Pandorina kutija i nada - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

oziman

Pandorina kutija i nada

Oceni ovaj blog
Prometej je svome bratu Epimeteju rekao da ne prima nikakve darove od bogova. Epimetej ga nije poslušao te, kad su bogovi poslali Pandoru na zemlju, zaljubio se u nju. Hermes mu je rekao da je ona Zeusov dar i upozorio ga je da ne dira Pandorinu posudu koja je bila njezin miraz. Epimetej je rekao Pandori da ne otvara tu posudu.
No, Pandorina je znatiželja prevladala te ju je otvorila. Sva su zla izašla na dotada bezbrižno čovječanstvo koje je živjelo u blagostanju - kuga, tuga, siromaštvo, zločin, očaj, pohlepa, starost, bolest, ludost, prkos, glad, prijevara itd. Odmah ju je brzo zatvorila, a unutra je ostala samo - nada.
340px-pandora_-_john_william_waterhouse_zps3e8eb187.jpg
Nad pricom o Pandori zbunjivali se se mnogi filozofi kao i Sopenhauer.
Fabula mita o Pandori nikada mi nije bila sasvim jasna, u stvari uvek mi se cinila apsurdnom...Parerga i paralipomena 2 200
Nice je na njoj veoma lepo iskazao svoj pesimizam i svoju sopenhaurovsku filozofiju :

Pandora je donela vrč pun zala i otvorila ga. Bio je to dar bogova ljudima, spolja lep, zavodljiv poklon, i nazvan „vrč sreće". Tada su izletela sva zla, živa krilata bića: otad ona lete okolo i danonoćno nanose ljudima štetu. Jedno jedino zlo još nije uspelo da umakne iz vrča: jer je Pandora, po Zevsovoj volji, stavila poklopac, pa je ono tako ostalo u vrču. Sada čovek vrč sreće ima zauvek u kući i misli da poseduje bogzna kakvo blago u njemu; vrč mu je uvek na raspolaganju, i on poseže za njim kada mu se prohte, jer ne zna da je vrč koji je donela Pandora bio vrč zala, pa preostalo zlo smatra najvećim blagom i srećom - to je nada. - Zevs je, naime, hteo da čovek, ma koliko ga mučila druga zla, ne odbaci život, već da i dalje dopušta da bude mučen. Zato je on dao ljudima nadu: ona je, u stvari, najgore od svih zala, jer produžava mučenje ljudi.
Ljudsko suvise ljudsko 71
Pitanje se postavlja sta je u kutiji ? Da li dobro ili zlo? I odakle onda nada tamo ako je nada nesto dobro?
Kao sto rece Sopenhauer i sam Heisod nije bio nacisto u razumevanju tog mita. Hesiod nije mogao mit razumeti, ali ono sto je isti stvorilo nije ni bilo razumevanje, niti neciji intelekt, vec intuicija. A kada imamo znanja novije filozofije, i uz pomoc intucije, taj mit nam moze pokazati svoje pravo znacenje.

Kutija je opazajni svet ili prostorni objekat ispred saznajuceg subjekta. Kao takav, opazaj je izvan svake afekcije. Slika koju je stvorio mozak i koju nazivamo opazajni "realan"svet, kao takav nije ekvivalentan, niti kompatibilan sa afekcijama. Ma koliko kopali po opazajnim slikama necemo nigde na njima spolja naci patnju. Patnja je skrivena. Nje nema na slikama. Da bismo je nasli trebamo napustiti opazanje slika i subjektivno doziveti bol. Time smo "otvorili kutiju", napustili prostorno opazanje i presli na subjektivan dozivljaj koji vise nije prostor vec nesto smesteno u trajanju.

Ili jasnije:
Kada bi postojao covek koji nikada u zivotu nije imao nikakvih osecaja vec samo opazaje spoljnjeg sveta, taj bi proziveo zivot bogova. Bez ikakve patnje ili zadovoljstva. Kada bi on pozeleo da na nekoj slici gladnih u Africi pronadje glad, to ne bi uspeo. Toga na slici nema glad nije spolja "u kutiji" ona je unutar subjektivne svesti ljudi ..."smestena" u trajanju a ne u prostoru.

Pandora nije otvorila kutiju. Kutiju svako od nas otvara svakog trena. Kada god sa objektivnog opazajnog sveta skrenemo paznju na svoje subjektivne osecaje "otvorili smo kutiju" .

Ostaje jedino pitanje sta je sa NADOM i tu se sudaramo sa svom protivurecnoscu koju kriju sustinska pitanja. Zadovoljstvo i patnja su korelati, isto kao dobro i zlo i oni ne mogu jedno bez drugoga. U Pandorinoj kutiji bilo je zakljucano kako dobro, tako i zlo. Oni uvek idu u paru. A nadu, koja je ostala, mozemo shvatiti kao iskru transcendentne sustine koja ostaje u spoljasnjem svetu da bi nas podsetila na iluzornu prirodu istog.
Nadu mozemo shvatiti kao Bergsonovu "maglovitu resu" ili sve one osecaje koje nazivamo "estetskim" a koji prevazilaze individualna htenja i koji nas, bar delimicno, povezuju sa transcendentnom sustinom izvan pojave.
Nada je svo ono znanje i sva ona iskustva koja nam pruzaju tkz. "metafizicku utehu".

Pošalji "Pandorina kutija i nada" na Facebook Pošalji "Pandorina kutija i nada" na Google Pošalji "Pandorina kutija i nada" na My Yahoo! Pošalji "Pandorina kutija i nada" na Live Pošalji "Pandorina kutija i nada" na MySpace Pošalji "Pandorina kutija i nada" na Twitter Pošalji "Pandorina kutija i nada" na Digg Pošalji "Pandorina kutija i nada" na del.icio.us

Ažurirano 20.09.2017. u 14:00, autor: oziman

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

 1. Nemir (avatar)
  "Koja li je, Boze,
  pustos u dusi
  onog sto se davno
  rastao s nadom..."

  "Cesto nas nada, velika k'o more,
  Potpuno izda, dok nam uspeh dodje
  Gde mu se nije nadalo nimalo,
  I gde se vec u ocaj bilo palo."
  W.Shakespeare

  Spes non Falit -Nada ne vara -