Filozofija i Kultura tela - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

oziman

Filozofija i Kultura tela

Oceni ovaj blog
Ono u coveku sto je stvorilo filozofiju zove se "metafizicka potreba". Ta potreba postoji u svakom bas poput nekog nagona, a javila se kada je covek razvio um i zapitao se ko sam ja, sta je svet ili jednostavno "Sta je sustina sveta i zivota.?"
Za sve ove milenijume od presokratovaca do danas, filozofija je neverovatno napredovala i mozemo reci da je dala odgovore na ta pitanja ili bolje receno da je iscrpela mogucnosti ljudskog saznanja, a ono sto je ostalo, jeste transcendencija (izvan mogucnosti ljudskog saznanja). Takodje je uspela da coveku skrene paznju na ceo imanentni svet svesti i tako ga ,koliko je to coveku uopse moguce, dovede u dodir sa bozanskim u njemu. Jer kao sto je govorio Isus :
"Carstvo Bozije je u vama".
Dakle cilj filozofiranja je stupiti u dodir sa sopstvom. U dodir sa svojom sopstvenom bozanskom sustinom.

Gde se sada u svemu tome nalazi sport sa svojim telom?

Telo je objektivacija volje i mesto gde se sukobljava sloboda sa nuznoscu. Telo je mesto gde sloboda biva zarobljena automatizmom. Mesto gde protok, kretanje, trajanje, biva pretvoreno u "klatece okretanje u mestu" kako je to govorio Bergson.
E tu na scenu stupa sport koji je bas poput filozofije, sredstvo priblizavanja sustini ali objektivnim putem i to tako sto cemo pomoci telu da savlada prepreke nuznosti. Tako sto cemo osloboditi tok i omoguciti da se u telu na najbolji moguci nacin OBJEKTIVISE IDEJA.
Nasi stari su do tako neceg mogli doci samo uz pomoc svoje intuicije i skulpture.
Moderan sport je danas u stanju da do toga dodje u realnosti, i da od tela napravi onaj ideal koji su Stari Grci ovaplotili u svojim Bogovima.

pariso_zpsf55bad85.jpg

Ali, zasto je rec "Bilder" danas toliko srozana i vezana asocijativnim vezama za sirovost, agresivanost, ogranicenost ?

Izgleda da u pozadini toga stoji nista drugo do najprizemeniji zivotinjski instikti. Jer, neki pripadnik čopora svojom snagom daje jasne znake drugima da on pretenduje na presto alfa muzjaka, na status vodje, a to u drugim muzjacima pobudjuje primarne instikte i zelju za borbom.
Eto, to je psihologija toga koju cak ni ljudski intelekt na danasnjem nivou nije uspeo da potisne.

Da na ovom svetu vladaju prave estetske vrednosti ne bi recimo u Srbiji svi znali za nekog pevca koji juri sa reketom za lopticom i zbog te igrarije zgrce milione dolara. Vec bi Srbija znala za ovog coveka. Skoro olicenje bozanstva po izgledu a verujem da je malo ko i cuo za njega ovde:

Milos Sarcev
Milos_Sarcev_photo74_zps91f6d4c3.jpg
Ovi ljudi otelovljuju ideal coveka.

Ali, dekadencija svega. Dekadencija koja je od skoro bozanske muzike klasicizma danas napravila udaranje u bubnjeve i treskanje basova. Koja je od likovne umetnosti renesanse danas napravila apstraktne šare, koje bi i dete umelo da nacrta. A od ideala lepote koji su Grci ovekovecili u svojim atletama a cemu su danasnji bilderi najslicniji, napravila je marginu, dok su razni čovečuljci koji jure za loptama i lopticama, slavljeni kao sportski bogovi.

Pošalji "Filozofija i Kultura tela" na Facebook Pošalji "Filozofija i Kultura tela" na Google Pošalji "Filozofija i Kultura tela" na My Yahoo! Pošalji "Filozofija i Kultura tela" na Live Pošalji "Filozofija i Kultura tela" na MySpace Pošalji "Filozofija i Kultura tela" na Twitter Pošalji "Filozofija i Kultura tela" na Digg Pošalji "Filozofija i Kultura tela" na del.icio.us

Ažurirano 07.09.2017. u 08:12, autor: oziman

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari