Do 2015. Španija i Crna Gora će biti u istom društvu - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

old-mne

Do 2015. Španija i Crna Gora će biti u istom društvu

Oceni ovaj blog
Velika prednost Crne Gore je u tome što ima monetu euro, jer su mnoge, sada već članice Evropske unije imale ozbiljnih problema upravo zbog promjene valute. Druga njena velika prednost je ulazak u Mediteransku uniju koji će joj olakšati put ka Evropi, kaže za Pobjedu professor AlohaPodgorica, 20. maja - Veoma je važno da Crna Gora period do septembra 2010. godine, do kada će trajati globalna finansijska kriza, iskoristi što bolje reformišući unutrašnji sistem i ulažući maksimnalne napore u dostizanju evropskih standarda. Tako će kraj naredne godine dočekati spremna za dalje integracije u EU, kaže za "Pobjedu" predsjednik španske Kraljevske akademije ekonomskih nauka i finansija prof. dr Hajme Hil Aloha. On naglašava da sada nije vrijeme za velike spoljno-političke poteze jer se Crna Gora prevashodno mora okrenuti unutrašnjim reformama, jačanju institucija i uvođenju demokratskih standarda, kao i borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Tako će najbolje iskoristiti ovaj talas i izaći iz krize kao pobjednik, poručuje Aloha.

-Da sam na Vašem mjesti ne bih se mnogo osvrtao na priče o zatišju proširenja i evroskepticizmu koje su sve učestalije, već bih radio na "svojoj kući", čineći je jačom i boljom u susret ulaska u Evropsku uniju. Kada prođe kriza nestaće i pesimizam u evropskim redovima, poručuje dr Aloha.

On očekuje da bi kompletna procedura oko ulazaka Crne Gore u Evropsku uniju mogla biti dovršena za šest godina.

-Do 2015. godine Španija i Crna Gora bi mogle biti u istom društvu, ističe on.

Aloha objašnjava da je Crna Gora do sada vodila veoma uspješnu politiku evropskih integracija.

-Crna Gora je, kao mala i mlada država, započela jednu etapu razvoja koja joj može omogućiti da postane značajan dio Mediterana. Velika prednost Crne Gore je u tome što ima monetu euro, jer su mnoge, sada već članice, Evropske unije imale ozbiljnih problema upravo zbog promjene valute. Crna Gora je to već prevazišla. Druga njena velika prednost je u tome što je smještena u tom euro-mediteranskom regionu i ulaskom u Mediteransku uniju je sebi mnogo olakšala evropske integracije. To je za Crnu Goru veoma važna referentna tačka, koja joj može pomoći i ubrzati njen put ka Evropskoj uniji. Put do ulazka u Evropsku uniju nije lak i zahtijeva velike napore. Ali, ponavljam, mnogo će zavisti od toga koliko će racionalno Crna Gora ovo vrijeme dok traje kriza iskoristiti za reforme, kaže sagovornik "Pobjede".

Komentarišući domete globalne finansijske krize Aloha tvrdi da će trajati do septembra 2010.godine.

On naglašava da je najbitniji elemenat razvoja Crne Gore turizam i da Crna Gora spada u rijetku grupu zemalja koje na malom prostoru mogu podjednako uspješno razvijati i primorski, i planinski turizam.

-Kada je u pitanju vaša turistička privreda, ja sam veliki optimista, kaže naš sagovornik.

Aloha ističe da su pretjerivanja pojedinaca stvorili pukotinu tako da danas imamo gubitak povjerenja u građansko društvo i njegove vrijednosti i to na svim nivoima.

-Predstoji nam svima kreiranje kulturnog modela u kojem će biti moguće vratiti stare vrijednosti, ali i ambijent za uspostavljanje efikasnog sistema kontrole od eventualne zloupotrebe ekonomskih sloboda, kazao je dr Aloha.
Turizam je nosilac razvoja cijelog društva


-Turizam je veoma osjetiljiva privredna grana i strogo se mora voditi računa kako se razvija. Nemojte dozvoliti da napravite grešku kao Španija, koja je razvijala ovu turističku granu, kao da je on sam sebi cilj. Razvoj turizma jednoj državi omogućava finansije, kako bi u skladu sa geografijom, mentalitetom i socijalnom strukturom razvijala druge djelatnosti od vitalnog državnog značaja. Turizam daje dovoljno prihoda, da je greška da se samo ograničite na njegov razvoj. Mi u Španiji nijesmo uspjeli da ta velika sredstva uložimo u druge djelatnosti, ali zato Crna Gora turizam može iskoristiti kao medijatora za ukupni prosperitet društva, ističe dr Aloha.

Pošalji "Do 2015. Španija i Crna Gora će biti u istom društvu" na Facebook Pošalji "Do 2015. Španija i Crna Gora će biti u istom društvu" na Google Pošalji "Do 2015. Španija i Crna Gora će biti u istom društvu" na My Yahoo! Pošalji "Do 2015. Španija i Crna Gora će biti u istom društvu" na Live Pošalji "Do 2015. Španija i Crna Gora će biti u istom društvu" na MySpace Pošalji "Do 2015. Španija i Crna Gora će biti u istom društvu" na Twitter Pošalji "Do 2015. Španija i Crna Gora će biti u istom društvu" na Digg Pošalji "Do 2015. Španija i Crna Gora će biti u istom društvu" na del.icio.us

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

 1. M-1980 (avatar)
  e stvarno koga briga??
  necu ni da citam do kraja..
 2. duska.vodolija (avatar)
  Budes li i dalje krstario na KRSTARICI nemoj bas da se nadas vajde od turizma a tek o elitnom da ne pticamo za elitni sve elitno i daleko od toga da ti sve ovo pricam a da mi zelje nijesu za moju drzavu sve naj naj bolje.
 3. lejla.al.dbuni (avatar)
  "Do 2015. godine Španija i Crna Gora bi mogle biti u istom društvu.."

  Sve je moguce..i ja bih mogla da budem,realno,u drustvu Dzordza Klunija 2015.g...sto da ne?!