CRNA ZASTAVA NA ALJAŽEVOM STOLPU
Prikazujem rezultate 1 do 24 od 24

Tema: CRNA ZASTAVA NA ALJAŽEVOM STOLPU

 1. #1
  Zainteresovan član Svevlad (avatar)
  Učlanjen
  26.05.2006.
  Poruke
  472
  Reputaciona moć
  47

  Podrazumevano CRNA ZASTAVA NA ALJAŽEVOM STOLPU

  Ovi redovi posvećeni su jednom velikom, ali zlosrećnom srbskom kralju, kojeg je pompezno dočekivala, ali i u smrt odvela rimska Evropa, uvek tako lakoma i licemerna. Posvećeni su ovi redovi i urođenoj servilnosti novoporođenih nacija, što zakucaše na krst Srbiju, našu i njihovu majku mučenicu, jugoslovensku ujediniteljicu. Rođena je deca popljuvala i na njenom rastočenom telu orgijaju s petom kolonom i tuđinskim tenkovima. Priča je ovo o danima jedne, ne baš tako davne jeseni 1934. godine, kada je mučki ubijen Viteški Kralj Aleksandar I Ujedinitelj, od ruku Ogura, a na zapoved Huna. Da se zna i da se pamti va vijeki vjekova.

  Istorija, koja laže kao pobednik, svašta će nam kazati kad je otvorimo u vidu naštampane knjižurine, iz pera nekog bečko-berlinskog nazovinaučnika. Stoga, ovde bi trebalo da bude napisano samo ono što je bilo u novinama širom sveta tih kobnih dana za naš narod, dana koji i danas vrište za pravdom i istinom. Posledice ovog tragičnog događaja Srbi i danas osećaju.

  Kraj Druge Jugoslavije, čime je zauvek okončana ideja o južnoslovenskom ujedinjenju, otpočeo je odlaskom "bratske" Slovenije, koja je radi sebičnih interesa uprla prst na Srbiju pred celim svetom, potpomognuta Nemačkom i Austrijom. Zato treba početi ovaj topic jednim novinskim člankom iz dana tugovanja za mučki ubijenim srbskim prestolonaslednikom, koji je oslobodio tu alpsku zemljicu od večnog ropstva.


  CRNA ZASTAVA NA ALJAŽEVOM STOLPU:
  JUNAČKI PODVIG ZA MRTVOGA KRALJA

  "Mladi slovenački planinac Joža Čolj izneo je, kao što je već javljeno, kroz dubok sneg i preko opasnih vrleti veliku crnu zastavu i uspeo da je popne do vrha Triglava (2865 m.), da i tu, na najvišem vrhu Jugoslavije, svedoči o žalosti za mrtvim Kraljem."
  (Politika, 17. oktobar 1934., prilog: 2 fotografije Joža Čolja i crne zastave na Triglavu)


  Poslednji put ažurirao/la Svevlad : 01.06.2006. u 20:19 2. #2
  Zainteresovan član Svevlad (avatar)
  Učlanjen
  26.05.2006.
  Poruke
  472
  Reputaciona moć
  47

  Podrazumevano Re: CRNA ZASTAVA NA ALJAŽEVOM STOLPU

  "POSLANICA NADBISKUPA G. Dr. BAUERA

  Zagreb, 12. oktobra.

  Vest o strahovitom zločinu da je od ubojničke ruke pao naš Uzvišeni Vladar Nj. V. Kralj Aleksandar I duboko je potresla moju dušu. Tako tragično poginuo je Kralj u kome je bio viteški duh junaštva zasvedočen u tolikim ratnim nevoljama. Umro je Vladar besprimerne požrtvovnosti i ljubavi za domovinu čija je duša bila ispunjena najplemenitijem nastojanjem oko blagostanja naše narodne države. Nestalo je plemenitog srca predobrog oca obitelji, ugasio se život Suverena koji je svestrano, prokušano mudrošću diplomatskog takta i ugleda svim silama težio za ostvarenjem miroljubivih odnosa sa svima državama Evrope. Taj bol je i u duši mojoj i u duši svih onih koji teže za istinskim smirenjem ljudskog društva tim veći što je Viteški Vladar tragično poginuo od zločinačke ruke baš u času kad je u miroljubivoj težnji regnuo svim silama da se što jače povežu sve one državne snage kojima je na srcu istinski mir Evrope.

  U vezi s ovom tragičnom i bolnom vesti o smrti našeg ljubljenog Vladara nad kojom se s dubokom boli zgražamo svi bio sam okružnicom od 10 ovog meseca hitno saopštio i odredio ovo: U smislu sinodalnih propisa povodom tragične smrti Nj. V. Kralja Aleksandra određujem da su u svim župnim crkvama zvoni tri dana, kako je običaj za pokojnike. Treći dan se imade obaviti žalobna svečanost u crkvi ovim redom: peva se psalam "Mizerere" sa "Gloria patri". Na završetku iza toga molitva: "Pro kvakumkve tribulacione" i "Pro kvakumkve nacesitate". Na završetku molitva za život Vladara (Kralja Petra II) s odnosnim versikulima.

  O tome valja pravodobno obavestiti nadležne građanske i vojne vlasti.

  K ovim odredbama dodajem još da u čitavoj nadbiskupiji imadu zvoniti zvona na dan prenosa mrtvog tela Njegovog Veličanstva u Zagreb, to jest u nedelju posle podne u doba koje će upravitelji crkvi saznati iz dnevnih novina. Isto tako određujem da sva zvona u nadbiskupiji zvone triput kroz dan u sredu dne 17. ovoga meseca na dan svečanog ukopa Nj. V. Kralja Aleksandra u obiteljskoj grobnici u Oplencu.

  Bog bio milostiv duši Nj. V. Kralja Aleksandra I!

  Antun, nadbiskup.

  U Zagrebu, dne 12 oktobra 1934."

 3. #3
  Zainteresovan član Svevlad (avatar)
  Učlanjen
  26.05.2006.
  Poruke
  472
  Reputaciona moć
  47

  Podrazumevano Re: CRNA ZASTAVA NA ALJAŽEVOM STOLPU

  "SAUČEŠĆE REIS-UL-ULEME

  Kabinetskoj Knacelariji Njegovog Veličanstva Kralja Petra II – Beograd.

  Prožet najdubljim osećajima nepokolebive vernosti i odanosti prema Vašem Veličanstvu i Svetlom Kraljevskom Domu Karađorđevića hitam da Vašem Veličanstvu sa današnje komemorativne sednice Vrhovnog starešinstva Islamske verske zajednice Kraljevine Jugoslavije podastrem u ime svoje i svih jugoslovenskih Muslimana izraze dubokog saučešća u opštoj tuzi za Blaženopočivšim Uzvišenim Roditeljem Vašeg Veličanstva i Ocem jugoslovenskog naroda. – Reis-Ul-Ulema Maglajlić."

 4. #4
  Zainteresovan član Svevlad (avatar)
  Učlanjen
  26.05.2006.
  Poruke
  472
  Reputaciona moć
  47

  Podrazumevano Re: CRNA ZASTAVA NA ALJAŽEVOM STOLPU

  "PROGLAS MUSLIMANA

  Proglas Muslimana Kraljevine Jugoslavije glasi:

  Muslimani Kraljevine Jugoslavije,
  Tragični događaj u Marselju, gdje je zločinačka ruka ugasila dragocjeni život našeg Omiljenog Viteškog Kralja Aleksandra I Ujedinitelja, bolno je odjeknuo u srcima pripadnika Islama u Jugoslaviji. Jugosloveni su u Njemu izgubili svog mudrog i rodoljubivog Vladara koji je cio Svoj život posvetio polodnosnom radu za Svoju Otadžbinu služeći joj predano do zadnjeg daha i umirući za nju. (...)
  Kao i ostali istinski veliki ljudi, On je bio širokogrudan, volio sve Svoje podanike i bio im uzor u vršenju građanskih obaveza, ljubavi prema narodnoj zajednici i poštivanju svačije vjere i običaja. Te su mu vrline ostale u naslijeđe od Njegovog Uzvišenog Roditelja, koji je pronio ime Sebi i Svom narodu, kad je, proširivši Svoju državu na Jug, kao pravi Vitez i blagorodni Vladar zajamčio svima Svojim novim podanicima slobodu vjere, ličnosti i imovine. Te svijetle tradicije ble su ona neviđena sila koja je krijepila Kralja Petra I Velikog Oslobodioca i Njegov narod, da ustraju u najvećim patnjama i nedaćama i da se čvrsto uzdaju u pomoć premilosnoga Boga, koji ne da propasti nikome, ko je pravedan prema drugima. I nije se prevario kogod jetako mislio: Kralj Petar I Veliki Oslobodilac i Njegov Sin doživjeli su preporod Svoje države i ostvarenje Svojih ideala, da se ujedine sa svojom istokrvnom braćom, koja su do tad bila odvojena državnim granicama. Na radost i diku prijatelja i na veliku žalost neprijatelja, ujedinjenje Jugoslovena provedeno je dragovoljno i bratski, bez zađevica, jer su svi, bez razlike vjere i plemena, ušli u ovu našu narodnu zajednicu bez kolebanja i bez strepnje, pošto su sigurno znali da će im u njoj biti zajamčena svaka mogućnost zdravog razvoja i poštovanje tradicija. (...)

  Neka je slava i svijetao spomen Viteškom Kralju Aleksandru I Ujedinitelju!
  Živio Njegovo Veličanstvo Kralj Petar II i Njegov Svijetli Dom!
  Živjela Jugoslavija i jugoslovenski narod!"

 5. #5
  Zainteresovan član Svevlad (avatar)
  Učlanjen
  26.05.2006.
  Poruke
  472
  Reputaciona moć
  47

  Podrazumevano Re: CRNA ZASTAVA NA ALJAŽEVOM STOLPU

  BISKUPSKI ORDINARIJAT U KOTORU

  "Kotor, 12. oktobra.

  Duboko ogorčeni groznom smrću našeg Ljubljenog Velikog Kralja Gospodara, Kaptol, sveštenstvo i vernici Kotorske biskupije izražavaju sinovsku bol i najdublje saučešće. – Biskupski ordinarijat."

 6. #6
  Zainteresovan član Svevlad (avatar)
  Učlanjen
  26.05.2006.
  Poruke
  472
  Reputaciona moć
  47

  Podrazumevano Re: CRNA ZASTAVA NA ALJAŽEVOM STOLPU

  DVORSKA ŽALOST U TIRANI

  "Tirana, 12. oktobra.

  Albanska Agencija javlja:
  Čim je primljena tužna vest o smrti Blaženopočivšeg Kralja Aleksandra, propisana je dvorska žalost koja će trajati 15 dana."

 7. #7
  Zainteresovan član Svevlad (avatar)
  Učlanjen
  26.05.2006.
  Poruke
  472
  Reputaciona moć
  47

  Podrazumevano Re: CRNA ZASTAVA NA ALJAŽEVOM STOLPU

  "NA POGREBU BLAŽENOPOČIVŠEG KRALJA ZASTUPAĆE NEMAČKU VOJSKU G. GERING

  Berlin, 16. oktobra (telefonom).

  Vođ Nemačkog Rajha g. Adolf Hitler, u svojstvu vrhovnog zapovednika nemačke oružane sile, odredio je ministra pretsednika Pruske i generala Rajhsvera g. Geringa da na pogrebu Kralja Aleksandra u Beogradu zastupa nečku vojnu silu. G. Gering, u pranji vojne svite u kojoj se nalaze general Rajhsvera g. fon Blaškovic i pomorski kapetan baron g. Harsdorf, polaze sutra pre podne specijalnim aeroplanom za Beograd. G. Gering će na grob Kralja Aleksandra položiti venac sa posvetom kojom nemačka vojska odaje najviše poštovanje prema svome negdašnjem ratnom protivniku. Venac nosi posvetu:
  'Svome negdašnje herojskom protivniku u bolnoj pogruženosti – nemačka vojska.'
  Odluka Kancelarova o izašiljanju specijalne vojne delegacije na pogreb Kralja Aleksandra učinio je najsnažniji utisak u nemačkoj javnosti. Podvlači se naročito da je g. Gering najbliži doglavnik g. Hitlera i posle Vođa zauzima najviše položaje u Nemačkom Rajhu."

 8. #8
  Veoma poznat
  Učlanjen
  05.03.2004.
  Lokacija
  R1a 15,93% :D :D :D
  Poruke
  11.430
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: CRNA ZASTAVA NA ALJAŽEVOM STOLPU

  prouchavajuci istoriju
  nisam vido ni jednu dobru stvar vezanu za Aleksandra

  al ni jednu!

  proshirio zemlju tako shto je napravio jednu neprirodnu izveshtachenu tvorevinu.
  ekonomija u kolapsu
  diktatura kao oblik vlasti...

  mislim... ne razumem!

 9. #9
  Veoma poznat
  Učlanjen
  05.03.2004.
  Lokacija
  R1a 15,93% :D :D :D
  Poruke
  11.430
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: CRNA ZASTAVA NA ALJAŽEVOM STOLPU

  jedina svetla tachka Doba Karadjordjevica bio je Milan Stojadinovic.
  al je ovaj pre njega toliko upropasti zemlju da joj nije bilo spasa.

 10. #10
  Zainteresovan član Svevlad (avatar)
  Učlanjen
  26.05.2006.
  Poruke
  472
  Reputaciona moć
  47

  Podrazumevano Re: CRNA ZASTAVA NA ALJAŽEVOM STOLPU

  IZ HRVATSKOG ZAGORJA POŠLO JE 2000 DELEGATA

  "Varaždin, 16. oktobra.

  Grad Varaždin i njegova udruženja zastupaće na sahrani Blaženopočivšega Kralja sto delegata. Iz celog Hrvatskog Zagorja polazi na pogreb dve hiljade delegata pod vođstvom pretsednika varaždinske opštine g. Stjepana Novakovića, koji će na odar Velikog Kralja položiti srebrni venac sa natpisom: 'Viteškom Kralju Aleksandru I Ujedinitelju – Građanstvo Varaždina'. Iz Varaždina će poći u Beograd i posebna delegacija građanske garde u svojim paradnim uniformama iz godine 1750. kad je ova garda posebnom poveljom osnovana. Delegaciju ove garde sačinjavaju oficiri njeni Valent Podslončec i Josip Verčko."

 11. #11
  Zainteresovan član Svevlad (avatar)
  Učlanjen
  26.05.2006.
  Poruke
  472
  Reputaciona moć
  47

  Podrazumevano Re: CRNA ZASTAVA NA ALJAŽEVOM STOLPU

  POLAZAK DELEGACIJE GRADA ZAGREBA

  "Zagreb, 16. oktobra.

  Današnjim brzim vozom u 12 i po časova otputovala je u Beograd posebna delegacija opštine grada Zagreba. Delegaciju sačinjavaju pretsednik opštine g. Erber, potpredsednik g. Pavlina, senator g. Šarić i većnici dr. Bošnjak, dr. Krčelić, dr. Juriša, dr. Kon, inženjer Domaiko i inženjer Šaj. Večeras polazi u Beograd jedan činovnik opštine grada Zagreba koji nosi sobom venac od svežeg cveća. Ovaj venac delegacija će položiti na odar Nj. V. Kralja."

 12. #12
  Zainteresovan član Svevlad (avatar)
  Učlanjen
  26.05.2006.
  Poruke
  472
  Reputaciona moć
  47

  Podrazumevano Re: CRNA ZASTAVA NA ALJAŽEVOM STOLPU

  VUKOVAR ĆE PODIĆI SPOMENIK KRALJU ALEKSANDRU

  "Vukovar, 16. okotobra.

  Danas je održalo gradsko zastupstvo grada Vukovara vanrednu sednicu na kojoj su izabrani delegati koji će grad Vukovar zastupati na sahrani Blaženopočivšeg Kralja Aleksandra. Ujedno je zaključeno da se umesto venca na odar Nj. V. Kralja podigne u Vukovaru spomenik Viteškom Kralju Ujedinitelju, pa je u tu svrhu već na ovoj sednici za početne radove votirana suma od 50.000 dinara."

 13. #13
  Veoma poznat
  Učlanjen
  05.03.2004.
  Lokacija
  R1a 15,93% :D :D :D
  Poruke
  11.430
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: CRNA ZASTAVA NA ALJAŽEVOM STOLPU

  meni se chini da je samo hrvatima, slovencima i muslimanima nedostajao

 14. #14
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  21.02.2006.
  Poruke
  476
  Reputaciona moć
  48

  Podrazumevano Re: CRNA ZASTAVA NA ALJAŽEVOM STOLPU

  Srpski kralj je bio Mladi kralj Petar Drugi Karadjordjevic. Njegova mucenicka sudbina oslikava i srpsku. Aleksandar je bio jugoslovenski car, pozer koji nije bas mislio na buducnost. Zna se da je narod vise voleo kasnije mladog Peru nego Aleksandra u njegovo doba.

 15. #15
  Buduća legenda Hellen (avatar)
  Učlanjen
  29.08.2004.
  Pol
  ženski
  Poruke
  30.131
  Reputaciona moć
  921

  Podrazumevano Re: CRNA ZASTAVA NA ALJAŽEVOM STOLPU

  Кад је стиго да га воли?

 16. #16
  Elita Marty Misterija (avatar)
  Učlanjen
  14.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Србиново (Загреб) Србија
  Poruke
  22.455
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  273

  Podrazumevano Re: CRNA ZASTAVA NA ALJAŽEVOM STOLPU

  СЛАВА МУЧЕНИКУ КРАЉУ СЕРБСКОМЕ
  “Mors tua, vita mea”

 17. #17
  Buduća legenda Hellen (avatar)
  Učlanjen
  29.08.2004.
  Pol
  ženski
  Poruke
  30.131
  Reputaciona moć
  921

  Podrazumevano Re: CRNA ZASTAVA NA ALJAŽEVOM STOLPU

  СЕРБСКОМЕ
  Учлањен:: 19.04.2005.
  Локација: United Kingdom Of Serbia,Montenegro,Srpska and Krajina

 18. #18
  Elita Marty Misterija (avatar)
  Učlanjen
  14.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Србиново (Загреб) Србија
  Poruke
  22.455
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  273

  Podrazumevano Re: CRNA ZASTAVA NA ALJAŽEVOM STOLPU

  Citat Original postavio Hellen
  ЗВАНИЧАН НАЗИВ ДРЖАВЕ ГЛАСИ
  СРПСКА РЕПУБЛИКА
  “Mors tua, vita mea”

 19. #19
  Buduća legenda Hellen (avatar)
  Učlanjen
  29.08.2004.
  Pol
  ženski
  Poruke
  30.131
  Reputaciona moć
  921

  Podrazumevano Re: CRNA ZASTAVA NA ALJAŽEVOM STOLPU

  Пошто није Сербска тамо не живе Срби него некакви српови, јел тако?
  Шта ће ти онда то?

 20. #20
  Elita Marty Misterija (avatar)
  Učlanjen
  14.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Србиново (Загреб) Србија
  Poruke
  22.455
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  273

  Podrazumevano Re: CRNA ZASTAVA NA ALJAŽEVOM STOLPU

  Ајде иди снеси то јаје и немој да се правиш већа будала него што јеси
  “Mors tua, vita mea”

 21. #21
  Buduća legenda Hellen (avatar)
  Učlanjen
  29.08.2004.
  Pol
  ženski
  Poruke
  30.131
  Reputaciona moć
  921

  Podrazumevano Re: CRNA ZASTAVA NA ALJAŽEVOM STOLPU

  А што се ти љутиш? Ја само лепо питам.

 22. #22
  Elita Marty Misterija (avatar)
  Učlanjen
  14.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Србиново (Загреб) Србија
  Poruke
  22.455
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  273

  Podrazumevano Re: CRNA ZASTAVA NA ALJAŽEVOM STOLPU

  Занмо се
  “Mors tua, vita mea”

 23. #23
  Buduća legenda Hellen (avatar)
  Učlanjen
  29.08.2004.
  Pol
  ženski
  Poruke
  30.131
  Reputaciona moć
  921

  Podrazumevano Re: CRNA ZASTAVA NA ALJAŽEVOM STOLPU

  Јел? Кад ли се упознасмо?

 24. #24
  Elita Marty Misterija (avatar)
  Učlanjen
  14.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Србиново (Загреб) Србија
  Poruke
  22.455
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  273

  Podrazumevano Re: CRNA ZASTAVA NA ALJAŽEVOM STOLPU

  Citat Original postavio Hellen
  Јел? Кад ли се упознасмо?
  Стварно немаш појма, аууууууууу
  “Mors tua, vita mea”

Slične teme

 1. Zastava SKJ!!!
  Autor DeDa u forumu Razno
  Odgovora: 4
  Poslednja poruka: 26.04.2010., 13:30
 2. A gde vam je zastava?
  Autor Chávez u forumu Politika
  Odgovora: 0
  Poslednja poruka: 29.05.2007., 17:18

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •