Da li je svemir beskrajan? - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

oziman

Da li je svemir beskrajan?

Oceni ovaj blog
Pitanje je lose postavljeno jer polazi od aksioma koji glasi "Svet je realan" ili objekti postoje kao objekti i izvan svesti. Kada se podje od tih pogresnih postulata uobicajenog misljenja, logicno je da cemo zapasti u antinomije. Iz pogresnog postavljenog pitanja normalno je da ce slediti nemoguci odgovori, a sve zato jer ljudi nisu ni culi za najvece otkrice u istoriji filozofije a to je korelativnost subjekta i objekta.

Barklijeva Korelativnost subjekta i objekta
http://forum.krstarica.com/blog.php?b=4886

Dakle, pitanje treba da glasi:
Da li je opazaj u nasoj svesti, a koji zovemo "svemir" i sa kojim nase saznanje jedino ima posla, beskonacne velicine ? Odgovor je jasan... nije. Ono sto opazamo a sto je sastavljeno iz subjektivnih oseta boje, a sto cini SLIKU koju cemo nazvati "zvezdano nebo nada mnom" ta slika koju je stvorio mozak, koja je sastavljena iz nasih sopstvenih oseta, nije beskrajna jer je to slika, opazaj ispred mene, koji ima svoje dimenzije ogranicene mojim vidnim poljem.

Ova slika mnostva galaksija je primer onoga sa cime jedino mozemo imati posla prilikom istrazivanja svemira a ova slika bezbroj galaksija koja oduzima dah , realno gledano nije nista drugo do oset crne boje u mojoj svesti prosaran osetima bele boje, opet u mojoj svesti, a sve to uredjeno u opazaj ispred mene sastavljen iz mojih sopstvenih subjektivnih oseta.
Ma sta sada radili, ma kako sada ovaj opazaj kombinovali u sudovima i izvlacili pravila i donosili zakljucke iz tog kombinovanja, jedino cemo imati posla sa slikama u svojoj svesti sastavljenim iz oseta a stvar po sebi ili "svemir" izvan svesti, ostaje nedostupan saznanju ..transcendentan...

Na kraju da primetimo da opazaj koji zovemo "svemir" jeste konacan, ali u svesti postoji i nesto sto je beskonacno a to je trajanje. Trajanje nije prostor, dok atributi "konacno" i "beskonacno" vaze samo za prostor ne i za nedeljivo trajanje. Tako da mozemo reci da je trajanje izvan prostornih kategorija konacnosti sto znaci da je ono beskonacno. Unutrasnje opazanje trajanja isto je sto i dozivljaj volje, a volja je nesto najblize stvari po sebi.
Dakle sustina stvari po sebi je beskonacna u tom smislu da je ona izvan prostornih formi opazanja intelekta i izvan prostornih odredjenja.

Pošalji "Da li je svemir beskrajan?" na Facebook Pošalji "Da li je svemir beskrajan?" na Google Pošalji "Da li je svemir beskrajan?" na My Yahoo! Pošalji "Da li je svemir beskrajan?" na Live Pošalji "Da li je svemir beskrajan?" na MySpace Pošalji "Da li je svemir beskrajan?" na Twitter Pošalji "Da li je svemir beskrajan?" na Digg Pošalji "Da li je svemir beskrajan?" na del.icio.us

Ažurirano 24.04.2014. u 10:26, autor: oziman

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

 1. xpertbet (avatar)
  beskonacnost je u svakom slucaju zbir svih konacnih stvari tako svemir jeste beskonacan i konacan
 2. oziman (avatar)
  Zbir konacnih stvari nikako ne moze biti beskonacnost jer zbir je po definiciji konacan. Trajanje nije prostor, pa samim tim je ono u nasem saznanju ono sto je izvan formalnih odredjenja konacnosti ili bilo kakvog zbrajanja. Trajanje nije zbir nepokretnosti.
  Kao takvo ono je dostupno intuiciji, ne i opazanju i jedino ono moze dobiti atribut "beskonacno".
 3. xpertbet (avatar)
  beskonacno ima previse konacnih naizgled nepovezanih dimenzija tako da je samo shvatanje beskonacnog kao konacno upravo zbog te naizgled odustne veze i prividnog nepostojanja celine vec samo njenih delova

  iluzija je da se svemir siri ili skuplja ili da vreme traje iako esencijalne i arhaicne za nasu moc poimanja te osobine su ipak samo jos jedan niz nacina podele izmedju celine tako svaki deo postaje izuzetno konacan makar se on zvao i svemir
 4. oziman (avatar)
  Vidim da si odusevljen kosmologijom i sigurno je i veoma dobro poznajes, ali na ovoj temi ja sam problemu prisao na sasvim drugi nacin, na koji predpostvaljam nisi navikao, jer nisam posao od aksioma nauke koji glasi "Svet je realan" vec od cinjenice "Svet je idealan".
  Svaki sud pa i onaj izrecen u kosmologiji mora imati potvrdu svoje istinitosti u iskustvu, ma koliko se te teorije u medjuvremenu sakrile u tkivo formula i jednacina. A jedino sto nam iskustvo moze dati jeste opazaj naspram nas , stvoren u nasem mozgu, u nasoj svesti ...kao objekat. Objekat kao korelat subjekta i sustinski neodvojiv od njega.
  Tako da tvoje spekulacije koje se pozivaju na zakljucke kosmologije nisu se priblizile sustini stvari po sebi, niti je to nacin na koji je to uopste moguce.
 5. xpertbet (avatar)
  iskustvo je konacna velicina kao doduse i sve
  objektivnost iskljucuje dokazivost jer je deo eksperimenta

  nego da ne spekulisem
  svako beskonacno je dovoljno konacno ukoliko se radikalno (na bolje) promeni nacin gledanja u isto