Krstaski pohodi
Prikazujem rezultate 1 do 11 od 11

Tema: Krstaski pohodi

 1. #1
  Poznat tommy gun (avatar)
  Učlanjen
  19.07.2005.
  Pol
  muški
  Poruke
  8.985
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  135

  Podrazumevano Krstaski pohodi

  Pisite bilo sta sto znate o njima!
  Pare, suze, smeh, alkohol i droga 2. #2
  Poznat vujadin (avatar)
  Učlanjen
  30.01.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  9.641
  Tekstova u blogu
  33
  Reputaciona moć
  145

  Podrazumevano Re: Krstaski pohodi

  Citat Original postavio tommy gun
  Pisite bilo sta sto znate o njima!
  Знам то, заузели су и опљачкали Цариград на превару а после и Свету Гору, и од тог богатства неке крсташке фамилије и данас живе богато, О томе се може наћи много података у Француској, Немачкој, Енглеској и Шпанској историјској грађи.

  Вујадин

 3. #3
  Primećen član vazon (avatar)
  Učlanjen
  24.12.2005.
  Pol
  muški
  Poruke
  536
  Reputaciona moć
  49

  Podrazumevano Re: Krstaski pohodi

  Citat Original postavio vujadin
  Знам то, заузели су и опљачкали Цариград на превару а после и Свету Гору, и од тог богатства неке крсташке фамилије и данас живе богато, О томе се може наћи много података у Француској, Немачкој, Енглеској и Шпанској историјској грађи.

  Вујадин
  Иако је Цариград 1204. године, када су га Крсташи заузели, био већ доста осиромашен (у поређењу са неким ранијим вековима) Латини - пљачкаши су забележили да "од када је света и века, не једном месту никада није пронађено толико блага као у Цариграду" - парафразирам. Опљачкали су злато, народ масакрирали, силовали, мокрили су по олтару цркве Св Софије. Однели су реликвије из цркава и на својим лађама однели највећа културна дела тадашњег света. Гомила ствари које можете данас видети у Венецији украдена је из Цариграда...

  ]
  Ко је био у Венецији зна за ова 4 бронзана коња. Они су украдени из Цариграда 1204. године и дан данас красећи град-лагуну сведоче о варваризму Западних витезова.

  Била је то пљачка сурова као ретко која до тада.

  Ево линка о томе http://members.fortunecity.com/fstav1/emperors/fall1204.html

 4. #4
  Ističe se Wilkołak (avatar)
  Učlanjen
  08.12.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Podgorina - srez valjevski, okrug kolubarski
  Poruke
  2.299
  Reputaciona moć
  66

  Podrazumevano Re: Krstaski pohodi

  Stoka ko stoka!

 5. #5
  Veoma poznat
  Učlanjen
  03.01.2004.
  Poruke
  10.984
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Krstaski pohodi

  Четврти крсташки поход сумрак византије
  Анђели таштине
  Неизмерна похлепа раздвојила је два царства и две вере
  да се до данас никад не саставе


  Византији су два пута могла да воде ка врховној власти (то јест, царству): једни су је добијали рођењем у царском пурпуру, као родитељско наслеђе, другима је долазила судбински, као „Божја награда за њихове врлине”. Колико год је у Византији круну могао да добије и неко ко није царског порекла, још лакше је могао да је изгуби ако је није био достојан: четрдесет и три цара у историји Византије насилно су изгубила престо (свргнути, убијени, абдицирали).
  Кућа Анђела није била ни посебно стара нити се нечим посебно одликовала. Анђели би вероватно остали непознати изван лидијског града Филаделфије да се једна од кћери цара Алексија I Комнина, порфирогенита Теодора, није заљубила и удала за провинцијског племића Константина Анђела. Овај брак обезбедио је породици брз успон и многобројне високе положаје и почасти у наредним генерацијама. Али, био је то тужан дан за Царство кад су Анђели преузели власт. Јер „од свих породица које су у неком раздобљу носиле царску круну, Анђели су били најгори”. Сваки од тројице Анђела који су се кратко дичили круном – Исак II, Алексије III, Алексије IV – био је на свој начин „одговоран за највећу катастрофу која је икад задесила Константинопољ до његовог коначног пада”.

 6. #6
  Veoma poznat
  Učlanjen
  03.01.2004.
  Poruke
  10.984
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Krstaski pohodi

  Почетак краја
  Први владар из ове породице Исак Анђел постао је цар 1185. године готово случајно, спасавајући голи живот у градској побуни против цара Андроника I Комнина. Након доласка на власт живео је у велелепном дворцу који је подигао на једном од острва у Мраморном мору. Био је окружен наложницама и лакрдијашима које је примао у исто време кад и царске принцезе. Старе болести византијске државе, прикриване у доба претходне династије Комнина, избиле су на површину. Продавање положаја, подмићивање, уцењивање скупљача пореза постали су свакодневна појава. За цара Исака II говорило се да продаје чиновничке положаје као поврће на пијаци. Ипак, Исак II показивао је бар неке напоре да поправи положај Византије у спољним пословима, па је водио више ратних похода против Бугара и Срба. Иако је 1190. године у жестокој бици поразио војску великог жупана Стефана Немање, на крају је признао већину ранијих освајања која је постигао Немања. Као посебан доказ својих мирољубивих намера, цар је удао нећаку Евдокију (Јевдокију) за Немањиног средњег сина Стефана (Првовенчаног).
  Током једног од наредних похода 1195. године против Бугара, цар је приликом одласка у лов био жртва завере иза које је стајао његов старији брат Алексије (Евдокијин отац, таст Стефана Немањића, деда будућег краља Радослава Немањића). Исак је ухваћен и ослепљен, а затим бачен у тамницу заједно са својим младим сином Алексијем.
  Али, у току осам година владавине Алексија III стање у Царству се погоршало, распад државе био је све видљивији. „Алексије III је типичан производ овога доба опадања. Крајње властољубље спојило се у њему са кукавичком слабошћу.” Овај безобзирни човек упамћен је, између осталог, и по томе што је ослепео два цара – супарника – од којих је један био његов рођени брат, а други његов зет. Алексије је дане проводио забављен једино својим задовољствима на које је нештедимице трошио из државне благајне.
  Непријатељи Царства нису мировали. Алексија III посебно је узнемиравао његов царски противник са запада, немачки цар Хенрик VI (син Фридриха Барбаросе) који је као муж норманске принцезе захтевао поседе на Балкану између Драча и Солуна. Хенрик је у мају 1197. године оженио свог брата Филипа Швапског кћерком свргнутог цара Исака II, Ирином, чиме је стекао право да се бори за престо у Цариграду приказујући се као покровитељ и осветник Исакове породице против узурпатора Алексија III.
  Уплашени Алексије пристао је да немачком цару плаћа огроман данак. Уведен је посебан „алемански порез”, али огромна сума није могла да се сакупи. Зато је Алексије III у очајању наредио да се покупи и накит са царских гробова у цркви Светих апостола како би одобровољио надмоћног противника. Цар је нашао ненадану помоћ у римском папи Инокентију III, који се противио нападу на Византију, плашећи се превеликог јачања његовог супарника – немачког цара. Али, пре него што је дошло до напада, Алексију је помогла судбина: у септембру 1197. године цар Хенрик VI изненада је умро у току похода на Сицилију, а западно царство за неко време се распало. Цар Алексије III могао је да одахне. Али, не задуго.
  Очевидна слабост Византијског царства око 1200. године наводила је на мисао о његовом освајању. Није се само један вођа крсташког рата заносио мишљу о немерљивом богатству које су скривале цариградске зидине. Већ цар Фридрих Барбароса и српски велики жупан Стефан Немања, током Трећег крсташког рата, године 1189. у Нишу кују планове за напад на Византију. Било је потребно неколико деценија лоше власти у Цариграду, неколико неспособних василевса, група одважних крсташких вођа и један дрски сплеткарош високог стила (млетачки дужд Дандоло) да се догоди неминовно. Припремао се одлучни ударац против Византије.

 7. #7
  Veoma poznat
  Učlanjen
  03.01.2004.
  Poruke
  10.984
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Krstaski pohodi

  Крсташке галије под Цариградом
  У јулу 1203. године, или 6711. године византијске ере, стражари на кулама Константиновог града угледали су на стотине венецијанских галија како се лагано приближавају другој обали залива Златни рог ка трговачком предграђу званом Галата. Галије су возиле војску крсташких витезова, већином Француза и Фламанаца, који су се, а да ни сами нису јасно схватали како, уместо под зидинама светог града Јерусалима, обрели испред хришћанског Цариграда. Први напад крсташа био је усмерен на кулу у Галати. У кули се, наиме, завршавао огромни ланац који је од цариградских зидина, преко читавог залива, спречавао улаз бродова у Златни рог, па тиме и напад на град са мора.
  Византијска одбрана куле трајала је само један дан. Већ наредног јутра ланац је пао и целокупна венецијанска флота с крсташком војском нашла се под зидинама Цариграда. Последњи чин трагедије Византијског царства могао је да почне.
  Четврти крсташки рат покренуо је пет година раније папа Инокентије III чим је изабран (1198. године). Требало је доста времена да се крсташи са севера Европе окупе и крену изнајмљеним венецијанским галијама у поход ка Светој земљи. Али, ни папа нити крсташке вође нису рачунале на један лик који ће читав поход преокренути ка остварењу сасвим других намера. Венецијански дужд Енрико Дандоло био је већ веома стар и готово потпуно слеп. Лукав вођа и вешт политичар, искористиће немогућност крсташа да плате превоз до Свете земље и навешће их да за рачун Венеције освоје угарски Задар, а затим и Цариград. Изговор за долазак крсташа под цариградске зидине била је њихова наводна намера да врате на престо младог царевића Алексија и његовог оца, слепог Исака II који је чамио у затвору у који га је бацио брат Алексије III. Наравно, за дужда Дандола прави циљ је било освајање Византијског царства како би Венеција несметано трговала по Медитерану и Црном мору.
  Тако су се у јулу 1203. године са једне и друге стране цариградских зидина нашла два сукобљена владара који су, сваки у своје време, били у блиској вези са српским великим жупаном Стефаном Првовенчаним: Алексије III је, како смо поменули, био отац Стефанове прве жене Евдокије, а дужд Енрико Дандоло деда његове последње жене Ане Дандоло. Те, 1203. године разведена Евдокија већ се вратила на очев двор и присуствовала опсади и трагедији Цариграда.
  А трагедија је имала више чинова.
  Први чин почео је 17. јула 1203. године кад су крсташка и венецијанска војска, предвођене слепим дуждом, успеле да продру преко зидина, запале један део града и да уместо Алексија III на престо доведу слепог Исака II и његовог лакомисленог сина који ће бити крунисан као цар Алексије IV. Крсташи и Венецијанци нису се задовољили сменом на престолу, него су остали испред града очекујући богату награду од новог цара – и то толико велику да ни цела Византија није могла да их подмири.
  Међучин трагедије наступио је 25. јануара 1204. године кад је управник двора Алексије Мурзуфлос уз подршку становништва, огорченог понашањем крсташа, преузео власт под именом Алексије V. Претходни владари, отац и син, задављени су, а нови цар покушаће, наврат-нанос, да ојача зидине ради одбране од очекиваног крсташког напада. Бивша жена великог жупана Стефана Немањића, царска кћи Евдокија, која је још у граду, удаће се за овог предузимљивог, али ипак неуспешног владара.
  Последњи чин драме наступа 9. априла 1204, односно 6712. године, пре скоро осам векова, кад крсташко-венецијанска војска по други пут за годину осваја зидине и коначно заузима Цариград. Први пут након осам векова од оснивања град који се одупро безбројним опсадама и нападима – Гота, Словена, Арабљана, Руса, Нормана – није одолео. Заузимање Константинопоља било је увод за можда највећу пљачку која је запамћена у целој прошлости Европе. Три дана трају пљачке, убиства, напаствовања, паљење града… Разарање је било такво да је запрепастило и самога папу Инокентија III који је на Венецијанце бацио анатему.
  Савременик збивања Никита Хонијат пише како су освајачи „разбијали свете слике и бацали свете реликвије Мученика на места која се стидим да поменем, свуда разбацујући тело и крв Спасиоца. Ти гласници Антихриста грабили су црквене посуде и откидали накит и украсе како би их користили као посуде за пиће... У Великој цркви уништили су часни олтар, дело уметности којем се дивио цели свет, поделивши између себе његове делове... И довели су коње и муле у Цркву како би лакше одвлачили откинуте комаде богатства... Проститутка је посађена на престо Патријарха, урлајући погрде, скарадно певајући и плешући... По улицама, по кућама и црквама могли су се само чути крици и запомагање.”
  Четврти крсташки рат је „један од најмрачнијих тренутака хришћанства”. „Никад, још од дана варварских најезди вековима уназад, Европа није видела такву оргију бруталности и вандализма; никад у целој историји није толико лепоте, толико величанствених уметничких дела било уништено у тако кратком времену...” Сматра се да је с паљењем Цариграда 1204. године заувек изгубљено више писаних дела класичне грчке и римске културе него што се десило приликом пљачке Рима у петом веку или приликом пожара који је прогутао Александријску библиотеку у седмом веку. Оно што нам је данас преостало само је мали део огромне збирке класичне грчке филозофије и књижевности која је неповратно нестала у цариградским ватрама.

 8. #8
  Veoma poznat
  Učlanjen
  03.01.2004.
  Poruke
  10.984
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Krstaski pohodi

  Оно што није уништено развучено је по западној Европи – од уметничких дела, као што су коњи на катедрали Светог Марка и многе друге драгоцености које се и данас могу видети у Венецији и другде – до безбројних светих реликвија, попут оних што се налазе у Светој капели (Ste Chapelle) у Паризу, саграђеној за ту прилику. Само један сакупљач светих мошти, Роберт од Кларија, кући је донео четрдесет реликвија међу којима: парчиће Светог крста, неколико трнова са Христове круне, део Богородичине одеће, посуду и сунђер коришћене током распећа, руку светог Марка, прст свете Јелене, комад одеће коју је носио Христ на распећу... С друге стране, велики број античких дела израђених у бронзи и бакру једноставно је претопљен за потребе благајне латинских господара Константинопоља. Византијски хроничар Никита Хонијат по сећању је направио списак уништених античких дела међу којима се налазила Лисипова статуа Херакла, величанствена статуа Јуноне донесена из храма са Самоса, неупоредива статуа лепе Јелене и многе друге.


  Последице пада Цариграда

  Након освајања Цариграда крсташи ће с Венецијанцима поделити поседе Византије и успоставити краткотрајно Латинско царство које ће нестати већ након неколико деценија. Иако обновљено повратком у Цариград 1261. године, Ромејско царство више никада неће бити оно исто. Цариград ће до пада под Турке бити само сенка своје сенке. А василевс и аутократор (цар и самодржац) Римљана то ће остати само по имену. Цариград, истина, више неће играти водећу политичку улогу, чак ни на Балкану, али византијска цивилизација још једном ће, попут умируће звезде, заблистати у време „ренесансе Палеолога” у 14. веку, да би се затим угасила попут тамног патуљка – царство сведено на површину једног града. Попут бића у агонији, Константинопољ ће пружити последњи, очајнички, херојски отпор турском нападачу 1453. године, а потом утонути у вечну тишину из које ће изронити турски Истанбул.
  Исто тако тешке последице пад Цариграда имао је на односе две хришћанске цркве – православља и католичанства. Иако је већ више од једног века владала званична подела хришћанске цркве („шизма” од 1054. године), тек је безобзирно насиље католичких хришћана над православним Цариградом коначно продубило јаз између две цркве који ни до данас није превазиђен. Овоме је сигурно допринело и понашање папе Инокентија III који је након освајања Цариграда потврдио избор новог, „латинског”, односно католичког патријарха и тиме накнадно постао саучесник у походу на Цариград коме се претходно противио. Папин притисак на источне „шизматике” није, међутим, давао никакве резултате. Папа Јован Павле II, осам стотина година касније, приликом посете Атини у мају 2001. године замолио је у име католичке цркве за опроштај – за све оно што су осам векова раније у Константинопољу починили Латини.
  Поред материјалне штете освајање Цариграда имало је и друге последице по међународне и регионалне односе тога доба. Уместо једног царства, на његовом простору ствара се већи број нових држава, било латинских, било грчких, „царстава”, „деспотовина”, „краљевина” и „кнежевина”... На Балкану и у Малој Азији више латинских и грчких државица ратује за наслеђе Византије.
  У новим „међународним условима” немањићка Србија брзо се прилагођава јачајући свој положај и ширећи се. Крајње практично поставља се када се ради о избору савезника. Не само због тога што ће се велики жупан Стефан Немањић оженити једном Венецијанком или што ће сину из тога брака (будућем краљу Урошу И) за жену испросити фрушку (то јест француску) племкињу звану Јелена. Стефан ће успети да обезбеди и круну од папе, па ће 1217. године постати „првовенчани” краљ у својој земљи. А брат му Сава, монах у Светој гори, путоваће у Никеју, ново седиште ромејског цара, као и патријарха, да измоли аутокефалност за Српску православну цркву. Најзад, ни проглашење упокојеног Стефана Немање – монаха Симеона – за светог није, вероватно, могло да се деси пре пропасти Цариграда.
  Може се, тако, рећи да је Србија Немањића искористила Четврти крсташки рат и привремени пад Византије да се од полувазалне државе потпуно осамостали и постане једна од важних сила на овом подручју, али је, истовремено, остала привржена културном и верском наслеђу византијске цивилизације.

  Душко Лопандић

 9. #9
  Zainteresovan član Besomar (avatar)
  Učlanjen
  06.02.2006.
  Lokacija
  Pjeshivci,Crna Gora,Zeta,Doklea
  Poruke
  156
  Reputaciona moć
  45

  Podrazumevano Re: Krstaski pohodi

  ako ocete imam neke tekstove o krstasima pa mogu pastovat to jer me mrzi da puno kucam.inace krstaski redovi i dan danas postoje a templari cak imaju svog predstavnika u UN iako zvanicno nemaju drzavu i jedina su organizacija koja ima takvo pravo.i jos ne znam da li ste znali da se dvije najvece relikvije malteskih vitezova(tj. vitezova jovanovaca,bolnicara jednog od krstaskih redova) nalaze u crnoj gori tacnije na cetinju i to ruka sv. Jovana Krstitelja u cetinjskom manastiru i ikona Bogorodice Filermose u plavoj kapeli u cetinjskom muzeju.ovaj red je rezervisan za katolike ali njegovi clanovi su bili i zasluzni pravoslavci.najpoznatiji je svakako Pavle I Romanov koji je cak bio veliki majstor tog reda.inace o ovome je mnogo pisano na kultnim stvarima ja mislim da je topik tajna udruzenja ili masoni tako nesto.

 10. #10
  Zainteresovan član Besomar (avatar)
  Učlanjen
  06.02.2006.
  Lokacija
  Pjeshivci,Crna Gora,Zeta,Doklea
  Poruke
  156
  Reputaciona moć
  45

  Podrazumevano Re: Krstaski pohodi

  @Akhenaton brz li si :-)

 11. #11
  Poznat vujadin (avatar)
  Učlanjen
  30.01.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  9.641
  Tekstova u blogu
  33
  Reputaciona moć
  145

  Podrazumevano Re: Krstaski pohodi

  К томе треба још додати да је та пљачка настављена са одметницима Каталанских и Германских крсташа који су опљачкали и попалили и манастире по Светој Гори па и сам Хилендар којега је тек Краљ Милутин заштитио подизањем пирга, куле, и постављањем једне јединице за ту заштиту. Има тога још много али је боље прегледати историјску грађу која је огромна!

  Вујадин

Slične teme

 1. Krstaski rat
  Autor koca chemist u forumu Istorija
  Odgovora: 7
  Poslednja poruka: 05.11.2008., 21:04
 2. novi krstaski rat
  Autor Svabov u forumu Zanimljivosti
  Odgovora: 31
  Poslednja poruka: 30.08.2005., 00:56
 3. Krstaski ratovi
  Autor Glas Sauronov u forumu Politika
  Odgovora: 62
  Poslednja poruka: 22.08.2005., 21:34
 4. Krstaski Ratovi
  Autor Luxus u forumu Istorija
  Odgovora: 14
  Poslednja poruka: 08.05.2005., 00:12

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •