Dead Christ supported by angels - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

oziman

Dead Christ supported by angels

Oceni ovaj blog
Elan Vital je zivotna sila koju neposredno mozemo doziveti kao nepregnutost sopstvene volje koja pokusava da se probije kroz otpor koji predstavlja sopstvena inertnost - materija.
http://forum.krstarica.com/blog.php?b=6401
Primer sa rukom i peskom je slikovit a on se moze jasnije shvatiti ako ruku uzmemo kao simbol napregnutosti volje a pesak kao otpustenost , kao inertnost. Na ovaj nacin mozemo uvideti dualizam u prirodi jasno i neposredno ..i to ne kao misticni simbol Jina i Janga, andjela i demona itd.. vec kao unutrasnje opazanje sopstvene volje, koja je u samosvesti opazen Elan Vital, i unutrasnje opazanje sopstvene inertnosti, koja je u samosvesti opazena - materija.
Ta borba je u ovom svetu sveopste inertnosti ...sveopste entropije ocito uzaludna jer "Bog je umro" govorio je Nice ali pre mozemo reci da je Bog zaspao a da smo mi ono budno sto je jos od boga ostalo.
Ili da smo mi kao ostaci snage u ruci koja je klonula i koja pokusava da ono sto pada ako ne zaustavi, bar uspori.
Ova slika je idealan simbol toga:


Klonuli Isus je zaspali bog ili inteligibilna sloboda - volja po sebi.
Dva andjela su ono sto je jos ostalo od budnosti zaspalog boga i sto istog "pridrzava" i usporava od njegovog pada i potpune inertnosti.

Jasno je da je nasa borba protiv materije uzaludna i da Bog "zeli da spava". ElanVital ga moze samo pridrzati da potpuno ne klone.
Mozda je vrhunsko znanje i uvid koji vodi u spasenje od ovoga sveta jednostavno odustajanje vu-vei (nedelanje) i cekanje na miru i bez otpora da se ono transcedentno, a sto je zaspalo, to jest mi sami probudimo. A mozda je i taj trenutak odustajanja samo budjenje.

Pošalji "Dead Christ supported by angels" na Facebook Pošalji "Dead Christ supported by angels" na Google Pošalji "Dead Christ supported by angels" na My Yahoo! Pošalji "Dead Christ supported by angels" na Live Pošalji "Dead Christ supported by angels" na MySpace Pošalji "Dead Christ supported by angels" na Twitter Pošalji "Dead Christ supported by angels" na Digg Pošalji "Dead Christ supported by angels" na del.icio.us

Ažurirano 24.04.2014. u 10:28, autor: oziman

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari