IJO i dosada - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

oziman

IJO i dosada

Oceni ovaj blog
Dosada je veoma znacajno pitanje i problem u zivotu i filozofiji, mada na prvi pogled ne izgleda tako. Dosada nije nesto nevazno, bezazlena sitnica koja se lako uklanja, netacno.

[quote]Kada je Zevs zavoleo prelepu Iju da bi je sakrio od svoje žene Here, pretvorio ju je u kravu. Ali gromovnik time ne spase Iju. Hera vide snežnobelu kravu i zatraži je od Zevsa na poklon. Zevs nije bio u stanju da odbije Heru. Dobivši Iju, Hera je, međutim, dade na čuvanje stookom Argusu. Patila je nesrećna Iju i nikom nije mogla da poveri svoja stradanja; pretvorena u kravu, ona je bila lišena moći govora. Argus, koji nikad nije spavao, čuvao je Iju i ona nije mogla da se sakrije od njega. Zevs primeti njene muke. On pozva svog sina Hermesa, kome naredi da je otme.
Hermes brzo odjuri do vrha planine na kojoj je stooki stražar čuvao Iju. On uspava Argusa svojim besedama, i tek što ovaj sklopi svojih sto očiju, Hremes uze svoj savijeni mač i jednim udarcem odrubi Argusu glavu. Ija tad beše oslobođena, ali ni tim je Zevs ne spasi od Herinog gneva. Hera posla čudovišnog obada. Svojom užasnom žaokom obad je gonio od muka izbezumljenu nesrećnu paćenicu Iju iz zemlje u zemlju. Ona nigde ne mogaše da nađe mir. Besno trčeći, ona je jurila sve dalje i dalje, a obad je leteo za njom, stalno zabadajući žaoku u njeno telo; obadova žaoka je pekla Iju kao užareno gvožđe.
ioandgadfly_zps1404ebd3.jpg

Iju mozemo uzeti za simbol svakog zivog bica na Zemlji, a obada kao simbol patnje koja ce to bice na njegovom zivotnom putu neprestano muciti. Medjutim, svako ce primetiti da Ija pati samo kada je obad ubada zaokom, ali to nije tacno.
Zivotni put se krece od patnje do dosade, od dosade do patnje. Zadovoljstvo izmedju je iluzija i samo negativno.
Sreća i zadovoljstvo moguci su samo kao negacija patnje.

Zadovoljenje ili usrecenje ne može biti nikada nešto više do oslobodjnje od nekog bola, od neke patnje. Svako zadovoljstvo ili kako se to obično naziva , sreća u stvari je po sustini svojoj negativno.”
citat Sopenhauer
Da bi neko uzivao u hrani mora prethodno trpeti glad. Ako je neko sit i iznesu mu najukusnije jelo ovoga sveta, on neće ostetiti zadovoljstvo, već gadjenje.
Znaci neophodan uslov svakog zadovoljstva jeste prethodna oskudica, nemastina, patnja. Patnja mora trajati dugo da bi negacija patnje ili „zadovljstvo” dalo sto veću iluziju nečega lepog ,koje će i pored toga trajati samo hiljaditi deo vremena prethodne patnje, tj samo za vreme negacije iste.

Medjutim, sa zadovoljnjem, sa sitoscu, ne nastupa neko ultimativno usrecenje i zadovljenje (koje je trajalo samo za vreme negacije gladi) vec nastupa obamrlost, ravnodusnost i DOSADA.

To je isto kao prlikom slusanja muzickog dela.
Kada slusamo muziku polazimo od osnovnog tona koji predstavlja zadovoljenje, harmoniju, ekvilibrijum. Ali, kada bi se muzicko delo sastojalo samo od tog jednog jedinog tona i njegovih harmonijskih pratilaca, ubrzo bi nas uhvatila dosada. Zato cemo pozeleti promenu , disonansu, udaljavanje od osnovnog tona. I zatim dok je muzicko delo u disonanci nama je neprijatno i pozelimo razresenje u konsonanci (povratku osnovnom tonu). Ali kada bi se taj osnovni ton produzio mucenje bi bilo jos i vece nego prvi put.

DOSADA je samo na prvi pogled bezazlena. Ona je jaca patnja nego ona poznatija, otelovljena u nezadovoljenoj volji.

Najveca kazna nad kaznama medju kaznjenicima jeste samica ili kaznjavanje DOSADOM. Samica je mnogo strasnije orudje za mucenje od srednjovekovnih sprava. To nam moze pokazati zasto narodu treba HLEBA i IGARA a ne samo hleba....zato jer dosada vreba. A obad ima kao svoje oruzje ne samo zaoku vec, paradoksalno, i odsustvo zaoke.

Pošalji "IJO i dosada" na Facebook Pošalji "IJO i dosada" na Google Pošalji "IJO i dosada" na My Yahoo! Pošalji "IJO i dosada" na Live Pošalji "IJO i dosada" na MySpace Pošalji "IJO i dosada" na Twitter Pošalji "IJO i dosada" na Digg Pošalji "IJO i dosada" na del.icio.us

Ažurirano 10.09.2017. u 13:51, autor: oziman

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari