Gde je četvrti čovek o Sokrate ? - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

oziman

Gde je četvrti čovek o Sokrate ?

Oceni ovaj blog
Sokrat: Jedan dva, tri - ali četvrti, dragi moj Timeju, od onih koji su juce bili gosti, a danas su domacini, gde nam je on ostao?

Timej: Bolest ga je spopala, Sokrate; jer po svojoj volji on nikada ne bi ostao daleko od ovog skupa.
Platon "Timaj"
Ovaj naizgled nevazan dijalog na samom pocetku Timaja na prvi pogled ne predstavlja nista znacajno. Doduse, postoji misterija ko je taj četvrti tajanstveni čovek koji je trebao biti tu sa Sokratom pored Timaja, Hermokrata i Kritije? Tumači Platona daju razna misljenja o neidentifikovanom gostu i sve se zavrsava na tome. Nista znacajno.
Medjutim, ono sto je meni skrenulo paznju na taj pasus a koga inace ne bih ni registrovao ,poput svih ostalih, kao nesto filozofski znacajno, jeste Karl Gustav Jung koji ovaj pasus neprestano spominje u svojim delima i stalno mu se vraca.
Ovaj pasus zapravo ima jedno ogromno znacenje. On se odnosi na centralni arhetip svega . Centralni simbol sustine ovoga sveta, a to je četverstvo. Četverstvo je arhetip nad arhetipovima. Centralni motiv mandale ili simbola sopstva. Centralni motiv u snovima ili simbol celovitosti po Jungu. Četiri strane sveta, Četiri jevandjelista, Četiri tocka, Četiri elementa. Četverstvo je arhetip koji nepresatno bombarduje nasu svest pokusavajuci da joj nesto kaze. ( Uzgred da spomenem nesto sto sam ja licno primetio. Kada telefoniramo i nesvesno zvrljamo po hartiji to sto smo nazvrljali bice po pravilu četvorostrana mandala). Sta to četverstvo znaci i koja je to uzvisena poruka iz transcedentne oblasti duha koja stalno bombarduje nasu svest poput neke vrste signala. Sta znaci ta poruka iz nasega pravog doma izvan pojave?
Ta poruka, osim vec spomenute vrhunske numinoznosti koja prati taj arhetip a koje je obradila dubinska psihologija Junga, ima zapravo svoje pravo objasnjenje i svoju snagu u znanjima filozofije i svemu onom sto se vrti oko Barklijeve korelativnosti subjekta i objekta pre svega.
Ma koliko mi u svojoj svesti imali posla sa nemerljivim velicinama Bergsonovog trajanja, sa maglicastom resom, sa transcendentnom voljom.. ipak ono sto je osnovni pratilac svakog , ponavljam SVAKOG saznanja na ovom svetu jeste prostorna sema trougla, gde je jedan vrh trougla usmeren ka nasoj unutrasnjosti ili ka onom sto zovemo JA i sto nalazimo u sebi kao saznavaoca, a ostali uglovi torugla cine spoljasnji opazajni svet sa svoje tri dimenzije.
autobus1_zps33357c8a.gif
To ka cemu je usmeren taj trougao prema unutrasnjosti jeste ono sto uvek saznaje a sto nikada ne moze biti saznato. "To", taj subjekat jeste cetvrti tajanstveni gost u Sokratovom domu. Njega niko nikada nije video, niti ce ga ikada videti, jer opaziti subjekat saznanja nije moguce. To je fundamentalna kontradikcija. Ipak, prilikom svakog saznanja, prilikom svakog opazanja , TO .... mora biti prisutno na jednom kraju trougla. Ono mora biti tu. Bez njega nijedan opazaj, objekat, predstava, misao, ne moze biti takvo kakvo ga vidimo i kakvo je ispred nas.
Objekat bez tog subjekta nije objekat.

U svakoj sekundi naseg zivota. U svakom delu prostora u kome boravimo, imamo Sokratov dom i Sokratovo pitanje.
scan0025exposure_zpse954e670.jpg
Tu su trojica. Tri dimenzije prostora ispred nas, ali gde je četvrti? Tu je četvrti o Sokrate. On je skriven u nama. On je subjekat saznanja, onaj ko sve opaza ali sam nikada ne moze biti opazen. On mora biti tu. Nevidljiv, nepoznat, tajanstven gost... ali gost bez koga ovaj svima dragi tkz. realan svet opazaja u mozgu, ne moze biti ovakav kakvim ga vidimo. Ne moze biti skup objekata ispred nas ..vec stvar po sebi.

Tako da nemojmo nikada zaboraviti Sokratovog tajanstvenog cetvrtog gosta. On je uvek prisutan. On je ono sto zovemo JA.
Nespoznajno , nesaznato....ali fundamentalno i sustinski prisutno.

Pošalji "Gde je četvrti čovek o Sokrate ?" na Facebook Pošalji "Gde je četvrti čovek o Sokrate ?" na Google Pošalji "Gde je četvrti čovek o Sokrate ?" na My Yahoo! Pošalji "Gde je četvrti čovek o Sokrate ?" na Live Pošalji "Gde je četvrti čovek o Sokrate ?" na MySpace Pošalji "Gde je četvrti čovek o Sokrate ?" na Twitter Pošalji "Gde je četvrti čovek o Sokrate ?" na Digg Pošalji "Gde je četvrti čovek o Sokrate ?" na del.icio.us

Ažurirano 06.09.2017. u 21:11, autor: oziman

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari