SRBI I VUKOVI
Strana 1 od 4 1234 PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 87

Tema: SRBI I VUKOVI

 1. #1
  Zainteresovan član Svevlad (avatar)
  Učlanjen
  26.05.2006.
  Poruke
  472
  Reputaciona moć
  47

  Podrazumevano SRBI I VUKOVI

  Vuk je starosrbski, predhrišćanski, plemenski totem, koji je razvitkom religijske misli postao Dabog, a potom i Sv. Sava. Naš narod, kao i svi drugi, prima i usvaja mnoge norme drugih susednih naroda, ali ipak čuva i svoja prastara verovanja, tvrdoglavo ih ceni i brani, čak i ne znajući koliko im se poreklo gubi u tami iskona. Tako je i sa sećanjem na vuka. Vuk, kao i zmaj, kod nas igraju veliku pozitivnu ulogu, koju čak ni hrišćanski misionari uz vekove truda, nisu uspeli potpunosti da izbrišu.

  Ovde su neki izvodi iz knjiga dr Čajkanovića, jednog od naših najboljih stručnjaka za mitologiju:

  (V. Čajkanović: Stara srpska religija i mitologija, Sabrana dela, SKZ, Bg, 1994, str. 68-71.):

  "Između vuka i našega naroda postoje izvesne veze; naš narod – i to ne u figurativnom govoru, nego u verovanjima i religijskoj praksi – identifikuje se sa vukom. Kad se rodi muško dete za koje se sumnja da je izloženo urocima, iziđe babica na vrata pa objavi: "Rodi vučica vuka celome svetu na znanje, a vučiću na zdravlje!"

  "Srbin se često naziva vukom, npr. u poslovici "Oklen ti vuka vidio? Ovako reknu kad se vide iznenada osobito u tuđem mjestu." (prema Vuku Karadžiću, Poslovice)...

  "U jednom srednjovekovnom dokumentu, u kojme se razni narodi upoređuju sa pojedinim životinjama, za Srbina se kaže da je vuk (C. Jireček; Staat und Gesellschaft im mittelaterlichen Serbien, Wien, 1914, 3,117). U jednoj bosanskoj uspavanci kaže se: "Nini, sine, vuče i bauče, vučica te u gori rodila" (Petranović, Pjesme).

  "Srpski epski junaci rado nose kape od vučje ili medveđe kože (Filipović, Kosovski božuri), ili ćurak od njihove kože; o Božiću, uz mesojeđe, o svadbi prerušavaju se ljudi u vukove (povorke "vučara", upor...) 5. Epski junaci često imaju na mišici sliku "vučje šape" (...) 6. Za verovanje da vuk neće na čoveka iz svoga plemena upor. Vuk, Posl., 749: "Vuk na vuka (=Srbina) ni u gori neće".

  "U jednoj pesmi naziva se vuk čak "hraniteljem" (Nodilo, Rd, 84, 1887, 136 id).


  (V. Čajkanović: Studije iz srpske religije i folklora, Sabrana dela, SKZ, Bg, 1994)

  "U Srba je, pak, rasrostranjeno i opštepoznato verovanje da vučji pastir, koji predvodi vukove, takođe hramlje na jednu nogu. Ovome vuk, najvećem od Svih vukova, prinose se žrtve, a u zimskoj sezoni proslavljaju se njegovi praznici, zvani Mratinci. O svemu tome v. moje radove "Sveti Sava i vuci" i "De feriis quibusdam in prisca Serborum religione ferinis". Ovaj je vučji pastir dobro poznat i među Bugarima ("kuculan"...) i drugim slovenskim narodima (... Vlči pastyr...) Ovaj vuk u staroj religiji Srba nije bio niko drugi do najviši bog donjeg sveta. Malo-pomalo, tokom dužeg vremenskog perioda, ovaj je bog dospeo do ljudskog oblika, pa je poštovan pod imenom Dabog. I za njega je bilo karakteristično da hramlje na jednu nogu."

  "Pričali su mi da se dešavalo da vuk dođe u tor i prenoći usred stoke, pa izjutra ode ne učinivši nikakve štete. U takvim slučajevima obično kažu "zakamenio mu ih (usta) sveti Sava". Ako neko noću nabasa na nečastivoga, neka odmah reče: "Izeo te vuk!" pa će ga odmah đavo ostaviti. (...)

  I pored ogromne štete koju čini vuk, on ipak uživa kod našeg naroda izvesne simpatije. Naročito je omiljen kod hajduka. Susret sa njim donosi im uvek sreću. Bilo je hajduka koji nikad u životu nisu hteli ubiti vuka. Vuk se naziva: kurjak, zvijerac, nepomenik, divina. Veruje se da bi se čovek mogao spasti od vuka ako ga pobratimi: "Pobratime, ukloni mi se s puta!" Ima vukova koji ne čine nikakvu štetu: Oni se hrane travom. Veruje se da vuk veoma voli svirku."

  Tako, na primer, na Kosovu o Badnjem večeru iznosi se pred kuću postavljena sofra, na kojoj se nalaze sva badnjidanska jela, i onda se na večeru pozivaju "vuci, mečke, lisice, zajci, tvorovi, psi", sa svečanom formulom "Dođite na večeru, sve smo naredili što treba da jedete". U celom ovom spisku životinja najviše, na prvi pogled, može da nas iznenadi ona životinja koja je na čelu spiska – dakle, vuk. Otkuda da se njemu prinosi žrtva? U suprotnosti sa neprijateljskim ponašanjem vuka prema svakome i svačemu, primitivan čovek, naročito primitivan Srbin, ima prema njemu držanje koje je puno obzira i koje iznenađuje. Kada su se, u jednom našem kraju, pojavili vuci u velikoj množini, vlasti su dale seljacima otrov, ali ovi nisu hteli da ga protivu vukova upotrebe; u Bugarskoj, pre nekoliko godina, jako su se bili namnožili vuci, ali seljaci ne samo da ih nisu progonili, nego su im čak davali hrane! Kada se vuk ubije, onda se i danas sa njim vrši izmirenje na taj način što se za njega mrtvoga, za njegove mane, skupljaju darovi od kuće do kuće. Prema verovanju našeg naroda, vuk, po božjem naređenju, ima pravo na ono što zakolje; prema jednoj legendi iz Prizrena, čak je niko manji nego sveti Sava blagoslovio vukove da "vazda u plenu izbiraju najbolje ovce". Zbog toga, kaže se u narodu, ne treba se ljutiti na čobanina ako mu vuci zakolju koju ovcu, jer će šteta biti veća. Očevidno je, dakle, kod našeg naroda postojalo uverenje da on prema vuku stoji u izvesnim obavezama i da vuku pripadaju žrtve, a primeri koje smo naveli dokazuju da su takve žrtve doista prinošene i tolerisane. Na osnovu jednog ciklusa legenada koji je poznat i Srbima i drugim slovenskim narodima, izgleda da su vuku, u dalekoj prošlosti, prinšene čak i ljudske žrtve. Na Kosovu polju žrtvuje se buku, o Badnjem večeru, veliki kolač: domaćin iziđe na kućna vrata, mane tri puta kolačem, i pozove vuka na večeru. U Bosni iznosi se, takođe o Badnjem danu, "vuku večera", sastavljena od svih jela koja se na trpezi nalaze, i vuk se, opet sa svečanom formulom, poziva da na večeru dođe. (...) Posle svega jasno je da ovakvi odnosi između vuka i primitivnog Srbina, koji bi sa gledišta zdravog razuma bili neobični i neprirodni, imaju religijski karakter."

  "I stari Gali zamišljali su boga donjeg sveta u vučjem ili psećem obliku: ogromno čudovište koje je u skulpturi predstavljeno kako proždire leševe mrtvih ljudi."

  "Isti slučaj imamo i kod drugih evropskih naroda, naročito kod Germanaca, pa onda u severnoj Italiji i Pšaniji, i, pre svega, kodKelta. U obzir dolaze različite životinje, i divlje i domaće: vuk, medved, jarac, svinja, pas i dr. Kod Kelta pre sviju jelen."

  "Da se živ Srbin može pretvoriti u vuka, to je verovanje koje je u punoj svežini do današnjeg dana sačuvano; ono je, uostalom, dokumentovano vrlo odavno: naime, još Herodot, poznati grčki istoričar iz petoga veka pre Hrista, konstatovao ga je kod Nerava (Nervi), koji su bili slovensko pleme u današnjoj Rusiji. Mnogo je, međutim, važnije verovanje da se mrtav Srbin može ili čak i mora pretvoriti u vuka; sama reč "vukodlak, koja je sinonim reči "vampir", najbolji je dokaz za to; u krajevima u kojima je Vuk Vrčević skupljao svoju građu (Boka, Crna Gora, Hercegovina) vampir se prosto naziva vukom."


  (V. Čajkanović: O vrhovnom bogu u staroj srpskoj religiji, Sabrana dela, SKZ, Bg, 1994.)

  "Na izvesnu protvurečenost naići ćemo, međutim, ako uporedimo našeg Daboga sa ruskim i možda opšteslovenskim bogom istoga imena. Kod nase je Dabog, kao što smi videli, htonično božanstvo, kod Rusa i Zapadnih Slovena, međutim, za njega kažu da je solarno božanstvo, sin Svarogov."

  "Dabog – da upotrebimo ovu popularnu epiklezu – stajao je na čelu našeg panteona, i bio sve do kraja paganizma naš najveći bog, summus deus. (...) Nije slučajno što su njega zamenili sveci najvećeg ranga, kakav je sveti Jovan, sveti Sava, sveti Đorđe, sveti Aranđeo, sveti Nikola."

  "Dabogu je pomogla ta okolnost što je on bio nacionalni Bog, rodonačelnik celoga naroda i, kao takav, njegov najveći prijatelj i pomagač (...) ne manje i zato što je on bio najveći bog mrtvih; da se bog mrtvih razvije u najvećeg boga, to je doista čest slučaj u religijama; treba se, na primer, setiti misirskog Ozirisa, pa onda eleuzinskih božanstava kod Grka, pa onda galskog Dispatera i germanskog Vodana, najzad jermensko-iranskog boga mrtvih." 2. #2
  Ističe se Wilkołak (avatar)
  Učlanjen
  08.12.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Podgorina - srez valjevski, okrug kolubarski
  Poruke
  2.299
  Reputaciona moć
  66

  Podrazumevano Re: SRBI I VUKOVI

  Budalastine ....

  Nista ti meni ovde nisi dokazao vec samo balavis o slovenskim "bogovima".

 3. #3
  Primećen član vazon (avatar)
  Učlanjen
  24.12.2005.
  Pol
  muški
  Poruke
  536
  Reputaciona moć
  49

  Podrazumevano Re: SRBI I VUKOVI

  Citat Original postavio Svevlad
  ...Vuk je starosrbski, predhrišćanski, plemenski totem, koji je razvitkom religijske misli postao Dabog, a potom i Sv. Sava...
  Човече, не спрдај се са Св Савом.

 4. #4
  Ističe se Wilkołak (avatar)
  Učlanjen
  08.12.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Podgorina - srez valjevski, okrug kolubarski
  Poruke
  2.299
  Reputaciona moć
  66

  Podrazumevano Re: SRBI I VUKOVI

  Ne znaju takvi za Boga, prijatelju!

 5. #5
  Zainteresovan član Mikowiny (avatar)
  Učlanjen
  29.01.2006.
  Poruke
  404
  Reputaciona moć
  48

  Podrazumevano Re: SRBI I VUKOVI

  i onda je mrmot zavio cokoladu u foliju

 6. #6
  Ističe se Wilkołak (avatar)
  Učlanjen
  08.12.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Podgorina - srez valjevski, okrug kolubarski
  Poruke
  2.299
  Reputaciona moć
  66

  Podrazumevano Re: SRBI I VUKOVI

  Pa gde idu te cokolade? Malo malo pa mrmot zavije jednu a nigde cokoladice .... Di su nase cokolade :-)

 7. #7
  Zainteresovan član Besomar (avatar)
  Učlanjen
  06.02.2006.
  Lokacija
  Pjeshivci,Crna Gora,Zeta,Doklea
  Poruke
  156
  Reputaciona moć
  45

  Podrazumevano Re: SRBI I VUKOVI

  dabog nema veze sa sv savom.u hriscanstvu on je pretvoren u djavola.

 8. #8
  Primećen član vazon (avatar)
  Učlanjen
  24.12.2005.
  Pol
  muški
  Poruke
  536
  Reputaciona moć
  49

  Podrazumevano Re: SRBI I VUKOVI

  Citat Original postavio Besomar
  dabog nema veze sa sv savom.u hriscanstvu on je pretvoren u djavola.
  Сва паганска "божанства" било словенска или нека друга су демони.

 9. #9
  Zainteresovan član Svevlad (avatar)
  Učlanjen
  26.05.2006.
  Poruke
  472
  Reputaciona moć
  47

  Podrazumevano Re: SRBI I VUKOVI

  Au, pa vi ovde nemate blage veze ni o čemu... Nikada niste čitali Čajkanovića? Ne mogu da verujem s kim ovde pričam, hahahahaha... ovo će biti baš zanimljivo...

 10. #10
  Primećen član vazon (avatar)
  Učlanjen
  24.12.2005.
  Pol
  muški
  Poruke
  536
  Reputaciona moć
  49

  Podrazumevano Re: SRBI I VUKOVI

  Citat Original postavio Svevlad
  Au, pa vi ovde nemate blage veze ni o čemu... Nikada niste čitali Čajkanovića? Ne mogu da verujem s kim ovde pričam, hahahahaha... ovo će biti baš zanimljivo...
  Купи себи корњачу или хрчка, па на њима лечи фрустрације. :-D

 11. #11
  Zainteresovan član Svevlad (avatar)
  Učlanjen
  26.05.2006.
  Poruke
  472
  Reputaciona moć
  47

  Podrazumevano Re: SRBI I VUKOVI

  Citat Original postavio vazon
  Купи себи корњачу или хрчка, па на њима лечи фрустрације. :-D
  Svašta... Pa ti nisi čak ni duhovit, a kamo li istorijski potkovan... Sujetan si pre svega zbog svog neznanja, a to je greh...

 12. #12
  Primećen član vazon (avatar)
  Učlanjen
  24.12.2005.
  Pol
  muški
  Poruke
  536
  Reputaciona moć
  49

  Podrazumevano Re: SRBI I VUKOVI

  Citat Original postavio Svevlad
  Svašta... Pa ti nisi čak ni duhovit, a kamo li istorijski potkovan... Sujetan si pre svega zbog svog neznanja, a to je greh...
  Dear, dear. Dear, dear (uz lagano sljapkanje po ramenu).

 13. #13
  Zainteresovan član Svevlad (avatar)
  Učlanjen
  26.05.2006.
  Poruke
  472
  Reputaciona moć
  47

  Podrazumevano Re: SRBI I VUKOVI

  Citat Original postavio vazon
  Dear, dear. Dear, dear (uz lagano sljapkanje po ramenu).
  A, furaš se na fazon "ubacimo englesku reč, ispašćemo pametniji"? hahhahaaha, kakav lik...

 14. #14
  Elita
  Učlanjen
  08.05.2003.
  Pol
  ženski
  Poruke
  22.499
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: SRBI I VUKOVI

  Ok, i ova tema je zrela za zakljucavanje, ali ostavicu je kako bih vam pruzila sansu da jedni druge pobijate argumentima, koje smatrate da imate, nevezano za to sta licno mislim o svemu ovome...

 15. #15
  Primećen član vazon (avatar)
  Učlanjen
  24.12.2005.
  Pol
  muški
  Poruke
  536
  Reputaciona moć
  49

  Podrazumevano Re: SRBI I VUKOVI

  Газдарице, дај катанац и на ову тему стави,
  да сироти Свевлад нема куда да балави!

  Ојса!

 16. #16
  Zainteresovan član Svevlad (avatar)
  Učlanjen
  26.05.2006.
  Poruke
  472
  Reputaciona moć
  47

  Podrazumevano Re: SRBI I VUKOVI

  Citat Original postavio Gazdarica
  Ok, i ova tema je zrela za zakljucavanje, ali ostavicu je kako bih vam pruzila sansu da jedni druge pobijate argumentima, koje smatrate da imate, nevezano za to sta licno mislim o svemu ovome...
  Gazdarice, nije lepo što si zaključala temu koja se odnosi na Slovene (Srbe) o kojima čuveni istoričari lepo pišu da su bili Etrurci (Raseni). Nisam kriv što sam ovde ružno verbalno napadnut od nekolicine nedoučenih poluistoričara, koji su čitali samo ono što im je profesor Jakob rekao da čitaju. Ova tema, pak, je više mitološka, a svi citati su od našeg uvaženog naučnika Čajkanovića, tako da je takođe šteta da se zatvara zbog sujetnih likova. Bolje bi bilo da brišeš uvredljive postove, nego da zaključavaš teme. Hvala.

 17. #17
  Iskusan HeBePoBaTaH_ (avatar)
  Učlanjen
  14.12.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  prestonica
  Poruke
  6.923
  Reputaciona moć
  117

  Podrazumevano Re: SRBI I VUKOVI

  Svevlad, pre nego što i ova tema bude zaključana:
  Poreklo Etruraca izvodiš iz pabiraka radova Jana Kolara i Logara, filologa ili bliže dijalektologa , i na osnovu toga, mudro zaključuješ da su da su Etrurci Srbi? Bravo za istorijske činjenice
  Što pristaje Jupiteru ne pristaje volu

 18. #18
  Elita
  Učlanjen
  08.05.2003.
  Pol
  ženski
  Poruke
  22.499
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: SRBI I VUKOVI

  Vazon, da ne bude zabune, nemam ja nista protiv, khm, alternativnog pristupa tumacenju istorije i iznosenju kojekakvih teorija, misljenja ,zapisa, etc...
  Problem je u Svevladovom nastupu na ovom podforumu, koji svojom agresivnoscu i nadobudnoscu izaziva negativne reakcije drugih forumasa, a sto sve zajedno stvara veoma losu atmosferu...
  So, molim vas, i jedne i druge da pokusate civilizovano da razgovarate!

 19. #19
  Zainteresovan član Svevlad (avatar)
  Učlanjen
  26.05.2006.
  Poruke
  472
  Reputaciona moć
  47

  Podrazumevano Re: SRBI I VUKOVI

  Citat Original postavio Gazdarica
  Vazon, da ne bude zabune, nemam ja nista protiv, khm, alternativnog pristupa tumacenju istorije i iznosenju kojekakvih teorija, misljenja ,zapisa, etc...
  Problem je u Svevladovom nastupu na ovom podforumu, koji svojom agresivnoscu i nadobudnoscu izaziva negativne reakcije drugih forumasa, a sto sve zajedno stvara veoma losu atmosferu...
  So, molim vas, i jedne i druge da pokusate civilizovano da razgovarate!
  Agresivnost je izazvana saznanjem da ovde ostavljaju postove likovi koji nemaju veze s istorijom, a nadobudnost je odlika ambicioznih.

 20. #20
  Zainteresovan član Svevlad (avatar)
  Učlanjen
  26.05.2006.
  Poruke
  472
  Reputaciona moć
  47

  Podrazumevano Re: SRBI I VUKOVI

  Citat Original postavio HeBePoBaTaH_
  Svevlad, pre nego što i ova tema bude zaključana:
  Poreklo Etruraca izvodiš iz pabiraka radova Jana Kolara i Logara, filologa ili bliže dijalektologa , i na osnovu toga, mudro zaključuješ da su da su Etrurci Srbi? Bravo za istorijske činjenice
  Prvo, nisu samo njihovi radovi ovde, već i drugih naučnika koji su takođe i istoričari. I ponavljam po stoti puta, radi se o tekstovima koji su postavljeni na stranicama Univerziteta u Padovi. Sem toga, niko od njih ne tvrdi da su Etrurci bili Srbi, nego NEKI od njih tvrde da su Etrurci bili Sloveni, dok drugi tvrde da su velik deo Italije nastanjivali Sloveni (praktično do nedavno, kada ih se velika masa pretopila u Italijane). Na osnovu uvažene češke Dalimilove hronike, gde se Srbi, kao preteče svih Slovena, pominju kao naseljenici iz Vavilona sve do Rima, te na osnovu toga da su Srbe Nemci nazivali Venetima, Vendima itd., te na osnovu slične mitologije Rasena i Srba, te sličnosti imena Rašani i Raseni, te na osnovu etnonima Rassina u Italiji i reke Rasine u Srbiji, te na osnovu Pešićevog odgonetanja etrurskog jezika i pisma na osnovu ćirilice i srbskog jezika, zaključio sam da postoji velika mogućnost da su Etrurci bili Srbi. I šta sad tu nedostaje? Pa pobij me nekim argumentima čoveče...

 21. #21
  Aktivan član friedrich (avatar)
  Učlanjen
  22.04.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Zimony
  Poruke
  1.603
  Reputaciona moć
  71

  Podrazumevano Re: SRBI I VUKOVI

  Lelelele.....le fight........hehehehe....a jeli jesu li ti Vendi isti oni kao iz "13. Warrior".....e ako smo kao oni svaka ti chast.

  Pozz

 22. #22
  Primećen član vazon (avatar)
  Učlanjen
  24.12.2005.
  Pol
  muški
  Poruke
  536
  Reputaciona moć
  49

  Podrazumevano Re: SRBI I VUKOVI

  Citat Original postavio Gazdarica
  Vazon, da ne bude zabune, nemam ja nista protiv, khm, alternativnog pristupa tumacenju istorije i iznosenju kojekakvih teorija, misljenja ,zapisa, etc...
  Problem je u Svevladovom nastupu na ovom podforumu, koji svojom agresivnoscu i nadobudnoscu izaziva negativne reakcije drugih forumasa, a sto sve zajedno stvara veoma losu atmosferu...
  So, molim vas, i jedne i druge da pokusate civilizovano da razgovarate!
  Нема забуне, тебе размем 100% и слажем се са овим. Знаш и сама да су много пута овде разматране "алтернативне историје" и није било проблема. Погледај какав је форум био пре него што је Свевлад дошао, а какав је сад. Нема нормалне дискусије, свима натура своје мишљење, и уопште ремети добру атмосферу. Нека дави на неком другом месту или нека прихвати правила којих се други придржавају овде. "Ако живиш у Риму, живи на римски начин..."

 23. #23
  Iskusan HeBePoBaTaH_ (avatar)
  Učlanjen
  14.12.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  prestonica
  Poruke
  6.923
  Reputaciona moć
  117

  Podrazumevano Re: SRBI I VUKOVI

  Jan Kolar i Tine Logar su filolozi, Joseph Dobrovsky je, takođe, bio slavista, uz to se bavio i istorijom književnosti i teologijom. Oni ovde nisu nepoznati. Ako gledaš čak i kroz istoriju slovenske pismenosti i uzmeš da je koren srpskog pisma alfabetsko pismo, ono malo po čemu ne može da bude slično etrurskom pismu.. Razlog je prost, čak i zagovornici takvog stava ukazuju da je pismo "slično" ako se čita s desna ulevo. To je samo pokušao Bilbija... Nije dešifrovano i sve ostalo je praznoslovlje i naklapanje o značenju i sličnosti samo pojedinih reči. Isto je sa stavom da je čirilica nastala iz klinastog pisma. To su samo nepotvrdjene pretpostavke, sve o čemu ti pričaš..

  Istorijski, rekao sam već da postoje dva stanovišta o poreklu Etruraca i doseljavanju na Apeninsko poluostrvo, kao i sa kim su delili tadašnju terotoriju.
  Istoriju Tribala, trinast vekova pre Hrista, Herodot smesta u Pomoravlje, kako kaze zapadno od reke Istkar, gde iz ilirske zemlje reka Angro tece na sever i uliva se u Astkar. To prema sadasnjem stanju odgovara slivu zapadne i velike Morave i Dunava. U knjizi "Civilizacija Germana i Vikinga" izdata 1976 u Svajcarskoj, Patrik Lut (Patrick Louth) pise da su 2000 godina pre Hrista u Skandinavske prostore dosli narodi iz Podunavskih ravnica. Za mnoge istrazivace ostali su "misteriozan" narod. Tako da imaš daleke pretke i u Stokholmu, pa ti je to, mislim za tebe, genijalan podatak koji će da te uteši neutešnog..

  Ovo o čemu ti pričaš je Deretićevo stanovište...

  Ognjen Radulović navodi da su Rimljani prelaskom Jadranskog mora, krenuli u osvajacke pohode i naisli na Ilire, a kasnije i na Tracane, narode koji su naseljavali te oblasti. Iliri su zapravo bili Veneti ili Vendi - srpski narod, a Rimljani su im dali ime Iliri prema tadasnjem vladaru koji se zvao Ilija, u podrucju danasnje Hercegovinei dela Crne Gore. I na ostrvu Rabu postojao je grad Sarba...

  Isto je i kao kada bi tvrdio da je zaista Obelisk iz Ksantosa stariji od Mojsijevog zakonika, a stvorili su ga Srbi.....Nonsense, nepotvrdjene činjenice, zavaravanja i prazna priča..
  Da, i bilo bi dobro kada bi podvukao razliku izmedju naroda i nacija!
  Mrzi me više da se cimam. Pozdrav..
  Poslednji put ažurirao/la HeBePoBaTaH_ : 29.05.2006. u 14:45
  Što pristaje Jupiteru ne pristaje volu

 24. #24
  Primećen član vazon (avatar)
  Učlanjen
  24.12.2005.
  Pol
  muški
  Poruke
  536
  Reputaciona moć
  49

  Podrazumevano Re: SRBI I VUKOVI

  Citat Original postavio HeBePoBaTaH_
  ... Veneti ili Vendi - srpski narod, a Rimljani su im dali ime Iliri prema tadasnjem vladaru koji se zvao Ilija, u podrucju danasnje Hercegovinei dela Crne Gore. ...
  Хахаха, мало су заборавили да је Илија име јеврејског порекла... Eliyyahu
  Као што си рекао, смарање је цимати се са овим стварима.

 25. #25
  Iskusan HeBePoBaTaH_ (avatar)
  Učlanjen
  14.12.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  prestonica
  Poruke
  6.923
  Reputaciona moć
  117

  Podrazumevano Re: SRBI I VUKOVI

  Hhahahahahaah...e, ja stvarno ne mogu da verujem da neko veruje u gluposti.
  Mi se svi iskreno nadamo da će Svevlada da brzo prođe dobronamerna zanasenost ovakvim stvarima..
  Što pristaje Jupiteru ne pristaje volu

Slične teme

 1. VUKOVI
  Autor 13-08-1971 u forumu Lov i ribolov
  Odgovora: 617
  Poslednja poruka: 13.09.2012., 13:41
 2. VUKOVI PRVACI SELAF-A!!!!!
  Autor Hitchcock u forumu Ostali sportovi
  Odgovora: 2
  Poslednja poruka: 28.10.2007., 09:28
 3. Vukovi
  Autor 13-08-1971 u forumu Lov i ribolov
  Odgovora: 1
  Poslednja poruka: 29.08.2007., 00:39
 4. Boris Novkovic-Vukovi umiru sami
  Autor disney_girl u forumu Muzika
  Odgovora: 0
  Poslednja poruka: 09.03.2005., 12:42
 5. VUKOVI UGRIZLI KRALJEVE?
  Autor VEBER u forumu Košarka
  Odgovora: 5
  Poslednja poruka: 22.05.2004., 17:09

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •