Izvor žive vode - Kvalitativna množina - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

oziman

Izvor žive vode - Kvalitativna množina

Oceni ovaj blog
Ova prica iz novog zaveta podsetila me na filozofsko ucenje o kvalitativnoj mnozini. Izvor zive vode o kome Isus govori jeste upravo to. Realnost nasega duha, zapravo duh sam, a poznavajuci filozofska ucenja mozemo mu se bar delimicno pribliziti.
Isus dođe u grad samarijski zvani Sihar, blizu polja koje dade Jakov Josifu, sinu svojemu.
2. A onde bejaše upravo bunar Jakovljev. I Isus, umoran od puta, sede kraj bunara. A beše oko šestoga časa.
3. I dođe jedna žena iz Samarije da zahvati vode. Reče joj Isus: "Daj mi da pijem". (Jer učenici Njegovi bejahu otišli u grad da kupe hrane).
4. Samarjanka Mu pak reče: "Kako ti, koji si Judejac tražiš od mene, žene iz Samarije da piješ?" (Jer se Judejci ne druže sa Samarjanima).
jesuswomanwell002_zpsd7c28cd5.jpg
5. Isus joj odgovori: "Kad bi ti prepoznala dar Božji i ko je Taj koji ti govori: 'daj mi da pijem', molila bi Boga da ti dadne živu vodu za piće."
6. Reče Mu žena: "Gospodine, nemaš ni čime bi zahvatio, a bunar je dubok; odakle ti onda voda živa? Jesi li ti veći od oca našeg Jakova, koji nam dade ovaj bunar iz kojega pijaše i on i deca njegova, i kamile njegove, i volovi i ovce njegove?"
7. Odgovori joj Isus: "Ko pije od ove vode, opet će ožedneti. A koji pije od vode koju ću mu Ja dati, neće više nikada ožedneti, već će voda koju ću mu Ja dati izbiti u njemu kao izvor i teći u život večni." (Pogl. 23, 1-7)
Uobicajeno misljenje kaze da mi iz spoljasnjeg sveta primamo draži, te drazi uredjujemo u opazaje i tako dolazimo do nekog pojedinacnog predmeta (percepcije). Medjutim, ovo nije tacno. Nisu drazi ili unutrasnje afekcije ono od cega se polazi vec nesto drugo:
Ono od cega se polazi jeste sustina i sama osnova svega, ili drugim recima akcija, volja, transcendentna oblast gde je sve u medjusobnom prozimanju i nasem saznanju potpuno nepojmljivom bitisanju. Sada se iz toga nekako izdvaja uredjeni svet opažaja kao nesto spoljasnje u prostoru. Kako se to desava?

Percepcija je predstava spoljnjeg sveta.
Afekcija jesu svi osecaji (bol, dodir, miris, ukus, boja) .

Svi ce se sloziti da je afekcija vezana za telo i da ne moze postojati izvan tela, ili recimo bol je u telu, ako nema tela, nema ni boli. Medjutim, za razliku od afekcije, percepcija je jednom neverovatnom zabludom proglasena za nesto van tela i da kada tela nema, percepcija ostaje. To je apsurd nad apsurdima koga je Barklijeva korelativnost subjekta i objekta dovela u punu svetlost, ali to nije ovde glavna tema.


http://www.youtube.com/watch?v=Gg-Cagp1FLM&feature=rec-HM-r2

Kada ameba naidje na prepreku ona se zgrci. Reakcija sledi akciji i tu nema nikakvog opazanja ili javljanja neke slike spoljasnjeg sveta. Njena percepcija i afekcija spojene su u jedno.
Zivotinje i covek isto tako dolaze u dodir sa akcijama transcendentne volje, bas poput ove amebe, ali kod njega se desava nesto drugacije. Reakcija ne sledi odmah akciji, vec dolazi do absorbovanja izvesnih specificnih akcija iz tog mnostva tendencija transcendentne volje. Te apsorbovane akcije, posle kojih ne sledi automatska reakcija, jesu nadrazaji svetlosti, zvuka, koji su kao neke "prethodnice" koje se skupljaju i preradjuju u intelektu na nacin formiranja plana, šeme buduce akcije koja moze delovati na telo ili na koju telo moze delovati.
Simbolicno receno, nasi culni organi, su poput izvidjackih bespilotnih letelica. Oni se pustaju u okean transcendente volje gde skupljaju odsjaje svetlosti, ili nadrazaje zvuka, mirisa i koje vracaju u centar (mozak) gde ce on od njih stvoriti plan sadrzan od samo virtuelnih a ne stvarnih akcija. Svaki opazaj tako predstavlja plan, šemu moguce pretnje, moguceg delovanja na volju koja se objektivise kao telo.
Ako sada predmet koji se virtuelno ocrtavao kao opazaj, dodje u dodir sa telom, bas kao kod one amebe, virtuelna akcija nestaje a ono sto je do tada bilo slika spoljnjeg sveta prelazi u stvarnu akciju, koja se onda obradjuje kao afekcija zvana bol.

Iz svega ovoga mozemo zakljuciti da afekcija nije ono od cega se polazi, vec da se ona naknadno javlja, bas kao i spoljasnji opazajni svet. Ona je nesto sto zapravo smeta percepciji, dok sustina koja je u osnovi svega, jeste saznanju nedostupna "oblast" transcendentne volje po sebi.
Ovim smo na neki nacin dodirnuli volju po sebi koju bar delimicno mozemo naslutiti ako je tretiramo na nacin kvalitativne mnozine. To nije percepcija (ili tkz. spoljni svet) nije ni afekcija ( unutrasnji osecaji) vec nesto razlicito i od jednog i drugog. To je izvor večnog života u nama.

Kvalitativna mnozina
http://forum.krstarica.com/blog.php?b=5997

Pošalji "Izvor žive vode - Kvalitativna množina" na Facebook Pošalji "Izvor žive vode - Kvalitativna množina" na Google Pošalji "Izvor žive vode - Kvalitativna množina" na My Yahoo! Pošalji "Izvor žive vode - Kvalitativna množina" na Live Pošalji "Izvor žive vode - Kvalitativna množina" na MySpace Pošalji "Izvor žive vode - Kvalitativna množina" na Twitter Pošalji "Izvor žive vode - Kvalitativna množina" na Digg Pošalji "Izvor žive vode - Kvalitativna množina" na del.icio.us

Ažurirano 07.10.2017. u 08:22, autor: oziman

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

 1. 123loncar (avatar)
  Dobro si ugradio priču o živoj vodi .
  No , imam osećaj da stojiš na uobičajenom stanovištu ,
  da samo čovek poseduje intelektualne moći .
  Stoga ti ne pada napamet da energija ima volju ,
  a za amebe i da ne pričam .