Lenka je čekala prsten od Tesle - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

necka24

Lenka je čekala prsten od Tesle

Oceni ovaj blog
Devojka koju sam vam namenio podobna je da savlada svaku ženomrzicu.Ja mislaim da bi i mrtvog oživela,pisao je Laza Kostić Nikoli Tesli mameći ga da se oženi Lenkom Đunđerski,miradžikom iz nekada najbogatije vojvođanske porodice.U pismu,upućenom iz manastira Krušedol,12.juna 1895.Laza kaže da je Lenka odbila čitavu vojsku prosaca,jer"njen je ideal Nikola Tesla".
Ali Teslu nisu zanimale ni devojka ni njen miraz.Uljudno je odbio pesnikov predlog,A Lenka Đunđerski je samo 3 meseca kasnije u Beču preminula od tifusa u 25.godini.
Iako najtragičnija,sudbina Lenke Đunđerski nije jedini primer fatalnog uticaja Tesle na ženski rod.I Katarina Džonson,supruga njegovog bliskog prijatelja Roberta Andervuda Džonsona,decenijama je patila opčinjena Teslinim stvaralačkim zanosom,ali nemoćna da ga otrgne iz usamljenosti.Mnogo vremena posle njene smrti,u dirljivom obraćanjustarom prijatelju Džonson piše:"U ovoj noći,pre 12 godina preminula je moja draga supruga koja Te nežno volela.Jedna od poslednjih stvari koje mi je rekla bila je:druži se s Teslom i pazi na njega".
U literaturi o životu najvećeg naučnika u istoriji čovečanstva nema dokaza da je prema nekoj ženi gajio osećanja koja prevazilaze uzdržanu naklonost.nasuprot tome,zbog "genija iz Smiljana"odbolovale su mnogr žene.Zaljubljena u njega je bila i En Morgan,kći Džona Pirponta Morgana,jednog od najmoćnijih Amerikanaca sa kraja 19.i početka 20.vela.Iako se divio njenom idealizmu,teslin odnos prema gospođici Morgan nije bio protkan romantikom.
Možda najveće divljenje koje je Tesla iskazao prema nežnijem polu doživela je darovita pijanistkinja Margarita Merington.Zvucima mocarta i skromnošću(nije nosila nakit)Privukla je Teslu koji je jednom prilikom obećao,da će joj,kada zaradi milione,kupiti kvart u Njujorku.Izuzetno otmena Margarita Merington jedini je tip žena koje su uspevale makar malo da se približe Tesli.Ali samo do granica prijateljstva.
Visok gotovo 2 metra,uredan i obučen po modnim magazinima,Nikola Tesla je bio lep čovek za čiju nakllonost su se grabile mnoge bogataške ćerke.Vitak i mladoli,Tesla je možda ponajbolje izgledao u 50-im godinama života,ali se ni tada njegov odnos prema ženama nije promenio.A mnogi su pokušavali da ga ožene,pa čak i štampa.
"Gospodin Tesla može biti prilično otporan na Kupidonove Strele,ali uzdamo se da će se naći žena koja će znati da zauzda njegov intuintivni genije u najvažnijem:na primer,kada pokuša da objasni gde je bio u 2 ujutru..."zadirkivao je Teslu londonski časopis"Elektrikal riviju"koji je avgusta 1896.čitav uvodnik posvetio intimnom životu velikog naučnika.
Za Teslinu ravnodušnos prema ženama najilustarativnija je čuvena priča o maramici Sare Bernar.navodno"božanstvena Sara"je u Parizu prošla tik pored kafanskog stola za kojim je sedeo Nikola Tesla s prijateljima.Ispustila je značajno čipkanu maramicu,a on je u trenu skočio,dohvatio je,poklonio s eslavnoj glumici i rekao:"Gospađice,vaša maramica"A onda se,kako biše njegov biogfraf Džon O'Nil,ni za tren ne pogledavši u njeno ljupko i nasmejano lice vratio na mesto i nastavio razgovor o sistemu bežičnog prenosa snage.
susreti sa Sarom Bernar nastavljeni su kasnije u Njujorku gde je slavna glumica često prisustvovala Teslinim predavanjima ili na drugi način nastojala da bude u njegovoj blizini.Ali,jednako kao i bogartašice-Flora Dodž,Katarina Mot i Frensis Morvik-nije uspela da ga natera da emotivno i čulno posrne.
Džon O'Nil tvrdi da Tesla nije bio ženomrzac,a problem žena rešio je tako što ih je idealizovao.A sve zarad neodoljivog uzbuđenja koje je kod njega izazivalo istraživanje.
"Mislim da ne postoji ushićenje koje može da prođe kroz ljudsku dušu slično onom što ga pronalazač oseća kada vidi da se tvorevina njegovg mozga pretvara u uspeh...Takva osećanja nagone čoveka da zaboravi na hranu,san,prijatelje,ljubav,sve",govorio je Tesla.
Šta bi se dogodilo da je u svom asketizmu pokleknuo,nikada nećemo saznati.A da li bi razvoj čovečanstva bio drugačiji da je ostvario potomstvom sa lepoticom plemenite krvi,kakva je bila Lenka Đunđerski,možemo samo da nagađamo.I da kao njegovi sunarodnici žalimo što se to nije dogodilo.Kao što je žalio Laza Kostić kada mu je posle dugog razmišljanja poslao Lenkinu umrlicu i napisao:
"Kao što vidite,neće ni Vaša biografija ostati bez romantike,najlepše al' i najžalosnije.


Tekst iz Blica.

Pošalji "Lenka je čekala prsten od Tesle" na Facebook Pošalji "Lenka je čekala prsten od Tesle" na Google Pošalji "Lenka je čekala prsten od Tesle" na My Yahoo! Pošalji "Lenka je čekala prsten od Tesle" na Live Pošalji "Lenka je čekala prsten od Tesle" na MySpace Pošalji "Lenka je čekala prsten od Tesle" na Twitter Pošalji "Lenka je čekala prsten od Tesle" na Digg Pošalji "Lenka je čekala prsten od Tesle" na del.icio.us

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

 1. mimi's mom (avatar)
  Preletela sam pogledom, interesantno... Malo tabloidnog karaktera ali...
 2. LJILJA MMM (avatar)
  Lepo Necka........veliki umovi su nekako uvek čudni, skoncentrisani na ono u čemu su najbolji.
 3. necka24 (avatar)
  Citat Original postavio LJILJA MMM
  Lepo Necka........veliki umovi su nekako uvek čudni, skoncentrisani na ono u čemu su najbolji.
  Tačno.
 4. elevator (avatar)
  Tera Lenka javoj, javoj, javoj....

  Sirok Dunav....ravan srem... ..................ja sad idem.

  Pozz.............Jovica
 5. Scatterbrain (avatar)
  Lenka je, očito bila nestvarna lepotica. Možda jedna u milion. Laza Kostić ju je iskreno voleo, ali on je bio 30 godina stariji od nje, i samim tim smatrao se nedostojnim za nju. Pre no što će Lenka umreti, Laza je bio načisto podetinjio,pobegao je u manastir, a kada je umrla to je bio najveći slom u njegovom životu. Cela pesma Santa Maria de la Salute, u pozadini ima Lenkin lik!
  A mislim da je Lenka bila zaljubljena isključivo i samo u L.Kostića...Samo što je Laza uvek bio za nju "zauzet"!
  Velika i nesrećna ljubav... Po ovome bi se morao snimiti film!