Blogovi

...prije neku deceniju na starom DIF_u u Deligradskoj ulici pred prvom Komisijom za zvanje majstora u Karate_u sastavljenom od japanskih Legendi / Kase...Shirai ...Takashi.../ Faraonn jedan od 60. iz tadasnje YU. proglasen je od predsjednika Komisije T. Kase_a za najboljeg od kandidata a polozilo je nas cetvorica... ...tada pocinje uzdizanje sportsko_takmicarsko a, posrtanje na zivotnim stazama jer dijete sa brda i neprolaza sjeverno crnogorskih nespremno je za tako nesto bilo ...skromnost i ne snalazenje u ljudske marifetluke a ne cijenjenje sebe takvog ...placeni su cehovi Clan sam bio reprezentacije 10. godina i pokazao da skromnost nenaglasena i nazadno folklorno ponasanje od oca uklesano bez prava na svoje pravo tako seosko Zgepce...
Kakvi su to ljudi?
Onomad beše jedan divan grad negde u kotlini i zli ljudi na brdima okolo. Tad oni gore zapucaše na one dole te se strašan belaj nadvio nad nesrećni grad. Trajalo je to tako godinama, hiljade ljudi izgiboše. Oni gore su još dovodili strance da kao na safariju zapucaju po onim nesrećnicima dole. Bivalo je među onima u gradu i viđenijh. Jedan među njima je pričao tako ne baš lepo o zlim brđanima. Kako bi uostalom drugačije kad je život njemu i komšijama njegovim stalno visio o koncu baš zbog tih zlih brđana. I onda čujem ovde oko sebe glasove kako je zapravo taj viđeniji nešto loš i zao, a ne oni koji su pucali u njega. A on umetnik beše, oružju nevičan. Pomislih onda kako je moguće da takvih ljudi ima, kojima su misli toliko pomućene...
Padobranci
Probudim se jutros rano širom otvorim oči: Gle, moju baštu padobranci bijeli okupirali tokom noći. I svi su manje-više cijeli tek jedan što na šljivu je pao nezgodu malu je imao pa kroz pocijepano bijelo platno probija se sad sunce zlatno. A onda protrljam snene oči da vidim da l' pogled to me vara gle, mjesto padobranaca tada ugledah pune krošnje behara. RiadaT.
"Najstrašnija opasnost sa kojom čovek mora da se suoči jeste moć njegovih ideja. Nijedna kosmička sila koja se obrušila na Zemlju nikada nije ubila deset miliona ljudi za četiri godine: čovekova psiha jeste. I može to opet da učini”, upozorava Jung. I dodaje: “Plašim se samo jednog – ljudskih misli (…) Svi smo mi podložni masovnoj zarazi. Te epidemije su jače od pojedinca. A pojedinac je njihova žrtva. Urla, paradira i pretvara se da je vođa, ali je zapravo žrtva. Masovna bunila su izlivi bioloških i duhovnih sila iz dubina psihe. Okrenimo oko svesti ka unutrašnjosti psihe da bismo otkrili šta se tamo krije. Na kraju krajeva, većina naših poteškoća potiče od gubitka kontakta s našim instinktima, s tom prastarom ali nikad...
Vitamin C u Hrani: Namirnice uz Koje Možete Povećati Unos
Vitamin C je jedan od najvažnijih nutrijenata za održavanje zdravlja i vitalnosti. Poznat i kao askorbinska kiselina, ovaj vitamin igra ključnu ulogu u mnogim biološkim procesima u našem organizmu. Njegova prisutnost u hrani je od suštinskog značaja za očuvanje imunog sistema, zdravlje kože, i opšte blagostanje. U ovom članku istražićemo značaj i funkcije vitamina C, kao i najbolje izvore ovog važnog nutrijenta u hrani. Značaj vitamina C za zdravlje Razvoj značaja vitamina C za zdravlje predstavlja ključnu tačku u razumevanju uloge ovog nutrijenta u očuvanju opšteg blagostanja organizma. Vitamin C, takođe poznat kao askorbinska kiselina, ima širok spektar funkcija u telu koje utiču na različite aspekte zdravlja. Evo detaljnijeg osvrta...
Prvoaprilska
Jutro se kupalo u cvrkutu ptica kroz otvoren prozor nahrupio svjež zrak iz komšijine avlije čuo se lavež psa lavežom svojim za novi dan dao je znak. Na kalendaru je bio prvi april vrijeme kad dokoni smišljaju sitne prevare postači su klimali glavama govoreć' da grijeh je to oni što su slavili Uskrs spavali su jer jučer se slavilo. Društvene mreže bile su pune vijesti k'o u sred jeseni raspukli nar Nedim Sladić je javljao promjenu vremena a ja sam se bojala za svoju malu višnju da kasni mraz ne padne na njen behar. RiadaT.
Mom ocu
Moj rahmetli djed imao je običaj reći da nam je smrt bliža nego li kragna od košulje za vratom. I zaista, ma kako bili svjesni toga nikada nismo dovoljno spremni za trenutak kada se duše naših voljenih vraćaju svom Gospodaru. Sutra će biti pune dvije godine od trenutka kad sam dobila vijest koje sam se oduvijek potajno pribojavala. Moj otac je preselio. Svako ko je osjetio bol zbog gubitka bliske osobe, zna koliko je strašan taj trenutak. I koliko ne možemo vjerovati da se baš nama to dogodilo. A jeste. I nije kliše ako kažem da vrijeme nema šansu nad tom boli. Ona je uvijek tu, doduše, ublažena, ali pritajeno se izmigolji kad joj najmanje nadamo. *** Znam da će mi, babuka, biti teško sad za Bajram. Drugi po redu kako me nećeš dočekati...
Misli
Povređuje te svaki dodir oštre ivice moje tame, mog bola mojih strasti, tvoje želje. Povređuje te kao da probada tvoju vlažnu kožu saznanje koliko duboko u tvoje biće mogu da dosegnem. Plaše me misli od kojih želim da pobegnem, ali ne mogu, uvek se vraćam, teram te od sebe, uvek se vraćaš Povređuje te...
Viktor Igo: "Nije lako ćutati kada je ćutanje laž." - Ili skrivanje istine; kada se ćutanjem postaje saučesnik u laži. ------------- - Potrebna je odvažnost da se izadje iz zone sigurnosti i udobnosti. Naročito kada se iznosi mišljenje protivno popularnom i većinskom, jer se izlaže podsmehu, nerazumevanju, neverici i nekoj vrsti odbacivanja i osude. I pored toga, takav rizik je koristan ukoliko pokrene konstruktivnu diskusiju. To je efikasan način da se uči i proširi razumevanje novim infomacijama, drugačijim perspektivama, pitanjima i primedbama koje podstaknu na dublje razmišljanje. Pri tome je neophodno izostaviti sujetu, želju za dokazivanjem i ne biti ograničen vlastitim shvatanjem, već saslušati validne argumente i drugačije...
Mary Wollstonecraft: "Ono što treba svetu nije milostinja nego pravda." Ž.J.: "Svijet ima bas onoliko koliko mu je potrebno. Ima sve, ali oci su mu zatvorene na ono sto ima dok u mislima sanja o onome sto nema. Ima vazduh, sunce, godisnja doba, prirodu, zivotinne, ljudka bica. Do covjeka samog je da bira sto zeli, hoce i umije. Vrlo jednostavno." - Slažem se. Prirodni svet je savršeno uredjen. To samo po sebi svedoči o neuporedivo višoj inteligenciji od naše koja je u osnovi života i univerzuma. Isto se ne može reći za državna uredjenja, medjuljudske i političke odnose u svetu. Dok jedan deo čovečanstva živi u izobilju, drugi pati i umire od bolesti i gladi. Razlog tome je pohlepa i suluda trka za materijalnim sredstvima. To se...
Grlicu su otrgnuli iz toplog gnijezda, nejakih krila i slabašna glasa, samo Ti, Bože, možeš čuti njen jecaj tih prema njemu Bože, dok još kasno nije, uputi ih.
Nanča
U to vrijeme sam bila na prvoj godini studija, a uz sve brige oko studiranja i prilagođavanja životu u novoj sredini, među svjetlima velegrada, bila mi je za vratom i briga oko smještaja. A baš mi se to zabaksuziralo bilo. Prvi moj stan bila je podstanarska soba koju je moj otac za mene iznajmio po mom samom dolasku u Sarajevo i unaprijed platio kiriju za tri mjeseca u naselju Sedrenik iznad Baščaršije. Ruku na srcu, to i nije bila samo moja soba, jer sam je dijelila sa kćerkom moje gazdarice koja je bila otprilike mojih godina i koja je navodno trebala svakog dana napustiti Sarajevo i otići kod rođaka negdje vani, gdje je trebala navodno studirati. Već prvu noć shvatila sam da sa njom nešto nije u redu jer mi je rekla da će me upoznati...
Gdje je nestao obraz
Dovoljno sam stara da pamtim kako je stari svijet nekada jako držao do vlastita ugleda. Recimo, generacija mojih djedova i nana, dijelom i generacija mojih roditelja. Ugled se zapravo zvao obrazom i nije bilo bitno jesi li bogat ili siromašan, jesi li školovan ili nisi, obraz se gradio godinama, a mogao se izgubiti u tili čas. Obraz je, naravno, bio okrenut prema vani, prema drugim ljudima i njihovoj prosudbi tvoje ličnosti i tvog ponašanja. Pazilo se da obraz nije nipošto tvrd (đon – obraz se to zvalo), a to je značilo da nemaš ni stida ni srama, da ti što bi se reklo može svašta stati u obraz. A onda kada bi se granična vrijednost prešla – gubio se obraz. Trajno. I nije bilo te vode koja bi ga mogla oprati, nit’ čarobnog štapića koji...
In memoriam
ABDULAH SIDRAN A ONDA ĆE DOĆI JUTRO A onda će doći jutro kad ćeš Nečujno kao svitanje Ući u moju sobu I vidjeti Da mene više nema Cjelivaćeš Ruho u kojem sam boravio Suzama ga okapati Dlanovima Hladnog Grijati A ja ću te Dlanom od svjetla Milovati Odozgor Sa visina U koje si godinama Gospodaru Svjetova Slala molitve Da me čuva Milovaću te Nad suho ruho nadnesenu I Njemu Gospodaru Svjetova Kazivati molitvu Da te čuva Da te čuva Da te čuva Abdulah Sidran Jutros su svi portali i društvene mreže, kako u BIH, tako i šire, preplavljeni viješću da nas je napustio naš velikan, Abdulah Sidran, naš Avduka kako su ga zvali bliski prijatelji. Najbolji poznavaoci lika i djela našeg legendarnog pjesnika i scenariste kazivat će o njemu u...
James Garfield: "Istina će vas osloboditi, ali će vas najpre učiniti jadnim." - Naravno, istina može učiniti i srećnim. Zavisi od onoga šta se njome otkrije. U ovom slučaju se radi o potisnutim istinama kojima se nije htelo/želelo suočiti, samoobmanama i zabludama. Izreka se pripisuje i Barry (Mildred) Stevens (1902–1985) američkoj autorki i Gestalt terapeutu. Wikipedia: "Gestalt terapija (Gestalt psihoterapija) ili Perlsov tretman je iskustveni tretman koji nastoji potaknuti razvoj i rast ličnosti ponovnim uspostavljanjem svjesnih procesa. Razvijena je od Fritza Perlsa (1893. – 1970.), Laure Perls i Paula Goodmana. Klijentu se pomaže da postane svjestan osjećaja kojih se odrekao i da prepozna osjećaje i vrijednosti koji su...
Back