podgorickimali

Poruke na profilima Najnovije aktivnosti Poruke O članu Blog

  • Nista mu ne fali sa moje tacke gledista mog ujaka, za ostalo njega pitaj ipak hvala mala sad na mom profilu imam sliku covjeka visokog sto mi je kruske ko od sale brao kad sam bila mala,i kruska za mene previsoka bila.:heart:
    Dje ti je iskrenost?Lijepo sam te pitala,i opet te pitam sto ce tebi slika mog ujaka.Ako ne vjerujes pitaj ga za njegovu sestru CAJA.ima jos dokaza no valjda je ovaj dosta.Odgovor ako nije tajna.
    Npr. Mačva, to ti više dođe nešto kao polu-vazalno - mislim dio suvereniteta Ugarskog kraljevstva, ali pak u Moravskoj Srbiji - a Pirot je osvojen od Turaka nešto pred propast.
    Sada, nije bilo knjaževstvo baš....pojam je tada vrlo komplikovan, a ne samo što je to bio Srednji vijek, već i sam znaš - poslije propasti carstva.

    Otprilike, ako tražiš teritorije koje su bile indirektno i direktno podređene njemu, prikazane su na ovoj karti:

    http://i41.tinypic.com/95rak4.png

    Naravno, prikazujući najveći opseg njegovog demesna.

    Tu jedino ostaje pitanje podređenosti krupnije vlatele njemu, ali to je druga priča.
    a mislim na granice njegovog knjazevstva, ili ti konkretno teritorija na kojoj je on vladao.
    Bas me zanima.
    Pa dobro, samo znaš i sam da se poslije toga javlja i problem da li taj glas postoji (ne samo u Crnoj Gori, već uopšte).

    Što se tiče ovog drugog, da, ja pišem sva latinična zapadna imena u originalu. Ostala transkribujem, pa sam našao neki "kompromis". :)
    ma nemam ja nista protiv vukovog pravila, ocu samo da kazem da je licemjerno da se uopste u "crnoj gori primjenjuje" a da nemamo adekvatnih slova da to stvarno potvrdimo, evo vjeruj mi ja sam od malena instiktivno od kad sam naucio da pisem Ś zna kako treba pisat. Sad se to kao uvodi ali to je u stvari samo legitimizacija necega sto vec postoji.
    a kod vukovog pravila mi jedino smeta to sto se strana imena "prevode po naski" to mi je malo seljacki, hrvati to fino odradjuju.
    To ne ide do pojedinaca, već kroz doktrinisana mišljenja. Postoji masa ljudi u Srbiji i Srpskoj koja ne osjeća ništa protiv Crnogoraca, ne mrzi ih uopšte (poenta je da to misle), ali to ih ne sprječava da negiraju da Crnogorci postoje, tvrdeći da su izmišljeni, vještački...

    Nego, inače, pričali smo o Vuku - ti si naglašavao kako je Vukovo pravilo neodrživo u Crnoj Gori, a ja te pitao zašto onda uvode nova slova da učvrste Vukovo pravilo, sjećaš li se?

    Našao sam i starije crnogorske izvore koji govore o prvim naznakama za potrebom onoga što je Vuk učinio - piši kao što govoriš
    ne bih ja to nazva mrznjom, u mom slucaju je nema, stvarno. Nemam razloga da mrzim srbe.
    Uopste. (glupo bi mi bilo mrzit cijeli narod) osjeca bih se idiotski.
    Zato sto se crnogorski jezik stvara samo iz mrznje prema Srbima, a njemu se protivi iz istih razloga samo suprotno, samo da navedem .

    Drugih razloga uopste ni nema, a ako ima, ili su obicni izgovori za mrznju, ili mizerni.
    Pa zasto onda to kod nas tako tragicno izgleda u praksi? Zasto kod nas to odma stvara neprijateljstvo/animozitet...
    Ne znam koliko bih se slozio s tobom, jer Evropska Unija je upravo uzdizanje regionalizama i malih naroda.

    EU se upravo ponosi tim kao jednom osobinom - i navodi primere oksitanskog, Spanije, u Italiji ih navodi, pa i samu Belgiju, itd...sve mesta gde su zahvaljujuci Evropskoj Uniji uskrsnuli regionalni nacionalizmi i stari "ugaseni" narodi, pa i jezici - kao npr. luksemburski jezik (pojavio se 1984. godine).
    A s druge strane, na zapadu su se sitne nacionalne i jezicke razlike gurale pod tepih, a isticale zajednicke osobine. Kod nas je obrnuto. A razlog tome je sukob civilizacija, kultura na nasem nesrecnom tlu po mom misljenju, narocito razbuktavanje primitivnog nacionalizma i seljacko fasistickih ideologija u bilo kojem obliku.
    Ali jednom ce shvatit da moramo zivjet zajeno ovako ili onako.
    Da. Ne uzimam za ozbiljno kad cujem "imperijalisticki jezik" :D zato sto smatram ovu rupu dje zivimo suvise primitivnom da bi i jedna grupa/narod/drzava zasluzivala da se njeni postpuci zavedu ka "imperijalisticki" :D
    Iskljuceno je, zato što to je Zapad, a ne maniti Balkan, nisu oni luđaci k'o mi. :) Nema ni ozbiljnih pokreta

    A razlike su minimalne, po toj logici u srpskohrvatskom ima u stvari 150 jezika. :D

    Što se tiče Valonaca, iskoristio sam to da navedem jedan primjer, gdje ih baš briga što i francuski govore zbog francuske dominacije, a valonski im je toliko različit i nije uopšte regulisan. Dok s druge strane, po Jugoslaviji, postoje nacionalističke legendice o "imperijalističkom jeziku" i "nametnutim" stvarima - kao npr. između ostalog i u Crnoj Gori. Šta bi bilo tek da je crnogorski romanski jezik a ne slovenski, a zvanični srpski? Kapiraš?
    a da, flamnci holandski, valonci frankofoni. Nismo se razumjeli, ja sam mislio da aludiras na valonski francuski i francusku. Ok. Znas kako slavene, holandezi i flamanci stvarno zvanicno imaju isti jezik ali su razlike velike. To sam gledao i slusao kad mi pricaju o tome. Moji drugari iz Deinzea (blizu Genta) a koji su pri tom etnicki flamanci, a ne valonci, zovu svoj jezik "flamanskim" iako je zvanicno holandski. Tako da nije iskljuceno da ce ga prozvat svojim imenom.
  • Učitavanje...
  • Učitavanje...
  • Učitavanje...
  • Učitavanje...
Back
Top