2. Основни појмови - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

Spencer

2. Основни појмови

Oceni ovaj blog
Ред је да објасним основне појмове у исламу, да бисте познавали термине које користим.

Кур'ан(или Куран) је најсветија књига ислама. По исламској традицији, њу је сам Алах, преко арханђела Гаврила, издиктирао Мухамеду. Подељен је по поглављима, којих има 114 и које се називају сура и које садрже стихове или ајете (у преводу: откровења). Свака од сура има свој назив који се односи на неку од главних тема или прича обрађених у њој. Суре у Курану нису поређане хронолошки, већ по дужини од најдуже ка најкраћој, мада од овог правила има неких изузетака као што је прва сура, ал-Фатиха (отварање) или осма сура, ал-Анфал (ратни плен). Куран у почетку није записиван и тек пред Мухамедову смрт је почело са писменим забелешкама. Коначна верзија Курана, оваквог какав је данас, настала је неких 50 година након смрти Мухамеда. У свом блогу користићу неколико верзија Курана: превод на "босански"() који се налази овде као и преводе енглеских превода Пиктола(Mohammed Marmaduke Pickthall) и Мухамед Мушин Кана. Први се може наћи на http://www.islamicity.com/ а други скинути са http://infidelnation.org/DOWNLOADS/Noble%20Quran.pdf

Тафсири су коментари на Куран и њихове интерпретације. Њих дају мујтахидини, људи учени у исламским текстовима, верским и правним. Пре око хиљаду година затворена су врата за нове интерпретације и од тада се раде само интерпретације интерпретација.

Суна је збирка историјско-биографских података о Мухамеду и исламу. Састоји се од хадиса, збирки анегдота и изрека Мухамедових, Сире, једине биографије Мухамеда настале у периоду од два века након његове смрти коју је написао Ибн Ишак и "Историје" коју је написао Тарик-ал Табари.

Хадиса има на десетине хиљада и груписани су у збирке које су скупљали тзв. мухадитини. Постоје више и мање аутентични хадиси а најпоузданијим се сматрају збирке Сакиха Букарија и његовог ученика Сакиха Муслима које се могу наћи овде и овде респективно(на жалост нема на српском или на неком од његових деривација).

Сира, или како јој је оригинални наслов, Сират Расул Алах (живот Алаховог посланика), је једина биографија Мухамедова написана у периоду до два века после његове смрти. Написао ју је Ибн Ишак. Оригинал је изгубљен тако да ово што имамо данас је редигована верзија. Сира је широј публици у Европи представљена тек 1954. а превео ју је француски Оријенталиста Алфред Гијом. Може се скинути одавде.

"Историја" коју је написао Тарик ал-Табари има 17 томова и веома је обимна. Нема је на мрежи.

У сваком случају чињеница да о исламу и Мухамеду не постоје писани извори сачињени током његовог живота руши тезу да је ислам настао под пуном светлошћу историје.

По званичној традицији ислам има пет стубова: веру у Алаха и Мухамеда као његовог посланика, ал-салаат, односно молитва, закаат, односно милостиња по којој су богати муслимани обавезни да брину о оним сиромашнијим, рамазански пост и ал-хаџ, ходочашће у Меку.

Џихад је рат за ширење вере у Алаха и мада није званично један од стубова ислама у мухамедовим очима се котирао јако високо. О томе и осталом у неким другим записима у мом блогу.

Pošalji "2. Основни појмови" na Facebook Pošalji "2. Основни појмови" na Google Pošalji "2. Основни појмови" na My Yahoo! Pošalji "2. Основни појмови" na Live Pošalji "2. Основни појмови" na MySpace Pošalji "2. Основни појмови" na Twitter Pošalji "2. Основни појмови" na Digg Pošalji "2. Основни појмови" na del.icio.us

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari