Проклети ММФ и Светска банка !
Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 27

Tema: Проклети ММФ и Светска банка !

 1. #1
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.466
  Reputaciona moć
  2078

  Podrazumevano Проклети ММФ и Светска банка !

  Cetvrtak, Mart 16, 2006 -  Privatizacija vode

  Ne pitaj kome zvoni
  Kada su počeli prodavati običnu vodu u bocama, činilo nam se da je to šala; bili smo seljačići i mislili smo da nam u mineralnoj naplaćuju mjehuriće. Za koji ***** da kupujem vodu kad je mogu natočit iz špine, pitali smo se i mislili da je voda iz slavine besplatna. No, nema džabe ni u stare babe, rekli su. Ti su dani iza nas, a gospodari vode odlučili su prisvojiti sav H2O na planetu i prodavati ga ljudima za pare; tko nema para, neka crkne

  - piše Miroslav Zec


  Trgovina vodom danas je ogroman posao, težak oko 500 milijardi američkih dolara, a predviđa se da će u nekoliko narednih godina dosegnuti i tri bilijarde. To je ujedno i jedan od najbrže rastućih sektora globalne privrede; 1990. godine privatne vodoopskrbne usluge postojale su u svega 12 država, a danas postoje u njih 56 i opslužuju 545 milijuna ljudi, što je 9 posto čovječanstva. Riječ je o iznimno centraliziranom biznisu - tri najveće korporacije drže veliku većinu tržišta. Prvak je francuski SUEZ, koji opslužuje 117,4 milijuna ljudi. Drugo mjesto sa 108,2 milijuna mušterija drži također francuska kompanija - Veolia Enviroment, bivši Vivendi. Njemačka korporacija RWE je treća, ona napaja 69,5 milijuna grla. «Nacionalnost» ovih tvrtki nije nevažna; voda je, naime, pretežno europski biznis - od sedam najvećih, šest je europskih korporacija. čak su i ogromne američke korporacije poput Enrona i Bechtela naučile važnu lekciju kada su se upustile u posao s vodom – dopušteno im je obavljati samo manje projekte koji ne privuku pozornost francuskih divova.

  Razvijene i nerazvijene zemlje u jednoj su stvari jednake, a to je postojanje pritisaka da se voda privatizira. No, dok su u razvijenim zemljama ti pritisci rezultat unutarnje politike i lobiranja moćnih korporacija, pritisak na nerazvijene dolazi izvana - institucije koje najintenzivnije «pritišću» jesu Međunarodni monetarni fond i Svjetska banka.

  Taktika koju MMF i SB koriste pri nagovaranju zemalja u razvoju trostruka je – ponekad je to nametanje privatizacije kao uvjeta za dobivanje kredita i zajmova, drugi put davanje prednosti pri financiranju privatnih projekata naspram inicijativa javnog sektora, a nekad i izravno nagovaranje siromašnih vlada na privatizaciju vode kako bi smanjile vanjski dug.


  No, te dvije nisu i jedine nadnacionalne institucije koje se aktivno zalažu za privatizaciju vodnih bogatstava; taj je proces visoko i na listi prioriteta Europske banke za obnovu i razvoj, ali i same Europske Unije. S «približavanjem Hrvatske europskim integracijama», što je omiljena fraza naših političara, bilo bi ravno čudu kada bi proces privatizacije zaobišao naše vodene resurse. Strani nam primjeri, nažalost, sugeriraju kako to neće biti nimalo ugodno iskustvo.

  VLASNICI KIŠE

  Jedna od zemalja koja je najdalje odmakla u procesu privatizacije vode jest Velika Britanija, u kojoj je vodoopskrbni sustav privatiziran još osamdesetih godina, za vladavine Margaret Thatcher. Kao kolijevka kapitalizma, to je i zemlja u kojoj je voda najtemeljitije privatizirana – dok se obično privatiziraju usluge ili daje koncesija na korištenje izvora, u Britaniji su vodna bogatstva u cijelosti prešla u privatne ruke. Cijene vode diljem zemlje otad su prosječno porasle 67 posto, s pojedinačnim poskupljenjima i do 450 posto. Divljanje cijena rezultiralo je, pak, isključenjima više tisuća korisnika koji si vodu više nisu mogli priuštiti, a opće smanjenje dostupnosti pitke vode dovelo je do šesterostrukog porasta učestalosti dizenterije. Privatizacija vode tako je privukla i prilično neočekivanu osudu Britanskog medicinskog udruženja.
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.
 2. #2
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.466
  Reputaciona moć
  2078

  Podrazumevano Re: Проклети ММФ и Светска банка !

  Koliko su neobuzdani apetiti privatnih kompanija pokazuje slučaj engleskog seljaka koji je bio prisiljen plaćati vodu premda se opskrbljivao iz vlastitog bunara. Objašnjenje je glasilo - kiša koja mu puni bunar u protivnom bi se slila u vodoopskrbni sustav, pa je dužan obeštetiti vlasnika.

  Koliko god to čudno zvučalo, prisvajanje kiše nije rijedak primjer ni drugdje u svijetu; kao u Australiji, gdje su lokalne vlasti na više mjesta potpuno zabranile skupljanje kišnice te pročišćavanje i upotrebu mutne vode iz okoliša, ili u Boliviji, gdje je zbog vode izbio pravi ulični rat. U bolivijskom gradu Cochabambi prava na distribuciju vode kupio je igrač s hrvatske autoceste – američki Bechtel, odnosno njegov ogranak Aguas de Tunari. Pravo na distribuciju gradske vode tada je naplaćeno manje od 20 tisuća dolara, a koncesionar je odmah po sklapanju ugovora najavio kako će udvostručiti, potom i utrostručiti cijenu vode. Kako u Boliviji, najsiromašnijoj zemlji Južne Amerike, prosječna mjesečna plaća iznosi svega 67 američkih dolara, računi za vodu mnogima su premašivali trećinu ukupnih prihoda, pa je došlo do vala štrajkova i uličnih prosvjeda. Diktator Hugo Banzer, koji je Bolivijce navikao tući još od sedamdesetih godina, na prosvjede je silovito odgovorio. Nakon gotovo četiri mjeseca neobuzdanog uličnog nasilja u kojemu je, među ostalim, policija ubila 17-godišnjeg dječaka hicem u lice, vlasti su ipak bile prisiljene popustiti, a Bechtel se morao povući iz Bolivije. Slučaj je sada na sudu, a odšteta Bechtelu zbog kršenja ugovora zacijelo će biti milijunska.

  PAD KVALITETE VODE, LAŽI I KORUPCIJA
  Monolitni argument kojim se redovito pravda privatizacija vode jest navodno usavršavanje vodovodnih sustava zahvaljujući privatnim investicijama. U praksi se ta laž otkriva u svojoj punoj veličini, i to čak i u razvijenim zemljama, a o trećem svijetu da i ne govorimo. Udio vodoopskrbnih instalacija čije se stanje može okarakterizirati lošim u Velikoj je Britaniji između 1993. i 1998. godine porastao s 9 na 11 posto. S druge strane, izvješće Inspektorata za kvalitetu pitke vode (DWI) iz 1998. godine pokazuje kako je porasla i zagađenost vode; u čak 80 posto mreže premašene su dozvoljene količine nitrata, željeza, olova te raznih pesticida.

  U Francuskoj je podignuta tužba protiv privatnih kompanija nakon što je otkriveno da 5,2 milijuna Francuza pije «bakteriološki neprihvatljivu» vodu, i to usprkos činjenici da je voda u prosjeku 30 posto skuplja tamo gdje su usluge privatizirane.

  Još je gora situacija u Južnoafričkoj Republici, u kojoj nakon privatizacije u nekim krajevima zemlje vode, i to prljave, ima svega par sati na dan, s tim da ponegdje svakodnevno iz slavina nekoliko sati dnevno izlazi samo zrak, a da se pritom mjerila za potrošnju uredno «vrte».

  Laži i korupcija također su čest pratitelj prodora privatnih kompanija u vodoopskrbu. U Buenos Airesu francuska kompanija obvezala se uložiti milijardu američkih dolara u vodovodni sustav; uložili su 30 milijuna. Obećali su i smanjiti cijene za 27 posto; povećali su ih za 20 posto. Obećali su i izgradnju postrojenja za pročišćavanje kanalizacije, ali, dakako, ni to nije ostvareno, pa se čak 95 posto masivne gradske kanalizacije izljeva u rijeku Plata.

  U Jakarti su ugovori dodijeljeni kompanijama Thames Water (ogranak RWE) i Lyonnaise des Eaux, i to zato što su se u posao uključile kompanije u vlasništvu dobrih prijatelja predsjednika Suhartoa.

  češki primjer, s druge strane, nije zakonski upitan, ali upućuje na nevidljivu moć vodovlasničkog lobija – lokalne su se vlasti ondje obvezale kompanijama koncesionarima nadoknaditi svaki mogući gubitak u poslovanju.

  SOCIJALNA, HUMANITARNA I EKOLOŠKA KATASTROFA
  Što se tiče socijalnih troškova, oni su golemi i neravnopravno raspodijeljeni. Uz brojne otkaze koji gotovo neizbježno prate prijelaz vodoopskrbne djelatnosti u privatne ruke, neizbježna su i već spominjana masivna isključenja siromašnih korisnika. U zemlji u kojoj je pitanje siromaštva uvijek i rasno pitanje, Južnoafričkoj Republici, isključivanje vode doseglo je razmjere humanitarne i zdravstvene katastrofe. čak deset milijuna siromašnih Južnoafrikanaca isključeno je iz sustava, a od te je brojke dva milijuna i izbačeno iz svojih domova zbog neplaćenih računa za vodu. Kao izravna posljedica masovnog isključenja pitke vode izbila je najgora epidemija kolere ikad zabilježena u toj zemlji. Oboljelo je 250 tisuća ljudi, tristotinjak je umrlo.

  Da problem nije «samo» zdravstvene prirode, već da poprima i razne druge konotacije, vidljivo je na primjeru Gane. Kako je u Gani uobičajeno da žene obavljaju poslove poput nabavke vode, kao izravna posljedica isključivanja vodovodnih korisnika opada kvaliteta obrazovanja u djevojčica – one sada, umjesto da idu u školu, moraju u udaljena mjesta po često ionako nepitku vodu. Zapravo je stupanj obrazovanja djevojčica u opadanju čak i u obiteljima koje uspijevaju platiti račune za vodu – kako su usluge poskupile, mnogim obiteljima na rubu preživljavanja školovanje djevojčica postalo je neprihvatljiv trošak. Inače, i u toj državi je kolera u porastu, a dospjela je i na neslavno drugo mjesto po učestalosti neugodnog parazita Gvinejskog crva.

  U nastanku je i ekološka katastrofa koju će privatizacija vode, dokidajući konzervacijsku praksu, zasigurno iznjedriti. Kada voda postane roba, proizvođači i distributeri s njom rade isto što i s drugom robom – nastoje potaknuti povećanje potrošnje. Vodovodi se, osim toga, obično privatiziraju zajedno s kanalizacijom, a privatnici potom upravo na sustavima za pročišćavanje nastoje srezati troškove (kao u Buenos Airesu).
  U američkoj saveznoj državi Michigan vodi se sudski spor između lokalne zajednice i Nestleovog ogranka Ice Mountain Spring Water, koji, crpeći gotovo 40 tisuća litara vode na sat, uništava tamošnja jezera i močvarno stanište. A ta je priča metafora 21. stoljeća – zastrašujuća slika moćnog i bezobzirnog sustava koji crpi okoliš do uništenja kako bi privilegiranim potrošačima prodao zadnju preostalu robu na Zemlji – pravo na život.

  Dobro došli u budućnost!
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


 3. #3
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.466
  Reputaciona moć
  2078

  Podrazumevano Re: Проклети ММФ и Светска банка !

  Мислим да су подаци наведени у овом тексту више него интересантни и за Србију, као и за упознавање суштине рада ММФ-а, Светске банке, приче о евро-интеграцијама, уласку у ЕУ и слично. ОПАМЕТИТЕ СЕ СРБИ !
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


 4. #4
  Primećen član
  Učlanjen
  08.04.2006.
  Lokacija
  Titovo Uzice-Zagreb
  Poruke
  714
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Проклети ММФ и Светска банка !

  Citat Original postavio eremita
  Мислим да су подаци наведени у овом тексту више него интересантни и за Србију, као и за упознавање суштине рада ММФ-а, Светске банке, приче о евро-интеграцијама, уласку у ЕУ и слично. ОПАМЕТИТЕ СЕ СРБИ !
  Dečec,bil bi slobodan rešć da si pogodil u sridu.Slično je i sa našim bedakima u Zagrebu al se laganica dobijaju i trijezne.A pri vami kak vidim vi bute i gaće dali na dražbu.

 5. #5
  Poznat _Milanche_ (avatar)
  Učlanjen
  25.02.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  7.333
  Reputaciona moć
  117

  Podrazumevano Re: Проклети ММФ и Светска банка !

  Jadni mi Srbi zapadni mocnici hoce da budemo zedni :-)

 6. #6
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.466
  Reputaciona moć
  2078

  Podrazumevano Re: Проклети ММФ и Светска банка !

  Citat Original postavio _Milanche_
  Jadni mi Srbi zapadni mocnici hoce da budemo zedni :-)
  Теби би било боље да прочиташ тему, а не да лупаш тек да би нешто рекао против мене.
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


 7. #7
  Poznat _Milanche_ (avatar)
  Učlanjen
  25.02.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  7.333
  Reputaciona moć
  117

  Podrazumevano Re: Проклети ММФ и Светска банка !

  Uopste ne govorim protiv tebe covece cak si mi simpatican jer si monarhista i ravnogorac bez obzira na ostala neslaganja nego se samo zezam na te anti-globalisticke teme posebno mos misliti nedostak vode i Gani i Juznoj Africi bas jak razloga za NEprivatizaciju javnih preduzeca i NEulazak u evro-atlanske integracije...Stio se tice neispravne vode za pice nije toga malo ni u Srbiji.

 8. #8
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.466
  Reputaciona moć
  2078

  Podrazumevano Re: Проклети ММФ и Светска банка !

  Citat Original postavio _Milanche_
  Uopste ne govorim protiv tebe covece cak si mi simpatican jer si monarhista i ravnogorac bez obzira na ostala neslaganja nego se samo zezam na te anti-globalisticke teme posebno mos misliti nedostak vode i Gani i Juznoj Africi bas jak razloga za NEprivatizaciju javnih preduzeca i NEulazak u evro-atlanske integracije...Stio se tice neispravne vode za pice nije toga malo ni u Srbiji.

  Знао сам да си најважније прескочио, а то је код нас "завршио" онај хохштаплер Лабус......

  Razvijene i nerazvijene zemlje u jednoj su stvari jednake, a to je postojanje pritisaka da se voda privatizira. No, dok su u razvijenim zemljama ti pritisci rezultat unutarnje politike i lobiranja moćnih korporacija, pritisak na nerazvijene dolazi izvana - institucije koje najintenzivnije «pritišću» jesu Međunarodni monetarni fond i Svjetska banka.

  Taktika koju MMF i SB koriste pri nagovaranju zemalja u razvoju trostruka je – ponekad je to nametanje privatizacije kao uvjeta za dobivanje kredita i zajmova, drugi put davanje prednosti pri financiranju privatnih projekata naspram inicijativa javnog sektora, a nekad i izravno nagovaranje siromašnih vlada na privatizaciju vode kako bi smanjile vanjski dug.


  No, te dvije nisu i jedine nadnacionalne institucije koje se aktivno zalažu za privatizaciju vodnih bogatstava; taj je proces visoko i na listi prioriteta Europske banke za obnovu i razvoj.
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


 9. #9
  Poznat _Milanche_ (avatar)
  Učlanjen
  25.02.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  7.333
  Reputaciona moć
  117

  Podrazumevano Re: Проклети ММФ и Светска банка !

  znam ali ja u tome ne vidim nista lose...mislim da sve javna preduzeca treba da budu privatizovana jer se tu inace desava veliki haos...cenu vode vlasnici ne mogu da kontrolisu bez odobvrenja republice vlade...kao ni sturuju ni naftu...mislim da tu nece doneti nikakav los efekat...u americi ne postoji drzanvo javno preduzece...

 10. #10
  Poznat _Milanche_ (avatar)
  Učlanjen
  25.02.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  7.333
  Reputaciona moć
  117

  Podrazumevano Re: Проклети ММФ и Светска банка !

  e a na sta mislis kad kazes da je zavrsio Labus mislis li na Knjaz Milos ili na privatizaciju vodovoda (sto koliko znam ko nas jos nije bilo na dnevnom redu?)

 11. #11
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.466
  Reputaciona moć
  2078

  Podrazumevano Re: Проклети ММФ и Светска банка !

  Citat Original postavio _Milanche_
  e a na sta mislis kad kazes da je zavrsio Labus mislis li na Knjaz Milos ili na privatizaciju vodovoda (sto koliko znam ko nas jos nije bilo na dnevnom redu?)
  Извори минералне воде су сви у току приватизације - како не знаш, рецимо вода-вода је приватно предузеће које већи део воде извози... а све то је завршено на предлог управо члана Сајентолошке секте вајног професора Лабуса... 8-)
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


 12. #12
  Poznat _Milanche_ (avatar)
  Učlanjen
  25.02.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  7.333
  Reputaciona moć
  117

  Podrazumevano Re: Проклети ММФ и Светска банка !

  Cekaj pa sta ako je VODA-VODA privatno preduzece i veci deo izvozi?Ne shvatam sta hoces da kazes?

 13. #13
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.466
  Reputaciona moć
  2078

  Podrazumevano Re: Проклети ММФ и Светска банка !

  Citat Original postavio _Milanche_
  Cekaj pa sta ako je VODA-VODA privatno preduzece i veci deo izvozi?Ne shvatam sta hoces da kazes?
  Очигледно да уопште ниси прочитао тему, па зато овако и пишеш, понашаш се као да си шлб, или мислиш да сам ја шлб.......
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


 14. #14
  Poznat _Milanche_ (avatar)
  Učlanjen
  25.02.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  7.333
  Reputaciona moć
  117

  Podrazumevano Re: Проклети ММФ и Светска банка !

  Ma priocitao sam ali ne razumem sta hoces da kazes da treba da bude drzavno preduzece ili da treba staviti neko ogranicenje da ne moze da se proda strancima (sto je prktivno nemoguce) na sta si mislio?

 15. #15
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.466
  Reputaciona moć
  2078

  Podrazumevano Re: Проклети ММФ и Светска банка !

  Citat Original postavio _Milanche_
  Ma priocitao sam ali ne razumem sta hoces da kazes da treba da bude drzavno preduzece ili da treba staviti neko ogranicenje da ne moze da se proda strancima (sto je prktivno nemoguce) na sta si mislio?
  Свакако држава, уколико је уопште заиста приморана да приватизује природна богатства у која спадају извори воде, мора да осмисли ОГРАНИЧЕЊА која ће осигурати потпуне потребе грађана Србије - а вишак који не угрожава извор и не ремети природну околину(тако што се вади и флашира) - извозити. Толико !
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


 16. #16
  Poznat _Milanche_ (avatar)
  Učlanjen
  25.02.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  7.333
  Reputaciona moć
  117

  Podrazumevano Re: Проклети ММФ и Светска банка !

  Znas uopste se ne slazem da drzava treba da bude vlasnik BILO CEGA vezanog za privredu...
  E sad sto se tice ogranicenje koja pominjes to vec postoji jer ako je delatnost od JAVNOG INTERESA drzava moze da propise cenu zabrani izvoz moze bilo sta...tako da ti mehanizmi vec postoje.

 17. #17
  Elita
  Učlanjen
  16.06.2004.
  Pol
  ženski
  Poruke
  15.793
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Проклети ММФ и Светска банка !

  Najlakse je prodati strancima vodu, struju, telekomunikacije, puteve...iz prostog razloga sto postoje...neko drugi ih je vec stvorio a onaj ko ih kupi na njima moze samo da zaradi a posto ima monopol prvo sto uradi je da podigne cene...uskoro ce se neko setiti kako da nam prodaje i cist vazduh pa ce i to privatizovati.
  Voda kao i vazduh nije roba i nijednoj instituciji ni pojedincu ne treba dozvoliti da se bogati od njene prodaje - danas multinacionalne kompanije kontrolisu 90% privatizovanih izvorista vode - za njih voda je roba, investicija koja se koristi radi sticanja profita a u tome im pomazu Svetska banka i MMF koje zemljama treceg sveta namecu privatizaciju vode kao uslov za odobravanje zajmova bez obzira sto time krse sve medjunarodne sporazume. Deklaracijom o ljudskim pravima voda je oznacena kao osnovno ljudsko pravo koje treba da bude dostupno svakom pojedincu bez diskriminacije. Naucnici kazu da svetu preti dramaticna nestasica vode za pice u skoroj buducnosti ...zato je voda postala roba posebno u zemljama treceg sveta dok zapadne zemlje kontrolu nad vodenim resursima ako su i davali privatnicima sada oduzimaju...u mnogim od njih npr. Kanada nikad je i nisu privatizovali

 18. #18
  Poznat _Milanche_ (avatar)
  Učlanjen
  25.02.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  7.333
  Reputaciona moć
  117

  Podrazumevano Re: Проклети ММФ и Светска банка !

  Citat Original postavio Andreavk
  a onaj ko ih kupi na njima moze samo da zaradi a posto ima monopol prvo sto uradi je da podigne cene...
  Pa stvar je u tome sto ne moze sto puta sam pisao o tome...DELATNOSTI OD JAVNOG INTERESA gde drzava odredjuje cenu ako je potrebno,voda,nafta,struja...

 19. #19
  Elita
  Učlanjen
  16.06.2004.
  Pol
  ženski
  Poruke
  15.793
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Проклети ММФ и Светска банка !

  Citat Original postavio _Milanche_
  Pa stvar je u tome sto ne moze sto puta sam pisao o tome...DELATNOSTI OD JAVNOG INTERESA gde drzava odredjuje cenu ako je potrebno,voda,nafta,struja...
  ...to je tebe neko slagao....koja drzava? valjda trziste odredjuje cenu i vodi i nafti i struji i svemu cega se drzava odrekne...i po stoti put EPS jos nije prodat a cenu struje nam vec odredjuju stranci...kod nas ljudi vole da budu veci katolici od pape...misle da ako se zalazu za liberalne ideje treba i rodjenu majku da izvedu na ulicu kao da je roba
  Poslednji put ažurirao/la gost 16798 : 31.05.2006. u 23:45

 20. #20
  Zainteresovan član Kill Bill (avatar)
  Učlanjen
  22.04.2006.
  Poruke
  463
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Проклети ММФ и Светска банка !

  valjda trziste odredjuje cenu i vodi i nafti i struji i svemu cega se drzava odrekne.
  Boli glava od neznanja...........

 21. #21
  Elita
  Učlanjen
  16.06.2004.
  Pol
  ženski
  Poruke
  15.793
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Проклети ММФ и Светска банка !

  ...sta se ti petljas...idi gledaj rat uzivo na TV-u, jedi kokice, navijaj i uzivaj

 22. #22
  Zainteresovan član Kill Bill (avatar)
  Učlanjen
  22.04.2006.
  Poruke
  463
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Проклети ММФ и Светска банка !

  Pa nije jos pocelo...

 23. #23
  Iron Lord nije na forumu
  ne vadi prst iz uveta odkad je čuo da uvo više uživa
  Elita Iron Lord (avatar)
  Učlanjen
  23.12.2004.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  ОЈ СРБИЈО, КРАВО МОЈА МУЗАРО!
  Poruke
  21.620
  Tekstova u blogu
  4
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Проклети ММФ и Светска банка !

  Savet moderatora - kupujte buriće za vodu.

 24. #24
  Poznat _Milanche_ (avatar)
  Učlanjen
  25.02.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  7.333
  Reputaciona moć
  117

  Podrazumevano Re: Проклети ММФ и Светска банка !

  Citat Original postavio Andreavk
  ...to je tebe neko slagao....koja drzava? valjda trziste odredjuje cenu i vodi i nafti i struji i svemu cega se drzava odrekne...i po stoti put EPS jos nije prodat a cenu struje nam vec odredjuju stranci...kod nas ljudi vole da budu veci katolici od pape...misle da ako se zalazu za liberalne ideje treba i rodjenu majku da izvedu na ulicu kao da je roba
  Andera veorvatno ne znas kako to funkcionise oko DELATNOSTI OD JAVNOG INTERESA i odredjivanja cene mozes to da nadjes da vidis nije to neka mudrsost tako ti to funkcionise i svim drzavama na svetu...Razmisli eto samo zasto su cene beznina iste na svim pumpama....zato sto vlada propisuje cenu...Cena struje takodje odrejduje vlada Srbije a ne stranci(ali ti imas problem sa predrasudom da svaku preporuku koja stigne od medjunarodnih organizacija pogresno shvatas ma kakva ona bila)...voda jos uvek nije artikal za koji je potrebno propisati zastitne cene i nece to biti sigurno jos dugo...

 25. #25
  Elita Marty Misterija (avatar)
  Učlanjen
  14.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Србиново (Загреб) Србија
  Poruke
  22.455
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  273

  Podrazumevano Re: Проклети ММФ и Светска банка !

  Citat Original postavio eremita
  Мислим да су подаци наведени у овом тексту више него интересантни и за Србију, као и за упознавање суштине рада ММФ-а, Светске банке, приче о евро-интеграцијама, уласку у ЕУ и слично. ОПАМЕТИТЕ СЕ СРБИ !
  МАСОНСКУ ГАМАД ТРЕБА ПО КРАТКОМ ПОСТУПКУ
  “Mors tua, vita mea”

Slične teme

 1. Odgovora: 44
  Poslednja poruka: 24.12.2009., 21:38
 2. Светска,а наша..
  Autor estler u forumu Politika
  Odgovora: 9
  Poslednja poruka: 05.04.2009., 11:26
 3. Српска банка
  Autor дрињача u forumu Politika
  Odgovora: 3
  Poslednja poruka: 12.07.2008., 17:45

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •