Postani volonter, Obiđi svet, Be free . . - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

Child of the Sky

Postani volonter, Obiđi svet, Be free . .

Oceni ovaj blog
-Ovaj blog posvećujem svim mladim ljudima koji žive u Srbiji i imaju veliku želju da putuju, upoznaju druge zemlje, kulture, načine života, koji žele da se druze sa ljudima iz celog sveta a za to nemaju sredstava..
Iako na prvi pogled izgleda gotovo ne moguće putovati svetom bez dosta para, načini ipak postoje.. dovoljno je da to samo zelite..
Dozvolite da vas upoznam sa SCI (Service Civile Internacional) organizacijom. SCI je organizacija koja ima za cilj ogranizovanje radnih kampova u 80-tak zemalja sirom sveta, na svim kontinentima. Osnovni cilj kampova je doprinos lokalnim zajednicama u pogledu: Očuvanje i unapredjenje životne sredine (ekološki kampovi); Pomoć bolesnim i hendikepiranim osobama; Rad sa decom; Participiranje u raznim kulturnim projektima (organizacije festivala), Edukativni kampovi… S jedne strane,
i pružanje mogućnosti svim ljudima dobre volje da obidju svet S druge strane.
Svaka zemlja članica velike SCI porodice ima svoju lokalnu SCI kancelariju koja pomaže zainteresovanima da otputuju. U praksi to izgleda ovako:
Poseti se site na kome mogu da se nadju sve moguće informacije..
Klikom na odredjeni link otvara se porozor sa svim kampovima te godine u svetu. S obirom se svake godine organizuje oko 4000 kampova širom sveta neophodno je naći odgovarajući kamp sistemom eliminacije. Prvo se odabere vrsta kampa (ekologija, festivali, pomoć hendikepiranima..), zatim se unese zemlja u koju bi voleli da putujete i konačno dodatno suzite izbor sa tajmingom koji vama odgovara ( moj metod ). Pretpostavljam da je tada izbor sužen na 30tak kampova od kojih svaki ima par redova teksta u kojima se navodi misija kampa tj posao koji treba da se obavi, vreme održavanja istog, mesto u kome se održava kao i broj volontera koji im je potreban. Kada odaberete par najzanimljivijih kampova pošaljete mail kancelariji u Srbiji u kojem ih obaveštavate na koje bi ste kampove voleli da idete! Tada volonteri iz kancelarije proveravaju da li su mesta na tom kampu popunjena, ako nisu vi ste istog dana dobili svoje mesto u kampu, a ako jesu nastavlja se dalje, prema vašem redosledu kampova.. Ukoliko ste primljeni na kamp, organizator vam u narednih nekoliko dana šalje info sheet tj plan rada na kampu (slobodne aktivosti, meeting point, pravac i promene prevoznog sredstva posebno za voz, posebno za avion..). Takodje dobijate osiguranje za sve dane trajanja kampa i pozivno pismo. Sa tim pozivnim pismom se ide u ambasadu zemlje organizatora i bez ikakvih probema dobija se viza!
Troškovi volontera: Godišnja članarina (2500din) i povratna karta za destinaciju. Organizator sam obezbedjuje smeštaj i hranu. Meni je lično i trošak vize bio refundiran. Mislim da je ovo jako dobar način da omladina (a i ostali) uz minimalne troškove obidju sve destinacije koje zele. Kampovi obično traju 2-3 nedelje a postoji i dugoročno volontiranje: 3 meseca, 6 meseci, god. dana.. Nadam se da sam ovim blogom bar jednu osobu ohrabrio da ode na svoj prvi kamp, a ostali kampovi će doći sami po sebi... : ))
Ukoliko neko ima bilo kakvo pitanje rado ću pomoći.

www.volontiraj.org.yu

Pošalji "Postani volonter, Obiđi svet, Be free . ." na Facebook Pošalji "Postani volonter, Obiđi svet, Be free . ." na Google Pošalji "Postani volonter, Obiđi svet, Be free . ." na My Yahoo! Pošalji "Postani volonter, Obiđi svet, Be free . ." na Live Pošalji "Postani volonter, Obiđi svet, Be free . ." na MySpace Pošalji "Postani volonter, Obiđi svet, Be free . ." na Twitter Pošalji "Postani volonter, Obiđi svet, Be free . ." na Digg Pošalji "Postani volonter, Obiđi svet, Be free . ." na del.icio.us

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

 1. (avatar)
  Postoji li ogranicenje sa godinama? :-)
 2. Banshee (avatar)
  u cemu je razlika u odnosu na npr mlade istrazivace srbije i slicno?
  kampovi su super,ali ne kontam koja je razlika?
 3. nensy4ever (avatar)
  joj ja bih bash volela da volontiram y nekoj zemlji...al' ipak tjy morati da svoje znanje eng. dovedem na vishi nivo
  dotle samo mogy da gledam ovo ;(
 4. guitarrr_babe (avatar)
  mi bili, čo'ek i ja, leta 2006. u nemačkoj. bilo je divnodivnodivno!!! nismao radili mnogo, mnogo smo ručkali (nekako su svi iz kampa voleli da kuvaju a mi imali blanko ček za namirnice i pivo - divotica) i mnogo smo švrćkali po nemačkoj. sve naravno zavisi od toga u kakav kamp uletite (rođaka bila u češkoj sad u septembru, raspali se od rada, društvo je bilo onako, a ni vreme ih nije poslužilo... a prethodne godine bila 20 dana u italiji, provodila se kao boginja)

  mislim da ne postoji ograničenje sa godinama!
  nivo znanja engleskog ti nije, naravno, uslov da odeš tamo, ali je ok da bi mogla da komuniciraš sa ekipom sa kampa. inače po tim kampovima ljudi uglavnom ne znaju nešto savršno engleski, tako da je okej samo da se sporazumete.

  nema razlike u odnosu na ponudu mladih istraživača srbije. sad, u MISu je članarina plusminus hiljadu kinti skuplja. moguće ipak da je ponuda u MISu veća, sad kad bolje razmislim.

  kad se sve sabere - super je otići! ima, naravno, svoje dobre i loše strane, ali to bi tek bio sastav. sve zavisi od toga ko šta očekuje od letovanja.
 5. OnCar (avatar)
  Postoji li bilio kakvi uslovi za volontiranje?
 6. draksson (avatar)
  Citat Original postavio ;bt325
  Postoji li ogranicenje sa godinama? :-)

  Malopre sam nabasao na netu na neki nas sajt za volontiranje,
  TRIP ili tako nesto.
  Meni bre ono vise lici na trgovinu ljudima ili prostituciju nego volontiranje.
  Sve neke devojke koje navodno volontiraju negde u evropi na raznoraznim sportskim takmicenjima, medjutim ona galerija slika tamo postavljena me navodi na pomisao o necem simnjivom?!