Velika brava - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

onisifor

Velika brava

Oceni ovaj blog
Kralj je tražio prikladnog čoveka za važan državni položaj, pa stavi svoje dvorjane na ispit. Snažni i mudri ljudi okružiše ga u velikom broju. “Vi mudri ljudi”, reče kralj, “imam jednu poteškoću i želim videti ko ju je od vas sposoban rešiti.”
Povede zatim prisutne do velikih vrata na kojima je bila ogromna brava kakvu još niko nije video. Kralj reče: “Evo, ovde vidite najveću i najtežu bravu u mom kraljevstvu. Ko je od vas u stanju da otvori tu bravu?” Jedan deo dvorjana samo je odrečno klimao glavom. Neki, koji se ubrajahu među mudre, izbliže pogledaše bravu, ali priznaše da je ne mogu otvoriti. Kad su tako rekli mudraci, i ostatak dvora složio se u tome da je problem pretežak da bi ga oni mogli rešiti. Samo jedan od vezira priđe bravi. On je razgleda i opipa, pokuša je na različite načine pokrenuti, te konačno jako povuče vrata. I gle, brava se otvori. Bila je samo naslonjena, a ne i zaključana, te nije trebalo ništa više nego to shvatiti i povući vrata. Kralj reče: “Ti ćeš dobiti visok položaj, jer se ne uzdaš samo u ono što vidiš ili čuješ, nego koristiš svoje snage i usuđuješ se da pokušaš.”

Pošalji "Velika brava" na Facebook Pošalji "Velika brava" na Google Pošalji "Velika brava" na My Yahoo! Pošalji "Velika brava" na Live Pošalji "Velika brava" na MySpace Pošalji "Velika brava" na Twitter Pošalji "Velika brava" na Digg Pošalji "Velika brava" na del.icio.us

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

  1. izabel (avatar)
    ako ne probas-ne mozes ni uspeti.
  2. onisifor (avatar)
    Jes' vala.