*moonlight*

Poruke na profilima Najnovije aktivnosti Poruke O članu Blog

  • Suuuuuuuuper! :herat2:
    Dobre prevode je sakupio Koloman Rac. Mada, malo ko se toga hvata danas: em je mala čitalačka publika, em slabo plaćaju, em je jaaaaaako naporan posao i često ne može da se prevede. A i, naši bolji studenti koji ostanu u branši uglavnom dobijaju strane stipendije i idu napolje, pa su im prevodi na drugim jezicima.
    Ja sam počela da prevodim Ovidijevo Umeće ljubavi koje nikad (ili ne u poslednjih 100 godina) nije prevođeno na srpski. Kad sam čula kako smešno plaćaju, odustala sam posle 20 strana. Sad uzmem po nekad, tek onako kad mi je dosadno...a znaš kako je zanimljivo!
    Izludeću što mi ne rade zvezdice za ono "mogu da učim tvoja pokolenja". Naravno da možeš! Carice!
    Iskreno da ti kažem, latinski mi je u životu toliko pomogao, da se po nekad i sama začudim. Najpre zato što je to neverovatno uređen logički sistem koji te usmeri na jedan specifičan način mišljenja, analitički. A, potom, to je neverovatno olakšavajuća okolnost pri učenju ma kog romanskog jezika. Praktično, sve ih razumem koliko i popa u crkvi.
    S druge strane, tu je i starogrčki, koji, opet, ima svoju poetiku i koji je neizmerno značajan za semantiku.
    Ma, svakome bih preporučila da to studira. :herat2:
    Ma, isto je to: i klasični jezici se tamo uče. Mi smo imali radionice za govorni latinski, za prevođenje, za restauracije i čitanje teksta...ma svašta. Super je to i mnogo mi je bilo zabavno. Nije da nisam ponosna, ali ne mislim da sam zbog toga posebnija od ma koga.
    Klasične nauke, da. To nije ništa specijalniji fakultet od drugih, samo se malo ljudi upisuje, pa je rad gotovo mentorski (nas je počelo 17, a od početka 3. godine nastavilo samo 4). Zamisli kako to izgleda - druženje sa profesorima od kojih te je, kasnije, sramota ako ne znaš. Zato i najlošiji studenti izlaze kao vrhunski štreberi.
    Ja imadoh s njom pokušaj razjašnjavanja na Dostojevskom i od tad pravim veeeeeeeeliki luk kad naiđem na njen post. Ona se, međutim, trudi na sve načine da se svađamo. :D
    Od svega ovoga će sad ispasti da sam ja nekakv fašistički gonič robova koji omalovažava ljude koji nisu studirali. A diploma je poslednja stvar koju bih nabrojala kao nešto značajno u svom životu. Štaviše, i ne odlazim na teme gde se raspravlja o oblastima koje spadaju u domen mojih studija.
    E, baš to!
    Ne fascinira mene kad neko nije svestan svoje nesvesti. Fascinira me kad želi da ubedi druge da su ludi zato što su svesni koliko je on nesvestan. :D
    Uh, dobro je. Imala sam negde nekakav on line test ličnosti, čudna neka podela, po kome sam ispala nekakav generator energije. Htedoh reći: i mene namrčavaju mrgodne situacije.
    Da, vežbe mi je pokazao fizijatar: da razmrdam koleno i članak. Ako budem imala sreće, možda i počnem da izlazim po malo za 2 nedelje. Joooj, jedva čekam.
    A zakletva...to bi bila tako beskrupulozna laž! :zcepanje:
    Hej moon, izvini molim te. U velikoj sam frci bila, kraj roka, pocetak 2. semestra, overavanje, papirologija i to. Evo napokon malo mira za sebe ugrabih. Lepo vreme pa pokusavam sto vise napolju da budem, mada mi bas i ne ide od ruke :) Radnim danima sam po ceo dan u Novom Sadu tako da na forum i ne stizem, slabo bas. Je l' gledas seriju? Veceras poslednja epizoda :( Tuzna sam kad se serije zavrsavaju, nekako svi ti glumci kao da postanu stvarne licnosti u mom zivotu i kada prestane serija pocne da mi nedostaje :) Sulejmana ne znam da li cu gledati. Kako si ti? Sta radis? Sta ima novo?
    Jedino što mogu da ti ponudim je sopstveni nalog, tj. da umesto tebe nešto kupim, a da tražim da se pošalje na tvoju adresu. To mi nije nikakav problem, javi ako zatreba :)
    Ima svačeg (i preskupog i normalnih cena i prejeftinog). Dikensa sam, na primer, platila 400 dinara, a Tišminu Bernardijevu sobu 450 - a nova je bila.
    Dosta je registrovanih knjižara (onih manjih, što rasprodaju naslove koje im duže stoje) i izdavačkih kuća. Eto, tog Tišmu sam kupila od KC Novi Sad, na primer.
    Nema ni veze, nije preterano važno (tekst je tu). Hvala u svakom slučaju. :)
    Odmah pošto si ti pisala o toj knjizi Arvena napisa kako na "onom čuvenom sajtu" ima da se nađe za pristojnu cenu. I, stvarno, bila jedna jedina za 200 dinara. Poslednjih nekoliko dana baš zujkam po tom sajtu i nađoh svakakvih jeftinih knjiga. Dobro mi dođe i da se rešim nekih svojih koje mi ne trebaju. :)
  • Učitavanje...
  • Učitavanje...
  • Učitavanje...
  • Učitavanje...
Back
Top