Šta ne znamo o svinjama?
Prikazujem rezultate 1 do 6 od 6

Tema: Šta ne znamo o svinjama?

 1. #1
  Početnik
  Učlanjen
  18.09.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Podgorica
  Poruke
  17
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Šta ne znamo o svinjama?

  O filozofiji zabrane svinjskog mesa i nečistoći svinje mogu se poduzeti detaljna istraživanja, međutim, jasno je da konzumiranje svinjskog mesa ima svoje psihičko-moralne i tjelesno-zdrastvene posljedice. Neki istraživači kažu da i u zemljama u kojima se više koristi svinjsko meso, svinja predstavlja simbol seksualne raskalašenosti. Svinja je, za razliku od pjevca, životinja koja nema nikakvog osjećaja ljubomore prema svome partneru, tako da ga vrlo lako prepušta drugim svinjama i može se reći da čak uživa u tome. Naučno je dokazano da osobe koje se hrane svinjetinom poprimaju takve osobine. S druge strane, konzumiranje svinjskog mesa ima i svoje štetne posljedice po tjelesno zdravlje čovjeka. Od svih domaćih životinja, jedino svinja ima zube derače, što je svrstava u red zvijeri, a meso zvijeri zbog svog specifičnog mirisa veoma rijetko učestvuje u ljudskoj ishrani. Jedino svinja od domaćih životinja jede izmet i u njemu se s uživanjem izležava. Jedina od domaćih životinja jede svoju mladunčad i nasrće na ljudsko potomstvo. Hrani se strvinama, čak i onima u fazi raspadanja, kao hijena. Zbog svog načina života i ishrane, prenosnik je mnogih zaraznih bolesti. Zbog toga je meso i mast te životinje lošeg kvaliteta, teško za probavu i opasno po zdravlje. Uviđajući sve navedeno, u mnogim razvijenim zemljama Zapada, svinjske prerađevine su u svakodnevnoj upotrebi svedene na minimum. U masovnoj su upotrebi samo tamo gdje caruje neznanje i glad.
  Bolesti koje se prenose putem svinjskog mesa mogu se podijeliti u dvije grupe bolesti: one čiji uzrok je samo svinjsko meso i one bolesti kojima je jedan od uzroka svinjsko meso. Počećemo od bolesti čiji je jedini uzrok upotreba ili ishrana svinjskim mesom: Zaraza glistom zvanom Taenia Solium čija dužina iznosti od 2 do 3 cantimetra i djeluje slično pijavici. Larva ove gliste po imenu Cysticercus Cellulosic, prenosi se putem ishrane svježim ili nedovoljno kuhanim svinjskim mesom ili mozgom. Kod čovjeka izaziva proljev, slab apetit i bol u probavnim organima. Ova vrsta oboljenja je u svijetu dosta raširena, međutim, u islamskim zemljama se vrlo rijetko nalazi.
  Jedno drugo oboljenje uzrokuje glista zvana Trichina Spiralis, duga oko 3 do 5 milimetara, i takođe se prenosi putem ishrane svinjskim mesom. Kod čovjeka izaziva pojavu prišteva i čireva po tijelu, bol u mišićima te otežava disanje, govor i gutanje hrane; ponekad, usljed grčeva u mišićima koji potpomažu disanje, dovodi do smrti i do danas nije pronađen lijek za takvo stanje. Dijagnostika je veoma teška, pošto simptomi mogu biti slični simptomima pedeset drugih bolesti. Ova glista takođe izaziva slabokrvnost, vrtoglavicu i povišenu tjelesnu temperaturu. Ukoliko se nastani u želucu ne postoji nikakav lijek koji bi je uništio. Jedna glista mjesečno izleže 15000 jaja i u jedom kilogramu svinjskog mesa može da bude oko 4 miliona njenih larvi. Ove pokretne larve mogu napasti skeletne mišiće, mozak, koštanu srž, mrežnjaču oka i pluća. Kod teške zaraze smrt može nastupiti u drugoj ili trećoj sedmici, a češće u četvrtoj, petoj ili šestoj. Svaka prognoza oporavka varira sa lokacijom i brojem larvi, jačinom simptoma i fizičkog
  stanja pacijenta. Trichinu Spiralis je otkrio engleski učenjak po imenu Ser Džejmz Pažet 1835 godine. Značajno je primijetiti, da od vremena Božje objave sinovima Israilovim pa
  do danas, medicinska nauka nije imala nikakav lijek za pacijente sa trihinozom. Liječenje se sastoji u tome da se ublaže simptomi uzrokovani crvićima, a ne u uništavanju tih crvića. Obične metode dimljenja i soljenja mesa, ne ubijaju crve.
  Treba navesti i to da je svinjsko meso teško probavljivo i da obično izaziva jednu vrstu zatrovanja po imenu botulizam.
  No, pored ovih postoji i čitav niz oboljenja čiji je jedan od uzroka ishrana svinjskim mesom ili u nekim slučajevima dodir s njim:
  Proljev sa sukrvicom, čiji je jedan od uzroka parazit po imenu Coli Balantidum a koji se prenosi putem svinjskog mesa. Ako dospije u čovjeka, može uzrokovati ozbiljne kliničke simptome - stvara neizlječivu dizenteriju. Simptomi dizenterije su strašno oštri i mogu završiti tragično. Na žalost, do danas ne postoji posebno liječenje za dizenteriju koju uzrokuje Coli Balantidum. Zatim, zarazna žutica koja se prenosi putem vode onečišćene svinjskom, psećom ili mišijom mokračom.
  Bolest po imenu Erysipelas ili crveni vjetar od koje najčešće oboljevaju mesari prenosi se putem svinjskog mesa a izražena je u crvenim, oteklim i bolnim flekama po rukama. Kako se svinja hrani svakakvim otpadom i nečistoćama, čak jede i svoj izmet, njeni probavni organi su pogodno tlo za razvoj raznih parazita i glista koji se dalje putem mesa i mlijeka prenose i na čovjeka.
  Kukičasti crvići. Mladi crvići ove bolesti ulaze u čovjekovu kožu kroz rane ili probadajući je. Svinje jedu ljudski izmet koji sadrži jajašca parazita, te se oni u njima razviju u mlade crve. Kad izađu van, postaju zarazni za ljude. Enciklopedija Britanika kaže: “Kukičasti crv je parazitski okrugli crv. Postoje dva parazita: Ancylostoma duodenale i Nector americanus. Bolest kukičastog crva je bič tropske klime, a rezultira u anemično iznurenoj populaciji. Malokrvnost potiče otuda što odrasli crvi sisaju krv iz crijeva, što pomaže zapaljenju utrobe. Jedan duodenale može prosječno dnevno da oduzme jedan kubni cm krvi. Kao krvopija americanus je za 4/5 neefikasniji. Simptomi su: bljedilo kože, zadržavanje tečnosti u licu i udovima, zatvor koji se smjenjuje s prolivom, trbušna osjetljivost, povećan apetit za kabastijom hranom ili neobičnim supstancama, seksualni poremećaj (zakašnjeli pubertet, impotencija, nepravilna menstruacija), zakržljali rast, kardialna slabost, lupanje srca, zamor, otupljenost, apatija...
  Paragonimus. Ovaj parazit živi u plućima svinje. Otkrio ga je Dr. Mason 1880. On je rasprostranjen i uzrokuje zapaljenje pluća svinje. Još uvijek ne postoji način da se parazit ubije u tkivu, niti je iko pronašao metod da se istjera. Rezultat zaraze je žutica.
  Clonorsis sinesis. Otkrili su ga Cobbold 1875. i Loos 1907. Prouzrokuje bolesti jetre i grudi. Ako je ovaj parazit prisutan u plućima, može prouzrokovati njihovu upalu, a ako je u crijevima, uzrokuje zakrčenje ili akutni pankreatitis.
  Tu je zatim clonorchiasis, posebna bolest jetre. Jetra postaje uvećana, praćena jakom žuticom, prolivom i mršavljenjem - može okončati smrću. Medicina je nemoćna. Komplikacije bolesti su obrazovanje kamenca i rak.
  Erysipelas. Ovu bolest uzrokuje klica erysipelotrix rhusiopathiae. Ova bolest ima akutni i hronični oblik. Simptomi akutnog oblika su uglavnom jaka groznica, umanjena aktivnost i apetit. Obično brzo dovodi do smrti. Hronični oblik dovodi do ljuštenja kože, a postoji i naknadno oštećenje spojnih površina i srčanih zalizaka, što može izazvati hromost ili nenadnu smrt. Ova bakterija može dug period preživjeti u zemlji, a nalazi se u tijelima 30% svih “zdravih” svinja. Tako je iskorjenjivanje nemoguće. Pored navedenih, svinja je nosilac i slijedećih parazita:
  - oblić - ljudska glista
  - brucellosis
  - endemski haemptysis
  Nije poznato da ijedna životinja nosi toliko “smrtnih bombi”, kao svinja.
  Danas sve farme svinja počivaju na tzv. “higijenskim osnovama.” Međutim, rezultat je isti kakav je bio stoljećima ranije. "
  Sve ovo što smo ovdje naveli predstavlja samo neke od mudrosti i naučnih tajni zbog kojih se svinja smatra nečistom a njeno meso i mlijeko zabranjenim u ishrani, jer s napretkom nauke i medicine napreduju i naša saznanja na ovu temu. Pa ipak, do sada navedeno možemo uzeti kao dovoljan razlog da pazimo na našu ishranu, jer danas mnogi prehrambeni proizvodi u sebi sadrže neke svinjske primjese koji se takođe ubrajaju u zabranjeno. 2. #2
  Veoma poznat Shinoda (avatar)
  Učlanjen
  13.03.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Pancevo, centar juznog Banata, prestonica piva i brojnih zanata :lol:
  Poruke
  12.432
  Reputaciona moć
  178

  Podrazumevano Re: Šta ne znamo o svinjama?

  nemam ja nista protiv dugackih postova, ali sto je mnogo - mnogo je! :shock:
  expand your minds NOT your egos!

 3. #3
  Aktivan član Blackaquarius (avatar)
  Učlanjen
  15.06.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Nekada Beograd... sada San Diego
  Poruke
  1.080
  Reputaciona moć
  60

  Podrazumevano Re: Šta ne znamo o svinjama?

  Ej Shinoda ispale ti oči

 4. #4
  Buduća legenda whitenicky (avatar)
  Učlanjen
  19.10.2005.
  Pol
  muški
  Poruke
  36.826
  Reputaciona moć
  416

  Podrazumevano Re: Šta ne znamo o svinjama?

  CTRL A , CTRL C , CTRL V ....

  nisam pola toga procitao ,ali ajde tema je SVINJE ......sta mislim o njima :

  - svinje su domace zivotinje namenjene za klanje i ishranu stanovnistva u mirnodobskim i ratnim uslovima
  -svinja opremljena kljovama naziva se vepar
  -svinja trci negde oko 40 km/h sa punim stomakom ( spirina, pomija, stocnog brasna, bundeve )
  -svinja je inace izraz koji se cesto koristi u srpskom jeziku za osobe koje su :
  *prozdrljive
  *prljave
  *nespretne
  *vam jako odbojne

  -svinja je inace i najhalapljivija zivotinja , jede bukvalno sve sto joj se da pa i gasheni krec


  NADAM SE DA JE OVO SASVIM DOVOLJNO ....made by whitenicky
  Sergeant

 5. #5
  Veoma poznat Shinoda (avatar)
  Učlanjen
  13.03.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Pancevo, centar juznog Banata, prestonica piva i brojnih zanata :lol:
  Poruke
  12.432
  Reputaciona moć
  178

  Podrazumevano Re: Šta ne znamo o svinjama?

  mislis?
  expand your minds NOT your egos!

 6. #6
  Buduća legenda whitenicky (avatar)
  Učlanjen
  19.10.2005.
  Pol
  muški
  Poruke
  36.826
  Reputaciona moć
  416

  Podrazumevano Re: Šta ne znamo o svinjama?

  Ono sto ne znamo o svinjam je sledece )))) nastanjene su na prostorima bivse EX YUGE najvise na primorskim gradovima, evo mape da se lakse orijentisete u prostoru i vremenu :

  Sergeant

Slične teme

 1. Sra znamo a sta verujemo da znamo?
  Autor branko turk u forumu Filozofija
  Odgovora: 27
  Poslednja poruka: 17.03.2009., 14:51
 2. Sta znamo o svemiru ? :)
  Autor goldfish u forumu Internet
  Odgovora: 2
  Poslednja poruka: 25.03.2006., 19:21
 3. ZNAMO
  Autor migud u forumu Politika
  Odgovora: 9
  Poslednja poruka: 14.10.2005., 02:32

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •