Интернациона - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

Koschei.Besmertnii

Интернациона

Oceni ovaj blog
Са хрватског превео Koschei Besmertnii.

Одговор бразилског министра просвете америчким студентима…
Пошаљите даље јер северноамерички медији одбијају да објаве!


Интернационализација

Током расправе на једном америчком универзитету, бразилског министра просвјете Кристовама Буаркеа студенти су питали шта мисли о интернационализацији Амазоније. Амерички студент је захтевао одговор хуманисте а не Бразилца.

Ево шта је одговорио Г. Крисовам Буарке:

-"Наравно, као Бразилац се једноставно противим интернационализацији Амазоније. Колика год била небрига наших влада за то богатство, оно је наше.

Као хуманиста, свестан опасности која прети деградирању природе у Амазонији, могао бих замислити да Амазонија буде интернационаизована, као уосталом и све друго важно за човечанство. Ако бисмо, у име хуманистичке етике, требали интернционализовати Амазонију, онда бисмо требали интернционализовати и нафтне залихе целога света. Нафта је је исто толико важна за будућност човечанства колико и Амазонија. Али успркос томе, господари залиха нафте сматрају да имају право да повећају или снизе њену цену или производњу.

Исто тако би требало интернационализиовти финансијски капитал богатих земаља. Ако је Амазонија залиха сировина за цело човечанство, не се сме спаљивати вољом једног власника или једне земље. Спаљивање Амазоније је исто тако опасно као и незапосленост коју су изазвали шпекуланти глобалне економије. Не смемо пустити да самовоља шпекуланата упропасти финансијске залихе многих земаља.

Пре интернационализације Амазоније желео бих бити сведок интернационализације свих музеја света. Лувр не треба припадати само Француској. Сваки музеј на свету је чувар најлепших дела људског генија. Не смемо допустити да тим културним богатством, једнако као и с природним богатством Амазоније, манипулише или га уништи један власник или једна земља. Прије извесног је времена један јапански милионер одлучио да се уз њега сахрани слика великог мајстора. Пре него што се то догоди, требало би интернационализовати ту слику.

Док траје наш сусрет, Уједињени нације организују Форум Миленијума, али неки председници држава су имали потешкоћа при доласку на Форум, због проблема на граници Сједињених Дрзава. Мислим, дакле, да би и Њу Јорк, седиште Уједињених нација, требало интернационализовати.

Барем би Менхетн требао припасти целом човечанству. Као уосталом и Париз, Венеција, Рим, Лондон, Рио де Жанеиро, Бразилија, сваки град са својом посебном лепотом и својом историјом требао би припадати целом свету.

Ако Сједињене државе хоће интернационализовати Амазонију због тога што је опасно оставити је у рукама Бразилаца, хајде да онда интернационализујемо и нуклеарни арсенал Сједињених држава, јер би САД могле његовом злоупотребом изазвати разарања далеко тежа од пожара у Амазонији који су за жаљење.

Током међусобних расправа амерички председнички кандидати су заступали интернационализацију шумских богатстава света, а да се за узврат избришу дугови сиромашних земаља.

Почнимо дакле тако да употребимо дуговани новац, износ тог дуга, да осигурамо свој деци света да се хране и да иду у школу. Интернационализујмо децу, и поступајмо према њима, где год се родила, као према богатству које заслужује пажњу целог свијета. Далеко више од Амазоније.

Када буду све сетске вође поступале са сиромашном децом као с Људском баштином, деца неће радити уместо да иду у школу, нити ће умирати када би требала живети.

Као хуманиста, пристајем да заступам идеју интернационализације Света. Али док мене Свет сматра Бразилцем, борићу се да Амазонија остане наша. И само наша !!!”

Pošalji "Интернациона" na Facebook Pošalji "Интернациона" na Google Pošalji "Интернациона" na My Yahoo! Pošalji "Интернациона" na Live Pošalji "Интернациона" na MySpace Pošalji "Интернациона" na Twitter Pošalji "Интернациона" na Digg Pošalji "Интернациона" na del.icio.us

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

 1. REVELIN (avatar)
  I ja cu se boriti da Amazonija bude samo njihova,ako budu shvatili da u svojim rukama drze pluca sveta.....pa ako je Brazil vlasnik daha svakog zivog stvora na ovoj planeti,neka bude toga duboko svestan.....kao i svaka druga drzava koja u svojim rukama drzi po neki segment opstanka sveta......samo neka svi dobro upamte da su im svi ljudi braca,i da "smrt svakog coveka umanjuje mene,jer sam obuhvacen u covecanstvu".....a Amazonija jeste brazilska...i neka bude....zasto da ne.
 2. REVELIN (avatar)
  I Koschei......nema potrebe za prevodom.....onima koji znaju gledati dublje i dalje.......od cega?....neka svako izabere gde mu je granica ....pogleda....
 3. Đole iz Bačku Palanku (avatar)
  "Са хрватског превео Koschei Besmertnii."

  KOJI CAR.
  Ažurirano 06.04.2009. u 10:37, autor: Koschei.Besmertnii