Quantcast
Lingvista92
Reakcija
7

Poruke na profilima Najnovije aktivnosti Poruke O članu Blog

 • Добродошла у групу!
  Надам се да ће ти се текстови свидети :)
  Нема везе, разумем, нисам ни ја баш висила на форуму. Ма не знам шта да мислим. Просто, како год окренем, нећу одговарати некоме. У првом случају, да прихватим мирно све што се догодило и што се догађа, ако користим латиницу, заборављам стари језик, старе наше речи и употребљавам позајмљенице које се сасвим неоправдано налазе у српском језику, онда нећу одговарати сама себи. Ако све то не чиним - нећу одговарати другима. Не знам, увек испаднем великосрпски националиста. Само покушавам да докажем другима колико је језик битан за народ и за појединца. Једино што желим је да објасним како је битно знати одакле си да би знао како и куда даље. А увек испадне као да протурам неку идеју о Србима као највећем народу. И тако, да не давим. Све најбоље. Надам се да ћемо се још дописивати.
  Извини што ти нисам одговорила пре, од силних обавеза нисам успела да се докачим Крстарице. Мислим да не би требало да будеш баш толико разочарана. Прво, само је у почетку српски народни језик био толико лошији у односу на српскословенске. Временом се народни језик развио, нарочито у лексичком смислу (фонд речи). Друго, самим тим што си ми поруку написала ћирилицом, чуваш је од заборава. Издајници (јесте да није лепа реч, али је сасвим одговарајућа) су заједно с Вуком завештали наредним генерацијама ћирилицу и латиницу, вероватно с намером да ћирилицу учине непотребном. Наравно, на нама је остало да је сачувамо, као и традицију и историју нашег народ. Поздрав!
  Наставак претходне поруке (није могло све да стане у једну, извини што сам се расписала): Практично, после Вука смо кренули скоро из почетка. Не могу да објасним колико дуга сам се осећала потпуно празно, изгубљено, јер ми се срушила илузија. Не значи да сад не волим српски језик, напротив, али понекад ме неке ствари везане за њега одбијају. Ем што смо изгубили праву ћирилицу, не можемо да сачувамо ни ову њену бледу исправку. Зато се ипак трудим да негујем макар ово што је од језика остало. Пуно те поздрављам. Очекујем да чујем и твоја искуства.
  Видела сам твој одговор на тему Забрањена историја Срба. И ја се надам да ће истина кад-тад изаћи на видело. Најдраже би ми било кад бих некако томе могла да допринесем. Тешко налазим истомишљенике, тако да ми је јако драго због овог "сусрета" с тобом. Такође се и ја јако занимам за језике, нарочито матерњи . Дуго сам мислила да је овај језик најлепши, најсавршенији, најмелодичнији. И обожавала сам га. Али, кад сам прочитала Тајну Вукове реформе, све ми се окренуло наопачке. Нисам могла да верујем кад сам схватила колико смо њом изгубили. Не могу да појмим какав је тек раније био, кад је сад на једној од нижих ступњева развоја које је српскословенски одавно био превазишао.
 • Učitavanje...
 • Učitavanje...
 • Učitavanje...
 • Učitavanje...

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.