Косовски фронт - прва година - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

Koschei.Besmertnii

Косовски фронт - прва година

Oceni ovaj blog
Пре годину дана, када су силе зла насилно отргнуле од Србије свету земљу -- Косово и Метохију, у Србији и Русији је започела борба за територијалну целовитост Србије, за праведно решавање „Косовског питања“. Већ 18. фебруара, сутрадан после извођења незаконитог чина „независности“ Косова, у Русији је образована друштвена организација „Косовски фронт“ са задатком обједињавања свих здравих православних родољубивих снага ради борбе за Српско Косово. Организација није настала на празном месту -- у Русији су братска осећања према православном српском народу традиционално снажна, а посебно снажно су се испољила у тешка времена за њега: током 1990-их -- 2000-их година.
Одмах су постављени задаци који су изражени у основном програмском документу -- „Седам косовских удара“. Спровођење програма је успешно започело. Између осталог, изведене су широке акције подршке српском народу -- митинзи, пикети, вечери руско-српског пријатељства итд. Разноврсна је и широка географија тих активности -- Кијев, Москва, Новосибирск, Белорусија, Тула, Владимир, Санкт-Петербург, Казањ, Дњепропетровск, Перм… Укупан број учесника акција достигао је неколико стотина хиљада људи. Тако је у довољној мери остварена прва тачка програма -- Први Косовски удар.
Истовремено са масовним акцијама подршке Срба (а често и под њиховим утицајем) започело је формирање структура „Косовског фронта“ у регионима Русије. Структуре су настајале како на празном месту, „од нуле“ (као на пример у граду Рузајевка, Република Мордовија), тако и на бази већ постојећих успешних родољубивих организација и удружења као што је на пример Московско одељење Савеза Руског Народа, „Народни Сабор“, „Савез Православних рипидоносаца“. Четрнаест друштвених организација стално подржава делатност „Косовског фронта“, између осталих Евроазијски Савез омладине, „Русија млада“, Међународни фонд словенске писмености и културе и друге познате и поштоване родољубиве организације.
„Косовски фронт“ се активно бави просветитељским и хуманитарним радом, редовно учествујући у организовању и одржавању различитих фото-изложби посвећених животу на Косову. У вези с тим желимо да истакнемо улогу аутора фото-изложби о Србији Наталије Батрајеве.
Покрет „Косовски фронт“ активно је радио и ради са средствима јавног информисања у циљу разјашњавања ситуације око Косова и Метохије. Најважнији правац у сарадњи представљају православна и родољубива гласила. Занимљива је била сарадња са часописом Петербуршке епархије „Вода Жива“, са редакцијом Православног радио-Петербурга, као и са интернет-порталом КМ.Ру, сајтовима „РПМонитор“ и „Руси у Казахстану“.
Главни информациони орган „Косовског фронта“ постао је сајт „Српска.Ру“ (www.srpska.ru). Априла 2008. године је настао сајт Покрета „Косовски фронт“ (www.kosovofront.ru). Покрет је издао неколико летака, током године су одржане крупне друштвене акције подршке српског народа. Прва таква акција била је „Плава врпца“, чији почетак је најављен 26. фебруара у Москви на пикету преко пута зграде Министарства Иностраних послова Русије. Током те акције је свима који подржавају српски народ у његовој неравноправној борби за Косово и Метохију предложено да привежу плаву врпцу на своју торбу, одећу, аутомобилске антене. Плавом врпцом су себе означавали српски борци који су се борили за слободу и независност свог народа у Отаџбинским ратовима.
Упоредо с акцијом „Плава врпца“ започела је акција „Руске заставе над Србијом“. Организатори те акције су предложили да се прикупља и шаље у Србију било која символика и атрибутика везана за Русију -- заставе, грбови итд., изражавајући на тај начин подршку Србији од стране народа Русије. Борба српског народа за свету земљу Косова и Метохије изазвала је огроман стваралачки полет у Русима који су им наклоњени. Тако су направљени плакати на тему неодвојивости Косова и Метохије од Србије, написани стихови и многобројни чланци. На тај начин су Руси изразили своју подршку српском народу који се нашао у тешкој ситуацији. Маја 2008. године одржана је акција „Идемо на Косово“ у оквиру које је Србију посетио козачки ансамбл „Лад“ из Новосибирска. Срби су топло поздравили сибирске козаке који нису певали само традиционалне козачке и народне песме, већ и песме на српском језику, између осталог и најпознатију „Тамо далеко“.
Активисти Покрета су учествовали у прикупљању добровољних прилога за организацију путовања српске деце и студената са Косова и Метохије у Русију.
Представници „Косовског фронта“ су од фебруара 2008. године више пута посетили Србију, укључујући и Косово и Метохију, учествујући у разним масовним активностима.
Захваљујући „Косовском фронту“ је по први пут у историји одржавања православних сајмова у Русији организован и представљен павиљон Рашко-Призренске епархије и Српске Православне Цркве на православној изложби „Цветна недеља“ у Москви.
Покрет „Косовски фронт“ посвећује огромну пажњу стварању система војно-родољубивог васпитања у Србији. Већа српска делегација је у пролеће 2008. године посетила војно-родољубиви збор „Савез-2008“ у Псковској области, јула-августа је делегација Организације ветерана српских земаља из Бачке Паланке посетила сибирске војно-родољубиве логоре. У саставу делегације су били представници српске омладине. Међу децом је потом организован конкурс писмених радова, а сви учесници су награђени граматама.
Српска деца са Косова и Метохије су августа 2008. године уз садејство Покрета „Косовски фронт“ посетила Санкт-Петербург, разгледала његове знаменитости и светиње Санкт-Петербуршке епархије.
Постојање организације као што је „Косовски фронт“ у Русији има огроман морални значај за српски народ који се обрео у сложеној унутрашњо- и спољнополитичкој ситуацији.
Борба за Косово и Метохију није тиме завршена, обрнуто, главни догађаји тек предстоје. И од тога како се наше друштво спреми за њих умногоме зависи исход те борбе.

Pošalji "Косовски фронт - прва година" na Facebook Pošalji "Косовски фронт - прва година" na Google Pošalji "Косовски фронт - прва година" na My Yahoo! Pošalji "Косовски фронт - прва година" na Live Pošalji "Косовски фронт - прва година" na MySpace Pošalji "Косовски фронт - прва година" na Twitter Pošalji "Косовски фронт - прва година" na Digg Pošalji "Косовски фронт - прва година" na del.icio.us

Ažurirano 15.03.2009. u 13:21, autor: Koschei.Besmertnii

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari