo gdje caruje neznanje i glad.
  Bolesti koje se prenose putem svinjskog mesa mogu se podijeliti u dvije grupe bolesti: one čiji uzrok je samo svinjsko meso i one bolesti kojima je jedan od uzroka svinjsko meso. Počećemo od bolesti čiji je jedini uzrok upotreba ili ishrana svinjskim mesom: Zaraza glistom zvanom Taenia Solium čija dužina iznosti od 2 do 3 cantimetra i djeluje slično pijavici. Larva ove gliste po imenu Cysticercus Cellulosic, prenosi se putem ishrane svježim ili nedovoljno kuhanim svinjskim mesom ili mozgom. Kod čovjeka izaziva proljev, slab apetit i bol u probavnim organima. Ova vrsta oboljenja je u svijetu dosta raširena, međutim, u islamskim zemljama se vrlo rijetko nalazi.
  Jedno drugo oboljenje uzrokuje glista zvana Trichina Spiralis, duga oko 3 do 5 milimetara, i takođe se prenosi putem ishrane svinjskim mesom. Kod čovjeka izaziva pojavu prišteva i čireva po tijelu, bol u mišićima te otežava disanje, govor i gutanje hrane; ponekad, usljed grčeva u mišićima koji potpomažu disanje, dovodi do smrti i do danas nije pronađen lijek za takvo stanje. Dijagnostika je veoma teška, pošto simptomi mogu biti slični simptomima pedeset drugih bolesti. Ova glista takođe izaziva slabokrvnost, vrtoglavicu i povišenu tjelesnu temperaturu. Ukoliko se nastani u želucu ne postoji nikakav lijek koji bi je uništio. Jedna glista mjesečno izleže 15000 jaja i u jedom kilogramu svinjskog mesa može da bude oko 4 miliona njenih larvi. Ove pokretne larve mogu napasti skeletne mišiće, mozak, koštanu srž, mrežnjaču oka i pluća. Kod teške zaraze smrt može nastupiti u drugoj ili trećoj sedmici, a češće u četvrtoj, petoj ili šestoj. Svaka prognoza oporavka varira sa lokacijom i brojem larvi, jačinom simptoma i fizičkog
  stanja pacijenta. Trichinu Spiralis je otkrio engleski učenjak po imenu Ser Džejmz Pažet 1835 godine. Značajno je primijetiti, da od vremena Božje objave sinovima Israilovim pa
  do danas, medicinska nauka nije imala nikakav lijek za pacijente sa trihinozom. Liječenje se sastoji u tome da se ublaže simptomi uzrokovani crvićima, a ne u uništavanju tih crvića. Obične metode dimljenja i soljenja mesa, ne ubijaju crve.
  Treba navesti i to da je svinjsko meso teško probavljivo i da obično izaziva jednu vrstu zatrovanja po imenu botulizam.
  No, pored ovih postoji i čitav niz oboljenja čiji je jedan od uzroka ishrana svinjskim mesom ili u nekim slučajevima dodir s njim:
  Proljev sa sukrvicom, čiji je jedan od uzroka parazit po imenu Coli Balantidum a koji se prenosi putem svinjskog mesa. Ako dospije u čovjeka, može uzrokovati ozbiljne kliničke simptome - stvara neizlječivu dizenteriju. Simptomi dizenterije su strašno oštri i mogu završiti tragično. Na žalost, do danas ne postoji posebno liječenje za dizenteriju koju uzrokuje Coli Balantidum. Zatim, zarazna žutica koja se prenosi putem vode onečišćene svinjskom, psećom ili mišijom mokračom.
  Bolest po imenu Erysipelas ili crveni vjetar od koje najčešće oboljevaju mesari prenosi se putem svinjskog mesa a izražena je u crvenim, oteklim i bolnim flekama po rukama. Kako se svinja hrani svakakvim otpadom i nečistoćama, čak jede i svoj izmet, njeni probavni organi su pogodno tlo za razvoj raznih parazita i glista koji se dalje putem mesa i mlijeka prenose i na čovjeka.
  Kukičasti crvići. Mladi crvići ove bolesti ulaze u čovjekovu kožu kroz rane ili probadajući je. Svinje jedu ljudski izmet koji sadrži jajašca parazita, te se oni u njima razviju u mlade crve. Kad izađu van, postaju zarazni za ljude. Enciklopedija Britanika kaže: “Kukičasti crv je parazitski okrugli crv. Postoje dva parazita: Ancylostoma duodenale i Nector americanus. Bolest kukičastog crva je bič tropske klime, a rezultira u anemično iznurenoj populaciji. Malokrvnost potiče otuda što odrasli crvi sisaju krv iz crijeva, što pomaže zapaljenju utrobe. Jedan duodenale može prosječno dnevno da oduzme jedan kubni cm krvi. Kao krvopija americanus je za 4/5 neefikasniji. Simptomi su: bljedilo kože, zadržavanje tečnosti u licu i udovima, zatvor koji se smjenjuje s prolivom, trbušna osjetljivost, povećan apetit za kabastijom hranom ili neobičnim supstancama, seksualni poremećaj (zakašnjeli pubertet, impotencija, nepravilna menstruacija), zakržljali rast, kardialna slabost, lupanje srca, zamor, otupljenost, apatija...
  Paragonimus. Ovaj parazit živi u plućima svinje. Otkrio ga je Dr. Mason 1880. On je rasprostranjen i uzrokuje zapaljenje pluća svinje. Još uvijek ne postoji način da se parazit ubije u tkivu, niti je iko pronašao metod da se istjera. Rezultat zaraze je žutica.
  Clonorsis sinesis. Otkrili su ga Cobbold 1875. i Loos 1907. Prouzrokuje bolesti jetre i grudi. Ako je ovaj parazit prisutan u plućima, može prouzrokovati njihovu upalu, a ako je u crijevima, uzrokuje zakrčenje ili akutni pankreatitis.
  Tu je zatim clonorchiasis, posebna bolest jetre. Jetra postaje uvećana, praćena jakom žuticom, prolivom i mršavljenjem - može okončati smrću. Medicina je nemoćna. Komplikacije bolesti su obrazovanje kamenca i rak.
  Erysipelas. Ovu bolest uzrokuje klica erysipelotrix rhusiopathiae. Ova bolest ima akutni i hronični oblik. Simptomi akutnog oblika su uglavnom jaka groznica, umanjena aktivnost i apetit. Obično brzo dovodi do smrti. Hronični oblik dovodi do ljuštenja kože, a postoji i naknadno oštećenje spojnih površina i srčanih zalizaka, što može izazvati hromost ili nenadnu smrt. Ova bakterija može dug period preživjeti u zemlji, a nalazi se u tijelima 30% svih “zdravih” svinja. Tako je iskorjenjivanje nemoguće. Pored navedenih, svinja je nosilac i slijedećih parazita:
  - oblić - ljudska glista
  - brucellosis
  - endemski haemptysis
  Nije poznato da ijedna životinja nosi toliko “smrtnih bombi”, kao svinja.
  Danas sve farme svinja počivaju na tzv. “higijenskim osnovama.” Međutim, rezultat je isti kakav je bio stoljećima ranije. "
  Sve ovo što smo ovdje naveli predstavlja samo neke od mudrosti i naučnih tajni zbog kojih se svinja smatra nečistom a njeno meso i mlijeko zabranjenim u ishrani, jer s napretkom nauke i medicine napreduju i naša saznanja na ovu temu. Pa ipak, do sada navedeno možemo uzeti kao dovoljan razlog da pazimo na našu ishranu, jer danas mnogi prehrambeni proizvodi u sebi sadrže neke svinjske primjese koji se takođe ubrajaju u zabranjeno. 2. #2
  Elita jedite_kod_Joa (avatar)
  Učlanjen
  29.07.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Novi Sad, Vojvodstvo Srpsko - Okupirana Srbija
  Poruke
  19.153
  Reputaciona moć
  268

  Podrazumevano Re: Svinjsko meso kao izvor zdravlja

  Не једите свињетину!

  п.с. и нисам муслиман ни Јеша...

 3. #3
  Buduća legenda parka (avatar)
  Učlanjen
  01.11.2005.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  šlem užasa
  Poruke
  26.027
  Reputaciona moć
  307

  Podrazumevano Re: Svinjsko meso kao izvor zdravlja

  Ni proste šećere
  ni belo brašno
  ni alkohol
  a nemojte ni da dišete, ima mnogo smoga...

  Ajde bre, ovo je podforum za uživanciju u hrani a ne za apokaliptične pričice o tome šta sve i na koji način može da nas ubije.

 4. #4
  Aktivan član zorab (avatar)
  Učlanjen
  01.12.2003.
  Poruke
  1.357
  Reputaciona moć
  65

  Podrazumevano Re: Svinjsko meso kao izvor zdravlja

  "nemoralno" zelim da u ovom trenu "psihofizicki" uzivam u komadu svinjetine sa rostilja.
  Prvo bih omirisala sve pravilno disuci stomakom (da mi sto vise opojnog mirisa udje sto dublje u pluca), zatim bi mi hipofiza dala nalog tamo nekoj zlezdi da se luci endorfin, tzv. hormon srece. Onda bi mi krenuli sokovi u ustima, da se pripremi ulazak socnog zalogaja. Dok bih sekla meso drzeci noz u desnojj a viljusku u levoj ruci, na licu bi mi bio osmeh. Jer znam da ce u sledecem trenutku slatka trema i izazovno iscekivanje biti razreseni - meso je socno, ukusno, meko...
  Svaki naredni zalogaj je potvrda sinteze samo naizgled suprotstavljenih osobina: rafiniranosti i jednostavnosti prirodnog ukusa svinjskog mesa sa rostilja.
  I, takodje, svaki zalogaj, lagano zvakanje,pazljivo gutanje bili bi dokaz neraskidive veze izmedju iskonskog i sadasnjeg, znak da se odnosi u prirodi stalno obnavljaju i da bez toga ne bi bilo ni prirode ni nas.

 5. #5
  Poznat Espanol (avatar)
  Učlanjen
  14.02.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  8.276
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  133

  Podrazumevano Re: Svinjsko meso kao izvor zdravlja

  Aha, a šta ćemo sa ludim kravama, ovcama koje već širom Evrope poboljevaju od slične bolesti, kokicama zaraženim ptičijim gripom...Pa sa žitaricama zatrovanim pesticidima, vodom punom arsena i teških metala, hlora i peska, vazduhom prepunom smoga...? Ja ću za vikend da okrenem prasence na ražnju (uprkos opasnosti) pa nek' crknem. Biće bar slatko i krckavo!

 6. #6
  Aktivan član zorab (avatar)
  Učlanjen
  01.12.2003.
  Poruke
  1.357
  Reputaciona moć
  65

  Podrazumevano Re: Svinjsko meso kao izvor zdravlja

  molim uvce

 7. #7
  Poznat Espanol (avatar)
  Učlanjen
  14.02.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  8.276
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  133

  Podrazumevano Re: Svinjsko meso kao izvor zdravlja

  Citat Original postavio zorab
  molim uvce
  Dogovoreno, a za papke morate da se bijete sa mojom mamom, koja je uprkos opasnostima od svinjetine sastavila 80 godina!

 8. #8
  Aktivan član zorab (avatar)
  Učlanjen
  01.12.2003.
  Poruke
  1.357
  Reputaciona moć
  65

  Podrazumevano Re: Svinjsko meso kao izvor zdravlja

  Ah, prepusticemo mami a kao kompenzacija - repic! Da nosimo kuci i grickamo pred spavanje.

 9. #9
  Fizicar nije na forumu
  se mnogo promenila od kada je poslednji put bila ovde. :S
  Primećen član Fizicar (avatar)
  Učlanjen
  27.12.2005.
  Pol
  ženski
  Poruke
  573
  Reputaciona moć
  49

  Podrazumevano Re: Svinjsko meso kao izvor zdravlja

  Sta je bre ovo? :shock:

 10. #10
  Početnik
  Učlanjen
  01.11.2006.
  Lokacija
  U centar selo
  Poruke
  5
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Svinjsko meso kao izvor zdravlja

  Kukuuu bre dete.

  Aman, nemo tako.

  Svinjetina je poznata kod nas.

  Jes da gu nesmo jeli tolko pre, no se stedelo.

  Al sad gu ima.

  I ne bik ja tolko zazivela da nesam svinjsko jela.

  Je da je piletina dobra, al se od nju ne moz najedesh.

  Nesi ti jeo chvarci i kavurmu kad gi ja napravim.
  aaa, moj Milutin, bog da mu dushu prosti, on gi je jeo ko da mu je za dusu,

  Bog da mu dusu prosti.

 11. #11
  Poznat pikax (avatar)
  Učlanjen
  19.03.2005.
  Pol
  ženski
  Poruke
  9.545
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  142

  Podrazumevano Re: Svinjsko meso kao izvor zdravlja

  Mabus, dobra polovina texta ti je netacna...gluposti..

Slične teme

 1. Izvor spokojstva
  Autor Sokolica_M u forumu Arhiva
  Odgovora: 58
  Poslednja poruka: 18.03.2009., 00:51

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •