Umetnost? Ma nemoj? - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

Revolveras

Umetnost? Ma nemoj?

Oceni ovaj blog
Šta je umetnost danas? Šta je umetnost uopšte? Po čemu možemo da kažemo da je nešto umetničko delo?

Nemojte očekivati da ovo bude blog o tome šta je umetnost, šta je definiše, odnosno da ovo bude tekst o teoriji umetnosti. Ne. Ovo je tekst o stvarnosti Srbije.

Gledao sam na TV B92 emisiju "Ciklotron" (valjda se tako zove), od autora Dušana Šaponje, Dušana Čavića i Ivana Petrovića, evo, nema ni 20 minuta. Naslov emisije je bio "Tenk", a odnosila se na, citiram, "Umetnički rad mlade beogradske studentkinje koja je otadzbini poslala poruku noćnim farbanje tenka izloženog na prostoru Vojnog muzeja u Beogradu." . A šta je to tako famozno ta studentkinja uradila? Pa njen "rad" se sastojao u tome, da dođe na Kališ, i prefarba jedan od dva izložena tenka T34 Vojnog muzeja u maskirne boje, i to ne bilo kakve kombinacije u standardnom obliku, nego kombinaciju žute, plave, crvene, drečavo zelene... Prostim rečima da ga zafarba svim mogućim bojama. I tako su oni krenuli da ga farbuckaju (a gde je obezbeđenje?), i od standardne maslinasto-zelene boje napravili nešto što bi moglo, bez uvrede, da bude zaštitni znak nadolazeće parade osoba drugačije seksualne orijentacije. Međutim, tu su se pojavili i neki "navijači", koji ni sami nisu znali šta baš hoće, jer su bili dobro filovani konjakom. Ili vinjakom. A i nekim opijatima (zaključujem na osnovu toga što su spominjali te opijate i njihovo uskoro konzumiranje). Tu ste mogli da vidite, odnosno, ne da vidite, nego da čujete svašta. Sa jedne strane ste mogli da čujete normalne kritike nekog usamljenika, koji ako je deo "navijača" ( čovek s eočigledno druži sa pogrešnom ekipom), o tome kako treba da ostave tenk, i da ga ne farbaju, jer ipak predstavlja nešto što je deo istorije što Srbije, što Jugoslavije. Dakle, predstavlja muzejski eksponat, i samim tim ga ne treba uopšte dirati. Što je jako interesantno, momak nije bio agresivan uopšte, nego je pokušao pričom da ubedi "umetnike" da to baš ne rade. Ali, ostali nisu baš bili u tom raspoloženju. Neki su to podržavali, bulazneći kako su oni Ljotićevci (da li oni znaju šta to znači i ko je bio Dimitrije Ljotić? Ne, jer su to odmah i porekli nekim stupidnim izjavama kako se bore protiv ustaša i još neki tako krep), i kako treba to da unište jer je "partizansko i komunističko", a oni to opet mrze. Neki su tvrdili kako su četnici, i opet da to treba razlupati, jer je komunističko, a neki su hteli da se fizički obračunaju sa umetnicima, prosto zato što im se tako htelo... Na kraju je to eskaliralo nekim fizičkim sukobom ili šta već, zbog koga su i verovatno došli tu, jer se snimanje prekinulo.

Šta imamo u svemu tome? Pa imamo dve grupe - jedne kvaziumetnike i jedne ograničene "navijače" (samo da se distanciram od toga da sve navijače smatram ograničenim, a i zato su i tu znaci navoda). Ovi prvi misle da su popili svu pamet sveta, plus da su izvanredno kreativni i neverovatno talentovani kao i ekscentrični. Ovi drugi misle... Pa oni ne misle. Oni samo delaju po nekim primitivnim instinktima. Tačnije rečeno, samo traže kavgu.
Ali da uđemo malo dublje u srž svega ovoga. Imamo aktere, imamo radnju, pa da pređemo na analizu. Malo obimniju. "Izrazito pametni i nadareni umetnici" su krenuli da svoju inspiracijom stvorenu ideju pretvore u praksu. OK, lepo je to. Umetnost je takva kakva je. Neko je razume, a neko ne. Ali, nije li ironija da umetnici idu da "farbaju" muzejski eksponat? Hajde da upotrebimo pravu reč - da ga na neki način ruiniraju. Vandalizam kao oblik umetnosti? Zar nije tako nešto uništavanje muzejskog eksponata? Po meni jeste, jer taj tenk predstavlja stvaran deo naše istorije, kakva god ona bila, i samim tim treba da bude očuvan onakav kakav je i bio. Prema tome, treba da bude očuvan u originalnom obliku. Ako im je bilo do "umetnosti", zašto nisu napravili kopiju tenka od kartona, pa ga lepo ofarbali? Ili kupili isti takav (sigurno bi našli na e-bay-u). I to bi bila poruka takođe. Možda još i bolja. Zašto su morali da švrljaju po ovom? Na kraju, kada ga nisu uništili nemci, zašto bi mi?
Ovaj tenk je pre svega izložen u sastavu izložbe oružja iz Drugog svetskog rata, koja tu već stoji dugi niz godina. Taj tenk ispunjava sve uslove da bude okarakterisan kao eksponat. I onda, eto, dođe neko i malo ga "ofarba" po svojoj želji i merilima. Mada, grešim i ja. Idejni tvorac svega toga je neka studentkinja. Prema tome, još nema diplomu da je umetnik . Zaključak - umetnica u nastajanju.
E sada, ono što je možda najbitnije. Sve je to snimljeno, dakle dokumentovano, i da li je neko reagovao zbog toga? Nije. Neko je mrtav-'ladan došao i ofarbao muzejski eksponat. Hej! Zamislite da je to neko pokušao u Engleskoj, na primer, gde postoji čuveni muzej tenkova i oklopnih vozila iz Drugog svetskog rata. Mislim da ne samo što bi ga odrali sa kaznom, nego bi bio osuđen kao vandal, od strane kompletne javnosti. I sigurno to ne bi bilo sa ponosom prikazano na televiziji.

Sada malo o ovim drugima. "Navijači" su nešto što već počinje da biva debeo problem. Gomila mladih ljudi, koji ne znaju šta će sa sobom, pride su i najčešće neobrazovani, lutaju gradom, piju, konzumiraju svašta i traže sa kim će da se potuku. Šta pokušavaju da dokažu? Da sa njima "nema zezanja"? Da su "mnogo jaki"? Šta!? Šta je njihova poenta postojanja? To ne mogu da shvatim. Plus, uživaju u tome da razbijaju izloge, trafike, znakove... Poenta? Pa nema je. Normalnom čoveku to nema poente. Kratko rečeno - vandali.

I sada, dolazimo do poente cele priče. Zar vam se ne čini da su i jedni i drugi vandali? Svako to od njih vidi drugačije, ali se svede na isto. Ovi ga ižvrljaše, a ovi drugi bi ga razbili da mogu. Čak mi se i čini da kada je izbila tuča, i kada su "umetnici" uhvatili džadu, ostavljajući svoje delo na milost i nemilost "navijačima", neki od "navijača" su se potpisali po tenku. A to znamo pošto su se "umetnici" kasnije vratili do svog "umetničkog dela". Onda su ironično konstatovali kako su ovi drugi idioti i vandali, i kako su se drznuli u toj svojoj bezobraštini i divljaštvu, da se potpišu po njihovom delu. A nije im palo na pamet, da su oni opet, možda hteli, da stvore svoje umetničko delo? Da malo unaprede ovo što su zatekli? U čemu je razlika u farbanju tenka duginim bojama, odnosno u "oživljavanju" tenka koji je muzejski eksponat, i potpisivanju na već išvrljan tenk? Ima li razlike? Ko je onda vandal? A nije li neko možda i licemer?

Samo da dodam, da je i Pikaso mrzeo rat, ali je naslikao Gerniku. Nije išao da farba tenkove.

Na kraju - šta se desilo? Niti je bilo ko odgovarao što je tenk bio ižvrljan ili ofarban, kako god želite, pored očiglednih dokaza ko je to uradio, nego su ga prefarbali u maslinasto-zelenu radnici muzeja (i oni su želeli izgleda da stvore svoje umetničko delo), niti je neko odgovarao što je to uopšte emitovano na TV-u, niti je bilo ko dogovarao što se nasilnički ponašao. Pojeo vuk magarca.

A kada malo bolje razmislim, meni je znak koji označava Plato Zorana Đinđića mnogo depresivan. Kupiću tri-četiri spreja, i malo ću ga ulepšati. Što? Pa to je umetnost. Ali sve nešto mislim da bi zbog tog postupka bio javno razapet.
Ma ko su ti partizani? Rusi? Crvena armija? Šta su oni pa uradili?

I šta bi bilo da se tako nešto desilo u nekoj zemlji EU? Da li bi to bila umetnost ili vandalizam? Nešto mi se sve čini ovo drugo.

Pošalji "Umetnost? Ma nemoj?" na Facebook Pošalji "Umetnost? Ma nemoj?" na Google Pošalji "Umetnost? Ma nemoj?" na My Yahoo! Pošalji "Umetnost? Ma nemoj?" na Live Pošalji "Umetnost? Ma nemoj?" na MySpace Pošalji "Umetnost? Ma nemoj?" na Twitter Pošalji "Umetnost? Ma nemoj?" na Digg Pošalji "Umetnost? Ma nemoj?" na del.icio.us

Ažurirano 29.05.2009. u 00:15, autor: Revolveras

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

 1. Filota (avatar)
  Svaka čast šteta što nema više ljudi koji tako razmišljaju bilo bi nam mnogo bolje.
 2. gost 39034 (avatar)
  ovo je, na zalost, usamljeno razmisljanje u zemlji Srbiji...zato smo i tu gde jesmo.......
 3. Borac za prava zivotinja (avatar)
  Frustracija usled nedostatka kreativnosti pretvara se u destrukciju - tako je bilo i uvek će biti.
  Ali, destruktivnost pod maskom "umetnosti" najgore je od svih zala ... jer zamenjuje teze i polako uvodi nove kriterijume (kvazi)vrednosti.
 4. valheru (avatar)
  Pametno receno ovo stvaranju i detrukciji!
 5. lejla.al.dbuni (avatar)
  Sve je ovim tekstom receno..
  Nema potrebe da se bilo sta doda,bilo bi suvisno.
  Sumorna slika Srbije...