Afirmacija volje - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

oziman

Afirmacija volje

Oceni ovaj blog
Telo je objektivacija volje . Kada posmatramo zivotinjsko telo iz njega mozemo citati, kao iz knjige, kakva je volja "sakrivena" iza tela zivotinje. Pri tome ce taj opis biti nesto kao parafraza tela , objasnjenje njegovih funkcija. Ali ono sto cemo odmah primetiti kao glavna htenja ,oko kojih se sve vrti, jeste ishrana i razmnozavanje, pri cemu je prvo namenjeno odrzanju funkcionalnosti tela, a drugo stvaranju potomstva.
Ono sto je interesantno jeste drugi slucaj ili to da afirmacija tela koja se tice rasplodjavanja premasuje granice tela. Onaj ko sledi zov produzenja vrste tim cinom ne afirmise samo svoje telo, vec ga prevazilazi . On nadamasuje individuu i dodiruje ideju vrste. Seksualnost time afirmise volju na visem stepenu.

Sve je ovo poznato i lepo ali ova prica u sebi krije nesto sto su mnogi naslucivali i naslucuju ali sto nije lako privesti svesti. Sopenhauer je taj koji je to skriveno izveo na svetlost dana u svom ucenju o negaciji volje.
Svi znaju da seksualnoscu zivot ide dalje.. individua nestaje, zivotna sila prelazi na sledecu individuu i tako u neodredjeno vreme. Ali zivot je TOK , KRETANJE ..to nije zbir jedinica koje bi se smenjivale. Trajanje nije skup, vec tok . Individue su opazaji, slike uzete sa nedeljivog kretanja zivota. Ono sto je sustinisko u svemu tome i sto je jedino realno nisu opazaji vec metafizicko jedinstvo iza opazaja a koje se ispoljava kao nedeljivo trajanje. Ne smenjuje jedna inidividua drugu u vremenu, vec transcendentno jedinstvo ( izvan vremena i prostora) je jedino BICE koje egzistira koje se ustvari radja, zivi , i umire.

Da bismo ovu ,mozda nejasnu, prafarazu Sopenhaurovih misli pojasnili, upotrebicemo iste primere koje je on upotrebio.

Najbolji simbol afirmacije volje jeste biblijski Adam i ucenje o prvobitnom grehu.
Adam je simbol vrste, a njegov greh i njegova kazna jeste ta sto je pozeleo zivot, a onaj ko pozeli zivot pozeleo je time i ono sto je zivotu imanentno a to je rodjenje , patnja i smrt. stalna smena generacija , menjanje razvijeno u vremenu kroz mnostvo individua.Adam kao nedeljiva transcendentna sustina koja je u osnovi svega toga, osudio je time sebe na ispastanje prvobitnog greha jer individue koje se smenjuju nisu sustina , to su objekti naspram subjekta, Iluzija , Maja, SLIKE , a ono jedino realno jeste "smesteno" u korelatu objekata u nasem SUBJEKTU , Kada bismo mogli spoznati taj subjekat (videti unos "ko sam ja") spoznali bismo sebe kao "Adama" kao istog onog ko je pozeleo zivot a sa njime i sve ono sto je zivotu imanetneno a to je patnja i smrt .

To je rezultat afirmacije volje.

Ovo znanje je kao intuicija bilo prisutno od davnina gde mozemo videti da je seksualnost uvek isla rame uz rame sa smrcu jer su ljudi intuitivno osecali da ako afirmisu zivot ujedaju sebe (kao "Adame") za sopstveno meso.

Najupadljiviji primer je Hindu bog smrti Siva. Lingam koji se obozava u celoj toj kulturi jeste atribut upravo njega , boga smrti, ,iako su lingam i joni simboli radjanja i zivota.

Seksualnost je takodje i u nasoj zapadnoj kulturi uvek bila povezna sa grehom, upravo iz intuicije ovih istina koje nam je Sopenhauer izneo. Jer dokle god afirmisemo volju, afirimisemo time i sve patnje zivota i time nismo tek tako patnje preneli na nase potomstvo vec smo mi ta metazificka sustina, neshvatljivo ja, Adam koji se iznova , opet i opet radja i umire poput Feniksa.
To je kazna prvobitnog greha i nas usud, zato je i zivot ovakvim kakvim ga zivimo pun jada a samoubistvo daleko od resenja.
Jedino resenje je Sopenhaurov put tkz. NEGACIJE volje. Put izlaska iz "mocvarne kaljuge jada", iz vecnog ciklusa radjanja i umiranja. Put spasenja. Put koji vodi povratku u Eden.

Pošalji "Afirmacija volje" na Facebook Pošalji "Afirmacija volje" na Google Pošalji "Afirmacija volje" na My Yahoo! Pošalji "Afirmacija volje" na Live Pošalji "Afirmacija volje" na MySpace Pošalji "Afirmacija volje" na Twitter Pošalji "Afirmacija volje" na Digg Pošalji "Afirmacija volje" na del.icio.us

Ažurirano 21.04.2018. u 14:18, autor: oziman

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

  1. rabindrant123 (avatar)
    Adam nije pozeleo zivot jer je vec bio ziv. Uzimao je plodove sa drveta zivota kako pise u Bibliji...
    Patnju, greh i smrt je uneo u tvorevinu tek kada je uzeo plod sa drveta poznanja dobra i zla.