JEDNA ALEGORICNA PRICA - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

širom zatvorenih očiju

JEDNA ALEGORICNA PRICA

Oceni ovaj blog
Neki mocni carobnjak koji je zeleo da unisti neko kraljevstvo,prosuo je carobni napitak u bunar iz kojeg su svi podanici zahvatali vodu.
Vec sutradan su svi stanovnici kraljevstva pili tu vodu i svi su poludeli,izuzev kralja.On je imao zaseban bunar za sebe i svoju porodicu,do kojeg carobnjak nije mogao da dodje.
Zabrinut,kralj pokusa da drzi stanovnistvo pod kontrolom,uvodeci citav niz bezbedonosnih i higijenskih mera.Ali i zandari i nadzornici pili su zatrovanu vodu,pa im se cinilo da kraljeve odluke nemaju nikakvog smisla i oni zato resise da ih uopšte ne sprovode.
Kad su stanovnici kraljevstva saznali za nove zakone,bili su ubedjeni da je njihov vladar sisao sa uma i poceo da izdaje sumanute naredbe.Razjarena gomila opkoli dvorac i zatrazi od kralja da se odrekne krune.
Kralj,sav ocajan,vec bese odlicio da ode sa prestola,ali mudra kraljica ga spreci,rekavsi:
"Hajdemo i mi sad na taj bunar da se napijemo vode.Tako cemo postati isti kao oni".
Receno-ucinjeno.Kralj i kraljica popise vodu ludosti i pocese i sami da govore kojekakve gluposti.Cim su to culi,njihovi podanici se predomislise:sada,kada njihov kralj pokazuje toliku mudrost,zasto ga ne bi pustili da i dalje vlada zemljom?
I tako je kraljevstvo nastavilo da zivi u miru,iako su se svi njegovi stanovnici ponasali sasvim drugacije od svojih suseda.A kralj je nesmetano vladao do kraja zivota.
/odlomak/
PAOLO KOELJO: "Veronika je odlucila da umre"

Ps.Bas primenljivo i danasnjem vremenu,zar ne?

Pošalji "JEDNA ALEGORICNA PRICA" na Facebook Pošalji "JEDNA ALEGORICNA PRICA" na Google Pošalji "JEDNA ALEGORICNA PRICA" na My Yahoo! Pošalji "JEDNA ALEGORICNA PRICA" na Live Pošalji "JEDNA ALEGORICNA PRICA" na MySpace Pošalji "JEDNA ALEGORICNA PRICA" na Twitter Pošalji "JEDNA ALEGORICNA PRICA" na Digg Pošalji "JEDNA ALEGORICNA PRICA" na del.icio.us

Komentari

  1. Say it right (avatar)
    Volim Koelja, njegove knjige oplemenjuju i posle svake price se zapitam.....

    Lep izbor, tacno je!