HAOS - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

oziman

HAOS

Oceni ovaj blog
POVRATAK U HAOS
Nazad ka prvobitnom haosu, u prvobitni haos! Subjektivno razvijajmo proces ulaska u prvobitnu pometnju, u praiskonski vrtlog sveta. Neka u nama narasta zanos prema kosmičkom kovitlacu, pre pojave oblika, pre individuacije. Neka u nama bukne osećanje napora i ludila, plamenova i ponora. Neka nestanu zakoni sveta u dubini naših bića sa svim posledicama, sa kristalizacijama i strukturama, da bi u tom potopu i neravnoteži pristup apsolutnom vrtlogu bio potpun. Ako više nema zakona i individualnih bića, obnovićemo po svojoj volji proces od kosmosa ka haosu, od prirode ka prvobitnoj nedeljivosti, od oblika ka vrtlogu.

Emil Sioran iz dela "Na vrhnuncu beznadja"
Ove velicanstvene reci Emila Siorana jednostavno vape za necim. Ali za cime on to zudi, i sta uopste mislimo kada cujemo rec "haos"?
Sve sto saznajemo mora ako je saznato imati svoj red. Ono je moralo uci u forme opazanja razuma, u prostor, samim tim se podvrgnuti zakonima geometrije koji su kao takvi apodikticni.
Recimo, ako udjem u sobu i kazem da je ona u neredu, na sta mislim pri tome? Svaki predmet u toj sobi uredjen je po svim pravlima akcije i reakcije, uzroka i posledice , svaki predmet je u odnosu na druge opet uredjen po pravilima geometrije, red u toj sobi je savrsen. Medjutim, ja ocito nisam mislio na taj red, vec na nesto drugo, a to drugo je "red htenja". Ja sam hteo da soba bude drugacija ili da bude u skladu sa mojom voljom, a ono sto zaticem nije saglasno sa mojim htenjem, tako da ja kazem da je soba u haosu i neredu, iako je ona u geometriskom i svakom drugom smislu savrseno uredjena.
Ove dve vrste reda ljudi skoro da ne primecuju, niti razlikuju.
Imamo dakle red htenja i geometrijski red nuznosti.
Uvek cemo neredom zvati situaciju u kojoj imamo posla sa jednim od ta dva reda a koji ocekujemo da sretnemo, dok se zapravo susrecemo sa drugim redom koji nismo ocekivali, pri cemu je zatecena nesaglasnost ocekivanog sa konstatovanim nazvana nered.

Kao sto vidimo ono sto se uobicajeno podrazumeva pod recju nered nije ono o cemu Emil Sioran i mnogi filozofi govore. Pa sta je zapravo pravi HAOS? Koje je pravo znacenje te reci?

Haos znaci ono sto jos nije uslo u principium individuatonis ili u forme opazanja razuma. Kao takvo, ono je izvan svakog reda. U njemu caruje mnostvo htenja i iz njega se izdvajaju tendencije volje koje cemo zvati "ideje" ali sve je to time sto smo ga spoznali, vec uslo u forme opazanja razuma, uslo je u red, dok je pre toga bilo nezavisno od bilo kakvog uredjenja, ili mnostva.

Haos mozemo poistovetiti sa transcendentnim i reci da u sustini svega, u trancendentnoj volji po sebi, nema nikakvog reda, nikakvog uzroka ni posledice, nikakvog smisla. Ma sta to bilo, to je toliko razlicitio od svega sto poznajemo da mu jednostavno ne mozemo dodeliti bilo kakav atribut. Bilo red, bilo nered, bilo postojanje, bilo nepostojanje.
Ovim razmisljanjem susrecemo se sa "zidom" gde misljenje staje, ali gde se opet javlja makar "maglovita resa" koja nam omogucuje da naslutimo to "nesto", nasu pravu prirodu, nas dom.

Povratak u HAOS ! Poziv Emila Siorana svima nama ne zvuci bas privlacno, naprotiv. Zvuci prilicno zastrasujuce. Jer nasa inteligencija trazi red, i sve sto ona ne moze uklopiti u svoje forme i uciniti poznatim, javlja se kao strah od nepoznatog.
Ali filozofija je metod kojim mozemo okrenuti glavu od senki na zidu pecine i ma kako bilo uzasavajuce, pogledati u sunce iza nasih ledja.
Da li je taj put prema nasoj unutrasnjoj sustini ako se desi prerano, put koji vodi u ludilo. Jer ako "premostimo" razum i susretnemo se sa transcendentnim i njegovim paroksizmom bola i radosti koji je vise i od jednog i drugog, mozda se nikada ne mozemo vratiti razumu ?
Mozda susret sa onim sto je Dostojevski opisao na sve nas delovace toliko magicno da cemo razum odbaciti kao staru krpu.
Mozda se ne trebamo mnogo radovati prosvetljenju pre nego sto za to dodje vreme, ili pre nego sto pristanemo u luku ka kojoj plovimo.
Da li se plasite ili radujete susretu sa nepoznatim, sa nasom unutrasnjom sustinom izvan pojave? I da li bi pratili Emila Siorana na njegov poziv svima nama.

Sioran uzvikuje!
Svi za mnom! Povratak u HAOS !

Pošalji "HAOS" na Facebook Pošalji "HAOS" na Google Pošalji "HAOS" na My Yahoo! Pošalji "HAOS" na Live Pošalji "HAOS" na MySpace Pošalji "HAOS" na Twitter Pošalji "HAOS" na Digg Pošalji "HAOS" na del.icio.us

Ažurirano 14.10.2017. u 08:33, autor: oziman

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

 1. REVELIN (avatar)
  Da li je taj put prema nasoj unutrasnjoj sustini ako se desi prerano, put koji vodi u ludilo. Jer ako "premostimo" razum i susretnemo se sa transcendentnim i njegovim paroksizmom bola i radosti koji je vise i od jednog i drugog, mozda se nikada ne mozemo vratiti razumu ?

  .....nikako pre nego pristanemo u luku ka kojoj plovimo.....
  da sam te zamolila da napises ista slicno,ne bi pogodio i temu i trenutak ,kao ovim blogom
  .....ostajem pri svemu dosad izrecenom o blogu...da se ne ponavljam
 2. lanavi (avatar)
  Kako prizvati red htenja u geometrijskom delu nuznosti naseg uma?
  Mislim...izbace se viskovi, napravi generalno ciscenje, opaja prasina i paucina ali mnogo toga osta u domenu zelje?!
 3. oziman (avatar)
  Revelin
  da sam te zamolila da napises ista slicno,ne bi pogodio i temu i trenutak ,kao ovim blogom
  Sasvim moguce da je ta koincidencija sihronisticko desavanje. Ja sam odavno primetio da kada razmisljam o nekom filozofskom problemu cesto se desava kao da se cela stavarnost uredi na taj nacin, da do resenja dodjem. To je ta povezanost svega koju je primetio Sopenhauer a koju je preuzeo od njega Jung i stvorio svoj "sinhronicitet".
  U svakom slucaju hvala na pohvalama mom blogu.

  Lanavi
  Kako prizvati red htenja u geometrijskom delu nuznosti naseg uma?
  Mislim...izbace se viskovi, napravi generalno ciscenje, opaja prasina i paucina ali mnogo toga osta u domenu zelje?!
  Nazalost nikako. Ono sto je uslo u forme opazanja razuma , u prostor, kao i u kauzalitet, potpuno je podvrgnuto nuznosti, ili geometriskom redu, i sve sto mozemo jeste da taj red opet "uredimo" u skladu sa nasom voljom, pri cemu cemo tu organizaciju nazvati "red htenja", medjutim potpuna tkz, "inteligibilna" sloboda je nedostupna nama kao individuama. Dok smo individue , dok saznajemo, ne mozemo je doseci a kada do nje dosegnemo, vise nismo individue vec nesto drugo - transcendentno.
  Ažurirano 10.06.2009. u 23:35, autor: oziman
 4. guest 135511 (avatar)
  ne bih ni u ludilu.. ok, u ludilu verovatno

  zar praiskonski haos nije slepa metafizicka volja koja je sama od sebe pobegla u oblik, formu i razum, zar ovaj svet nije spas od ludila slepog stvaralackog libida, iz koga se mora roditi smisao upravo kroz proces individuacije
  zar prvobitni haos nije [I]prima materia[/I],sirovi psihicki materijal iz koga mora nastati zlato, kao sto nice kaze u zaratustri: [I]“one must have chaos if one is to give birth to a dancing star”[/I]

  primordijalni haos i izvanvremenska lepota koja se naslucuje kad razum popusti leze na dijametralno suprotnim stranama izmedju kojih se proteze zivot
  ako Воg spava, moramo ga drzati budnim:

  ''If my father the God should die, a God child should arise from my maternal heart”

  Kako master Ekhart kaze:
  dusa je stvorena da bi se u njoj rodio [B]В[/B]og, a onda ona u [B]b[/B]ogu

  sve sto zelim reci, prelepo je sumirano u ovom odlomku Jungove Crvene knjige:

  [I]“The primordial creator of the world, the blind creative libido, becomes transformed in man through individuation & out of this process, which is like pregnancy, arises a divine child, a reborn God, no more (longer) dispersed into the millions of creatures, but being one & this individual, and at the same time all individuals, the same in you as in me” (354, n. 123).[/I]