Život i melodija - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

oziman

Život i melodija

Oceni ovaj blog
Rodjenje, detinjstvo, zrelo doba, starost i smrt. Tako izgleda zivotni put svakog zivog bica na zemlji, iako ga je svestan samo covek.
Mdjutim nije bas tako. Život nije isto sto i njegove etape? On je nesto fundamentalno razlicito od takve predstave a ovde cu to i pokazati.
Postoje mnogi umetnicki prikazi toga poput ovog:

Ili ove banovane Mikrosoftove reklame za Xbox:Sama cinjenica da je ova reklama zabranjena za televizijsko prikazivanje govori o tome da covek jeste svestan jadne situacije u kojoj je, ali da ne zeli o tome da prica, niti da se na to podseca. Medjutim, druga je stvar sa filozofijom.
Zivotni put, kako sam ga opisao, jeste fenomen, pojava koja je usla u forme opazanja razuma, prostor i vreme, i zbog cega u tim formama opazanja jedino i moze da postoji. Samo u prostoru postoji put i mogucnost njegove deobe na etape, tako da su etape mladosti, zrelog doba i starosti moguci samo u slici uzetoj iz prostora ne i iz trajanja.
Ovo je veoma vazno shvatiti. Shvatiti da trajanje nije prostor, a da je linija moguca samo u prostoru. Zivotni put po sebi, izvan pojave jeste nesto sasvim drugacije od slike podeljene u etape.

Slusajuci neko Mocartovo delo pred ocima imamo notni zapis a u svesti imamo posla uvek sa SAMO JEDNIM JEDINIM TONOM u jednom sadasnjem trenutku vremena. Medjutim, mi zapravo nemamo u svesti samo taj jedan, jedini ton, vec imamo posla sa MELODIJOM. Ta melodija sadrzi sve tonove, ali oni nisu u njoj poredjani na nacin poredjanosti nota u prostoru, vec su svi stopljeni na nacin fuzije, medjusobnog prozimanja , kvalitativne mnozine.

Every man can be considered from two opposite
points of view; from the one, he is an individual, beginning and ending in time, fleeting and transitory, ' The dream of a shadow', besides being afflicted with pangs and failings; from the other, he is the indestructible primary being that objectifies itself in every existing thing and as such can say like the statue of Isis at Sais: ' I am all that was, and is, and will be.'
Artur Sopenhauer iz Parerge i Parlipomene 2 140

Prevod:
Svaki covek moze biti shvacen na dva razlicita nacina;
1) Kao individua on ima pocetak i kraj, prolaznu i kratkotrajnu egzistenciju , "The dream of a shadow" ispunjenu patnjom i opstrukcijama svih vrsta.

2) Sa druge strane on je neunistivo primarno biće koje objektivise sebe u svakoj postojecoj stvari i koje, kao takvo, moze izreci natpis statue Izide u Saisu: "Ja sam sve sto je bilo, sto jeste i sto ce biti".
Kao sto smo videli, notni zapis ima svoj pocetak i kraj. Sa druge strane melodija nije ni na pocetku notnog zapisa niti na kraju, vec ona sadrzi u sebi ceo notni zapis kao nedeljivu kvalitativnu mnozinu,

Isto je i sa životom koga smo svesni ne kao nekog trenutka uzetog sa linije vremena, vec smo svog zivota svesni kao melodije. Ta melodija je IDEJA. Ona je nesto drugacije od trenutka. Mi smo melodija a ono sto nam se ukazuje kao zivotni put jeste "notni zapis", pojava, slika.
Kao sto melodija nije isto sto i notni zapis, tako nas zivot nije isto sto i njegove etape.
Sustina života sastoji se u medjusobnom prozimanju, kvalitativnoj mnozini koja je nezavisna od oprostorenog opazajnog sveta i koju samo intuicijom mozemo naci u sebi kao realnost duha, kao transcendentu osnovu svega .

Kvalitativna mnozina
http://forum.krstarica.com/blog.php?b=5997

Pošalji "Život i melodija" na Facebook Pošalji "Život i melodija" na Google Pošalji "Život i melodija" na My Yahoo! Pošalji "Život i melodija" na Live Pošalji "Život i melodija" na MySpace Pošalji "Život i melodija" na Twitter Pošalji "Život i melodija" na Digg Pošalji "Život i melodija" na del.icio.us

Ažurirano 06.10.2017. u 08:00, autor: oziman

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

  1. REVELIN (avatar)
    Slazem se u potpunosti sa svime navedenim,ali obzirom da smo na blogu,a ne na temi ,necu razvijati diskusiju .
    Vrlo rado citam tvoj blog,i u ovom komentaru cu pokusati da malo parafraziram tezu.....ZIVOT je zaista neponovljiva MELODIJA........u svim etapama