O učenju (iz kung fu romana) - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

pull wings of flies

O učenju (iz kung fu romana)

Oceni ovaj blog
Daleki Istok, u pradavna vremena.

Zli i beskrupulozni tuđinci su okupirali zemlju pitomih seljaka i vrednih zanatlija, i već jedno dvadesetinu godina vladaju njome. Naš junak, čije ime nije ni bitno, je pripadnik porobljenog stanovništva, koji se usudio da se suprotstavi mrskom okupatoru.

Šta ga je tačno nagnalo na taj čin ostaje zatureno u vremenu; neki kažu ljubav, ali nisu sigurni da li je to bila neka devojka iz istog sela, koju je poznavao od detinjstva i koju je ugrabio lokalni zapovednik, ili pak princeza iz porodice negdašnjih vladara koju je slučajem ugledao dok su je vodili da je silom udaju za glavenog zavojevača. Opet, postoje i druge priče, po nekima je nepravda, jer su mu tuđinci zaplenili jedinu kravu/uništili radionicu, odveli bližu i dalju rodbinu u ropstvo, šta već. Ima i onih koji prenose kako je prepoznat od strane sveštenika lokalne religije kao reinkarnacija starog junaka/ispunjenje proročanstva o oslobodiocu. Moguće je da su sve te priče ujedno tačno, možda je nešto sasvim drugačije, uostalom, ni to nije bitno.

I tako, jednog dana on se suprotstavi neprijatelju, tj mrskim okupatorima. Da ne zaboravim da spomenem kako nije imao oružje, jer je bilo zabranjeno, te se morao koristiti svojim telom kao oružjem. Što mu je i spaslo život tog dana: jeste dobio neviđene batine, ali su ga vojnici sa kojima se sukobio poštedeli jer ih je zabavilo njegovo nevešto mlataranje rukama i nogama. Iako prebijen, nije želeo da se povuče i ostatak života okopava pirinač, te se obratio nekom proročištu za savet, gde mu rekoše da na vrhu daleke planine postoji manastir u kome neki stanuje učitelj koji podučava mudrosti i borilačkim veštinama. Te se on dada na put.

Put je bio dug i naporan, i pritom je doživeo puno toga što sada ovde nećemo navoditi, jer bi i previše razvodnjili priču. Napokon je stigao pre vrata manastira, koja mu se ne otvoriše. Mudri starac ga odbi, rekavši mu da prima učenika samo dok su još uvek mala deca, te je junak ove priče prestar da bi mu preneo svoje znanje i mudrost. Na šta je ovaj krenuo da kumi i moli, spominjući sve razloge koje nije znao ni da ih ima zašto mu je potrebno da uči u manastiru. Napokon starac pristade da ga, ako ispuni posebne uslove, primi na kurs za obrazovanje odraslih.

Izjutra ga starac odvede iza manastira, dade mu neku staru lopatu i reče da iskopa rupu , „dva sa dva lakta široku i pet lakata duboku“. Krš , kamen, naš junak se ceo dan mučio, ali je uspeo iskopati. Sutradan ga starac pošalje da zatrpa tu rupu i iskopa drugu, istu takvu. I sledećih dana isto tako. Nedeljama je naš junak kopao rupe u kamenu, ruke su mu očvrsle, ali karakter nije, i sve češće se pitao kako će išta naučiti ako samo bude kopao rupe.

Naposletku on se odluči da razgovara sa starcem povodom svega:

„Mudri učitelju, ja sam kod tebe došao kako bih stekao mudrost i znanja koja bi mi pomogla da se suprotstavim mrskim zavojevačima i pomognem svom naroda, ali do sada ništa ne naučih. Reci mi, poštovani, zbog čega me svakog dana šalješ da kopam rupe?“

„Da imamo gde da seremo“, odgovori mu starac. „A i ti bi mogao da prestaneš da to radiš iza pagode.“

Pošalji "O učenju (iz kung fu romana)" na Facebook Pošalji "O učenju (iz kung fu romana)" na Google Pošalji "O učenju (iz kung fu romana)" na My Yahoo! Pošalji "O učenju (iz kung fu romana)" na Live Pošalji "O učenju (iz kung fu romana)" na MySpace Pošalji "O učenju (iz kung fu romana)" na Twitter Pošalji "O učenju (iz kung fu romana)" na Digg Pošalji "O učenju (iz kung fu romana)" na del.icio.us

Ažurirano 03.09.2009. u 23:45, autor: pull wings of flies

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

  1. gost 105733 (avatar)
    Prva liga ! :D
    Sve vreme sam dok sam citao,sa iscekivanjem,tenzija raste,rasplet situacije je na samom pomolu i onda ..............:hahaha:
  2. ludopileglodjekosku (avatar)
    Haha.....I ja sam mislila da će na kraju doći do iznenadnog raspleta ali baš ovako neočekivani nisam očekivala......
    Slatko me nasmeja....