Konačna žrtva - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

onisifor

Konačna žrtva

Oceni ovaj blog
Linda Birtish doslovno se “podelila” drugima. Bila je izvrstan učitelj i smatrala je da, kada bi imala više vremena, mogla stvoriti veliku umetnost i poeziju. No, kada je navršila dvadeset i osam godina, počele su je mučiti česte glavobolje. Lekari su otkrili da ima tumor na mozgu i da su mogućnosti preživljavanja operacije oko dva posto. I tako su odlučili da pričekaju šest meseci.
Linda je znala da ima izuzetne umetničke sposobnosti. Tokom tih šest meseci neprekidno je slikala i pisala. Sve njene pesme, izuzevši jednu, objavljene su u novinama. Sve njene slike, izuzev jedne, pokazane su i prodane nekima od najpoznatijih galerija. Nakon šest meseci podvrgla se operaciji. Noć pre operacije, odlučila je da se doslovno “podeli” drugima. Napisala je testament u kojoj sve svoje delove tela i organe ostavlja onima kojima su potrebni. Na žalost, Lindina je operacija bila pogubna. Njene su oči predane u transplantacijski centar u Bethsedi u Marylandu, otkuda su presađene čoveku iz South Caroline. Jedan je dvadesetosmogodišnji mladić prešao iz tame na svetlo. Bio je neizmerno zahvalan, pa je napisao pismo u kojem se zahvaljuje centru što uopšte postoji. Bilo je to tek drugo pismo sa zahvaljivanjem koje je centar primio nakon što je podario trideset hiljada očiju! Nadalje, rekao je da se želi zahvaliti roditeljima donatora. To su sigurno veličanstveni ljudi kada su odgojili dete koje je svoje oči dalo nekome drugome. Saznao je za porodicu Birtish i odlučio je da ih poseti na Staten Islandu. Došao je nenajavljen i pozvonio. Nakon predstavljanja, gospođa Birtish je samo ispružila ruke za zagrljaj. Kazala je: »Mladiću, ukoliko imate vremena, moj suprug i ja voleli bismo da provedete vikend s nama.«
Prihvatio je poziv i, dok je razgledao Lindinu sobu, primetio je da je čitala Platona. On ga je čitao na Brailleovom pismu. Ona je čitala Hegela. On ga je čitao na Brailleu.
Sledeće ga je jutro gospođa Birtish pogledala i kazala: »Znaš, sigurna sam da sam te negde videla, ali ne mogu se setiti gde.« Odjednom se dosetila. Potrčala je stepenište na drugi sprat kuće i izvadila poslednju sliku koju je Linda naslikala. Bio je to portret njenog savršenog muškarca.
Na slici je bio čovek u potpunosti isti kao i taj mladić koji je dobio njene oči. A tada je majka pročitala poslednju pesmu koju je Linda napisala na samrtnoj postelji:
Dva se srca mimoilaze u noći
i zaljubljuju,
a da se nikada nisu videla

Pošalji "Konačna žrtva" na Facebook Pošalji "Konačna žrtva" na Google Pošalji "Konačna žrtva" na My Yahoo! Pošalji "Konačna žrtva" na Live Pošalji "Konačna žrtva" na MySpace Pošalji "Konačna žrtva" na Twitter Pošalji "Konačna žrtva" na Digg Pošalji "Konačna žrtva" na del.icio.us

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

  1. gost 170870 (avatar)
    tesko...impresivno..lepo. bas mi se svidja
    i svidja mi se taj delfin u avataru.
  2. onisifor (avatar)
    Hvala