Лако решење - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

he_who_brings_order

Лако решење

Oceni ovaj blog
Веома занимљива прича коју сам једном чуо, одавно, тако да можда и не иде овако, али покушаћу да вам дочарам најбрже и најбоље што могу...

Отприлике иде овако. Аутомобил који вози отац, и у њему је мајка са малим дететом зауставља полицајац. И обавештава их да није безбедно прећи преко пута јер се ту заглавио камион између два стуба на путу, изнад ког пролази мост. Возач је заспао, камион је скренуо, срећом нема настрадалих, али се камион преврнуо, заглавио између два стуба тог моста, и неће бити лако да се тај камион извуче, ватрогасци и полиција покушавају већ сатима, без резултата. Треба пазити и на мост и на камион. А та породица не може проћи док не избаве камион који се заглавио. Полицајац је рекао да ће, ако ускоро не успеју, почети да секу камион на делове како би га извукли.

Мало дете је изашло из аутомобила, као и његови мама и тата, и видело камион како се заглавио између стубова тог моста. Окренуло се према полицајцу и рекло, "а зашто не избушите гуме камиону, зар не би било лакше да га тако извадите?" Полицајац се окренуо камиону, који је био окренут на једној страни, и запазио да би стварно, у случају да избуше гуме, могли лако да провуку камион. Цела група полицајаца и ватрогасаца, се није сетила да ће лако извући камион ако му избуше гуме! Покушавали су сатима, на разне начине, без резултата, и чак хтели да га раставе на делове што би трајало сатима.

Видите, многе ствари, проблеми и циљеви не захтевају много размишљања. Чак су веома једноставна решења. Међутим, ми не видимо једноставност, и трудимо се да решимо проблем на тежи начин. И трудимо се и трудимо, а једноставно решење нам је испред носа.

Нпр. када видите људе како различитим фенси дијетама и справама сложенијим од спејс-шатла покушавају да смршају. А уствари је довољно узети неку калоријску таблицу, или видети на нету. Одредити колико калорија вам треба да би смршали и колико отприлике тренутно уносите, и смањити унос калорија, постепено, мало по мало. Затим, увести неке физичке вежбе, било да је шетња или трчање или нешто слично, и готово. Само то и смршаћете. Сигурно! Решење вам је испред носа. То није нека сложена филозофија. Можете то наћи на сваком сајту о мршављењу, или неком часопису.

Или људи који по нечијим стандардима зарађују доста, а ипак су у дуговима до гуше. Само треба смањити трошкове, тако што увидите на шта и колико трошите, и колику вам то заправо вредност доноси, и уштедети одређену суму новца месечно и уплаћивати то на дугове. Док не отплатите једну картицу, па један кредит и тако. Ту нема много размишљања. Није потребно планирати и спровести неку велику сложену акцију.

Да ли постоји једноставно решење проблема за неки ваш проблем? Да ли постоји неко решење које је толико очигледно као бушење гума на оном камиону, док ви покушавате силом или неким сложеним техникама? Обично већина циљева има једну ствар, коју, ако решите, убрзавате остварење циља брже него што сте сањали!

Шта су ваше "гуме" које треба избушити?

Pošalji "Лако решење" na Facebook Pošalji "Лако решење" na Google Pošalji "Лако решење" na My Yahoo! Pošalji "Лако решење" na Live Pošalji "Лако решење" na MySpace Pošalji "Лако решење" na Twitter Pošalji "Лако решење" na Digg Pošalji "Лако решење" na del.icio.us

Ažurirano 23.07.2009. u 21:36, autor: he_who_brings_order

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

  1. gagili48 (avatar)
    Moje gume su cigarete...kako njih da izbusim, tj. kako sebe da nateram da ih izbusim jer ja to ne zelim...
  2. djurdja5 (avatar)
    Rešenja ima, pitanje je koje odabrati....Odličan podsticajan tekst!
  3. LadyDydy (avatar)
    Pozdravljam pozitivnost :)