sta je SQL
Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 45

Tema: sta je SQL

  1. #1
    Obećava
    Učlanjen
    23.08.2004.
    Pol
    muški
    Poruke
    88
    Reputaciona moć
    49

    Podrazumevano sta je SQL

    Molim vas da mi napisete nesto o SQL bazama.Za pocetak,za sta je SQL skracenica?
    Hvala unapred



  2. #2
    Poznat Garwor (avatar)
    Učlanjen
    27.04.2004.
    Pol
    muški
    Poruke
    7.152
    Reputaciona moć
    121

    Podrazumevano Re: sta je SQL

    Structured Query Language(SQL) je jezik za rad sa relacionim bazama podataka. A o bazama, malo je opsirno, probaj http://en.wikipedia.org/wiki/Database za pocetak.
    U sustini, baze su strukture za smestaj podataka, a sql je jezik za manipulaciju sa bazom i podacima.

  3. #3
    Obećava
    Učlanjen
    23.08.2004.
    Pol
    muški
    Poruke
    88
    Reputaciona moć
    49

    Podrazumevano Re: sta je SQL

    Hvala na brzom odgovoru.Samo da znas da si jedini (ukljucujuci i mnoge programere) od koga sam uspeo da izvucem tu famoznu skracenicu.

  4. #4
    Poznat Garwor (avatar)
    Učlanjen
    27.04.2004.
    Pol
    muški
    Poruke
    7.152
    Reputaciona moć
    121

    Podrazumevano Re: sta je SQL

    to je verovatno zato sto retko ko postavlja to pitanje

  5. #5
    Primećen član maksvel (avatar)
    Učlanjen
    30.06.2004.
    Pol
    muški
    Poruke
    778
    Reputaciona moć
    57

    Podrazumevano Re: sta je SQL

    Citat Original postavio dvoje
    Hvala na brzom odgovoru.Samo da znas da si jedini (ukljucujuci i mnoge programere) od koga sam uspeo da izvucem tu famoznu skracenicu.
    Ma ljubomorno čuvaju dragoceno znanje...
    Let the boy try

  6. #6
    Ističe se juznivetar (avatar)
    Učlanjen
    12.02.2005.
    Pol
    muški
    Lokacija
    -
    Poruke
    2.041
    Reputaciona moć
    67

    Podrazumevano Re: sta je SQL

    Citat Original postavio sorlaag
    Ma ljubomorno čuvaju dragoceno znanje...
    Koje se teskom mukom stice svakodnevnim naporima ;-)

  7. #7
    Poznat Garwor (avatar)
    Učlanjen
    27.04.2004.
    Pol
    muški
    Poruke
    7.152
    Reputaciona moć
    121

    Podrazumevano Re: sta je SQL

    Ma kakvi programeri, sve su to samo ekran-shtimeri!

  8. #8
    Iskusan BGD-Platform (avatar)
    Učlanjen
    30.01.2006.
    Lokacija
    Vanilla Ninja
    Poruke
    6.061
    Reputaciona moć
    104

    Podrazumevano Re: sta je SQL

    Nemoj tako @Garwor

  9. #9
    Poznat Garwor (avatar)
    Učlanjen
    27.04.2004.
    Pol
    muški
    Poruke
    7.152
    Reputaciona moć
    121

    Podrazumevano Re: sta je SQL

    ma zezam se malo na svoj racun

  10. #10
    Početnik
    Učlanjen
    27.06.2006.
    Pol
    muški
    Lokacija
    Centar besmisla-skraćeno Rajvosa
    Poruke
    19
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Re: sta je SQL

    Još samo da čovjeku neko da neko šire objašnjenje o SQL kao i verzijala koje može naći MsSQL, MySQL i PostgreSQL.
    I da mu objasni da tu ne pomaže tutorijal naući *** za 21 dan

  11. #11
    Elita ? (avatar)
    Učlanjen
    09.01.2004.
    Poruke
    15.074
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Re: sta je SQL

    kako da napisem program koji vadi reci iz teksta i prebrojava koliko reci ima u kom tekstu, da li da radim to u kombinaciji sql i C

  12. #12
    Elita Svabov (avatar)
    Učlanjen
    02.10.2004.
    Pol
    muški
    Poruke
    24.984
    Reputaciona moć
    320

    Podrazumevano Re: sta je SQL

    sta ce ti sql za to.....
    izbroj prazne znakove, i dodaj jednu jedinicu - toliko imas reci
    Well, of course it's a rat! You have rats in Spain, don't you - or did Franco have them all shot?

  13. #13
    Ističe se Zool (avatar)
    Učlanjen
    16.10.2005.
    Pol
    muški
    Lokacija
    Sabac
    Poruke
    2.210
    Reputaciona moć
    67

    Podrazumevano Re: sta je SQL

    mislim da to moze da se uradi sa word.jednom se o tome pisalo ovde,ali ne mogu ni ja da se setim kako se to radi.
    AMD Athlon 64 3000+ s754;Kingston 512 MB;MSI GeForce 6600 VIVO AGP 8X;MSI K8T Neo s754;Maxtor 200GB;NEC DVD-RW 3500AG;Chieftec 350W;Philips 190S5 TFT 19"

  14. #14
    Zainteresovan član
    Učlanjen
    23.08.2005.
    Poruke
    379
    Reputaciona moć
    48

    Podrazumevano Re: sta je SQL

    #include<stdio.h>
    #include<stdlib.h>

    #define MAX 128

    int
    main(void)
    {
    /*deklaracije*/
    FILE *pf;
    unsigned int br_znak=0,br_reci=0; /*broj reci.E a posto sam joj "nadeno" inicijalizovanu
    vrednost smatra se da je ovaj int static.*/
    char znak;
    char bafer[MAX];

    while(1)
    {
    /*ucitaj fajl*/
    printf("Ime fajla za obradu(k za kraj) -> ");
    gets(bafer);

    switch(bafer[0])
    {
    case '\0': //ime nije uneto
    fprintf(stderr,"Nije uneto ime!\n");
    continue;
    case 'k'://komanda za kraj
    case 'K':
    printf("Ajd uzdralje!\n");
    return(EXIT_SUCCESS);
    }

    if( (pf = fopen(bafer,"r") ) == NULL )
    {
    fprintf(stderr,"Fajl < %s > nije moguce otvoriti!\n",bafer);
    fclose(pf);
    //provera greske
    if( feof(pf) == EOF )
    fprintf(stderr,"Greska pi zatvaranju fajla < %s >\n",bafer);
    continue;
    }
    /*brojanje reci*/
    while( (znak=getc(pf)) != EOF )
    {
    ++br_znak;
    if( (znak == ' ') || (znak == '\t') || (znak == '\n') ) /*ako hoces da se za separator reci koristi i npr. '.' samo pisi || (znak == '.') */
    ++br_reci;
    }
    printf("Broj reci u fajlu < %s > iznosi %u\n",bafer,br_reci);
    printf("Broj znakova u fajlu < %s > iznosi %u\n",bafer,br_znak);
    /*proveri greske*/
    if( ferror(pf) != 0 )
    fprintf(stderr,"Pri citanju fajla < %s > program je naisao na gresku!\n", bafer);
    if( feof(pf) == EOF )
    fprintf(stderr,"Greska pi zatvaranju fajla < %s >\n",bafer);
    continue;
    }
    return(EXIT_SUCCESS);
    }
    Samo jedan klub--samo jedan grad---
    samo Z E T A bre
    kakav partizan

  15. #15
    Zainteresovan član
    Učlanjen
    23.08.2005.
    Poruke
    379
    Reputaciona moć
    48

    Podrazumevano Re: sta je SQL

    Nisma probao da kompajliram ali sigurno je sve ok... ;-)
    Samo jedan klub--samo jedan grad---
    samo Z E T A bre
    kakav partizan

  16. #16
    Zainteresovan član
    Učlanjen
    23.08.2005.
    Poruke
    379
    Reputaciona moć
    48

    Podrazumevano Re: sta je SQL

    Ufff,napravio sam jedan "previd".Evo da se ispravim:

    #include<stdio.h>
    #include<stdlib.h>

    #define MAX 128

    int
    main(void)
    {
    /*deklaracije*/
    FILE *pf;
    unsigned int br_znak=0,br_reci=0; /*broj reci.E a posto sam joj "nadeno" inicijalizovanu
    vrednost smatra se da je ovaj int static.*/
    char znak;
    char bafer[MAX];

    while(1)
    {
    /*ucitaj fajl*/
    printf("Ime fajla za obradu(k za kraj) -> ");
    gets(bafer);

    switch(bafer[0])
    {
    case '\0': //ime nije uneto
    fprintf(stderr,"Nije uneto ime!\n");
    continue;
    case 'k'://komanda za kraj
    case 'K':
    printf("Ajd uzdralje!\n");
    return(EXIT_SUCCESS);
    }

    if( (pf = fopen(bafer,"r") ) == NULL )
    {
    fprintf(stderr,"Fajl < %s > nije moguce otvoriti!\n",bafer);
    continue;
    }
    /*brojanje reci*/
    while( (znak=getc(pf)) != EOF )
    {
    ++br_znak;
    if( (znak == ' ') || (znak == '\t') || (znak == '\n') ) /*ako hoces da se za separator reci koristi i npr. '.' samo pisi || (znak == '.') */
    ++br_reci;
    }
    printf("Broj reci u fajlu < %s > iznosi %u\n",bafer,br_reci);
    printf("Broj znakova u fajlu < %s > iznosi %u\n",bafer,br_znak);
    br_znak=br_reci=0;
    /*proveri greske*/
    if( ferror(pf) != 0 )
    fprintf(stderr,"Pri citanju fajla < %s > program je naisao na gresku!\n", bafer);
    fclose(pf);
    continue;
    }
    return(EXIT_SUCCESS);
    }
    Samo jedan klub--samo jedan grad---
    samo Z E T A bre
    kakav partizan

  17. #17
    Elita ? (avatar)
    Učlanjen
    09.01.2004.
    Poruke
    15.074
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Re: sta je SQL

    jao nije tako prosto naime neko masinsko ucenje je u pitanju
    pa treba da imam podatke koliko se u nekom dokumentu pojavljuje odredjena rec
    pa u koliko dokumenata se neka rec pojavljuje
    i slicne velicine
    definitivno nemam to znanje
    cak ne znam ni kako bih razlikovala tj ukinula Match case, znaci da PEra i pera budu isto
    mislila sam da trpam reci u sql ali je komplikovano
    ne znam bas tacno o cemu govorim a i imam problema sa mozgom ali mozda me je neko donekle ispratio

  18. #18
    Ističe se
    Učlanjen
    01.07.2004.
    Pol
    muški
    Lokacija
    Nis
    Poruke
    2.774
    Reputaciona moć
    78

    Podrazumevano Re: sta je SQL

    var x: string
    begin
    .
    .
    .
    if uppercase(x) = 'PERA' then jeste else nije
    .
    .
    .



    tako ti nije bitno da li je Pera, pEra, pERa ili perA
    Čiste ruke
    Hladna glava
    I vatreno srce

  19. #19
    Zainteresovan član
    Učlanjen
    23.08.2005.
    Poruke
    379
    Reputaciona moć
    48

    Podrazumevano Re: sta je SQL

    @ ?
    Batice sve je to "na istu foru" definisi problem tj.kako oces da program radi i ja cu rado da napisem kod( cisto da malo vezbam ). Uz manje korekcije gore navedenog koda moze da se izvrsi trazenje odredjene reci- to nije nikakav problem.A sto se tice pretrazivanja reci u gomili fajlova i to nije problem ako putanje tih fajlova unosi korisnik... Mala/velika slova su zaista sitnica...Ako je to to javi (a i ako treba jos nesto) pa da ti napisem kod ....
    Samo jedan klub--samo jedan grad---
    samo Z E T A bre
    kakav partizan

  20. #20
    Elita ? (avatar)
    Učlanjen
    09.01.2004.
    Poruke
    15.074
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Re: sta je SQL

    ja bih da napisem kod, a da mi neko pomaze :I bez ljutnje.

    znam osnove C-a, ali ne znam odakle da procitam te dodatne fore?
    da li mi je dovoljan samo C, i koji C, gde da nadjem kompajler? nesto sto jednostavnije

    niej mi bas skroz jasno sta je uppercase, aha jasno mi je sada
    ali eto ne znam takve funkcije :I

    ako hoces da vezbas zadatak se nalazi na http://ml4web.grf.bg.ac.yu/pipi.html

  21. #21
    Elita ? (avatar)
    Učlanjen
    09.01.2004.
    Poruke
    15.074
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Re: sta je SQL

    hehe mozda na kraju ipak pristanem na tu akciju

  22. #22
    Zainteresovan član
    Učlanjen
    23.08.2005.
    Poruke
    379
    Reputaciona moć
    48

    Podrazumevano Re: sta je SQL

    ctype.h je header fajl gde je definisan toupper() tolower(), isupper(),islower(),isalpha,isdigit idr...
    Moras malo da se potrudis da "ucis" f-je raznih header fajlova standardne biblioteke...A ako pristanes javi...
    Samo jedan klub--samo jedan grad---
    samo Z E T A bre
    kakav partizan

  23. #23
    Elita ? (avatar)
    Učlanjen
    09.01.2004.
    Poruke
    15.074
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Re: sta je SQL

    aj mi pomozi za kompajler, je l moze borlandov C++ da se nadje, posto sam na njega navikao
    ne shvatam, hteo bi da mi uradis ceo posao ali te mrzi da objasnjavas ponesto? :I
    imam neki visual studio je l to ok

  24. #24
    Zainteresovan član sist_ing (avatar)
    Učlanjen
    28.02.2006.
    Pol
    muški
    Lokacija
    Bor
    Poruke
    292
    Reputaciona moć
    46

    Podrazumevano Re: sta je SQL

    Citat Original postavio ?
    aj mi pomozi za kompajler, je l moze borlandov C++ da se nadje, posto sam na njega navikao
    ne shvatam, hteo bi da mi uradis ceo posao ali te mrzi da objasnjavas ponesto? :I
    imam neki visual studio je l to ok
    Pa možeš i u njemu da uradiš to što ti treba. Pogledaj ovde: www.freevbcode.com tu ćeš sigurno naći i po neki primer koda za jezik koji te interesuje. ;-)

  25. #25
    Elita ? (avatar)
    Učlanjen
    09.01.2004.
    Poruke
    15.074
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Re: sta je SQL

    kako da povezem sql i c? imam ono sql za 21 dan ali tamo toga nema
    nesto razumljivo

Pravila za slanje poruka

  • Ne možete kreirati novu temu
  • Ne možete poslati odgovor
  • Ne možete dodati priloge
  • Ne možete prepraviti svoju poruku
  •