Trojica dedica protiv svih ili 8x57,.30-06Spring. i 7x64 vs ostali i novokomponovani
Prikazujem rezultate 1 do 20 od 20

Tema: Trojica dedica protiv svih ili 8x57,.30-06Spring. i 7x64 vs ostali i novokomponovani

 1. #1
  Zainteresovan član Tamnavac (avatar)
  Učlanjen
  06.09.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  216
  Reputaciona moć
  47

  Podrazumevano Trojica dedica protiv svih ili 8x57,.30-06Spring. i 7x64 vs ostali i novokomponovani

  Ova trojica dedica zajedno su stara preko 300 godina. Za prvu dvojicu može se reći da su vojničine sa dugim stažom (8x57-7,92 Mauser i .30-06Spring.-7,62x63), snažne, pomalo grube i neotesane dok je ovaj treći kome je tatko von Breneke, pravi aristokrata čisto lovački kalibar mekan,rafiniran... Pomenuti se najčešće nalaze u rukama naših lovaca kao ,,srednji univerzalni,, kalibri ...a u ruke Mandušića Vuka, pa Vukovi da čujemo mišljenja, iskustva,mane, predloge,poredjenja i po neku formulu tablicu... 2. #2
  Početnik
  Učlanjen
  28.06.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Pozarevac
  Poruke
  20
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Trojica dedica protiv svih ili 8x57,.30-06Spring. i 7x64 vs ostali i novokomponovani

  Po sebi nemam reci o kalibru 7x64 ja sam sa tim kalibrom prezadovoljan do 400 metara siguran vidi sliku dobar pogled svim kolegama


  [email]veca@mirijevo.net[[IMG007.008]

 3. #3

  Podrazumevano Re: Trojica dedica protiv svih ili 8x57,.30-06Spring. i 7x64 vs ostali i novokomponov

  Pozdrav za cika... , hocu reci gospodina Tamnavca!
  Cinjenica da nemam zavidan lovacki staz iza sebe no evo da ja iznesem neko svoje misljenje, pa ako nista drugo povecam broj bytova ovog post-a.
  Sto se tice ove "trojke", neosporno je da imaju pozamasan "radni staz", pogotovo prva dva. Kao sto je i napisao cika Tamnavac, prva dva su i napravljena kao vojni kalibri, s pocetka proslog veka i dugo godina ostali su u vojnoj upotrebi. Kroz vojsku su se polako i "uvukli"
  u lovacke krugove i posle izvesnog perioda postali vrlo popularni lovacki kalibri, .30-06 Spr. preko bare a 7,92 Mauser u Evropi. Cinjenica je da je .30-06 Spr. kasnije uzeo dosta ucesca u Evropi sto se ne moze bas reci za 7,92 Mauser u USA, rasprostranjenost ipak ide na ruku .30-06 Spr.
  No, sa razvojem vojne industrije, posle Drugog svetskog rata (prelazak na manje kalibre - npr. .30-06 Spr. zamenjuje laksi .308 Win(7,62x51 NATO) a potom i manji .223 Rem(5,56x45 NATO). ) njihova upotreba u vojnim krugovima polako opada da bi na kraju, negde potpuno nestala ili se zadrzala u okvirima samo nekih sporednih vrsta oruzja. Ali, iako su umrli u vojsci, period sluzenja njihovog "vojnog roka" im je omogucio na neki nacin produzetak "sluzbe" u lovackim krugovima.
  Za 7x64/7x65R se moze reci da je pravi "arijevskli" metak, nastao samo za potrebe lova, star takodje koliko i ova dva. Bio je pre svega (i bice) pravi tradicionalni evropski kalibar.

  No hajde sada da ih malo gledamo ocima koje su videle i neke druge "kandidate", koji se ruku na srce, ne mogu bas pohvaliti ovakvom tradicijom ali svakako imaju da ponude i po nesto vise od ova tri "veterana".
  Pre svega glavna prednost ova tri kalibra jeste svakako univerzalnost, sto je nama jel' vrlo bitno. Medjutim, ako uzmemo neke druge stvari u obzir, razvojem balistike, novih pravaca (npr. proizvodja short kalibara) mislim da ovi veterani polako gube trku. Naravno, bice njih uvek, dok god je sveta i veka ali npr. prosecan moderan americki lovac retko bi u svom arsenalu imao neki od ova tri kalibra i ako bi imao to bi bio naravno .30-06 Spr. Posto se univerzalnost kod njih retko resava kalibrom vec puskom (kupovinom puske za svaku od vrsta lova), mislim da bi retko izbor pao na neki od ponudjenih kalibara. Dobro, cinjenica da su njihova divljac i lov drukcija od nase ali predpostavimo da kod nas imate mogucnost da neogeaniceno-razumno (materijalno) sklopite mali arsenal za sve vrste lova nase divljaci, sta biste izabrali i sta bi bilo najoptimalnije resenje?
  Ja sada licno mislim, iako od ove trojke posedujem dvojicu (7x65R i 7,92 Mauser), da oruzana industrija ima dosta toga boljeg da ponudi.

  Da krenemo redom:
  -za srndaca, trebalo bi svako da se slozi, da je sve ovo ipak prejako tj. svaki od njih ima tri puta vise energije nego sto je jadnom srndacu dovoljno da pogotkom u plecku bude oboren. Da ne idem mnogo na neke modernije kalibre, drzeci se opet nekog standarda moj izbor za ovu vrstu divljaci bio bi .22-250 Rem. ili .243 Win (nastao iz metka .308 Win). Da napomenem da ovo bez problema pokriva lov divokoze a moze da se koristi i za cekanje lisice iako je malo prejak za to zadnje.
  -divlja svinja, nasa "trojka" se ovde dobro drzi i moze se reci da je upravo za ovu vrstu divljaci i najpogodnija. Licno bih ovde u kombinovanom oruziju zadrzao 7,92 Mauser (8x57 JRS) (da se ne kaze da sam naklonjen amerikancima ) a u izboru nekog poluautomatskog karabina bih odabrao .308 Win zbog svojih izvanrednih balistickih performansi i kompaktnosti.
  -jelen, mislim da bi ovde za nasu "trojku" moglo da se kaze sledece - dobri su (pre svega mislim na .30-06 Spr. kao najjaci dok arijevcu-7x64 mozda ipak nedostaje nekoliko stotina dzula), ali postoji bolje, pa ako vec pocinjete sa lovom, kupujete novo oruzje zasto ne odabrati nesto "svezije i jace", kao npr. 7 mm Rem Mag koji je po meni najoptimalniji ili cak .300 Win Mag sa kojim uvek imate 1000 Jula u rezervi za "ne daj Boze", a sto nekima svakako nije na odmet.

  Ovo bi bio samo predlog i sugestija za one koji su na pocetku stvaranja svog lovackog arsenala, ukoliko imaju mogucnosti za nekoliko pusaka, da dobro razmisle jer obicno pod uticajem starijih lovaca njihova odluka padne na nasa tri "veterana".
  Ukoliko je rec o jednoj ili dve puske ovi kalibri predstavljaju izvanredno resenje i licno mi je tesko izdvojiti neki od njih, no ako bas moram, zbog licnih afiniteta izbor bi pao na 7x64, radi svog 7 milimetarskog zrna i dosta prjatnijeg pucnja koji kombinovan sa preciznim pogotkom daje idealan univerzalni kalibar za Evropske lovove.

 4. #4
  Zainteresovan član Tamnavac (avatar)
  Učlanjen
  06.09.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  216
  Reputaciona moć
  47

  Podrazumevano Re: Trojica dedica protiv svih ili 8x57,.30-06Spring. i 7x64 vs ostali i novokomponovani

  TO JE MOJ MALI ...LJUBI GA ČIKA KURE! NAČITAN PAMETAN A NE KO MI MATORI...

 5. #5

  Podrazumevano Re: Trojica dedica protiv svih ili 8x57,.30-06Spring. i 7x64 vs ostali i novokomponov

  Nemojte tako cika Kure, molim Vas, urecicete me .
  Bilo bi stvarno lepo kada bi bilo vise odziva na ove postove, da se malo razvija lovacka svest.

 6. #6
  Zainteresovan član Tamnavac (avatar)
  Učlanjen
  06.09.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  216
  Reputaciona moć
  47

  Podrazumevano Re: Trojica dedica protiv svih ili 8x57,.30-06Spring. i 7x64 vs ostali i novokomponovani

  Za rasprostranjenost pojedinih kalibara u nas veliku ako ne i presudnu ulogu imali su faktori koji nemaju veze sa tehničkim osobinama kalibara. Od rata na ovamo nabavka puške sa glatkim cevima (lovačka sačmara) nije bila problematična i dobijali su je najčešće lovci, ali i domaćinstva u zabitima,čobani ...ukratko svako onaj kome je bilo potrebno vatreno oružije zbog nečega što je bilo opravdano.I danas po Srbiji možete sresti čobane koji i zimi i leti nose pušku sa sobom. Ali (uvek neko ali) za nabavku lovačkog karabina mišljenje odgovornih organa je već bilo podozrivo prema običnom gradjaninu.Ma šta će to njemu,da slučajno neće nekog da liši života ili ne daj bože da ruši poredak,zna li taj i taj da zrno iz 8x57 ima krajnji domet 2km i može ubiti konja na 1000metara(misli se na životinju ne na čoveka sa nadimkom)... Sa druge strane oni sa vezom,drugovi,članovi,vojnici i policajci,borci dobijali su dozvole dok trepneš. Doktrina naoružanog naroda, svi u odbranu zemlje NNNI(ništa nas ne sme...) bila je na delu. Šta bi ti i drugo kupovali nego 8x57 službeni formaciski kalibar(7,92 Mauser), municije uvek ima iz vojnih stokova sad što nije lovna nema veze /će se napravi, dobije se lako od drugara iz vojske i policije, nešto ostalo iz rata,nešto ima i zakopano.Posebna priča bile su JNA i Zastava, oni su s vremena na vreme puške 48-ce preradjivali u lovnu varijantu i davali na rate vojnim i civilnim licima na službi kao polutke preko sindikata i to u serijama od više hiljada komada i opet je tu stari dobri 8x57.Pošto nisu lovili a oružija su imali i previše prodavali su svakom ko je bio zainteresovan.Vrlo često sam nailazio na ovakvo oružje staro više desetina godina koje nije opalilo ni metka još u fabričkoj masti.Sa druge strane ova dva druga kalibra kupovali su poznavaoci lova i oružja jer kod njih nema lako dostupne formaciske municije iz vojnih magacina a nabavka municije bila je rigorozna, izbor proizvodjača gotovo nikakav a o vežbanju ili rekreativnom pucanju ni govora!!! Dobro de uvek se nešto izmuva,nadje ali gledano zakonski radi se o delu(prekršajnom-krivičnom) Sve ovo je uticalo na ,,UNIVERZALNOST,, kalibra-oružja koje se posedovalo. I zamislite sad ako ste na jedvite jade došli do jednog olučenog oružja i drznete se da tražite recimo kombinovano ili možda još jedan karabin drugog kalibra.Odmah je u pitanju kontra revolucija pa sve iz početka ma šta će to njemu,da slučajno neće...Čaušesku je u Rumuniji držao oružje u sefovima pod ključem pa kad krene sezona isto se podeli drugovima a kad se završi mora se vratiti u državni sef na čuvanje.Fin neki čovek i brižan on to zbog održavanja da ne zardja! .Mislim da kroz ovu prizmu dedice treba posmatrati u dobrom svetlu naročito 8x57 narodski kalibar od ratova,lova,pripreme za povratak kralja ,odbrane od životinja i zlih ljudi,rešavanja sporova sa komšijama... ko zna možda Švaba opet udari idem da obidjem onu zemunicu i vidim da li je sve u redu!!! :grin: :grin:
  Poslednji put ažurirao/la Tamnavac : 15.09.2006. u 10:14 Razlog: greška u kucanju

 7. #7
  Zainteresovan član Tamnavac (avatar)
  Učlanjen
  06.09.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  216
  Reputaciona moć
  47

  Podrazumevano Re: Trojica dedica protiv svih ili 8x57,.30-06Spring. i 7x64 vs ostali i novokomponovani

  U najnovijem ZOV-u čičica 70 godišnjak čobanin,lovac,zemljodelac sa pokvarenom puškom dvocevkom(upotrebljiva jedna cev) odstrelio tri /3/ vuka sa dva/2/ metka. Mukica sam lije sačmu i ,,pravi meci,, ne veruje u ,,kupovnu,, municiju Predhodno mu izeli ma mnogo veliku štetu načinili...a u toj zabiti samo on i baba pa ili oni ili vukovi. GDE SU SAD ONI ZAŠTITNICI DA PLATE ČIČI ŠTETU I LEPO ZAMOLE VUKOVE NEMOJTE DA KOLJETE I ČINITE ŠTETU KAD VAS LEPO MOLIMO!!!

 8. #8
  Zainteresovan član Tamnavac (avatar)
  Učlanjen
  06.09.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  216
  Reputaciona moć
  47

  Podrazumevano Re: Trojica dedica protiv svih ili 8x57,.30-06Spring. i 7x64 vs ostali i novokomponovani

  Alo ima li koga ovde da kaže neku pametnu??!!! Da li je ko koristio municiju sa 6-gramskim zrnom za 7x64 i kakva iskustva ima sa njom baš me interesuje?

 9. #9
  Zainteresovan član kostoberstocher (avatar)
  Učlanjen
  07.05.2003.
  Pol
  muški
  Poruke
  120
  Reputaciona moć
  58

  Podrazumevano Re: Trojica dedica protiv svih ili 8x57,.30-06Spring. i 7x64 vs ostali i novokomponovani

  Dali neko zna da je u evropi odstreljeno divljaci sa 8X57 koliko sa svim ostalim kalibrima zajedno. To dovoljno pokazuje njegovu siroku upotrebljivost i rasprostranjenost medju lovcima.
  KATASTROFA!!!! Majmun je usao u Tenak !!!!!

 10. #10
  Zainteresovan član kostoberstocher (avatar)
  Učlanjen
  07.05.2003.
  Pol
  muški
  Poruke
  120
  Reputaciona moć
  58

  Podrazumevano Re: Trojica dedica protiv svih ili 8x57,.30-06Spring. i 7x64 vs ostali i novokomponovani

  Dali neko zna da je u evropi odstreljeno divljaci sa 8X57 koliko sa svim ostalim kalibrima zajedno. To dovoljno pokazuje njegovu siroku upotrebljivost i rasprostranjenost medju lovcima.
  KATASTROFA!!!! Majmun je usao u Tenak !!!!!

 11. #11
  Iskusan
  Učlanjen
  04.06.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Selo veselo
  Poruke
  5.754
  Tekstova u blogu
  6
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Trojica dedica protiv svih ili 8x57,.30-06Spring. i 7x64 vs ostali i novokomponov

  Da probudim temu.
  Ja glasam za 7x64.

 12. #12
  Obećava
  Učlanjen
  19.05.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  52
  Reputaciona moć
  35

  Podrazumevano Re: Trojica dedica protiv svih ili 8x57,.30-06Spring. i 7x64 vs ostali i novokomponov

  I meni 7x64(7x65R) nekako najvise lezi.Jos kad bi mi neko rekao ko uvozi IZ 18 MH u ovom kalibru...

 13. #13
  Primećen član Byrger Tidesson (avatar)
  Učlanjen
  10.04.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  757
  Tekstova u blogu
  8
  Reputaciona moć
  42

  Podrazumevano Re: Trojica dedica protiv svih ili 8x57,.30-06Spring. i 7x64 vs ostali i novokomponov

  slucajno ili nenamerno je zaboravljen 7,62x54R-made in russia 1891 najstariji od njih

 14. #14
  Domaćin Mauser (avatar)
  Učlanjen
  30.10.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  4.983
  Reputaciona moć
  126

  Podrazumevano Re: Trojica dedica protiv svih ili 8x57,.30-06Spring. i 7x64 vs ostali i novokomponov

  Citat Original postavio tetragramaton Pogledaj poruku
  Da probudim temu.
  Ja glasam za 7x64.
  ...shto je gotovo isto kao .270Win.

 15. #15
  Domaćin Mauser (avatar)
  Učlanjen
  30.10.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  4.983
  Reputaciona moć
  126

  Podrazumevano Re: Trojica dedica protiv svih ili 8x57,.30-06Spring. i 7x64 vs ostali i novokomponov

  Glasam za WSM kalibre.

  .270WSM, .300WSM i .325WSM

 16. #16
  Iskusan
  Učlanjen
  04.06.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Selo veselo
  Poruke
  5.754
  Tekstova u blogu
  6
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Trojica dedica protiv svih ili 8x57,.30-06Spring. i 7x64 vs ostali i novokomponov

  Citat Original postavio Mauser Pogledaj poruku
  ...shto je gotovo isto kao .270Win.
  Objasni mi taj kalibar. Da li je 270Win i 270 WSM isto?

 17. #17
  Iskusan
  Učlanjen
  04.06.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Selo veselo
  Poruke
  5.754
  Tekstova u blogu
  6
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Trojica dedica protiv svih ili 8x57,.30-06Spring. i 7x64 vs ostali i novokomponov

  Našao sam sliku, sad vidim razliku.

  The new .270 WSM (left) has earned its stripes, but the venerable .270 Winchester (right) remains popular in game fields around the whole world.

 18. #18
  Iskusan
  Učlanjen
  04.06.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Selo veselo
  Poruke
  5.754
  Tekstova u blogu
  6
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Trojica dedica protiv svih ili 8x57,.30-06Spring. i 7x64 vs ostali i novokomponov

  Ova slika slična je prethodnoj, a ja bih ipak izabrao visoku plavušu.
  [IMG]http://4.*****************/_PtUmomi9Ux4/SB4UMi_Jy3I/AAAAAAAAAZk/ij5bkmG3y1s/s400/Tall+amd+short.JPG[/IMG]

 19. #19
  Primećen član Byrger Tidesson (avatar)
  Učlanjen
  10.04.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  757
  Tekstova u blogu
  8
  Reputaciona moć
  42

  Podrazumevano Re: Trojica dedica protiv svih ili 8x57,.30-06Spring. i 7x64 vs ostali i novokomponov

  znaci,nasao si svoj kalibar?!

 20. #20
  Domaćin Mauser (avatar)
  Učlanjen
  30.10.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  4.983
  Reputaciona moć
  126

  Podrazumevano Re: Trojica dedica protiv svih ili 8x57,.30-06Spring. i 7x64 vs ostali i novokomponov

  Citat Original postavio tetragramaton Pogledaj poruku
  Objasni mi taj kalibar. Da li je 270Win i 270 WSM isto?
  Razlika je u brzini zrna, energiji a samim tim i preciznosti.

  .270 WSM
  140 Gr. Nosler AccuBond

  Muzzle 3200ft/s 3184 ft/lb
  100m 2989ft/s 2779 ft/s
  200m 2789ft/s 2418 ft/s
  300m 2579ft/s 2097 ft/s
  400m 2413ft/s 1810 ft/s
  500m 2236ft/s 1555 ft/s
  .270 Win
  140 Gr. Nosler AccuBond

  Muzzle 2950ft/s
  200 2038
  300 1757
  400 1508
  500 1287

  Muzzle 2705ft/lb
  100m 2751
  200 2560
  300 2378
  400 2203
  500 2035

Slične teme

 1. Odgovora: 6
  Poslednja poruka: 24.02.2009., 17:34
 2. ''Sam protiv svih'' se vraca kod nas
  Autor Bara Kob Ama u forumu Televizija, radio i novine
  Odgovora: 11
  Poslednja poruka: 07.02.2009., 23:01
 3. Staro-moderno oruzje protiv svih ratova !
  Autor UbicaDecijegaLica u forumu Politika
  Odgovora: 3
  Poslednja poruka: 09.12.2007., 10:11
 4. Interesantne online igre (Srpski vampiri protiv svih zastava)
  Autor Savanovic Sava u forumu Video igre
  Odgovora: 9
  Poslednja poruka: 16.03.2007., 23:34
 5. Koncert Arsena Dedica u BG...
  Autor sladjasp u forumu Muzika
  Odgovora: 1
  Poslednja poruka: 22.04.2005., 22:11

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •