Zaspali Bog i Kupidon - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

oziman

Zaspali Bog i Kupidon

Oceni ovaj blog
Elan Vital je zivotna sila koju neposredno mozemo doziveti kao nepregnutost sopstvene volje koja pokusava da se probije kroz otpor koji predstavlja sopstvena inertnost - materija.
Ove reči mogu postati veoma jasne uz jednu malu "vežbu" .

Ako podignemo ruku paralelno ispred sebe. Posle par minuta izgubicemo snagu i ruka ce protiv nase volje poceti da pada. Upravo je to situacija koju trazimo! U tom trenutku spustanja ruke u njoj ce i dalje biti delic nase volje koja je ruku podigla. Medjutim, taj delic volje sada nije vise u stanju da spustanje ruke spreci ali ga moze barem usporiti.

Ovo je neverovatno jasna analogija same sustine ovoga sveta. Ako opstu inertnost, opstu entropiju u univerzumu uzmemo za otpustenost volje, a zivot i svaku slobodnu akciju uzmemo za ostatak prvobitne volje koja opstu entropiju univeruzma ne moze da zaustavi, ali moze da je uspori.

Bog je umro" govorio je Nice ali pre mozemo reci da je Bog zaspao a da smo mi ono budno sto je jos od boga ostalo.
Ili da smo mi kao ostaci snage u ruci koja je klonula i koja pokusava da ono sto pada, ako ne zaustavi, bar uspori.
Kao sto sam vec pisao ovde ova slika je idealan simbol toga:
christ_supported_angels_hi_zps28e884ad.jpg

Klonuli Isus je zaspali bog ili inteligibilna sloboda - volja po sebi.
Dva andjela su ono sto je jos ostalo od budnosti zaspalog boga i sto istog "pridrzava" i usporava od njegovog pada i potpune inertnosti.

Medjutim, nisam nesto primetio kada sam izneo ovaj primer sa Hristom na temi o Elan Vitalu, a to je da je jedan od ove dvojice andjela upravo Kupidon. Jer, sila koja sprecava da zaspali bog potpuno usni jeste upravo Kupidon ili polni nagon koji svojim strelama neumorno gadja klonule individualne volje ne bi li ih pokrenuo na borbu, na budnost... na zivot u moru sveopsteg mrtvila, sveopste inertnosti.
Jasno je da je nasa borba protiv materije uzaludna i da Bog "zeli da spava". ElanVital ga moze samo pridrzati da potpuno ne klone.

Mozda je vrhunsko znanje i uvid koji vodi u spasenje od ovoga sveta jednostavno odustajanje vu-vei (nedelanje) i cekanje na miru i bez otpora da se ono transcedentno, a sto je zaspalo, to jest mi sami probudimo. A mozda je i taj trenutak odustajanja samo budjenje.

Pošalji "Zaspali Bog i Kupidon" na Facebook Pošalji "Zaspali Bog i Kupidon" na Google Pošalji "Zaspali Bog i Kupidon" na My Yahoo! Pošalji "Zaspali Bog i Kupidon" na Live Pošalji "Zaspali Bog i Kupidon" na MySpace Pošalji "Zaspali Bog i Kupidon" na Twitter Pošalji "Zaspali Bog i Kupidon" na Digg Pošalji "Zaspali Bog i Kupidon" na del.icio.us

Ažurirano 11.09.2017. u 21:11, autor: oziman

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

 1. capljara (avatar)
  A mozda... je i ono sto ti trazis : Azilijum Ignoracije
  Citao si Spinozu......
 2. pely (avatar)
  Eho života je san.
 3. oziman (avatar)
  Citat Original postavio pely
  Eho života je san.
  Zivot je san ...

  http://forum.krstarica.com/blog.php?b=4929
 4. Nemir (avatar)
  Svoje vreme delim ovako:
  Pola dana spavam, pola dana sanjam. Kada spavam nikada ne sanjam. Bilo bi greh, jer spavanje je najveca genijalnost.
 5. vesnavrindavan (avatar)
  kako moze kupidon da gadja strelama kada u rukama drzi "zaspalog Boga"?

  mislim da je problem dublji i nije u kupidonu vec u nama samima..to je ta, sto ti rece..borba volje sa voljom..uffffffff.....mislim da u tom grmu lezi zec..stalna borba sa zeljom za spasenjem i apsolutnom ljubavlju sa nasom lijenoscu inertnoscu i predavanjem...( ne govorim o intertnosti koju ti pomenu, ta se u vedanti zove piton-yoga) ...hm..mada zanimljivo je i ovo...

  opet nekako mislim da priroda ovoga svijeta i Boga u njemu i nama jeste da nam pomogne da se izbavimo a ne da nas nepotrebno zadrzav tu...kada volja postane toliko jaka i cista cjelokupni mehaniizam univerzuma se usresredjuje da nam pomogne u tome--mi jedan korak On deset ali def necemo tamo tako lako..jer su i carolije zacarane shumice nase svijesti i duha i srca ..jos uvijek lavirintisticne i zaludicne....kako god..preostaje simpl metod.. molitva...slusanje..sravanam kirtanam vishnu smaranam i td....

  uvjek se sve jednostavno odgonetne ali uvijek dolazak do istog odgovora podrazumijeva prolazak testova...koji produbljuju meaning..odgovora koji smo i na pocetku znali...to je vigyana-spoznajno znanje--..hm..nemam pojma..ali ipak nesto se razrijeshi hvalaaaaa