Korelativnost subjekta i objekta - Čovek i svemir - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

oziman

Korelativnost subjekta i objekta - Čovek i svemir

Oceni ovaj blog
Dosao sam na ideju jednog primera i toka misli koji veoma jasno moze pokazati korelativnost subjekta i objekta.

Svako je bar nekada razmisljao o prirodi zemlje i svemira, o tome kako je covek nastao, kako su planete, zvezde, galaksije formirane. Prilikom takvih razmisljanja covek ima na pameti slike svemira , zvezda, planete zemlje. Takodje ima na pameti predstave kako se iz maglina formiraju zvezde i planete, kako se svemir siri itd. Ali sve te slike imaju nesto zajednicko a to je da su to slike -objekti naspram subjekta koji ih opaza.

Kada kazemo "svemir" u svesti imamo sliku ovako neceg:


Ovde znaci imamo nas ,ili nase unutrasnje culo koje cemo zvati subjekat, i imamo ovu sliku svemira sa svojim nebeskim telima i sve to esalonirano kao objekti ispred nas. To je sadasnja situacija . Tako to izgleda danas.
Medjutim, vratimo se u mislima u proslost u vreme od pre recimo tri milijarde godina , kada nijedno zivo bice , nijedan subjekat, nije postojao u univerzumu i zapitajmo se kako je tada svemir izgledao.. tada kada nije bilo nijednog subjekta koji bi ga opazao?

Odgovor je lak, svako ce reci. Svemir je tada izgledao isto kao danas, bez obzira sto nije bilo zivih bica koja bi ga opazala. Znaci ovako.. isto:


Medjutim ovde nesto ne stima. Ovde imamo objekat ispred nas, i nas kao subjekte koji ga posmatramo. Mi smo tu, a objekti su evo ISPRED nas. A pre tri milijarde godina nas nije bilo, niti je bilo ijednog zivog bica . Pa ako je tada svemir izgledao ovako. isto..objektivno.. onda to znaci da smo mi kao subjekti i tada bili tu, a on ispred nas ..zar ne? A ako nismo(a od te misli smo i posli) onda svemir nikako tada nije mogao da izgleda ovako ...znaci kao objekat ispred subjekta.. vec drugacije , ne kao stvar za nas, vec kao STVAR PO SEBI.

Oni koji uspeju da ovu neverovatno jednostavnu, a tako ljudima tesko shvatljivu cinjenicu bar naslute, sigurno ce reci:

Tacno je da svet nikako nije izgledao kao objekat bez subjekta, ali u svetu ima delovanja, svet je delovao tada kao i danas, postojale su sile, energija , akcije i reakcije.

Sa ovim se mogu sloziti ali i odmah zahtevam da to delovanje predstavite sebi, ili da toj reci date znacenje a da pri tome nemate u svesti nijedan objekat. Ili da rec" deluje" i "sila" predstavite u svom saznanju bez zamisli ikakvih objekata koji deluju izmedju sebe. Jedino sto mozete uraditi jeste da opet zamislite neki objekat, neku liniju sila, neki vektor...ali time se vratismo na objekat ,kao sto vidite.

Pa sta je onda delovanje?

Delovanje sebi mozemo predstaviti na jednostavan nacin predstavom onoga sto delovanju jedino i moze dati znacenje, a sto nije objekat i sto mozemo naci samo u sebi .. a to je VOLJA.

Kada nije bilo nijednog saznajuceg bica u svemiru, nije bilo objekata kakvih ih danas opazamo vec je bilo ono, sto kada se ukaze u nasoj samosvesti, ...dozivljavamo kao VOLJU.

Na ovaj nacin smo, posavsi od Barklijeve korelativnosti subjekta i objekta, na najlakci nacin dosli do srzi Sopenhaurove filozofije.

Vise o Korelativnosti subjekta i objekta imate ovde:
http://forum.krstarica.com/blog.php?bt=31844

Pošalji "Korelativnost subjekta i objekta - Čovek i svemir" na Facebook Pošalji "Korelativnost subjekta i objekta - Čovek i svemir" na Google Pošalji "Korelativnost subjekta i objekta - Čovek i svemir" na My Yahoo! Pošalji "Korelativnost subjekta i objekta - Čovek i svemir" na Live Pošalji "Korelativnost subjekta i objekta - Čovek i svemir" na MySpace Pošalji "Korelativnost subjekta i objekta - Čovek i svemir" na Twitter Pošalji "Korelativnost subjekta i objekta - Čovek i svemir" na Digg Pošalji "Korelativnost subjekta i objekta - Čovek i svemir" na del.icio.us

Ažurirano 24.04.2014. u 10:36, autor: oziman

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari