ZA HRABRE /poruka/ - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

širom zatvorenih očiju

ZA HRABRE /poruka/

Oceni ovaj blog
U pustinji je samo vladao veciti vetar,tisina i topot kamila.Cak su i vodici retko razgovarali izmedju sebe.
"Mnogo puta sam presao preko ovog peska"-zapoce razgovor mladic jedne noci.
"Ali pustinja je tako velika,a horizont tako daleko,da se ljudi osecaju sicusnim i bespomocnim,pa im nije do price"-rece vodic kamila.
Mladic je shvatao sta je kamilar hteo da kaze,iako nikad ranije nije krocio u pustinju.Uvek dok je posmatrao more ili vatru bio je u stanju da satima cuti,ne misleci ni na sta,zagnjuren u neizmernu velicinu i snagu elemenata koje je gledao.
A onda je primetio da strah lebdi u vazduhu,iako niko nije o tome ni rec progovorio.Jos jednom je prihvatio govor pustinje,jezik bez reci,Univerzalni Jezik..
"Onaj ko kroci u pustinju,ne moze se vise vratiti nazad-rece kamilar.Posto ne mozemo da se vratimo,jedino oko cega je potrebno da brinemo je,kako sto bezbednije da nastavimo napred.Sve ostalo je-stvar Allaha,ukljucujuci i opasnost.Ali.taj strah prolazi kad shvatimo da su,nasa istorija i istorija sveta,napisane istom rukom".
I zavrsi kamilar svoju pricu te veceri,izgovarajuci tajanstvenu rec "maktub"..

Paolo Koeljo "Alhemicar"
/odlomak/

Ps.
Tesko onom ko se ne usudjuje
da kroci u pustinju,
zato sto je pustinja opasna.
Taj nikada upoznati nece
radost utoljavanja zedji
u senci palmi,
pod nepoznatim nebesima..

Pošalji "ZA HRABRE /poruka/" na Facebook Pošalji "ZA HRABRE /poruka/" na Google Pošalji "ZA HRABRE /poruka/" na My Yahoo! Pošalji "ZA HRABRE /poruka/" na Live Pošalji "ZA HRABRE /poruka/" na MySpace Pošalji "ZA HRABRE /poruka/" na Twitter Pošalji "ZA HRABRE /poruka/" na Digg Pošalji "ZA HRABRE /poruka/" na del.icio.us

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

 1. lider (avatar)
  Šta mi znamo šta je opasnost?
  Opasnost je iskustvo.
 2. lejla.al.dbuni (avatar)
  Saznavanje opasnosti nije samo realnost znana iz sopstvenog,vec i iz tudjeg iskustva.
  Znaci,kad znamo sta je opasno,to nije iskljucivo stvar licnog odnosa prema ovom emotivnom stanju,vec je generalizovan stav,saznanje o onom sto se dogodilo i drugima.
  Ps.Nadam se da je objasnjenje prihvatljivo..
 3. gost 39034 (avatar)
  Nikada nisam volela Koelja, ali kad ti ovako (ili kao "O dobru i zlu") izdvojis deo, nestaje sve jeftino sto ponekad osetim kod njega. Hvala za citate kojima nas podsetis na velike zivotne istine.