Atrakcije Barselone - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

bati gol

Atrakcije Barselone

Oceni ovaj blog
1. Arhitektura: ako volite arhitekturu, Barselona je pravi grad za vas.

Rimski period: Rimske zidine, ostaci 4 stuba Hrama kod Centre excursionista, kao i Museu d´historia de la ciutat

Gotski period: Santa Maria del Mar (najlepša gotska crkva u gradu), Plaça del Rei, Saló del Tinell, ulice u barri gotic (gotski kvart).

Predmodernistički i modernistički period: Glavni Gaudijevi radovi - Sagrada Familia, Casa Batlló, Casa Milà, Parc Güell. Ostala remek dela modernističke arhitekture: Palau de la Musica Catalana, Hospital de Sant Pau, Casa Ametller, Casa de les Punxes. Neke od ovih građevina uvrštene su u listu Svetske baštine.

Savremeni period: Pabelló d´Alemanya – remek delo moderne arhitekture koje je projektovao Mies Van der Rohe; Macba – muzej moderne umetnosti, projektovao Richard Meyer; Anella Olimpica (arhitekte Isozaki, Correa, Calatrava); i nezaobilazni Torre Agbar – novi simbol grada, arhitekta Jean Nouvel)


2. Umetnost i muzeji

Museu Nacional d´Art de Catalunya (MNAC) gde su izložene neke od najboljih platna na svetu. U ovom muzeju sačuvane su zidne freske brojnih romanskih crkava u oblasti Pirineja.

Museu Picasso: Nalazi se u srednjevekovnoj palati u ulici Montada. Tu ćete biti u prilici da vidite veličanstvenu kompilaciju ranih Pikasovih radova. Postavka je stalna, a najviše ima ulja na platnu i crteža. Cela kolekcija broji preko 3,500 radova, među kojima i 24 remek dela kao što su Divan, Margot ili period čekanja, i Blanquita Suarez. Tokom posete Barseloni Museu Picasso ne smete propustiti.

Fundació Miró – velika kolekcija radova Joan Miró-a.

Potrudite se da obiđete i Centre d´art Santa Monica, Fundació Tapies, kao i Centre de Cultura Contemporanea.


3. Obiđite peške

Riva: Krenite od Forum de las Culturas, idite duž Passeig Maritim, prođite kroz Vila Olimpica, nastavite do Barselonete, i završite kod spomenika Colon. Najlepši trenuci su u svitanje i suton. (3-4 km)

Las Ramblas: Od Plaça Catalunya proštajte do Colon, sedite na kafu i posmatrajte ljude. (500 m)

Barri Gotic: Zaboravite mape i vodiče u hotelu, i izgubite se u starim šarmantnim ulicama kvarta el barri gotic. Na kraju bazanja svratite na pivo u la Plaça Reial. (dužina: 3-5-8 km, hodajte koliko možete)

El Raval: Utopite se u naš mali Karači, tačno preko puta las Ramblas. Krenite od el Mercat de la Boqueria (buvljak), i prepustite se dekadentnim ulicama u el raval, probajte shawarma ili dhal u bilo kojem Panjabi restoranu. To je kosmopolitska Barselona – možda ne baš kao London ili Amsterdam, ali vrlo blizu. Vodite računa o džeparošima.

Passeig de Gracia: Od Plaça Catalunya idite do Passeig de Gracia (najsređenija ulica u gradu sa najskupljim radnjama) do boemskog kvarta Gracia.


4. Pogled

Montjuic: Popnite se do Palau Nacional (MNaC) na brdu Montjuic i uživajte u zalasku sunca iznad grada. Ako budete imali sreće (probajte vikendom) videćete magičnu fontanu Font màgica.

Tibidabo: Najspektakularniji pogled na Barselonu je sa el Tibidabo. Na vrhu el Tibidabo nalazi se starinski i dekadentni zabavni park. Prema vodiču Lonely Planet to je jedan od najboljih na svetu.

Parc Güell: Ako nemate dovoljno vremena da odete do el Tibidabo, lep pogled imaćete i sa Parc Güell.


5. Noćni život

Plaça Reial area. Prvo popijte pivo ili dva u el Glaciar ili el Sidecar, a zatim produžite do el Club, koji radi do 3 am. Nakon toga, pravac el Jamboree ako volite hip hop, ili el Karma ako više volite independent pop-rock (do 6 am).

El Raval je najraznolikiji deo Barselone, sa maltene opipljivim miksom kultura i atmosfere. Do nedavno je bio prilično zanemaren, ali u poslednje vreme cveta i pun je malih, hip barova.

El Born/La Ribera je jedno od ekstremno trendi mesta, gde se romanticizam starog grada ukršta sa savremeno dizajniranim enterijerima bezbrojnih barova, klubova i restorana. Ovde najviše dolaze tridesetogodišnjaci koji traže sofisticirana, relaksirajuća i intimna mesta za izlazak.

Poblenou: Popijte piće u l'Ovella, a zatim pređite u Razzmatazz, jedan od najboljih klubova u gradu. Mnogi poznati bendovi poput Chemical Brothers, Massive Attack, Coldplay, Blur, i Oasis nastupali su ovde u svojim ranim danima.


6. Plaže

Sve su dobre, od Foruma do Barselonete, ali su i prepune ljudi tokom celog leta. To je jedino pravilo kojeg se možete držati u Barseloni. Od kada je se grad tokom 1980ih otvorio prema moru, plaže su mesto gde akcija vlada non-stop.

Pošalji "Atrakcije Barselone" na Facebook Pošalji "Atrakcije Barselone" na Google Pošalji "Atrakcije Barselone" na My Yahoo! Pošalji "Atrakcije Barselone" na Live Pošalji "Atrakcije Barselone" na MySpace Pošalji "Atrakcije Barselone" na Twitter Pošalji "Atrakcije Barselone" na Digg Pošalji "Atrakcije Barselone" na del.icio.us

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari