Зашто се Запад плаши Путина
Strana 1 od 10 12345 ... PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 230

Tema: Зашто се Запад плаши Путина

 1. #1
  Iskusan Duh Sekire (avatar)
  Učlanjen
  27.06.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  斧神
  Poruke
  6.638
  Tekstova u blogu
  19
  Reputaciona moć
  112

  Podrazumevano Зашто се Запад плаши Путина

  Путинова ручна демократија

  Владимир Путин тренутно има подршку више од 70 одсто грађана Русије, чиме се тешко може похвалити било који његов колега у свету. У чему је тајна лидера којег се Запад плаши?  Председник Русије, организатор првог састанка Г-8 који ће се 17. и 18. јула одржати у Петербургу, данас је, ма колико га критиковали појединци са Запада, признати политичар светског формата. Према свим испитивањима јавног мњења, има подршку више од 70 одсто свог народа, чиме се тешко може похвалити било који његов колега у свету. Да би се схватило откуд Путину толика популарност, треба имати у виду да грађани Русије кад оцењују услове живота за време Путинове власти не упоређују ситуацију са оном у Немачкој или Америци, већ са Јељциновим, како многи кажу, проклетим деведесетим годинама. Зато Путин не може бити схваћен без анализе онога што је било пре њега – говоримо, наравно, само о оном периоду који се у савременој Русији назива демократским.
  Средином 80-их година СССР је био на врхунцу својих могућности. Темпо економског развоја, који је током 2-3 деценије био већи од средњоевропских показатеља, омогућио је да се стандард становништва значајно поправи. То је још увек било далеко од европског, од америчког поготово, али у неким областима као што је образовање, социјална заштита, медицина – ако се има у виду доступност огромном систему санаторијума и домова за одмор – совјетски стандард је био чак и изнад европског нивоа.
  Тоталитаризам је постепено нестајао, гвоздена завеса која је делила СССР од западног света постајала је све порознија и кроз њу су продирале западна култура, идеје и модели понашања.

  Лагано је почео да јењава осећај страха пред тајним службама које су убијале без суда, настаје нови совјетски човек који машта о социјализму “с људским лицем”, образован је, почиње да цени слободу и права човека и верује да гломазни совјетски систем може да сачува социјалистички карактер економије и пређе на политички систем који би гарантовао далеко већу слободу мисли, кретања по свету, слободу политичког избора... Михаил Горбачов и тадашња политичка елита нису успели да обезбеде мирну трансформацију друштва као што је урадила Шпанија после Франка или Кина после Маоа. Огромна земља се, при наглом заокрету, једноставно распала. Жестока борба између конзервативних, радикалних и умерених крила Комунистичке партије довела је до слома државних институција. Локалне елите “братских” република Украјине, Белорусије, кавкаског и балтичког региона приграбиле су власт коју центар више није држао и објавиле независност. На Кавказу је почео крвави рат.
  Нова власт је једва одржавала минимални ред на улицама и задржавала незадовољне милионе људи од побуне због глади. Почиње општи хаос, државна имовина је разграбљена преко ноћи, главни јунак у земљи више није ни генерални секретар ни председник већ – бандит. Нови богаташи се међусобно убијају у борби за имовину и власт. Њих двадесетак који су међусобно разделили богатство шестине планете, 1996. године заузимају главне положаје у држави. Називају их олигарсима, а на челу су им Борис Березовски и Анатолиј Чубајс. Русија постаје “просјак са атомском бомбом”.
  Борис Јељцин, који је формално благословио распад државе, болестан човек, склон алкохолу, само формално влада. Олигарси на власти немају никакав програм осим сопственог богаћења. Земља је на ивици грађанског рата. Огромна империја претворена је у конфедерацију великог броја феуда чији су лидери мали цареви – држе у рукама и политичку власт и све богатство региона. Док мали број људи немилосрдно пљачка државу, Јељцин се на Западу задужује под невероватно лошим условима – уместо уобичајених камата од 1 до 2 одсто, он пристаје на кредите са 7, а у неким случајевима и 13 одсто.
  „Ko ne voli Dabić Rašu, popušio karu našu“ Kustendorf 2. #2
  Iskusan Duh Sekire (avatar)
  Učlanjen
  27.06.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  斧神
  Poruke
  6.638
  Tekstova u blogu
  19
  Reputaciona moć
  112

  Podrazumevano Re: Зашто се Запад плаши Путина

  99 РУПА: Ту и такву Русију Јељцин је, на изненађење целог света, обезбедивши прво гаранције за себе и породицу, пред нову 2000. годину предао готово потпуно анонимном човеку – Владимиру Путину.
  Нови председник је одмах одредио смернице свог деловања:
  1. Држава није никакво зло. Она мора да функционише.
  2. Армија ће убијати терористе који дигну оружје на Русију, а држава Русија никад више неће окренути леђа војсци.
  3. Власт мора да одговара за своје поступке. Председник мора да уради оно што обећа.
  Бивши кагебеовац, ослањајући се највише на своје колеге из обавештајних служби, тачку по тачку, корак по корак, доводи државу у ред
  . Постављена су правила и она се морају поштовати. Помажу му и либерални економисти који су спровели реформе у духу америчких неоконзервативаца и либерални правници и политички технолози који су одговорни за стварање и функционисање режима дириговане демократије.
  У Чеченији – уз огромне жртве, упркос низу терористичких напада у којима је страдало невино становништво – враћен је какав-такав мир. Готово отцепљена република вратила се у оквир Руске Федерације.
  Локални цареви, који су у Јељциново време могли сами себе да бирају и постављају на места губернатора, да пљачкају и отимају све што пожеле, постављени су на своје место. Одлука којом је Путин одредио да председник поставља губернаторе изазвала је праву буру негодовања у свету, али руски председник је не осврћући се наставио да, парафразирајмо Солжењицина, затвара једну по једну од 99 рупа на руском броду који је тонуо.

  Обрачунао се и са олигарсима. Врата Кремља су им дефинитивно затворена, осим кад их једном годишње председник прими на заједничком састанку, на коме их обично подсети на оно што морају да ураде за државу од које су узели све што су могли и далеко више него што су смели. Једном им је поделио задатак да у својим регионима морају нешто и да улажу, а не само да извлаче новац и трпају га у сопствене yепове. Након тога су се, рецимо на Чукотки, појавили нови путеви, школе, домови здравља... Виспрени Абрамович је схватио да то ипак кошта много мање него што вреди само порез који десет година није плаћао, баш као ни многе његове колеге богаташи. Неки су се потрудили да по свету покупују и поклоне музејима део руског богатства које су својевремно бољшевичке власти изнеле из земље и продале будзашто да би финансирале нову власт...
  Донет је закон да је неисплаћивање личних доходака радницима кривично дело – и нема више фабрика у којима се месецима ради а плате не примају.
  Они олигарси који нису баш најбоље схватили да је дошао крај њиховој свемоћи или су побегли у бели свет као Борис Березовски, Леонид Невзлин, новински магнат Гусински, и за њима су расписане међународне потернице, или се налазе у затвору као Михаил Ходорковски и његов компањон Платон Лебедев.
  Део отете имовине враћен је држави. То није урађено одмах, јер је прагматични Путин знао да не сме одједном да отвара све фронтове. Али, када му је и судбина припомогла, кад је цена нафте полетела небу под облаке, кад је државна каса почела да се пуни а мишићи да јачају, председник је одлучио да уђе у рат са Ходорковским и још некима који су претили да ће дефинитивно угрозити енергетску, а то значи и општу безбедност земље продајући свој део нафтног сектора Западу.

  ВРАЋЕНИ ДУГОВИ: Посебну пажњу посветио је армији и наоружању. Наредио је реформу војске, фабрике оружја почеле су поново да раде, појавиле су се најмодерније атомске ракете на свету “булава” и “топољ”. Руски конструктори тврде да имају најбољу ваздушну одбрану – ракетни систем С-400 који је далеко супериорнији од познатих С-300. Упркос томе, Путин није дозволио да Русија уђе у безглаву трку у наоружању како је то некад чинио СССР. Са 25 пута мањим војним буџетом од Америке, Русија може себи да обезбеди таман толико оружја да се нико не усуди да је нападне, и то задовољава њене амбиције. Поново је кренуо извоз оружја и државна каса се и из тих извора почела да пуни.
  До 2008. године две трећине руске армије ће чинити професионалци, а у ближој будућности и читаву армију.
  „Ko ne voli Dabić Rašu, popušio karu našu“ Kustendorf

 3. #3
  Iskusan Duh Sekire (avatar)
  Učlanjen
  27.06.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  斧神
  Poruke
  6.638
  Tekstova u blogu
  19
  Reputaciona moć
  112

  Podrazumevano Re: Зашто се Запад плаши Путина

  У спољној политици Русија инсистира на поштовању принципа међународног права и јединствених, универзалних стандарда. И да то важи за све. Своје ставове Путин данас много упорније пласира и не дозвољава никакво одступање. Доказ су Иран и Северна Кореја, које би се одавно нашле на удару америчких разносача демократије да није руског упорног инсистирања на праву и закону.
  “Мора се као аксиом усвојити: партнерство између две државе какве су САД и Русија може се градити само на принципу равноправности”, недавно је подсетио руски председник. Америка се према Русији не може више понашати као према млађем брату, а време када је Јељцин своје спољнополитичке одлуке доносио претходно израчунавши колико је времена остало до доспећа следеће рате кредита, одавно су прошла. Све његове дугове Путинова Русија је вратила пре времена. И још намерава да на самиту Г-8 опрости дугове сиромашним афричким земљама.
  Наравно, околности су јој ишле на руку, цене нафте су вртоглаво порасле, а Путин је умео да схвати да је гас много боље и корисније оружје од атомске бомбе.
  Ако се на једну страну стави Русија, а на другу осталих седам чланица Групе 8, онда се виде занимљиви подаци – Русији припада 27% светских резерви гаса и 6% резерви нафте, осталих 7 земаља поседују укупно 4% гаса и 9% нафте. И отуда Путину и снага и самоувереност.
  Правила игре су промењена и сад је Запад на реду да се на то навикне. Клинтонова доктрина о “задржавању Русије” тешко ће моћи да опстане јер је ситуација у свету драстично измењена. Психолошка равнотежа сила је промењена, Русија је поново постала горда и самоуверена, а Европа је прожета кризом. Русија је данас Европи далеко значајнија него Европа њој, па неће бити чудо ако ускоро почне конкурентска борба између европских држава за право на “посебан однос” са Русијом што, наравно, подразумева привилеговани доступ гасу.
  Може се слободно рећи да је прве четири године свог мандата Владимир Путин посветио томе да се Русија из провалије (опет Солжењицинова дијагноза) подигне на површину земље. Гледано са стране, она заиста не задовољава стандарде Запада. Гледано изнутра, то је невероватан напредак. Зато је нови мандат, започет пре две године, усмерен на решавање социјалних проблема и увођење праве тржишне економије. Посебна пажња се посвећује стамбеној политици, борби против корупције и повећању наталитета.
  Контролисана демократија – то је можда најадекватнији назив система који спроводи Владимир Путин. Демократије треба да буде онолико колико дозвољава ниво развоја друштва. Оно што не може да се реши демократским путем не сме бити одбачено, мора се решити “ручно”. То јест ауторитарним методама, али са максималним хуманизмом и што либералније.

  ПРАВО НА СВОЈ ПУТ: У седмој години Путинове власти златне резерве Русије (више од 220 милијарди долара) достигле су апсолутни историјски максимум. Стабилизациони фонд у који иду средства од продаје енергената препуњен је, али ни то, ни све што смо већ набројали није допринело већем угледу Путина на Западу. Напротив, иако је Русија у овом тренутку председавајући Савета Европе, Савета безбедности, Шангајске организације, Г-8, позитивни однос према њој пао је на најнижу тачку за последњих 15 година.
  Заборављајући да је увођење демократије врло дуг и често болан процес, који је у њиховим земљама трајао далеко дуже и био праћен огромним проблемима, Запад све чешће оптужује Путина за недемократско, ауторитарно понашање, за тежњу ка стварању руске империје и низ сличних грехова. По ко зна који пут понавља се исти сценарио – када је Русији тешко, Запад ужива, дели ордење, Горбачов је добио и Нобелову награду, а кад “мртва” Русија почиње да се буди, настају паника и страх. Руси понекад воле да се нашале па кажу – не бисмо ни знали колико смо успешни да нас на то не подсећа хистерија која долази са Запада. У томе у последње време предњачи Америка, која по само њој знаним критеријума проглашава за јерес када Русија одлучи да престане да финансира околне земље дајући им гас у бесцење, а заборавља да је управо она инаугурисала такву политику када је увела санкције Куби зато што се Кастро окренуо Москви. И не само то – убедила је пола света да учини исто. Од тада је политика штапа (санкција) и шаргарепе (доступа на тржиште САД) уобичајена америчка политика.
  Од Русије се тражи да се не меша у политику суседних држава, а Америка је уложила 70 година и гомилу пара у распад СССР-а, да и не говоримо о њеном учешћу у распаду Југославије или у превратима на постсовјетском простору...
  Примера има много, али суштина је у томе што се Америка током последњих 15 година сасвим лепо уживела у улогу јединог господара света и никако не жели да то место подели с било ким. Ако је неко и очекивао да ће се Русија једног дана подићи из пепела, тешко да је веровао да ће то бити тако брзо. И у томе је највећи проблем.
  Да, Русија је и даље богата земља сиромашних грађана. Да, Русија се не уклапа у принципе западне демократије. И национални доходак јој је далеко мањи него у осталих седам земаља Г-8. Али, Русија крупним корацима иде напред, иде својим путем борећи се за право да је на том путу не ометају. И способна је да се за то право избори.
  Љубинка Милинчић
  „Ko ne voli Dabić Rašu, popušio karu našu“ Kustendorf

 4. #4
  Domaćin DukeofSerbia (avatar)
  Učlanjen
  15.06.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Сомбор - Human Reform League
  Poruke
  4.689
  Reputaciona moć
  92

  Podrazumevano Re: Зашто се Запад плаши Путина

  Да није било комунистичке револуције 1917. (за коју сви знамо ко је финансирао и зашто), не би никада настала квази држава СХС, а Царска Русија би за 20 година била светска сила бр. 1.

  Све остале приче о СССР су само бајке и ништа више, као и ове о садашњој Русији.

  Русија губи 700 000 становника годишње и то је немилосрдна чињеница.
  Велика депресија II почиње у 2009!

 5. #5
  Iskusan Duh Sekire (avatar)
  Učlanjen
  27.06.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  斧神
  Poruke
  6.638
  Tekstova u blogu
  19
  Reputaciona moć
  112

  Podrazumevano Re: Зашто се Запад плаши Путина

  Citat Original postavio DukeofSerbia
  Да није било комунистичке револуције 1917. (за коју сви знамо ко је финансирао и зашто)
  Па ајде реци ко је. Да нису можда твоји господари империјалисти?
  Америка је све омрзнутија широм света и то је немилосрдна чињеница.
  „Ko ne voli Dabić Rašu, popušio karu našu“ Kustendorf

 6. #6
  Domaćin JABUCHILO (avatar)
  Učlanjen
  24.08.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  4.914
  Reputaciona moć
  94

  Podrazumevano Re: Зашто се Запад плаши Путина

  carska rusija je 1917-te vec bila svetska sila broj jedan. za dvadeset godina bila bi jedina svetska sila, u tome je bio problem
  batina ima dva kraja,
  k___c ima jedan kraj -
  a praznom divanu nigde kraja.

 7. #7
  eIvin
  Guest

  Podrazumevano Re: Зашто се Запад плаши Путина

  Citat Original postavio Duh Sekire
  У спољној политици Русија инсистира на поштовању принципа међународног права и јединствених, универзалних стандарда. И да то важи за све. Своје ставове Путин данас много упорније пласира и не дозвољава никакво одступање..
  mda...koji pamfletizam.

  Citat Original postavio Duh Sekire
  Доказ су Иран и Северна Кореја, које би се одавно нашле на удару америчких разносача демократије да није руског упорног инсистирања на праву и закону
  autorka teksta verovatno veruje i u deda mraza, pardon, božić batu.

 8. #8
  Domaćin JABUCHILO (avatar)
  Učlanjen
  24.08.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  4.914
  Reputaciona moć
  94

  Podrazumevano Re: Зашто се Запад плаши Путина

  Citat Original postavio eIvin
  mda...koji pamfletizam.
  mda...onaj isti zbog kojeg jos uvek imas priliku da ubedjujes ljude na forumu da im kosovo ne treba... jer je jos tu gde je.

  Citat Original postavio eIvin
  autorka teksta verovatno veruje i u deda mraza, pardon, božić batu.
  deda mraza. to jest kostrubu.
  naravno da veruje, zivi covek 50 km severoistocno od petrograda.
  batina ima dva kraja,
  k___c ima jedan kraj -
  a praznom divanu nigde kraja.

 9. #9
  Iskusan Duh Sekire (avatar)
  Učlanjen
  27.06.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  斧神
  Poruke
  6.638
  Tekstova u blogu
  19
  Reputaciona moć
  112

  Podrazumevano Re: Зашто се Запад плаши Путина

  Јабучило,
  Е видиш овде морам изразити своје неслагање, а ти ме слободно демантуј, што ти не мора бити тешко јер си веома много боље обавештен.

  Мој став је да ниједна творевина не пропада ако не постоје разлози за то. Толико теоретичарима завере. Наравно завера је могућа, у овом случају доказана, али не би бољшевици могли ни да присмрде да је Империја била на солидним темељима. Први светски рат такође је слаб изговор, јер нису се догодиле социјалистичке (пролетерске) револуције у Француској, Британији или Немачкој (у Немачкој је заправо било тако нешто, али у условима капитулације). Ерго, пролетери (свих земаља) стрпљиво су ишли на кланицу на Верден, Сому и остала егзотична места...
  У Русији цар абдицира 1917 у фебруарској револуцији, што је битно. Дакле пре доласка бољшевика. Они само извршавају државни удар по свим правилима савремене технике те радње (читао сам Малапартеа).

  Е сад, који су ти битни разлози... Мислим, а то сам читао и код Евроазијаца, да је тадашња руска елита, племство, изгубила сваки контакт са народом, самим тим и са реалношћу. Они су са својом децом говорили на француском. Индикативно за неке домаће "елитисте". Русија је гледала на свој азијски део, на Сибир, као на своју колонију, а Сибир је могао постати кључ руске душе, националног идентитета.
  Русија се могла тргнути јер је пораз у рату са Јапаном 1905 био добра опомена. И појавио се реформатор Столипин који је имао завидне резултате, али је убијен 1913. Прадоксално таква Русија и поред пораза у Првом светском рату (од Немачке, док су Аустроугарску и Турску лако тукли) постала би много снажнија после рата. Балкан је био већ прекомпонован, а самим чином учествовања у рату Русија би много добила ("неправедно" као рецимо и Французи што се сматрају победницима). Дакле некоме је требало да створи вештачку баријеру између Русије и њој братских словенских народа. Та баријера је била комунизам. И та баријера и данас функционише - што се види по повремено острашћеним реакцијама домаћих русофоба. Остаје ипак питање (мистерија?) како је бољшевицима успело оно што раније није могло? Ја верујем да су постојали и јаки унутрашњи разлози.

  А што се теме тиче, уопште није небитно да Русија од Кате Велике до Путина није имала озбиљног владара. А резултати се сада виде.
  „Ko ne voli Dabić Rašu, popušio karu našu“ Kustendorf

 10. #10
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.474
  Reputaciona moć
  2078

  Podrazumevano Re: Зашто се Запад плаши Путина

  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


 11. #11
  Iskusan Duh Sekire (avatar)
  Učlanjen
  27.06.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  斧神
  Poruke
  6.638
  Tekstova u blogu
  19
  Reputaciona moć
  112

  Podrazumevano Re: Зашто се Запад плаши Путина

  Citat Original postavio eIvin
  mda...koji pamfletizam.

  autorka teksta verovatno veruje i u deda mraza, pardon, božić batu.
  Реалније је веровати у Деда Мраза него да Американци желе добро свету.

  А ти који се кријеш иза Елвиновог лика изјасни се слободно. До сад сам виђао реченице које је користио Ирејсрхед, а ово ми делује као извесни Давид/Аполо.
  Poslednji put ažurirao/la jomini : 17.07.2006. u 13:56
  „Ko ne voli Dabić Rašu, popušio karu našu“ Kustendorf

 12. #12
  eIvin
  Guest

  Podrazumevano Re: Зашто се Запад плаши Путина

  Citat Original postavio jabuchilo
  mda...onaj isti zbog kojeg jos uvek imas priliku da ubedjujes ljude na forumu da im kosovo ne treba... jer je jos tu gde je.
  koga ubeđujem? eremitu, mihajla i duha? meni kosovo definitivno ne treba, ako vama treba, izvol'te, slobodni ste da se borite za njega svim sredstvima. ja nemam ništa sa tim, niti ću imati.

  Citat Original postavio Duh Sekire
  Реалније је веровати у Деда Мраза него да Американци желе добро свету.
  otkud ti da ja verujem da usa želi dobro svetu? ne žele, baš kao ni rusija, a ni kina. samo, rusi bi verovatno bili veći despoti od sadašnjih, da slučajno imaju uslove za to.
  Poslednji put ažurirao/la eIvin : 17.07.2006. u 14:09

 13. #13
  Buduća legenda jomini (avatar)
  Učlanjen
  18.04.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  33.537
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Зашто се Запад плаши Путина

  Seća li se neko kako su se Rusi ponašali posle Drugog rata? Setite se Čehoslovačke. Znate li da je hteo i na jugoslaviju tamo neke '53, ali Staljin umro pa ostadosmo živi? Šta su Rusi radili u Avganistanu? Isto što i Ameri nedavno... Ista firma, isti princip. što kaže Elvin, da su jaki k'o Amerika da isprate takve akcije, iste stvari bi radili, isto se ponašali...
  Ostrašćeni ste previše.

 14. #14
  Domaćin JABUCHILO (avatar)
  Učlanjen
  24.08.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  4.914
  Reputaciona moć
  94

  Podrazumevano Re: Зашто се Запад плаши Путина

  govorio sam u ekonomskom smislu. ekonomski gledano, to je zapravo bila jedina supersila, svi znamo kada je amerika postala globalni igrac, a rusija to tada uveliko bila. rudimentarni kolonijalizam evropljana je bledeo a ruska globalno orijentisana privreda je rasla. veliki umovi su stajali iza stolipina i njegovih reformi i te reforme su upravo ciljale na najslabiju kariku u lancu - podupiranje autonomne, autokratske svesti kod ruske elite tog vremena koja se zaista moze opisati onako kako si je ti opisao. imperija je, izmwedju ostalog i smrcu stolipina, propala kada je bila ekonomski najjaca. bas to bogatstvo i politicka moc rusije ulivala je nizim slojevima veru u to da je moguce ostvariti ono sto su im boljsevici/eserovci predlagali bez pogubnih posledica za samu imperiju. da su znali sta rade, naravno da to ne bi radili. ovo potvrdjuju i grozne cistke vec 19-te, kada je ogroman broj ucesnika u revoluciji pogubljen pod optuzbom kontrarevolucionarnih ideja i akcija.
  dakle, sa razlozima niko ne spori, tako da nikoga ne treba da cudi lakoca s kojom je cela farsa odigrana. ono sto treba da cudi to je lakoca sa kojom je ceo sistem preziveo tolike godine... koji je razlog, pravi, ne racunajuci poznate fraze o ugnjetavanju i teroru.
  a tu je ono najvaznije - bez sssr-a ruska imperija postala bi 30-ih godina prosto supljim ekonomskim/korporativnim gigantom, bez sopstvenog identiteta i unutrasnje kohezije. paradoksalno, sssr je ruskom narodima po prvi put dao jasan osecaj pripadanja jednoj drzavi, jednoj ideji i jednoj istoriji. zato ce ti vecina rusa reci da izmedju katje i vove ima bar jedan vladar - ako ne i najveci - staljin. i, naravno, recice ti da je on bio grozan, da je ubijao i terorisao svoje neprijatelje... ali niko nece nikada sporiti to da je rusija svoj konacni identitet i svoju konacnu istorijsku ulogu pronasla u 'staljinizmu', cistim tradicionalnom ruskom nacionalizmu uvijenom u ideologiju komunizma. tada je 'rusija pobedila fasizam', tada je rusija 'objedinila sve narode' u borbi za pravdu, tada je 'rusija spasila svet'... ukratko, tek tada se rusija zaista rodila, onakva kakva je bila pre petrovskih reformi, to jest pre gubljenja svoje istorijske misije i svog 'skitskog' lica i obraza. zato se ja slazem sa putinom u jednoj jako skakljivoj njegovoj izjavi - "raspad sssr smatram najvecom geopolitickom tragedijom 20-og veka'. i to je tacno.
  batina ima dva kraja,
  k___c ima jedan kraj -
  a praznom divanu nigde kraja.

 15. #15
  Primećen član
  Učlanjen
  31.05.2006.
  Poruke
  640
  Reputaciona moć
  49

  Podrazumevano Re: Зашто се Запад плаши Путина

  Ma da jomini, to je manje više - isto sranje, drugo pakovanje.

 16. #16
  eIvin
  Guest

  Podrazumevano Re: Зашто се Запад плаши Путина

  jomini, sad će neki mudrac da ti kaže: 'ali, rusi i sovjeti nisu isto'. sad, što je isti taj putin verovatno bio sovjet dok je bio u kgb-u, a sad je naprasno postao rus...to nema veze...'pravoslavna braća', znaš...

 17. #17
  Buduća legenda jomini (avatar)
  Učlanjen
  18.04.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  33.537
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Зашто се Запад плаши Путина

  Jabučilo, da li misliš da ja Rusija (SSSR) ostala, da li bi se ponašali poput Amerike? Naravno da nemaju pravu kontra silu, kao što Amerika sad nema?

 18. #18
  Iskusan Duh Sekire (avatar)
  Učlanjen
  27.06.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  斧神
  Poruke
  6.638
  Tekstova u blogu
  19
  Reputaciona moć
  112

  Podrazumevano Re: Зашто се Запад плаши Путина

  Citat Original postavio jomini
  Seća li se neko kako su se Rusi ponašali posle Drugog rata? Setite se Čehoslovačke. Znate li da je hteo i na jugoslaviju tamo neke '53, ali Staljin umro pa ostadosmo živi? Šta su Rusi radili u Avganistanu? Isto što i Ameri nedavno... Ista firma, isti princip. što kaže Elvin, da su jaki k'o Amerika da isprate takve akcije, iste stvari bi radili, isto se ponašali...
  Ostrašćeni ste previše.
  Да ли те је неко обавестио да комунизам у Русији не постоји већ дуже од 15 година.
  А да ли те је неко обавестио да лажни Елвин, са којим се слажеш, понавља тезе Ирејсрхеда, Скарфејса и осталих папана...

  Сад очекујем да причаш како ни Кина не би била боља од Америке, па ни Индија, ни Бразил... Вероватно нико по теби не би био бољи од Америке (и Европе). Таквима не вреди цртати...
  „Ko ne voli Dabić Rašu, popušio karu našu“ Kustendorf

 19. #19
  Buduća legenda jomini (avatar)
  Učlanjen
  18.04.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  33.537
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Зашто се Запад плаши Путина

  Citat Original postavio Duh Sekire
  Да ли те је неко обавестио да комунизам у Русији не постоји већ дуже од 15 година.
  А да ли те је неко обавестио да лажни Елвин, са којим се слажеш, понавља тезе Ирејсрхеда, Скарфејса и осталих папана...

  Сад очекујем да причаш како ни Кина не би била боља од Америке, па ни Индија, ни Бразил... Вероватно нико по теби не би био бољи од Америке (и Европе). Таквима не вреди цртати...
  Kakve veze ima sad komunizam??? Pitao sam šta je to bilo u Čehoslovačkoj i Avganistanu. Ti sad to naravno vežeš za komunizam. Poenta je u sili, snazi.

 20. #20
  Iskusan Duh Sekire (avatar)
  Učlanjen
  27.06.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  斧神
  Poruke
  6.638
  Tekstova u blogu
  19
  Reputaciona moć
  112

  Podrazumevano Re: Зашто се Запад плаши Путина

  Citat Original postavio eIvin
  jomini, sad će neki mudrac da ti kaže: 'ali, rusi i sovjeti nisu isto'. sad, što je isti taj putin verovatno bio sovjet dok je bio u kgb-u, a sad je naprasno postao rus...to nema veze...'pravoslavna braća', znaš...
  Ђинђић је био чест гост канабета, раније је био симпатизер Црвених бригада, као филозоф је био атеиста, па се православно сахранио...
  Драшковић где оно беше... код Мике Шпиљка
  Латинка, "мајка друге Србије"... секретар(ка) комунистичке партије...
  Стамболић кога много жале хапсио људе због Српске нове године.
  Ћурувија ишао на ручак код Мире Марковић

  Е па ако си се одрекао баш свих наведених, реци нешто и за Путина.
  Уосталом заболе ме да ти објашњавам. Бојиш се, како пише у наслову. Ако - плаши се.
  Имаш разлога
  „Ko ne voli Dabić Rašu, popušio karu našu“ Kustendorf

 21. #21
  Iskusan Duh Sekire (avatar)
  Učlanjen
  27.06.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  斧神
  Poruke
  6.638
  Tekstova u blogu
  19
  Reputaciona moć
  112

  Podrazumevano Re: Зашто се Запад плаши Путина

  Citat Original postavio jomini
  Kakve veze ima sad komunizam??? Pitao sam šta je to bilo u Čehoslovačkoj i Avganistanu. Ti sad to naravno vežeš za komunizam. Poenta je u sili, snazi.
  Па Руси или Кинези да среде неке уопште ми неће бити жао.
  Au contraire

  А ти ако би да жалиш оне који су нас бомбардовали или њихове трабанте...
  „Ko ne voli Dabić Rašu, popušio karu našu“ Kustendorf

 22. #22
  Buduća legenda jomini (avatar)
  Učlanjen
  18.04.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  33.537
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Зашто се Запад плаши Путина

  Ne odgovaraš na pitanje. Šta su tražili u Čehoslovačkoj i Avganistanu?

 23. #23
  Primećen član
  Učlanjen
  31.05.2006.
  Poruke
  640
  Reputaciona moć
  49

  Podrazumevano Re: Зашто се Запад плаши Путина

  Tražili su leba preko pogače.

 24. #24
  Buduća legenda jomini (avatar)
  Učlanjen
  18.04.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  33.537
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Зашто се Запад плаши Путина

  Citat Original postavio Neispavana
  Tražili su leba preko pogače.
  Isto kao... Ko? :wink:

 25. #25
  Iskusan Duh Sekire (avatar)
  Učlanjen
  27.06.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  斧神
  Poruke
  6.638
  Tekstova u blogu
  19
  Reputaciona moć
  112

  Podrazumevano Re: Зашто се Запад плаши Путина

  Citat Original postavio jomini
  Ne odgovaraš na pitanje. Šta su tražili u Čehoslovačkoj i Avganistanu?
  Да Русија је била империја. Задовољан?
  Зато више симпатишем Кину која није тако нападала друге земље.
  А због Путина ми драго кад видим кога нервира.

  И најбитније - а то се види и у тексту.
  Демократија није решење за све.

  Русије није демократска по стандардима Запада, па јој ништа не фали. Помирите се са тим. Надам се да ће икада бити путинизација Србије. Кад бисмо ми имали личност таквог формата.
  „Ko ne voli Dabić Rašu, popušio karu našu“ Kustendorf

Slične teme

 1. Odgovora: 70
  Poslednja poruka: 19.07.2011., 12:15
 2. Odgovora: 20
  Poslednja poruka: 20.06.2008., 02:46
 3. ЗАШТО ЋЕ ПРОПАСТИ ЗАПАД...
  Autor Strela u forumu Politika
  Odgovora: 13
  Poslednja poruka: 05.12.2007., 14:56
 4. Потписи за Путина украдени???
  Autor Bora Corba u forumu Politika
  Odgovora: 20
  Poslednja poruka: 30.10.2007., 20:10
 5. Odgovora: 167
  Poslednja poruka: 17.05.2006., 12:05

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •