Quantcast

Jelena-84

Јелена Рајић ( девојачко Миловановић), рођена 27. септембра 1984. године у Земуну. Живи у Београду, e-mail: miloje84@yahoo.com.Завршила је Дизајнерску школу у Београду, на одсеку текстил. Матуски рад је положила на теми „Жакард разбој“. Дипломирала је 2011. године на Академији Српске Православне Цркве са радом на тему „Благовести – триптих у комбинованој техници“ урађеним у техници бакар-оптока и мозаика.

Похађала је и Високу текстилну струковну школу за дизајн у Београду, на смеру дизајна текстила и одће, али је на трећој години паузирала како би имала времена да заврши мастер студије на другом факултету који је паралелно похађала. Своје школовање употпуњује и на Академији Српске Православне Цркве за уметности и консервацију и Београду. Као дипломац Академије у класи код професора мр. Зорана Михајловића и Рајка Блажића сада похађа мастер студије на истом факултету.

Своју прву икону насликала је са 14 година и од тада своју љубав ка овој врсти уметности развија у иконографској радионици „Визант“, која постоји већ тридесетак година, код Ђорђа Миловановића у којој је сада носилац послова и равноправни члан са оснивачем. У оквиру овог атељеа већ осам година држи часове сликања и иконописа. Од блаженопочившег Патријарха српског господина Павла добила је благослив за иконописање још 2003. године.

Учествује на многим изложбама Академије као што су: годишње изложбе сваког јуна од 2003. год. до сада, „Да се не заборави“ која се одржава поводом сећања на погром на Косову и Метохији 2004. сваке године до сада, излозба у Културном центру Инђије 2005, „Дани ћирилице“ у Баваништу 2008., као и многе друге. Поред студентских излозби представљала се самостално и у групи и у Старој Пазови, Конаку књегиње Љубице у Београду на сабору иконописа „Икона прозор ка Богу“ 2004., 2005. и 2007. године. Године 2006. са иконографском радионицом „Визант“ учествовала је у изложби у галерији „Сава Шумановић“ у Шиду. Такође учествује и на сабору иконописаца Србије „Рођење Пресвете Богородице“ у Смедереву, Јасенак 2007. године, „Иконе, приказ средњевековне духовне традиције“ у Културном центру Гроцке – Ранчићева кућа 2010. године, „Енкаустика-ранохришћанска техника сликања воском“ – Кућа Ђуре Јакшић 2011. године... Поред стварања за изложбе, своја знања из иконописа преноси на многобројне иконе које красе домове верника и храмове.

У оквиру студентске праксе радила је на осликавању манастира Хајдучица.

Зидним мозаицима украсила је и неколико цркава у Црној Гори, цркву Св. Петра и Павла у Бољанићима, цркву Св. Димитрија у Вруљи и цркву Св. Василија Острошког у Крћама (све три у околини Пљеваља). И за Рашки крај израдила је мозаике за цркву Светог Саве у Расу и мозаике који се налазе на улазу у гробље у Црној Реци где је сахрањен Св. Мученик Харитон.
Lokacija
Beograd
Pol
ženski
Zanimanje
zidno slikarstvo, mozaik, ikonopis

Kontakt

Skype
jelena.milovanovic84

Prati

Pratioci


Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.