Inspiracija - teorija i praksa

Betty

Elita
Poruka
21.481
Beograd, subota popodne,jedna avgustovska, leta Gospodnjeg 2006og.

Milom Vrlom Kreativnom Svetu - Apelacija

Uvek mi je bilo čudno i neverovatno kako je Tatjana kod Puškina SAMA izabrala da ne znam šta u vezi s Onjeginom, kako je Tolstojeva ANA SAMA rešila das se baci pod voz, i generlano, kako se to likovi OTUĐE od svojih autora i krenu da žive sopstveni život. Pripisivala sam to nemoći da se racionalno objasni motivacija lika , pa čak i NAMERNA konfuzija u cilju - mistifikacije, ah živote, poetskog čina! :)

I onda našla na sajtu koji je predložen negde ovde na Forumu sledeće - :arrow:
"Rijedak je onaj pisac koji negira da njegovi likovi “sami od sebe ne ožive i onda počnu da žive svojim životom”; mnogi slikari ne ustežu se da priznaju kako njihova djela ponekad sama “preuzmu četkicu” i slikaju sama sebe, a i neki pjesnici često ponizno priznavaju kako su oni samo sluge ideja koje vrve u njihovoj glavi, ali ne i njihovi vlasnici. Svi mi možemo citirati neke neželjene i nedobrodošle memese koji se stalno motaju u našim glavama".

Dalje, pogledajte kako nevešt um objašnjava inspiraciju i generisanje i kruženje ideja po čovečanstvu - paketi informacija, gistro, ko virusi :lol:


Memesi su ideje, vještine, navike, priče ili inovacije, koji prelaze sa čovjeka na čovjeka putem imitacije. Isto kao i geni, oni se međusobom natječu kako bih ih se kopiralo, međutim, za razliku od gena, njihovo natjecanje je za mjesto u našoj memoriji, i za šansu da se pojave u knjigama, magazinima ili na televiziji. Oni koji su opstali u toj igri, to su oni koje mi vidimo oko nas. Isto kao što su i geni stvorili naša tijela, tako su i memesi stvorili naše umove i kulturu.

...pa kaže da je STVARALAŠTVO upravo ovo :arrow:
Jedan “stvaralac” je znači neko ko prikuplja memese i nalazi nove načine njihovog sastavljanja, aranžiranja i re-aranžiranja.

E, dragi moji, to se ne zove stvaralac nego KOMPILATOR:lol:


O čemu se ovde radi, otkud potreba da se sve mehanizuje, biologizuje, kompjutuje, kalkuliše? :)

Možda odogovor na ovo imaju najpe oni koji tvrde na podfoumu Filozofija - da slobodna volja ne postoji. Ali meni ne trebaju ONI, nego VI :)

btw. i...da...huh..kako se zvala ona sjajna Borhesova reč za STVAR NASTALU IZ ČEŽNJE? :) To nevezano za temu, nego ne mogu da se setim već neko vreme.
 
To sa likovima koji se otudju ne treba shvatiti bukvalno. Stvaralacki proces podrazumeva i udeo razuma, ali i nesvesnog (Jung). Nekad pisci pre pisanja znaju sta zele, a nekad u toku procesa stvaranja iznenade sami sebe, plan se otme kontroli i nastane ono sto nisu racionalizovali. Romanticari su tezili mistifikaciji stvaralackog procesa i negirali znacaj i udeo razuma, drugi pak iskljucivo insistirali na njemu. Al' nema nista bez sinteze.

Super je tema, falila je ovde, imala bih mnogo toga da kazem, al' odlazim. Kad se vratim. :)
 
Pa ja ne znam kako da shvatim - kad kaže da je lik mimo volje ošo nekud, ja ne umem da shvatim drugačije. Što lepo ne kažu "predomsilio sam se" , "učinilo mi se bolje obvako, ne znam da vam kažem tačno zašto, al ybg..." :lol:

Čekam te ;)
 
Fora i jeste u tome sto se pisac nije "predomislio", svesno, kao bolje je ipak ovako nego onako. Nego dok pise, ideje, resenja se nizu nekontrolisano, sto bi rekao Jung, stvaralacki proces kontrolise pisca, a ne obrnuto.


Idem sutra, ne znam kad se vracam. ;-)
 
NE MOŽE da ideš :twisted:
(šta vam je, svi me plašite, mene - Beti Zečje Srce!)


Ne kontroliše PROCES stvaraoca, to je idiotizam :idea:

Kad pišem, tačno znam zašto pišem i šta sam napisala - nema sile koja "vlada mnome". JA kontrolišem sebe, pa i u momentu kada stvaram.
Zar može drugačije? :)


To je neko new age ludilo? :lol:
 
Vidis, kod mene obrnuto, ja kao znam sta cu da pisem, a kad krenem ispadne nesto potpuno drugacije i bolje, samu sebe iznenadim i nemam pojma odakle mi to. A kad iskljucivo pisem po "planu" ispadne suvoparno. :lol:


Ma kakvo new age ludilo, sta mislis sto su dozivali muze jos pre Hrista?:lol:
 
Nisu u pitanju samo reci, vec ideje tipa kako ce lik da ti se izvuce iz neke situacije, neki obrt ili sta ti ja vec znam. Na primer, pre vise od godinu dana sam napisala jednu pricu koja je ostala nedorecena, nezaokruzena, imala je manjkavosti. Onda sam je skoro procitala, onako bezveze i za 10 minuta je sredila i napravila od nje efektnu pricu, a nisam imala nikakav plan, nista konkretno, sve se razresilo samo od sebe. Ta sila jeste u nama, al' je nekontrolisana u ovom slucaju, dominira nad racionalnom obradom, jednostavno, ideje dok izlecu na papir postaju deo svesti. Stvar je u njihovom nekontrolisanom nagomilavanju. A sve dolazi iz nas samih, samo zavisi iz kojeg dela, svesti ili podsvesti.

Ima tu svasta da se prica, o arhetipovima, o razlici izmedju imaginacije i maste, udeo razuma...ma divna je tema. :)
 
A sto ti je to toliko cudno? I ja sam takve stvari citala - svi kazu isto - kao, likovi preuzmu igru :)

I ja kad piskaram - ali ne neki esej - zamislim osobu, znam ko je i sta je, znam gde bih htela da stigne kad izadje na ulicu a on, majmun jedan, skrene :) Jesam sve to ja, naravno, ali on me podseti sta sve ima usput.

U stvari, to skretanje je bas tipicno za mene - svaki put kad negde moram da idem, a ja bas za inat skrenem... bas me briga, 'ocu da zivim kako mi se hoce! ... a ne kako moram
 
Mislim da je to oko inspiracije najlepse definisao Milic Vukasinovic:
"Ja napravim pesmu,ona se proda i eto para,treba,gudrovine i svega, al` inspiracije ic`...Kad sve to lepo raspiskam,ostanem svorc i na suvom lebu,suva ****....e, onda dodje i inspiracija - uzvisene misli i ostalo - pa ja napravim pesmu o tome i onda opet sve u krug..."
 
pa, čak i ako skrene, kako uspe da se otuđi do te mere da pisac kaže- da s tim nema ništa?

:)


BI2, šta znači ovo sa srećom..ja mislim da sreća s tim nema nikakve veze, nego unutrašnji nalog - nađi rešenje, npr.... I ondak živiš život i tako to..kad ti tamo, a ono međutim :lol. ISKRSNE, kao da je s neba palo :P
A nije. Nego je čekalo pogodan momenat.
Tako ja to...baš ne volim mistifikacije. Mislim da se sekte služe takvim stvarima.
 
pa kako mu nije žao...pa i to je neki, valjda, intelektualni kapital, to što je napisao? :) Makar i cirke :lol:



Nikad nisam ucirkana pisala ništa sem sms-a. A i to kad sam radila, posle sam se kajala.

Inspiracija - iz devijantnih stanja svesti, zar? :?
 
Hej, Beti, kakva sjajna tema !
Ja o tome razmišljam ovako: svaki čovek je strogo individualno odredjen, ma kom kolektivu pripadao. Niko ne poznaje osećaje niti svest drugoga, može samo putem komunikacije ili kroz svoje kriterijume da ih približno shvati. Tako je i inspiracija vrlo lični čin rukovodjen doživljenim, smišljenim , emotivno nametnutim,nesvesno pokrenutom potrebom da se nešto napiše/kaže- ali je uvek izuzetno lična i ide iz sebe. Možda neko ume da sedne i napiše u dahu poetsku tvorevinu, ali kod proze, posebno dužih oblika književne forme to je već krvav rad. Bez obzira na talenat, na rečitost, na senzibilitet pisca.

Čak i kod deskripcije se mora voditi računa o verodostojnosti onoga što se opisuje. Ako se pisac jadan reši da smesti radnju u jasno odredjeni lokalitet, mora znati njegovu klimu, geografski položaj, običaje , kulturnu pripadnost... Kod likova je teže, ali je i lepše. Po meni, lik ne može da se otme piscu, jer on je u funkciji cele priče. Ono što je interesantno je da pisac može da zavije svog junaka u hiljadu oblatni i šarenih papira, ali taj lik obavezno nosi pisca u sebi, upravo zato što pisac može, što rekoh na početku, da piše jedino iz sebe. Lik se gradi samo delimično u toku pisanja, ali bit njegove ličnosti je odredjen na samom početku, pod uslovom da pisac zna šta piše i šta hoće da kaže kroz svog junaka . Inspiracija za ličnosti uglavnom kreće od nekoga koga poznajemo, pa dodajemo još štošta ,što sve ide doslednom linijom same ideje pripovedanja.

Čak i kad pustiš mašti na volju, limiti su unapred odredjeni. Ukratko, samo početni impuls, inspiracija za dogadjaj ili ideju koju saopštavamo pričom, je potpuno slobodan i neomedjan. Sve ostalo je u funkciji toga i ne može da se šeta po priči kako nam se prohte, nego logično i verodostojno.

Eto...
 
Betty:
pa kako mu nije žao...pa i to je neki, valjda, intelektualni kapital, to što je napisao? :) Makar i cirke :lol:



Nikad nisam ucirkana pisala ništa sem sms-a. A i to kad sam radila, posle sam se kajala.

Inspiracija - iz devijantnih stanja svesti, zar? :?

:shock: sad mi pade na pamet - kol`ko bi kostalo to sto je pokojnik bacao, da uspes da ga iskopas na nekoj deponiji...
 
...ili...čije su se ono note pojavile u kasapnici -umotavalo se meso krvavo? :lol:


Milena, Muvalo, Dobrodošle na Temu o Inspiraciji :P



Ideje su jedno, ali REALIZACIJA nikad ne pada s neba, u pravu si Milena, krv, znoj, suze, pivo i pizza :)
Tu već mašta nema uticaja, mašta daje krila ali TI moraš da ostaneš, kako god znaš i umeš , u vazduhu :D



Pa i ideje se generišu po nalogu svesti....


Kako bre Muvalo ti tvoji likovi odlaufinjaju, mnogo si ih razmazila :lol:
 

Back
Top