Blogovi

Da li znas ? Izreceno gubi snagu, prestaje biti Tao. Koji je vazduh kojim zmuris… Od njega ostade melodija, Ponekad cujes, Obuzme te jeza. Duh je merilo… Kad zivis u ideji, On ti kaze vise. Iz nadsvesti, Kao zrelu jabuku – Otkines, pruzis… Voleo te je, da. Srcem, Dusom I Pesnicom, Onako kako ljudi vole. Jer mrznja, mrznja je samo ustajali deo te reke… Neka bosa deca sad Trce okolo, kazu : “ Slobodna si “… Boginjo Zivota, kako su divne ove noci... Zlatni bicevi kidaju kozu - ona nije neophodna. Potpuno prosvetljenje, Svo znanje... jedan, Pogled, dva, Osmeh... Da li znas ? Izreceno gubi snagu, prestaje biti Tao.
Opet isti san
Da, vec mesecima sanjam isti san, zapravo varijacije. To je, valjda, nacin da se mozak izbori sa necim teskim, tragicnim. Sin mi je u julu preziveo tesku saobracajnu nesrecu. Dvojica drugova su mu poginula. Detalji... nebitni, tragedija ogromna. I sad mrzim kad mi neko kaze 'dobro je proslo'. Nije dobro kad su dva mlada zivota izgubljena. On je fizicki dobro, psihicki se izuzetno nosi sa svim tim, svira i dalje, sport, devojcice. Ali, to mi je promenilo perspektivu. Trudila sam se i trudim da i dalje ne ogranicavam nista sto je o.k. za te godine. Briga postoji uvek, ali sad je bas onako.... A i to se trudim da ne pokazujem. Samo da zna da sam uvek tu. I ja sam pala s motora u tim godinama i jedva prezivela. Ali, sad je drugacije. I sad...
Srecna nova 2008-ma. . . . .ali vec sam vam cestitao pa necu ponovo Kao sto ste I znali Novu Godinu sam (smo) proslavili u Irish village-u, pod tribinama teniskog stadiona u Dubai. Zasto tamo? Pa nije bilo mesta u Barastiju a ovde nam je odgovarala cena a I nije lose I inace, jer smo odlazili nekoliko puta pre. Znali smo da imamo neku klopu, da je LIVE music, I da je na otvorenom (naravno). Taj dan sam bio off, sto je bila sreca. I. i M. su me pokupili pa smo otisli do Um Al Quaina da kupimo cugu, onda smo do njih, pa smo uz pivce odgledali I Crnog Gruju (kamen mudrosti). Probali smo I malo neki APSINTHE (super de-luxe) koji "malo" pali a ubija na nos(85%)!! Krenuli smo da se nadjemo sa svima ispred ulaza u Irish. Nisam pominjao M...
Izadjem na ulicu i svaki put čujem BUM negde blizu mene, i naravno na svaki taj bum od mene krene skok. Ponekada se na ulici osećam kao skočko! Imam utisak da se trzam kao neurastenik ili kao pri početku epi-napada. :p Nije da imam nešto protiv tih petardi, ili bilo kojih drugih pirotehničkih sredstava, ali mislim da se proneverio prvobitni smisao njihove upotrebe!!!! Mislila sam da je suština toga da se oteraju zli duhovi uz pomoć pravljenja buke (kulture mnogih naroda poznaju ove običaje), a ne da se deset prsta otera od svoje šake ili da se u toku dana izmamljuju tikovi slučajnih prolaznika. Dobro, one služe i za zabavu koja je kao u svakom novom vremenu krajnji vid razvoja običaja, ali ta zabava ne mora ići na štetu drugih ljudi (u...
Sledeće godine besplatne akcije!!!! Ministar ekonomije i regionalnog razvoja ove godine očekuje privredni rast od sedam do osam odsto i inflaciju od šest odsto. Dinkić, čije je ministarstvo nadležno i za ekonomske odnose sa inostranstvom, rekao je da neće dozvoliti da se preregistruju vozila uvezena iz Crne Gore. Obraćajući se novinarima prvi put od kada je preuzeo Ministarstvo ekonomije, Dinkić je rekao da će u narednih godinu i po dana biti završena privatizacija preostalih 1.200 društvenih preduzeća. Ove godine započeće prodaja NIS-a. Prema Dinkićevim rečima, sada treba da se isplanira strategija privatizacije polazeći od one koju je usvojila prethodna Vlada, a koja predviđa prodaju 25 odsto kapitala u prvoj fazi. "To je...
Izmenjen Zakon o privatizaciji u Vladi Beta Vlada Srbije usvojila je izmene Zakona o privatizaciji kojim je 31. decembar 2008. godine utvrđen kao rok za okončanje privatizacije društvenih preduzeća. Do tog datuma mora da se objavi poziv za tendersku ili aukcijsku prodaju preostalih preduzeća koja su u društvenom vlasništvu, rekao je ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić. On je naglasio da su pooštreni uslovi za učešće u privatizaciji, jer je zabranjeno da se za kupovinu kapitala i imovine firmi nadmeću lica koja su osuđivana za krivična dela ili se protiv njih vodi istraga za krivična dela. Izmenama Zakona o privatizaciji, koje su upućene skupštini na usvajanje, pojednostavljena je procedura pripreme preduzeća za...
McDonald’s prodavao hranu s isteklim rokom business.hr Lanac restorana brze hrane McDonald's osumnjičen je da je u Tokiju prodavao hranu kojoj je istekao rok trajanja, objavili su mediji u utorak. Zbog toga su deonice te firme u utorak sun pale čak 2,4 posto. McDonald's Holdings Co. objavio je da četiri restorana u Tokiju nisu vodila računa o roku valjanosti triju vrsta salata, piše list Jiji Press. Japanska ispostava koja njima upravlja nije objavila tu informaciju ranije jer nisu prekršena pravila o zdravstvenoj ispravnosti hrane, kao ni drugi zakoni, rekao je zastupnik forme. Salate se moraju prodati u roku 12 sati od proizvodnje, no u poslovnicama McDonald'sa zamenili su etikete na neprodanim salatama i prodali ih dan nakon...
Bivši guverner američke centralne banke (FED), Alen Grinspen, koji je ovaj posao radio skoro 30 godina, ovih dana je u intervjuu nemačkom "Šternu" jasno izrekao baš ono što upućeni u tajne monetarne politike odavno već naslućuju. Dolar će, po svemu sudeći, morati uskoro da ustupi mesto svetske rezervne monete znatno jačem i stabilnijem evru. Ali, i bez Grinspena zna se da je Amerika odavno prezadužena, ekonomski iscrpljena, radna mesta se poslednjih godina masovno sele iz SAD jeftinijoj radnoj snazi na Daleki Istok, a američka nacija, ogrezla u nemoralu i psihološkoj devijantnosti, prepuna nasilja i obesti od trke za novcem i abnormalno visokim standardom, moraće ka -tad da se spusti na tlo - u realnost. Gde je normalno da jedan...
"To što se tamo činilo je jedno od najvećih divljaštava u istoriji." Španski Pilot Kaže Da Su SAD Naredile Napade Na Civile U Jugoslaviji Chris Marsden 18. juna 1999. 14. juna španski sedmični list je objavio članak koji detaljno opisuje kako su američki komandanti NATO-a naređivali napade na civilne mete. Ovaj članak u Articulo 20 (Artikal 20 je provizija u španskom ustavu koja garantuje slobodu govora) je baziran na intervjuu sa kapetanom Adolfo Luis Martin de la Hoz-om, NATO pilotom iz Španije. Jelena Karović je prevela taj članak, koji je cirkulirao Network for Peace in the Balkans (BalkanPeaceNetwork@listbot.com). Krajem maja kapetan de la Hoz se vratio u Španiju, pošto je učestvovao u bombardovanju od početka rata, kao pilot...
Na televizijama se odskora vrti reklamna poruka: Dva momka kusaju nekakve grickalice, jedan se stropošta uz jauk, dok drugi otpljune u kameru da je to što kusaju dobro, samo treba vremena da se navikne. Pun pogodak. Tako mi se nekako čini i čitava ujdurma oko tranzicije - dok je čitavo stanovništvo bezmalo u komi, nekolicina trutova ubeđuje nas da ***** miriše. Tako se desilo da se Mile sa Čubure, junak talentovanih ali strogo kontrolisanih autora, pretvorio u svoju suprotnost otrgnuvši se tako sa zamišljene medijske udice. Po svoj prilici, Mile se izmigoljio nameri i svom prvobitnom zadatku. Narodu je zlo od lopovluka, afera, optuživanja, čerečenja i sve to na oči gladnih, obespravljenih i poniženih. Pre neki dan saznali smo da...
ТО СУ СРБИ! (Пастор Фридрих Грисендорф) (Из проповеди протестантског пастора Фридриха Грисендорфа, одржане маја 1945.г. у селу Евербургу, крај Оснабрика) ''Наша отаџбина је изгубила рат. Победили су Руси, Американци, Енглези. Можда су имали боље оружје, више војника, боље вођство. Али то је, уствари, изразито материјална победа. Ту победу су они однели. Али овде међу нама, има један народ који је извојевао једну другачију и много лепшу победу - победу душе, победу срца и поштовања, победу мира и хришћанске љубави. То су Срби! Ми смо их раније само донекле познавали. Али смо исто тако знали шта смо чинили у њиховој отаџбини. Убијали смо стотине Срба, који су бранили земљу, за једног убијеног нашег војника, који је, иначе, представљао...
Fenomenalno sam se provela, potpuno neocekivano. Valjda je uvek tako kad ne ocekujes previse od bilo kog dogadjaja, pa ni od doceka N.G. Evo, polako dolazim u uobicajeno stanje. Razmisljam, da li da nesto radim.... Mislim da ipak necu jos danas. Cemu zurba?
Bacanje nowcica u bunar,fontanu,,,potice iz Grcke.poznato je da su Heleni werowali u brojna bozanstwa i swaku prirodnu pojawu smatrali woljom bogowa...zato su wodu smatrali darom bogowa,jer je ona u tim krajewima retkost pa je samim tim bila skupocena..... bila je sreca naici na izwor ili bunar...zbog toga su ih cuwali i odrzawali sa posebnom paznjom,u strahu da se ne bi zamerili bozanstwu koje bi moglo da ih presushi,u znak zahwalnosti bacali u njih nowcice placajuci tako njegowu neizmernu milost... Danas je takwo werowanje presushilo,ali ljudi su nastawili da bacaju nowcice...kada se fontana cisti,nowcici se pokupe i sluze za sredjiwanje grada... ali u Srbiji to nije slucaj....:wink:
E stara godina je iza nova je pocela. Sta se popilo 31. popilo se sta se uradilo prosle godine uradilo se... Ili bolje receno sta se nije uradilo... Sad treba sabrati utiske od prosle i potruditi se da ova nova bude bolja... I ovog puta ispostovati ono sto se kaze a ne uvek sve odlagati za sledeci dan, sledecu sedmicu, sledeci mesec, sledecu godinu... Ni ove godine nisam zavrsio fax a trebao sam... nista ovde godine konacno moram da se uozbiljim i to da sredim... to je prvo pa sve ostalo... dosta je bilo zayebancije valja zagrejati stolicu i knjigu u sake.... Ni prosle godine nisam uspeo ostaviti cigare... pokusacu ope ove godine al se ne nadam uspehu... Ma sta sam se i ja raskuko... uradicu ovo uradicu ono ma necu nista da radim necu...
Novogodisnja Garavi Sokak Božić već je blizu, a tebe ni u pismu, vekovima nisi tu. Ej, da mi je barem, ponekad da te sretnem i šapnem u prolazu Srećna ti Nova godina, neka te sreća prati svud. Srećna ti Nova godina ja sam za tobom i dalje lud. I kad kiša pada i kad sunce sija, novi dan dolazi. Govorila si meni da vreme leči sve, al' mene ništa ne prolazi. Srećna ti Nova godina, neka te sreća prati svud. Srećna ti Nova godina ja sam za tobom i dalje lud. Znam, lepo je na Marsu, al' siđi na Zemlju, slobodno svrati, ja sam tu. Ovde te čekaju ključevi od Novog Sada i jedna poruka na pendžeru. Srećna ti Nova godina, neka te sreća prati svud. Srećna ti Nova godina ja sam za tobom i dalje lud.
Procitala sam danas o slucaju studentkinje koja je gorela na vezbama na Stomatoloskom fakultetu. Da li je ljudima uopste poznato kako su bedni uslovi u laboratorijama na nasim fakultetima? Kad sam pre par godina videla slike svog brata iz laboratorija fakulteta koji je studirao, ostala sam bez texta. Izvrsna scenografija za horor! Nije bolja situacija ni po skolama. Sin mi pohadja gimnaziju u Beogradu, zgrada je u tako jadnom stanju da je to sramota. Mokri cvorovi? Pitam se da li se mogu tako zvati uopste. Najveci biser je sto je celo odeljenje dobilo smanjenu ocenu iz vladanja zbog saranja ucionice! Ucionice? Pa, treba otici i videti sta se tamo zove ucionica. Pozelela sam da podelim i ja ukore nastavnom i ostalom personalu za onako...
-------------- Sve sam zbirke ja napisao lako stih je tekao, kao pesma ptica Novu nisam, slovom ni dotako dal sam pesnik, ili varalica ?! Nova bit ce, epitaf "pesnika" slova bica, jednog postojanja Reci bola, suze od vesnika SVE SU SAMO PUSTA "NASTOJANJA" ZK KORAK Moj je korak, stalno ispred mene Kolko pridjem, za tolko sam kraci On me zove, snaga tiho vene Dal cu korak, ja ikad pronaci.............. Moj je korak, stao pa me ceka Dok me zelja sve vise zamara Sa jaukom zivotnoga veka DAL ME "CEKA", IL ME OPET VARA ?. ZK ---------------- Kantar pravde, nose iznad glave A u ruci seva oganj maca Ja sad nosim ono sto mi stave Da osetim, sta je snaga jaca............. Mirim sebe, sa istinom lazi A u dusi, pobuna me grebe Sto sam...
................................... ................................... Ти сад тражи, ал не моли све што живот непреточи За чим срце зна да боли сазнадоше звезда очи. ZK ПОКЛОН И ове сам ноћи, поклон дао себи и очима својим, звезданога неба А и да их немам веровао не би да и таму светла, погледати треба. У дубини зена, звезданог немира титрајућег сјаја са дубином таме Заигра ми немир сред звездана пира са јутрењем очи, остајаше саме. ZK ДАЉИНА И наредне жељно очекивах ноћи да погледом тражим те расуте звезде Немири су моји срећни што ће моћи да са њима скупа у трајању језде. У сазнању миран, што осетих тада да даљина јесте мени тако близу У недрима мојим, сва небеска стада поређана тихо у звезданом низу. Невидљива рука, ко...
Znam da svako na blogu moze da pise ono sto zeli. Ali, cini mi se da retko ko dotaktne iole ozbiljniju, ili bar provokativniju temu. Sad sam procitala par takvih tekstova i prijatno se iznenadila, ostavivsi komentare.
PRVI JANUAR (POPODNE) "Halo, hej ćao... Ja sam, zar mi ne znaš glas?... Zvao sam te, nisi bila tu... Pa eto, malo cugam, znam, to nije spas... Ništa, želim ti sretnu Novu godinu... ćao!" Pomisli u ponoć na mene, na nas, pomisli na šoltu i klince i dom. Mo`da novi januar donosi spas? Pomisli u ponoć na mene, na nas! Ne daj da nam snegovi zaveju trag! Pogledaj kroz prozor kad sklopi se sat. Nosiće te mašta k'o čarobni sag, ne daj da nam snegovi zaveju trag! "Halo... Tu je drštvo. Hajde, dodji i ti... Da, i on je samnom, pa šta s tim?... čula sam da negde si u planini... Pa dodji, tako želim da te poljubim sad! Pomisli u ponoć na mene, na nas, pomisli na šoltu i klince i dom. Možda novi januar donosi...
Zima...pocinje...zaviruje u nase domove zavejana sneznim pahuljama i nosena krilima vetra... Cini nam se kao da ce i nas zavejati...te male pahuljice snezne... Kao da je zima dosla da nam pokvari sve planove,da nam svojom hladnocom zaledi osmeh na licu...ali ne...nije tako! Znam mnogo ljubitelja leta koji se groze zimskih dana i nece da priznaju da i zima ima svojih cari... Kada padne prvi sneg izadjem vani i sa radoscu docekujem prve pahuljice!Pogledam u nebo i stopim se sa tim istim pahuljama i nekako mi se cini da tada osecam potpunu slobodu,cini mi se kao da letim! Poletim tada nosena prizorom u neki drugi lepsi svet,neiskvaren i beo kao pahulja snezna... Cini mi se kao da sam medju Andjelima... Volim zimu...kratke zimske dane i...
MOZDANICA Nada, strepnja, tuga, radost Postojanja kovanica Starost nosi svoju mladost Od mozda-nja, MOZDANICA ZK ------------ Dok me jutro, tiho budi Medju ljude, zeljno zadjem Jos u meni, nada rudi Izgubljeno da prona|em.............. Mozda sretnem, duse razne Mozda vidim tela vita I ugledam iste prazne Sa lepotom za se sita............... Mozda vidim sve sto gubim A potajno verno ljubim Mozda zeljno sve to pratim Da ih tajno u se vratim................ Mozda vidim sto ne gledah Sve to moze, mozda biti Ako sretnem casa predah Da se jave svi sakriti. ZK ----------------- U meni su zelje lude Neusnito da iznude Koje traze da mi sude Sve to mozda, tako bude. Mozda mi se samo cini Snovi moji sa prasinom Da su negde na visini...
... ma ne bih ja njega nazvala robom, zato shto ni sebe ne smatram gospodaricom, ali recimo da mi je zelja da imam osobu koja ce da me obozava, ali odistinski, a ne zbog igre. Volim servilne, odane, privrzene, pazljive osobe, ali ne u meri da nemaju svoje 'ja', vec vishe da su savitljivi, da umeju da progutaju ego i da nisu sujetni. Imala sam u jednom petogodishnjem periodu takvu osobu, koju su drugi nazivali mojim robom, videvshi nash odnos, ali ja to ipak nisam tako posmatrala. U svakom sluchaju - dopada mi se, shta god da je.
Dugo nisam mogla da prestanem da plačem svaki put kada bi neko od mene, ma na koliko kratko, ma gde odlazio. Posle sam se navikla. Posle se uvek navikneš. Odlasci i vraćanja su samo počeci, ono između je teže. Tačno između dolaska i odlaska, tačno između dve autobuske stanice. Kao sreda. Taman između ponedeljka i petka. Posle sam se navikla. Sada se samo satima vučem kao gluva kučka, svaki put kada shvatim da je granica između moja dva života, života kada niko nigde ne odlazi, kada smo svi na okupu, kada su duhovi mirni, i drugog, života kada sam sasvim sama, da je ta granica između njih oštra i često nepremostiva. Onda popijem kafu ili odspavam, i sve bude u redu.
У срцу Азије лежи огромна, тајанствена Монголија. Она се простире преко великог дела централне Азије, од снежних падина Тиеншана и врелог песка западне Зунхарије до све до шумовитих Сајанских брада и великог Кинеског зида. Колевка народа, историје и легенди; родна груда крвавих освајача који су овде за собом оставили престонице покривене песком пустиње Гоби, своје тајанствено прстење и древне номадске законе; држава монаха и злих ђавола, земља скитачких племена којима су владали потомци Џингис-кана и Кублај-кана, канови и кнезови из млађих лоза: то је Монголија. Тајанствена земља култова Раме, Шакјамунија, Конгкапе и Паспе, култова које штити сама личност Живог Буде – отелотворени Буда у трећем достојанственику ламаистичке религије –...
Odavno me smaraju one novogodisnje cestitke, neoriginalno i dosadno… Umesto toga nesto smesno, odnosno “najjaci” blog koji sam u skoroj proslosti video: http://blog.b92.net/text/1769/Odri%C4%8Demo%20se%20Marije%20preko%20novina/ Ukratko: Gej portal Kvirija se odrice Marije Serifovic (zbog nastupa na skupu SRS), gej glasaci radikala se odricu Kvirije… Uz to ima koji sve tabloidi originalnih imena Alo, Sutra, Prekjuce… tome posvecuju paznju. U medjuvremenu ubacen je i jedan simpa jutjub “tri prsta hocu ja”… sve u svemu totalna pisijada. Ajd pa Srecna Nova godina!
Back