Par problema u jeziku c#
Prikazujem rezultate 1 do 14 od 14

Tema: Par problema u jeziku c#

  1. #1
    Početnik
    Učlanjen
    10.08.2005.
    Lokacija
    Kragujevac
    Poruke
    35
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Par problema u jeziku c#

    Imam par zadataka koje nikako ne umem da resim (jos uvek sam pocetnik u C programiranju)
    1. Otvoriti graficki rezim rada i ispisati svoje ime i prezime u obliku kvadrata, priblizno na sredini ekrana.
    2. Nacrtati plavi kvadrat na npr. zutoj pozadini.
    3. Kako konvertovati u nekom stringu mala slova u velika ?
    Mozda su pitanja malo vise pocetnicka, ali nemojte mi zameriti, jer cu mozda biti prinudjen da vam postavim jos neka, meni ne jasna. Inace koristim turbo c++, takodje i Microsoft visual c++ (VS 6.0).
    Hvala puno!



  2. #2
    Ističe se juznivetar (avatar)
    Učlanjen
    12.02.2005.
    Pol
    muški
    Lokacija
    -
    Poruke
    2.041
    Reputaciona moć
    67

    Podrazumevano Re: Par problema u jeziku c#

    Stani malo koji ti jezik treba ?
    U naslovu si stavio C#, u prvoj recenici kazes da si pocetnik u C-programiranju, a na kraju kao kompajler navodis MSVC++ ?

  3. #3
    Početnik
    Učlanjen
    10.08.2005.
    Lokacija
    Kragujevac
    Poruke
    35
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Re: Par problema u jeziku c#

    Radi se o C jeziku. Usput, koja je razlika izmedju C i C# ?

  4. #4
    Ističe se juznivetar (avatar)
    Učlanjen
    12.02.2005.
    Pol
    muški
    Lokacija
    -
    Poruke
    2.041
    Reputaciona moć
    67

    Podrazumevano Re: Par problema u jeziku c#

    Ogromna, c je proceduralni, a c# objekto orijentisani jezik.

  5. #5
    Ističe se juznivetar (avatar)
    Učlanjen
    12.02.2005.
    Pol
    muški
    Lokacija
    -
    Poruke
    2.041
    Reputaciona moć
    67

    Podrazumevano Re: Par problema u jeziku c#

    Evo ti 3. posto je on jedini konzolni. A ova sa GUI su ti veoma lagana.

    Kod:
    /////		MILJAN SUCUR
    /////		23.08.2006 - 18:43
    /////		KONVERTOVANJE MALIH U VELIKA SLOVA
    
    #include <stdio.h>
    #include <string.h>
    
    void transform(char*);
    
    int main()
    {
    char nText[] = "Zdravo, nakon POkretaNJA pRograma sve CE biti Velika Slova !";
    transform(nText);
    return 0;
    }
    
    void transform(char *text)
    {
    int tLen = strlen(text);
    
    for(int i = 0; i < tLen; i++)
    {
    if((text[i] > 96) && (text[i] < 120))
    printf("%c", text[i] - 32);
    else
    printf("%c", text[i]);
    }
    printf("\n\n%s\n\n", "Izlazim ...");
    }

  6. #6
    Zainteresovan član
    Učlanjen
    23.08.2005.
    Poruke
    379
    Reputaciona moć
    48

    Podrazumevano Re: Par problema u jeziku c#

    #include<stdio.h>

    void uvecaj(char *zn)
    {
    int i;
    for( i = 0; zn[i] != '\0'; i++)
    if( zn[i] >= 'a' && zn[i] <= 'z' )
    zn[i] = 'A' + (zn[i]-'a');
    }

    int main(void)
    {
    char txt[] = "Da Nije Ovog Texta Ekran Bi bio PRAZaN !";
    uvecaj(txt);
    printf("Poruka sa uvelicanim slovima -> \"%s\" \n", txt);
    return 0;
    }

    Eto i od mene
    Ovo je treci a ona prva dva ne znam
    Samo jedan klub--samo jedan grad---
    samo Z E T A bre
    kakav partizan

  7. #7
    Početnik
    Učlanjen
    10.08.2005.
    Lokacija
    Kragujevac
    Poruke
    35
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Re: Par problema u jeziku c#

    Mozes li mi samo objasniti zasto bas zn[i] = 'A' + (zn[i]-'a'); ?
    Takodje sta znaci \'0' ?
    Hvala!

  8. #8
    Početnik
    Učlanjen
    10.08.2005.
    Lokacija
    Kragujevac
    Poruke
    35
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Re: Par problema u jeziku c#

    pardon '\0' )

  9. #9
    Ističe se juznivetar (avatar)
    Učlanjen
    12.02.2005.
    Pol
    muški
    Lokacija
    -
    Poruke
    2.041
    Reputaciona moć
    67

    Podrazumevano Re: Par problema u jeziku c#

    Citat Original postavio vlada84
    Mozes li mi samo objasniti zasto bas zn[i] = 'A' + (zn[i]-'a'); ?
    Takodje sta znaci \'0' ?
    Hvala!
    1. 'A' ima vrijednost 65 u ASCII-u, 'B' 66 itd itd, dakle na 65 dodaje broj odgovarajuceg karaktera iz abecede.
    Dakle ovako to nekako izgleda (uzmimo na primjer slovo 'c'):

    Kod:
    zn[i] = 65 + (99-97);
    // Sto je dakle 67, a char(67) == 'C';
    2. '\0' je karakter koji oznacava kraj niza karaktera.

  10. #10
    Početnik
    Učlanjen
    10.08.2005.
    Lokacija
    Kragujevac
    Poruke
    35
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Re: Par problema u jeziku c#

    Hvala sefe

  11. #11
    Zainteresovan član
    Učlanjen
    23.08.2005.
    Poruke
    379
    Reputaciona moć
    48

    Podrazumevano Re: Par problema u jeziku c#

    Sukure a sto ne odgovori coveku u vezi prva dva pitanja?
    Samo jedan klub--samo jedan grad---
    samo Z E T A bre
    kakav partizan

  12. #12
    Ističe se juznivetar (avatar)
    Učlanjen
    12.02.2005.
    Pol
    muški
    Lokacija
    -
    Poruke
    2.041
    Reputaciona moć
    67

    Podrazumevano Re: Par problema u jeziku c#

    Citat Original postavio toxi
    Sukure a sto ne odgovori coveku u vezi prva dva pitanja?
    Mogu mu odgovoriti sta da koristi, al' za ono da mu pisem kod nemam vremena.
    Uglavnom nauci prvo kreirati prazan prozor, ako koristis naravno win32 api, e onda su ti u par linija koda zavrsena oba zadatka.
    Prvi recimo mozes izvesti koristeci TextOut funkciju, a mozes i postaviti neku kontrolu za ispis istog.
    A za drugi koristi GDI funkcije za istrtavanje vadrata.

  13. #13
    Zainteresovan član
    Učlanjen
    23.08.2005.
    Poruke
    379
    Reputaciona moć
    48

    Podrazumevano Re: Par problema u jeziku c#

    Neznam ja API i nista te nisam "razumela" no ne mari.
    Samo jedan klub--samo jedan grad---
    samo Z E T A bre
    kakav partizan

  14. #14
    Primećen član
    Učlanjen
    24.11.2003.
    Poruke
    641
    Reputaciona moć
    58

    Podrazumevano Re: Par problema u jeziku c#

    evo ti primer iz u visual c++ .NET -u , a jako je lako prepisati kod , kad shvatis jedan , drugi ces lako

    ovo je primer iz knjige visual c++ .NET , korak po korak , vezba 18



    uputstvo:
    1)instalirati visual c++ express edition 2005( besplatan , 1 godina) http://msdn.microsoft.com/vstudio/express/visualc/download/ ,
    ili vec neku licenciranu verziju visual studio-a
    2)uci iz visual studio 2005 command prompt-a u folder gde su CppForm.cpp
    3) otkucati :
    cl /clr: oldSyntax Prozor.cpp -Feprozor.exe
    // spojiti o sa : , posto kad se napisu zajedno , dobije se smiley , pa bi to bilo zbuljujuce
    enter
    prozor
    enter

    trebalo bi da proradi.



    CppForm.cpp:
    Kod:
    #using <mscorlib.dll>
    #using <System.dll>
    #using <System.Windows.Forms.dll>
    #using <System.Drawing.dll>
    
    using namespace System;
    using namespace System::ComponentModel;
    using namespace System::Windows::Forms;
    using namespace System::Drawing;
    using namespace System::Drawing::Drawing2D;
    
    __gc class Prozor : public Form
    {
            public:
    Prozor()
    {
    Text=S"Tekst";
    ClientSize=System::Drawing::Size(300,300);
    Button *dugme=new Button();
    dugme->Text=S"Crtaj";
    dugme->Location=Point(200,220);
    Controls->Add(dugme);
    dugme->Click+=new EventHandler(this,&Prozor::pritisnuto_dugme);
    }
    void pritisnuto_dugme(Object* sender,EventArgs* arg)
    {
    Graphics* g=CreateGraphics();
    Pen* olovka=new Pen(Color::Black);
    g->DrawLine(olovka,20,20,100,100);
    g->Dispose();
    }
    
    };
    
    int main()
    
    {
        Console::WriteLine(S"Forms Example");
    
        Application::Run(new Prozor());
        return 0;
    }

Slične teme

  1. 2 Problema
    Autor Dača R u forumu Softver
    Odgovora: 11
    Poslednja poruka: 16.12.2008., 14:25
  2. UVEK IMA PROBLEMA
    Autor Iron Lord u forumu Politika
    Odgovora: 1
    Poslednja poruka: 08.04.2007., 17:43
  3. 2 Problema!!!
    Autor zokij u forumu Hardver
    Odgovora: 9
    Poslednja poruka: 13.10.2006., 19:04
  4. 2 Problema!!!!!!!
    Autor Neiskusan u forumu Ljubav i seks
    Odgovora: 11
    Poslednja poruka: 25.06.2004., 09:22
  5. Nekoliko problema
    Autor how_high u forumu Zdravlje
    Odgovora: 0
    Poslednja poruka: 22.06.2004., 14:50

Pravila za slanje poruka

  • Ne možete kreirati novu temu
  • Ne možete poslati odgovor
  • Ne možete dodati priloge
  • Ne možete prepraviti svoju poruku
  •