Upravljajte svojim životom - predlog metode

Betty

Elita
Poruka
21.481
Егзистенција с више смисла – ко бар једном у животу није пожелео тако нешто? Чак и кад се догађаји понављају нису судбински предодређени и немојте да допустите да поклекнете. Ставите ваше сумње „у заграде” и корачајте храбро напред (ovo ej super savet! :P ) Многи успешни тако раде. Ево методе за препознавање узрока поновљених неуспеха која ће помоћи да се једном за свагда ослободимо такве књиге записа.

Први корак је утврдити шта представља проблем, а да би се то постигло неопходно је размислити о себи и спознати како се прича неуспеха током времена стварала. Поставите себи питања: шта се све понавља у вашем животу, због чега и да ли представља уобичајено понашање ваше личности. Ако вам је тешко да одговорите на то питање, ставите се у кожу приватног детектива који истражује ваш живот и проникните у то шта вам представља проблем.

Друга етапа почиње кад сте проблем јасно дефинисали. Тада треба замислити пут промене и сва могућа решења типа „ како би то лепо било” На пример, мука ми је од посла: идем на плес, фолклор, у планинарско друштво... Или, напустићу партнера, идем на сајтове за нова познанства. У томе поштујте правило: колико год машти дали на вољу, важно је да се нађе максималан број решења и без цензуре. Тек касније ће се резимирати резултати.

Узмите живот у своје руке


ТTрећа етапа подразумева разматрање циљева. Посматрајте ваше предлоге под лупом, одмерите њихове предности и мане на дужи и краћи рок, уз процену времена, новца и осећања. Тренутак је: „сад или никад”. У светлости ваших размишљања изаберите решење које ће вам привучи највише пажње.

У четвртој етапи усредсредите се на циљеве у складу с вашим могућностима. Ништа није тако спутавајуће као постављање превисоких циљ. Када се модификује сан, промена може да буде лакше остварљива. Затим долази вредновање резултата. Напустили сте радно место на којем се не осећате добро, добили сте посао који вас занима, одвојили сте се од партнера с којим имате неодговарајуће односе и прихватате са задовољством самачки живот. Измерите резултате ваших поступака у функцији циљева, сконцентришите се на позитивне тачке које је ова промена створила и уживајте у новом почетку.

У петој етапи преиспитајте нове животне путеве. Уколико на неком од њих не успете, немојте се обесхрабрити. Крените другим путем, па макар се опет нашли на почетку. На крају, доказали сте себи да можете да управљате својим животом, а не да га стално трпите, саветује др Жан Котро.

Вера Бошковић

ceoi tekst je na adresi http://www.politika.co.yu/magazin/452/m2.htm
 
ne sviđa mi se vraćanje na početak, i ne sviđa mi se modifikacija sna - kapiram da čovek ni ne može da za sebe zamisli (osim ako nije holivudski scenarista, pa ni tada!) nešto što je baš stvarno nemoguće. U stvari, ok mi je i ponovni početak (to je još i olakšanje :P ), ali ondaK ne bih išla istim putem...nikako.

Drugo, da bi procenio vreme novac i osećanja moraš da imaš neki reper - kako, koji?

Evaluacija je 4. etapa...može li i neka prognoza pre akcije? Ybg, meni ovo sve neozbiljno :lol: Još ti na kraju kažu - e pa sad moš i ispočetka:P

Kako dakle dohakati proizvoljnosti? :) i šta mislite o ovakvom pristupu?
 
Pa kao metod autosugestije mozda nekome i pomogne. Za ozbiljne egzistencijalne probleme i ozbiljne psihicke tegobe - ovo je u najmanju ruku smesno. Sto bi se reklo literatura iz sfere 'Popularna psihologija'. Osim toga (sasvim pogresna) pretpostavka cele teorije lezi na ideji da je covek SVESTAN problema ili da moze da ga prizove u SVESNO. U najvecem broju slucajeva to uopste nije tako: znamo da nam je lose na poslu, znamo da biramo pogresne partnere...ali nemamo nikakav uvid zasto je to tako, i kolko god se trudili i mozgali - necemo sami uspeti da izmozgamo ono sto je u nesvesnom skriveno ako ne znamo put do nesvesnog. Sijaset proizvoljnosti i teorija 'kako mali Perica zamislja.....'. Obozavam ovakvu literaturu ('Moc podsvesti' i slicna ......, 'zamislite da ste metalna piramida.....naterajte svoj um da postane metalna piramida, oblikujte svoj um u metalnu piramidu...." Silva metoda - boze blagi kakav idiotluk!)
 
WithdrawnWater:
Osim toga (sasvim pogresna) pretpostavka cele teorije lezi na ideji da je covek SVESTAN problema ili da moze da ga prizove u SVESNO. U najvecem broju slucajeva to uopste nije tako: znamo da nam je lose na poslu, znamo da biramo pogresne partnere...ali nemamo nikakav uvid zasto je to tako, i kolko god se trudili i mozgali - necemo sami uspeti da izmozgamo ono sto je u nesvesnom skriveno ako ne znamo put do nesvesnog.

Vrlo je moguće da je ovo namenjeno samosvesnim i bistrim ljudima. Imaš li podatak o procentu onih koji IMAJU uvid? "Najvćei broj slučajeva"....tvojih ili uopšte?
Ne bi ova psihologija (populus je narod, a garson means boy :lol: ) targetirala najširi sloj da ne pomaže ;) Nekome barem. Delu čovečanstva. Onom koji, možda, ne ode kod psihijatra nikada?
Na jednom bgd priv. univerzitetu procenat BISTRIH i obrazovanih kreće se oko 0.5 %. Rekao profesor njihov. Neverovatno! Da li je moguće :?
 
?:
nekad je krivo zacece...tj ako niste zaceti iz ljubavi..da li se pod tim podrazumeva strast
znaci prenatalni period
to sam cula ali to ce podrzati ljudi koji se okrecu i istocnoj medicini

:lol: Važno je da je iz ljubavi zato što je dete ondaK sigurnije u sebe i opuštenije u životu kada zna da je željeno...a sad, baš da li je strast bila, ili je muž došao pijan kući, ili je ona bila smorena od svekrve kad je plod začet - to nije važno, taj koitalni detalj mislim :P Detetu je važno da je željeno.


btw. ovaj tekst je za one koji žele da isprave sopstveen PONAVLJANE greške. "Ево методе за препознавање узрока поновљених неуспеха која ће помоћи да се једном за свагда ослободимо такве књиге записа."
 
Eh, bila sam ti odgovorila nasiroko ali ova glupa krstarica mi je opet blokirala post i progutala ga, tako da me sad mrzi. Mislim da je procenat od 0.5% suvise mali bez obzira na nacionalnu glupost i neobrazovanost. Popularna psihologija targetira onaj isti sloj koji i popularne dijete "Jedite a oslabite!" ili alternativni preparati "Leci suljeve, maligni melanom, SIDU..." ONi koji su samosvesni nemaju potrebe za popularnom psihologijom jer su samosvesni i bistri pa to primenjuju u svom zivotu i da im niko ne kaze. I da - mislila sma na najveci broj 'zdravih neuroticnih', dakle normalne populacije koja nema nikakav psihicki poremecaj. Zasto kazes 'moji'? I jedni i drugi su 'moji' - i oni koji imaju ozbiljne psihicke probleme pa im treba lecenje i oni koji su zdravi neuroticni pa im treba prosto neko da ih dovede do nesvesnog gde su ostale neke 'greske'. "Glitches" sto bi rekli anglosaksoni! :)
Autosugestija moze biti od znatne pomoci u svakodnevnom zivotu ali ono sto je u nesvesnom nece izvuci vani. Pozdrav.
 
...i meni se učinilo da je premalo 0.5 :? Mislila sam "tvoji" u smislu tvoje profesije - svi mi bwe imamo psih-probleme samo neki dođu, neki ne, neki sami sebi pomognu, neki se napiju pa zaborave da su imali problem, neki to stave u zagrade i furaju dalje ...:D


...a misliš da su ovakvi tekstovi žvaka za ludaka, kapiram......ali pazi činjenica je (!) da i ti alternativni preparati pomognu tu i tamo! Placebo, ali kakve veze ima - to je još više ohrabrujuće, da znaš da ti treba samo POTICAJ da se središ, a ne i zaista neka skupa i otrovna hemijska formula sa gomilom kontraefekata...
S druge strane, ovo gore napisano je taktika svakog svakcatog projekta - definiši, nađi rešenje, prilagodi situaciji, proveri u praksi, vrednuj i na kraju dodaj plus svom samopouzdanju :D Pa tako i inače rešavamo probleme, zar ne?



Kaži mi, pls, zašto je dobro da se nesvesno izvuče, ima li tu neki home made recepAt? Šta se time dobija i šta možemo sami da učinimo?
 
WithdrawnWater:
ONi koji su samosvesni nemaju potrebe za popularnom psihologijom jer su samosvesni i bistri pa to primenjuju u svom zivotu i da im niko ne kaze.
S ovim se skroz slazem...Moja poslovica je da jedina kontrola koju imam je svest da nemam kontrolu...Ovo mozda na trenutak zvuci ocajno, ali zapravo je upravo suprotno...Sta covek moze da uradi za sebe, dosta toga, ali nikad, nikad, ne sme da ocekuje stanje e sad je sve pod kontrolom, ajd sad da odmaram...Toga nema...Eh kako zivot samo iznenadjuje...U svakom trenutku davati i raditi koliko mozete i to je to. Praviti greske, kako je to tek divno, pa najvise sam o sebi saznala pustajuci se da napravim sr.anje, a ne ono suzdrzavam se, kontrolisem se, pa nabih sebi neurozu...Ne znam da li sam docarala sta mislim i osecam...
 
Moze da smanji stres do maksimuma. Prekomerni stres utice pogubno na transmitere mozga i dolazi do zakazivanja istih, a oni su odgovorni za san, dobro raspolozenje, energetski bilans i toleranciju na bol. Dakle ne pokusavajte da se iz stresa izvucete 'podizacima' (secerni produkti, alkohol, cigarete, narkotici, sopstveni adrenalin itd) niti 'spustacima' (sedativi i anksiolitici - Bromazepamcic itd). To vam je kao da pokusavate da poravnate zemlju u maloj saksijici a od instrumenata imate jedino - buldozer! Fina hemija mozga ne moze se izbalansirati na taj nacin, privremena poboljsanja kratkotrajna su i covek se ubrzo nalazi na 'toboganu osecanja', za kratko mu bude dobro i bude 'high' pa onda vrtoglavo pada u lose raspolozenje, nesanicu i jos vecu nervozu. Jedini nacin kako se leci prekomerni stres je - smanjivanje stresa. To je nesto sto svako od nas moze da uradi na ovaj ili onaj nacin.
 
a...zar nije stres ko stres, uvek isti (Stress - engl. pritisak, pritisnuti)?
Ja kapiram da je cela fora u modulaciji naše REAKCIJE na stres :?


posotji nekoliko stupnjeva potpadanja pod vlast stresa
-premor, hronični
-nesanica
-anksioznost (zabrinutost)
-pesimizam i promene raspoloženja...

......ja dalje od toga ne odoh, ali samo zbog nekoliko stvari koje sam poduzimala:
- više se odmaram :P
-više se družim (stimulišem tzv. receptor za zadovojstvo :lol: )
-rešim da se ne smaram s glupostima (bukvalno, donsesm odluku da su mi brige pod Š tačkom, i prebacim ih za sutra, ili na dragog, ili na kolegu....)

kako još smanjiti negativne efekte stresa? I kako otkloniti uvek iste greške?




-
 
Poznajem dosta ljudi koji su pod stalnim stresom na poslu, mahom usled losih medjuljudskih odnosa. Mislim da se taj segment moze prevazici jednostavnim nedozivljavanjem neprijatnosti licno. LJudi zadovoljni sobom i svojim zivotom nemaju nikakvu potrebu da izazovu bilo kakvu neprijatnost, pa sam nedobronamernost i nesporazume nastalih od onih koji su ili bolesno ambiciozni ili privatno nesrecni, pripisivala njihovoj teskobi, a sebe u celoj prici dozivljavala kao slucajnog prolaznika na kome pokusavaju da se istresu, cisto jer su hijerarhijski iznad. Eto, u segmentu posla to je sasvim lekovito
 
ja nisam za te varijante - "svi su bolesni i zli a ja sam čestita žrtvica". Čak i kad imaš neurotičare i li nedajboŽo nešto teže u radnoj okolini, sigurna sam da može da se živi & radi u miru. Potrebno je da svi pomalo odrastu, onako, svako za sebe...
mada je, NARAVNO, vrlo dobro da ne uzimaš k srcu nesporazume s posla :P
 
Ccccc, dosta nevospitanog chata vas dve!
Sto se stresa tice, stres nisu samo lose stvari. POstoje stvari koje se mogu uzbeci, ali postoje i one koje vas prosto stavljaju u situaciju da ste prisiljeni da sa njima zivite (licna bolest, bolest clana porodice, problem na poslu - mobing i bosing, Betty zna sta je to.....stvari koje se tesko izbegnu). No ono sto je vazno znati jeste da se tolerancija na stres NASLEDJUJE. Dakle koliko ce neko biti tolerantan na stres zavisi od genetske podloge. Racunica je da 1 od 10 ljudi ima nisku naslednu toleranciju na stres i stoga tokom zivota pati od PREKOMERNOG stresa. Znaci svuda oko nas su neki ljudi ...komsije, rodjaci, partneri, prijatelji....mozda i neko od nas samih, ko ima nisku toleranciju na stres i ceo zivot ce se boriti sa posledicama toga. Za takve osobe su stvari koje drugi dosta dobro tolerisu kao svakodnevnu dozu normalnog 'nerviranja' odnosno stresa - pogubne.
Ono sto se takodje ne zna i cesto previdja jeste cinjenica da mozak poseduje 'plasticitet' odnosno da je sposoban da se (poput plastike, uslovno receno) menja pod spoljnim uticajima (ne mislim fizicki, naravno!). Sustina stresa je u tome da stres utice na celokupan organizam putem promena na nivou mozga: stres menja biohemijski balans na nivou mozga. Ono za st se nekod govorili 'ma to mu je iz glave!' zaista i jeste U GLAVI: na nivou mozga i njegove biohemije. Zbog same cinjenice da pod udarom stresa prvo strada mozdani transmiter serotonin, a za njim i dopamin i noradrenalin, covek prvo pod udarom stresa izgubi ritam i kvalitet sna, sledi osecaj niske energije, loseg raspolozenja, preosetljivosti na bol, malaksalost, gubitak zivotne radosti, mrzovolja i napetost....
Duga je to prica, ako hocete nastavicu da je pricam.....
 
WithdrawnWater:
Zbog same cinjenice da pod udarom stresa prvo strada mozdani transmiter serotonin, a za njim i dopamin i noradrenalin, covek prvo pod udarom stresa izgubi ritam i kvalitet sna, sledi osecaj niske energije, loseg raspolozenja, preosetljivosti na bol, malaksalost, gubitak zivotne radosti, mrzovolja i napetost....
Duga je to prica, ako hocete nastavicu da je pricam.....


ajde :) I šta možemo ondaK da uradimo po tom pitanju....
 

Back
Top