Blogovi

Jutros sam gledao jutarnji program RTV1. Bio je prilog o japanskim penzionerima u zatvoru. Jedan od neretkih slučajeva bio je Japanac koji ima 70 godina. Završio je u zatvoru tako što je ubio svoju ženu koja je takođe bila približnih godina. Finanskijski nisu bili obezbeđeni. Saznali su da je ona obolela od alchajmerove bolesti. Na ženin podsticaj i insistiranje dogovorili su se da je ubije što je on i učinio. Više od trećine starijih (mislim na starosno doba) osuđenika su zapravo oni koji su ubili svog supružnika nakon nekokg međusobnog dogovora. Nažalost kruti zakoni oduzimaju mogućnost časnog svršetka života i od takvog čina prave kriminalni akt. Opravdavam i podržavam čin tog Japanca koji je na kraju krajeva možda i veći upravo...
Pogledajte nase lekare! Sta je to u njihovom obrazovanju ili odabiru sto ih natera da se uzdignu iznad zemlje i ne mesaju se sa obicnim smrtnicima? Zasto jedino ta profesija zeli da sto vise mistifikuje svoj nacina rada krijuci od ostalog sveta koliko zaista (ne) zna? Zasto jedino u sirotinjskim zemljama kao sto je nasa, ova humana nauka zeli da njeni puleni budu posebno cenjeni i vredniji od ostalih ljudi? Da li Vam se desilo da u nekom drustvu cujete da je zivot lekara mnogo vredniji od nekog drugog zivota? O cemu je rec? Zasto je jedino diploma medicinskog fakulteta zavetni kovceg za razgovor sa Svevisnjim? Ko daje pravo tim ljudima da sirotinju nabija u cosak i osudjuje ih na tiho umiranje?NJihov jedini greh je to...
Mogu da mi pljuju Zabavnik koliko god hoce , ali ja ga gotivim i uvek cu ga kupovati...:) Elem ovaj blog je posvecen rubrici ''Rekli su...'' , jer zelim da sacuvam neke misli sto su mi se svidele , i da iste podelim s ljudima. Rekli su o misljenju. ''Javno misljenje slicno je duhovima u dvorcu.Niko ih nije video ali svi dopustaju da ih ono tiranise.'' Fridrih Niche-nemacki filozof (1844-1900) ''Od dva razlicita misljenja , uvek pobedjuje ono bucnije.'' Jozef Chapek-cheski slikar i pisac(1887-1845) ''Ako ljude uveris da oni zaista misle,oni ce te onda voleti. Ako ih nagnas da stvarno misle,oni ce te mrzeti.'' Don Markvis-americki pisac(1878-1937)
BESPLATAN SIR SE NALAZI SAMO U MIŠOLOVCI...NISAM NOVINAR,ALI POKUŠAĆU NEŠTO DA OBJASNIM...SVI SMO SVEDOCI SILNIH LAŽI GODINAMA,DECENIJAMA...TE NE MOŽE OVAKO,TE NE MOŽE ONAKO.SVI NAS NEŠTO USLOVLJAVAJU.AKO NE URADIMO TO ŠTO ONI ŽELE,NEĆEMO UĆI U EVROPSKU UNIJU...AKO NE ISPORUČIMO TOBOŽNJE RATNE ZLOČINCE,NEĆE NAM BITI BOLJE,NEĆEMO MOĆI U EVROPU...PA LJUDI,VALJDA SMO SE DO SAD UVERILI DA TO ŠTO ONI NUDE NE VODI NIČEMU ŠTO JE U INTERESU NAŠIH GRAĐANA...OKRENIMO SE SEBI,SVOJOJ VERI,PRECIMA...NE TRAŽIMO DA NAM DRUGI KROJE KAPU,MI SMO ODAVNO DEO EVROPE TJ. CENTAR EVROPE...APELUJEM NA SVE LJUDE DOBRE VOLJE DA IZMEĐU 2 ZLA IZABEREMO MANJE (AKO JE UOPŠTE TO ZLO) TOMU NIKOLIĆA...IZAĐIMO SVI 3.FEBRUARA I GLASAJMO PROTIV LAŽI,A ZA ISTINU,PRAVDU I...
Srbija? Politička scena Srbije? Da li je paradoks dovoljno jaka reč? U Srbiji imamo vlast koja se „plaši“ opozicije i opozicija koja „ruši“ vlast. Možda bi ideal neke političke scene bila bipolarnost i to sa dve kule, sa jedne strane DS sa podrškom SPS, LDP, i svih ostalih socijalno demokratskih stranaka i sa druge strane DSS, SRS, NS, G17+ i sa ostalim nacionalno konzervativnim strankama i kao treća opcija glasovi nacionalnih manjina. To bi bio neki ideal. Šta danas ima Srbija? Ima vlast u kojoj participira sve što se moglo prikupiti na jednoj strani i opoziciju koja nema iskrenu želju da skine ove prve. Kako u takvoj konstalaciji izgledaju izbori? Vlast je uljuljkana jer plaši birače opozicijom, svaka poruka podrške iz „razvijenog“...
JOS SANJAM Sanjam da mi kazes one carobne reci Da podignes me sa zemlje dok te ushicena gledam Sanjam da pozelis me bar jos jednom kao onda na reci Da te ljubim, mazim i sva ti se predam Prince iz moje nedosanjane bajke Ti viteze sto si nestao u galopu zivota Sada kada te ne bi pronasle ni najbolje hajke Neka ti je srecna i vecna moja prostota. Neka su vesela i svetla sva ona mesta nasa Gde smo se voleli i gradili dvorce od peska Neka se nekim drugim ljubavima rodi mali Sasa I neka me zauvek napusti ova tuga teska Ja jos sanjam one sate smejanja ludog One neobjasnjene pozive u isto vreme Poglede koji su govorili sve nakon odsustva dugog I kad si zezanjem svojim razbijao sve moje treme Ja jos sanjam Sanjam da sam Alisa u zemlji...
Beograd u izmaglici. Tužan, kišovit dan. Ljudi ispod kišobrana, kao pečurke, slede svoj put... Iz kontejnera viri tur i dve krive, mršave noge. Gumene čizme ogromne - različite. Pored nogu tri plastične kese, pune, sortirane: hleb, neidentifikovano, novine. Čekam. Izlazi trup i glava. Lice fascinantno, suptilno. Intelektualac!? "Izvolite", nudim mu petstodinarku. "Ne, hvala. Danas mi je bio uspešan dan. Uskoro završavam" Glava i trup utonuše u kontejner.
MOJA ZEMLJA Moja zemlja, sva u plavom I sa brda i sa mora Moja zemlja, vecna slavom A na licu, osmeh bora. Moja zemlja, oltar sveti U radjanju decjeg placa A i onaj sto joj preti Ne zna samo, da je jaca. Moja zemlja, potok bistri A i sljivik, tecna ploda Sa osmehom, tugu cisti Cuvajuci, tajnu roda. ZK JAUK Jauknu zemlja, bolom duse I jauk posta, inat gena Ravanica,.. Decani, to mi ruse I postat ce zrtve sopstvena plena. SLOGA Plac se radja usred bola U kolevci seme neba Sad smo skupa oko stola Nice klica nova hleba.......... Zaigrali kolo skupa Zajednicki korak prate Narod, grudma srce lupa Kad sakuplja ljute svate. ZK PLAVO Zemljo moja, cvete plavi Nices snagom, duse ploda I na krsu, zemlji, travi U cistoti, plava svoda...
Ovo nije normalno sta mi se desava,premoren sam,vec 5 dana ne mogu da spavam,sinoc sam pokusao da legnem u 11h i kao najgori mentol sam blejao celu noc i zevao u plafon,ne znam zasto?i tako vec 5 dana,malo odspavam popodne,uz neki bensedin sto je katastrofa,jer njega tek nikada ne bi smeo da pijem,ali sta cu kad moram.Da ne bi bio pospan kad nesto moram da radim,ja ispijam kafu za kafom,celu limenku nes-kafe sam popio za ovih 4-5 dana,i sad sam verovatno jedini pacijent koji pise blog u 9 ujutru....
Svetsko prvenstvo Formule 1 počinje 1950 godine, Ferrari nastupa od druge trke u Monzi, ali prvu pobedu ostvario je Argentinac Froilan Gonzalez 1951 godine na Britanskom Grand Prixu u bolidu 375 F1 kada je pobedio legendarnog Juan Manuel Fangia u dotad nepobedivoj Alfeti Tipo 159. "Izgleda mi kao da sam danas ubio vlastitu majku" - izjavio je Enzo nakon trke. Najljući suparnik bio je na kolenima. Tim je imao šansu da postane Svetski šampion pobedom na Španskom Grand Prixu, ali pred tu najznačajniju trku za ovaj mlad tim Farrarija, Enzo je odlučio da eksperimentiše i uzme nove Pirelli gume. Gume se nisu najbolje pokazale što je rezultiralo pobedom Fangia i njegovom prvom titulom svetskog šampiona. Besni čelnici Alfe nisu mogli da...
Rodjen je 1898 u malom gradiću Modeni u Italiji. Nakon što ga je otac, Alfredo Ferrari, prvi put poveo na auto-trke nedaleko Bologne, desetogodišnji Enzoostao je zapanjen pojavom tadašnjih bolida. Ipak. kroz mladost želja mu je bila postati operski pevač ili sportski novinar (Italijan - 100%). U vreme prvog svetskog rata umire mu otac i mladji brat, a on jedva preživljava bolest koja ga je zahvatila. Nakon tuge, u njemu se počela rađati želja za vožnjom trka. Tih kriznih godina posle rata teško je bilo naći posao, posle mnogih odbijanja, dobio je posao u CMN, firmi koja je reparirala stare vojne kamione. Enzov posao bio je vožnja golih šasija od Torina do Milana. Tu je usavršio svoje vozačke veštine. 1919 posle mnogo odgledanih trka...
Zasto sve sto je lepo, kratko traje? Ali bas sve. Najlepse stvari, dogadjaji, ljubavi, iskustva...sve je uvek bilo intenzivno i kratko. Zasto samo "smor" opstaje i traaaaajeeee...? Najbolji ljudi odu brzo i uvek se pitamo da nisu bili zemaljski andjeli?
U zoru četvrtog septembra 1987. godine Jugoslavija je zaplakala. Tog jutra je iz Paraćina stigla vest da je prethodne noći zamenik dežurnog u jedinici Aziz Keljmendi iz kasarne "Branko Krsmanović" ubio na spavanju četiri, a ranio pet vojnika Saopšenje koje je tim povodom izdao Savezni sekretarijat za narodnu odbranu bilo je kratko i tužno: "Noćas, 3. septembra, u 03.05 časova vojnik Keljmendi Sadika Aziz, na službi u garnizonu u Paraćinu, za vreme vršenja dužnosti pomoćnika dežurnog jedinice, bez ikakvog povoda, ubio je na spavanju četiri vojnika i to: Simić Srđana iz Beograda, Džananović Hazima iz Kočića, SO Vitez, Dudaković Safeta iz sela Orahovo, SO Bosanska Gradiška, i Begić Gorana iz Zagreba, a ranio pet vojnika i to: Jazić Antu...
zasto ne mogu da prestanem da mislim o ribama??????:confused: znaci kao da sam u parenju!!!!!!!!!!!!e i kakwe su ribe najbolje po wama??????neka i ribe odg na owo pitanje....
Jedan post me je naterao da se setim necega sto nisam htela... Jedna devojka je pitala 'Zasto uvek najbolji ljudi umiru?' Subota je jutro...Jos onako umorna, neispavana, sedela sam u privatnoj skoli engleskog jezika, i pokusavala da se aktiviram makar malo. Najgore je sto su minuti tako sporo prolazili... Znate te trenutke kad vam se cini kao da minut traje citavu vecnost? Uglavnom i to je nekako proslo, jedva, ali je proslo. Zvonim na vrata stana i otvara mi mama sa izrazom lica da se najezis. Sta se sad desilo, proletelo mi je glavom. Ona ima obicaj da se uznemirava zbog stvarno malih stvari, sitnica da kazem, sto mene uvek iznervira. Ulazim, izuvam se i cekam da pocne da prica sta je bilo, posto je tako uvek. Sa vrata me saleti i...
Danas se delila povisica u mojoj firmi s tim sto su oni koji su bili bolji od ostalih u protekloj godini, rekomponsirani i dodatnim primom. Ja vec sest meseci radim prekovremeno u nameri da im pomognem, jer sam neko ko ima izuzetnu poslovnu savest (ako se to tako kaze) i oni stalno kazu da se ponose samnom. Na njihovu srecu nisam sindikalista i ne trazim povisice i te fore jer smatram da ljudi koji su na vrhu treba da prepoznaju sami vrednost onoga koji radi za njih. Sada mi je muka. Pitam se sta da radim? Da cutim ili da ne cutim, the question is now? Vristi mi se.
Ne znam da li se ovakve neverovatne stvari dešavaju samo meni ili još neko ima slična iskustva. Evo o čemu se ustvari radi. Skoro su dve ogromne firme,(neću da ih imenujem, jer ne zaslužuju besplatnu reklamu), otvorile konkurse za dipl.hemičare, što je moja struka. Pošaljem ja dokumenta on-line i čekam. Kad posle nekoliko dana dobijem pozive i od jedne i od druge firme. Bila sam srećna kao da sam već dobila posao. Jedan razgovor je trebao da bude par dana pre drugog, a ja zadovoljna sto ću moći da odem na oba. Pojavim se ja na prvom u zakazano vreme, kad tamo sedi već gomila ljudi u improvizovanim klupama u kantini i svi se nešto tresu i preznojavaju. Ispred svih sede neki ljudi u belim mantilima, oni su komisija. Uđem i ja...
Momo Kapor MALINA Odjedanput, strašno poželeh da popijem malinu sa sodom. Stariji kelneri su se samo osmehivali i odmahivali rezignirano rukom, a mlađi nisu ni znali šta je to. Kako da im objasnim da su nekada kafanske bašte bile posute sitnim belim šljunkom? Subotom su nam prali kolena i trljali uši krajičkom peškira, vodili naveče na roštilj u "Kikevac", "Sokolac", "Kalenić", "Tabor", "Maraton", "Složnu braću"... Odrasli su pili pivo, a nama deci naručivali bi malinu sa sodom. Pili smo je polako da što duže traje, razvlačili taj dragoceni "kupovni" napitak divne grimizne boje, gledali lica i krošnje drveća kroz zamagljenu čašu kao kroz Ticijanovu lazuru nekog kraljevskog plašta. Nismo mogli da zamislimo ništa skuplje - nikakvu...
Ahtisariju 40 miliona 22. jun 2007 Sumnje da je albansko rukovodstvo na Kosovu “kupilo” konačni plan Martija Ahtisarija, koji definitivno ide u korist nezavisnosti i otcepljenja pokrajine od Srbije, potvrđene su u izveštaju nemačke obavnjštajne službe BND, upućene generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu. Ovo senzacionalno otkriće, objavljuje banjalučki dnevni lista “Fokus”, koji tvrdi da je BND “otkrio da je na Ahtisarijev privatni račun prebačen iznos od dva miliona evra, te da su u nekoliko navrata isplaćene višemilionske cifre u gotovini, za koje se pretpostavlja da se kreću i do 40 miliona evra”. Izvor ovog lista je brigadir nemačke tajne službe BND Luk Niman, direktno zadužen od nemačke Vlade da deo obaveštajnog aparata stavi u...
www.vokabular.org/?search=poltron&lang=sr-lat ...Da nije imala kabaste cipele na nogama,bila bi u opasnosti da nestane u "kraju leđa" svoje pretpostavljene... ..
Danas mi je bijo najbaksuzniji dan u mom jadnom ali kratkom zivotu,macka me je probudila u 6. ujutro,odem da se istusiram,nema tople vode,nije bilo struje,nije mogo da se ukljuci bojler,zaboravio sam da ponesem domaci iz engleskog koji sam radio ceo raspust na 60 strana,i naravno dobio jedinicu,a engleski govorim od svoje 6.godine,i doduse ne redovno pohadjam skolu engleskog.Onda posle skole dodjem kuci,frizider izpraznio burazer prase,komsija busi nesto puca mi glava.Onda odem na basket sa ortacima kao nesto igramo za skolu,ono katastrofa,teren vise lici na njivu nego na teren,kos napravjen od nekog stola,tiha jeza.Krenem ja da igram i kao najveci pacijent ne mogu da dam kos,ni sut,ni prodor,nista mi ne ide,izgubio sam 5 partija za...
Juce u skoli naizgled jedan obican dan... S tim da naravno nisam bila na pola casova nego sam se smucala sa drustvom po kaficima. Nisam nesto bila in the mood, ali sam se stvarno trudila da se smejem dok sam po ko zna koji put taj dan ispijala caj. U glavi mi se vrtelo 'samo da ga vidim...' Osecam se bas detinjasto zbog toga, sta ce svejedno i biti kad ga vidim... Procicemo jedno pored drugog, on ce mi uputiti mali osmeh a ja njemu led,ledenu facu. Ali ispod te ledene face se krije eksplozija osecanja kad ga vidim. Iz misli me je prenuo drugov glas : 'Jelena, jel tebi dobro?' Ma bolje ne moze biti, platili smo racun i krenuli na najomrazeniji cas, cos. Cetiri godine koliko mi je razredi, toliko me i muci. Ne mogu da vam objasnim kakav...
Draga saveta, Od desete godine grickam nokte. Znam da ja ruzno i da nije zenstveno i da je odvratno, ali ne mogu da se oslobodim te ruzne navike. Sve sam pokusala. Uspem da se suzdrzavam neko vreme, ali brzooo pokleknem i izgrizem do mesa. I od mesa. (:-?) Da li cu ikada moci da se oslobodim ove ruzne navike? Hvala na brzom odgovoru. PS- U horoskopu sam blizanac, podznak lav, cisto da se zna, mozda pomogne. :roll:
Da li smo dovoljno budni i ako nismo, kako se probuditi ? Pade mi na pamet jedna mala knjizica pesama koju sam dobila za neki davni rodjendan od svog tadasnjeg decka sa kojim sam htela da raskinem. On je zbog te moje odluke bio jako tuzan i danima smo diskutovali ali uzalud. Ja sam htela da ga napustim, i to ne zato sto nije bio pametan , divan, sto me nije dovoljno voleo, ili pak zato sto me je varao, bio grub, nevaspitan...Ma ne! Bila sam klinka i zelela sam da vidim sta to ima tamo sa druge strane brda, iza onih vrata, s druge strane duge, preko nase granice... Bila sam jako mlada, lepa, prilicno pametna devojka, dosta mocna u ono vreme, kad bolje razmislim. Pa ipak, nesto nisam shvatala onda… Da, i da se vratim na tu knjizicu...
"Јединственост је нешто апсолутно за личност. Личност је толико апсолутна у својој јединствености да не дозвољава себи самој да буде схваћена као аритметички појам, да буде додата другим бићима, да се веже са другим предметима, да буде употребљена као средство, макар то било и за најсветлији циљ. Сама личност је циљ, она је пуноћа свега бића, свеукупна појава његове природе. Ова тежња личности, као и слобода, “двосекли” су мач егзистенције. Јер, у њеној примени на човека, означава негирање других, егоцентризам, пуну катастрофу друштвеног живљења. Као што бива са слободом, тако се догађа и са јединственошћу и ипостатичношћу личности: релативизација је неопходност уколико хоће да се избегне хаос. Тако се личност у друштвеном животу...
Mnogo ljudi ovih dana srecem sa idejom ne izlaska [bojkotovanja] izbora, uz obrazlozenje da su svi isti, lopovi i nesposobni… Nije mi jasan taj nacin razmisljanja. Ti ljudi kao da nisu svesni da ne izlaskom na izbore o njihovoj sudbini odlucuju drugi, uglavnom gori od njih samih… I da tim cinom uvecavaju vrednost glasa tih drugih ljudi… Po meni taj stav je primer najveceg moguceg KUKAVICLUKA…jer se tim cinom kao skida sa sebe odgovornost za lose poteze politicara… verovatno ljudi razmisljaju “ E necu da glasam da se posle ne bih kajao”…Pa kako to drugacije shvatiti nego kao kukavicluk, covek koji nema hrabrosti/smelosti/kurazi da zaokruzi jednu opciju, i da svesno kaze sebi :”Znam da ceme zjbt, ali ako je vec neizbezan los izbor hocu...
Pirsovala sam se :) I slika :)
I kao sto rekoh, moja prva novogodisnja odluka je bio pirsing i to sam odradila to je mislim i najlaksa odluka... Skupila sam hrabrosti, mislim to je sad smesno kad kazem ali opet, ja se uzasavam igle i otisla sam 3 januara u 11 kako sam imala zakazano. Pre toga sam u ime dijete koju sam vodila samo 2 dana a recicu vam i zasto, pojela jednu punjenu vesalicu Luk sam izostavila, ipak nisam htela da se covek onesvesti kad otvorim usta, onda sam prala zube pola sata i otisla kod 'zubara'. Sasvim normalan decko od nekih 27,28 godina je poceo da mi pric o mukama koje dolaze nakon tog zahvata. Ne mozes par dana da jedes nista sto bi trebalo da se zvace, jako se tesko guta, moguci su bolovi, posle svakog obroka, uzine pa cak i jednog zalogaja...
Back